Zdravý, chutný čučoriedkový koláč? Jednoduchý recept z kvásku a špaldy
Tiež si ako deti pamätáte ten úžasný kysnutý koláč s čučoriedkami od babičky? Poďte si spolu s nami pripraviť o niečo zdravšiu, no rovnako chutnú, variantu s pomocou kvásku a špaldovej múky.
Čučoriedky sú plody tmavomodrej farby, rastúce na kríkoch, ktoré dorastajú do výšky až 40 cm.
Krík čučoriedky kvitne v máji až v júni a jeho plody dozrievajú niekedy v auguste. Vyskytujú sa vo vyšších podhorský a horských oblastiach, najčastejšie na okraji lesov.
Tmavé ovocie, ako sú čučoriedky, ale i brusnice, jahody či maliny, chránia pred vznikom degeneratívnych ochorení mozgu, ako je napríklad Alzheimerova choroba.
Účinky čučoriedok:
- pomáhajú správnemu tráveniu
- priaznivo pôsobia pri rôznych zápaloch
- zlepšujú imunitu
- obsahujú vitamíny E, B, C
- obsahuje živiny ako napríklad vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo a zinok
Milujete prechádzky prírodou? Nazbierajte si čučoriedky sami. Načerpáte novú energiu a spravíte i niečo pre svoje zdravie. Pozor však na úrazy, ktoré tu na vás môžu číhať. Prečítajte si náš článok: Dovolenkujete v horách? Vyhnite sa úrazom i iným nepríjemnostiam.
Pred zberom čučoriedok sa uistite, že daná oblasť nepatrí medzi tretí až piaty stupeň ochrany prírody. V týchto lokalitách vás zber čučoriedok môže vyjsť draho. Hrozí vám totiž celkom vysoká pokuta.
Recept na špaldový čučoriedkový koláč s ražného kvásku
Čučoriedky nepochybne patria medzi najvzácnejšie a najchutnejšie lesné plody. Tieto ovocné bobuľky spravia z každého koláča neodolateľnú maškrtu. S našou zdravšou formou si ho môžete dopriať i bez väčších výčitiek.
Nechajte sa inšpirovať iným zdraviu prospešným receptom v článku: Recept na zdravý a fit jahodový koláč s rebarborou
Na prípravu rozkvasu budete potrebovať:
- 70 g špaldovej celozrnnej hladkej múky (nahradiť môžete i inou, napríklad hladkou pšeničnou múkou)
- 150 ml mlieka
- 1 polievková lyžica ražného materského kvásku
Materský kvások si môžete odobrať od niekoho, kto už kváskuje a teda pestuje si vlastný kvások. Alebo si ho pripravte sami...
Ako na domáci kvások:
Recept na domáci kvások: Ako ho urobiť?
Hľadáte zdravé pečivo? Máme recept na domáci kváskový chieb
Uvedené prísady vymiešajte v miske a prikryte fóliou. Práve ste si pripravili rozkvas, ktorý teraz necháme 3 - 4 hodiny oddychovať. Časom by mal vytvoriť bublinky. Je to známka toho, že sme aktivovali kvások.
Na samotné cesto si prichystajte:
- 350 g polohrubej múky
- 200 ml mlieka
- 150 g trstinového cukru
- 2 vajíčka
- ½ čajovej lyžičky soli
- vanilkový cukor
Prísady postupne primiešavame do pripraveného rozkvasu. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme fóliou a opäť necháme asi 2 hodiny oddychovať.
Zatiaľ si pripravíme posýpku:
- 70 g masla
- 100 g pomletých ovsených vločiek
- 80 g trstinového cukru
Maslo necháme na miernom ohni roztopiť. Primiešame k nemu vločky a cukor. Ak je zmes príliš vlhká, prisypeme podľa potreby ešte špaldovú alebo inú múku, aby nám vznikla takzvaná mrvenička.
Po dvoch hodinách oddychu cesta, predhrejeme rúru na 200°C. Poukladáme naň umyté a osušené čučoriedky a posypeme mrveničkou. Pečieme zhruba 30 až 40 minút.
Ak máte málo čučoriedok, zmiešajte ich s iným lesným ovocím. Môžete tiež použiť džem s lesných malín, ktorým potriete koláč tesne pred jeho dopečením. Následne ho posypte mrveničkou a už len nechajte zapiecť.
Fantázie sa medze nekladú. Ovocie, či džemy, môžete kombinovať podľa svojich predstáv.
Prajeme dobrú chuť!
Ďalšie zaujímavé zdroje
- npmalafatra.sopsr.sk - Zber lesných plodov - viac o zákone
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →