Vyživte svoj zrak. Táto strava ho posilní najviac
Vitamíny, antioxidanty, minerály či omega 3-mastné kyseliny – tak tieto látky by rozhodne nemali chýbať vo vašom jedálničku, ak chcete mať zdravé oči. Pozrite sa, v ktorých potravinách ich nájdete.
Obsah článku
O svoj zrak sa začneme zaujímať zväčša až vtedy, keď sa u nás objavia problémy s videním či bolesť očí. Na rad vtedy prichádzajú kvapky do očí a v niektorých prípadoch aj okuliare, očné šošovky či operačný zákrok. Niekedy je však prvotné riešenie oveľa jednoduchšie, než by sme si pôvodne mysleli. Kondíciu a zrak svojich očí dokážeme posilniť aj vhodne zvolenou stravou.
Prospešné látky
Viaceré vedecké výskumy priniesli výsledky, podľa ktorých zlá výživa negatívne ovplyvňuje zrak a jeho celkovú kondíciu v procese starnutia. Znamená to, že ak si upravíme jedálniček, môžeme si zdravý zrak užívať oveľa dlhšie. Základom našej stravy by tak mali byť predovšetkým vitamíny, antioxidanty, minerály a omega 3-mastné kyseliny.
Nášmu telu by sme mali dopriať najmä vitamín A, pretože jeho nedostatok negatívne vplýva na prívod pigmentu nazývaného rodopsín. A práve ten naše oči veľmi potrebujú, a to najmä v zhoršených svetelných podmienkach či v noci. Veľký význam má však aj vitamín E či C-éčko, ktoré znižuje riziko vzniku sivého zákalu – katarakty.
Čo sa týka antioxidantov, dbať by sme mali najmä na stravu, ktorá obsahuje takzvaný luteín. Ide o farbivo, ktoré v sietnici pomáha bunkám nabitým pigmentom chrániť sa proti príliš silnému svetlu. A čím viac tohto farbiva je, tým je táto ochrana účinnejšia.
Z minerálov naše oči uvítajú najmä zinok a meď, ktoré pomáhajú ľudskému organizmu vstrebávať živiny a vitamíny. A zabúdať by sme nemali ani na omega 3-mastné kyseliny, ktoré sa najúčinnejšie prejavujú na zraku dojčiat či malých detí.
Oranžové zlato
„Keď budeš jesť veľa mrkvy, budeš mať zdravé očká.“ Tak takúto vetu počul v detstve asi každý z nás. Dnes však už vieme, že to nie sú iba babské reči, ktorými sa nás rodičia snažili zlomiť na to, aby sme jedli viac zeleniny. Mrkva je naozaj akési „oranžové zlato“. Nášmu zraku naozaj prospieva, pretože obsahuje mimoriadne vysokú koncentráciu vitamínu A a karotenoidy.
Účinné karotenoidy však nájdete aj v tekvici, v oranžovej paprike, kukurici, v kivi či v modrom hrozne, oplatí sa teda jesť aj ovocie. Do jedálnička by ste však mali zaradiť tiež cereálie či vaječné žĺtky, ktoré taktiež obsahujú tieto látky.
Ak chcete mať zdravý zrak, na tanieri by ste mali mať aj listovú zeleninu ako kapusta či kel, chýbať by vám nemal ani špenát či petržlenová vňať. Bohatý obsah luteínu má aj cuketa, ružičkový kel či mangold. Á-čko zase nájdeme v sladkých zemiakoch či v masle.
Zamerať sa oplatí aj na ryby, napríklad losos, tuniak či makrela, a pochutnať si môžete aj na oleji z tresčej pečene, v ktorom sú zastúpené esenciálne omega 3-mastné kyseliny. Morské ustrice či mušle zas obsahujú zinok a ten nájdete aj v mlieku či v syre.
Ak tieto potraviny zaradíte do svojho každodenného stravovania, pozitívne sa to odrazí nielen na vašich očiach, ale aj na celkovej fyzickej kondícii. Ako to však už býva, všetko je vec individuálna. Takže čo sa týka starostlivosti o zrak, ale aj vhodnej stravy pre oči, najlepšie vám poradí váš očný lekár.
Inzercia
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →