späť na zoznam článkov

Hľadáte zdravé pečivo? Máme recept na domáci kváskový chlieb

Autor: Zdravotnícky pracovník Bc. Ivona Heczková
Hľadáte zdravé pečivo? Máme recept na domáci kváskový chlieb
Zdroj foto: Getty images

Vyskúšajte aj vy náš jednoduchý recept na domáci kváskový chlieb. Prekvapený možno budete nielen jeho chuťou, ale i účinkami na váš organizmus.


Kváskovanie sa v poslednej dobe teší čoraz väčšej popularite. Doma upečený chlieb z vlastného kvásku má hneď niekoľko pozitív.

Ak si pripravíte chlieb sami vo vlastnej kuchyni, môžete si byť istý, že neobsahuje pridané farbivá či iné škodlivé látky. Nepotrebujete k tomu pekárenskú školu, špeciálnu pec, ani kysiareň. Aj s bežnou kuchyňou a trochou času si i vy môžete pochutnať na vlastnom chlebe.

Navyše mnoho ľudí nedá na takto pripravovaný chlieb dopustiť. Viacero z nich, udáva ústup rôznych tráviacich, či iných zdravotných ťažkostí. Ide napríklad o pálenie záhy, nadúvanie či zápchu. To rozhodne stojí za skúšku.

Možno vás zaujmú i články: 

Ak i vy máte ťažkosti po konzumácií bežného pečiva, neváhajte a skúste s nami tento recept. 

Skôr než začnete, potrebujete kvások:
Môžete si ho odobrať od niekoho, kto už kváskuje a teda pestuje si vlastný kvások.
Alebo si pripravte vlastný, najlepšie z ražnej, celozrnnej múky
Návod na založenie materského kvásku nájdete v článku:
Chcete domáci kvások? Ukážeme recept, no aj fakty a mýty o kváskovaní.

 

Recept na pšenično - ražný kváskový chlieb

Príprava sa môže spočiatku zdať náročná, no keď si osvojíte postup a naplánujete čas, bude pre vás výroba poctivého domáceho chleba z kvásku hračka.

Najskôr si prichystajte rozkvas:

  • 1 polievková lyžica materského kvásku (pripraveného z ražnej múky)
  • 150g múky (mala by byť rovnaká ako v kvásku)
  • 150g vody

Všetko dôkladne v sklenenej mise vymiešameprikryjeme potravinárskou fóliou. Inak by nám rozkvas mohol obschnúť. Pre príklad načasovania, pripravte si ho niekedy doobeda.

Po niekoľkých hodinách by mal rozkvas mierne narásť na objeme a byť pripravený na ďalšiu fázu. Cez sklenú misu môžete pozorovať, ako sa v ceste vytvorili bublinky. Trvať to môže až do 12 hodín. Záleží to najmä od teploty prostredia. 

Ďalej budeme potrebovať:

  • 170g vody
  • 300g pšeničnej chlebovej múky
  • 2 lyžice soli
  • 1 lyžičku mletej rasce

Poobede, alebo predvečer si do pripraveného rozkvasu primiešame 170g vody a 300g múky. Pridáme polievkovú lyžicu soli a čajovú lyžičku rasce. 

Cesto vymiesime. Pomôcť si môžeme kuchynským robotom, alebo mixérom s hnetacími hákmi. Vymiesiť ho však môžeme i vlastnými rukami. 

Počas práce s cestom, môžete pridať múku, alebo vodu podľa potreby. Každá múka má totiž mierne odlišné vlastnosti a inú vstrebávaciu schopnosť. Cesto by nemalo byť príliš tuhé, no nemalo by sa ani rozlievať. Je mierne lepkavé, no odliepa sa od stien misy.

Po dôkladnom vymiesení môžeme začať cesto prekladať. To znamená, že cesto prekladáme z kraja smerom na vrch do stredu. Postupne ho otáčame, aby sme preložili všetky strany. Vytvárame teda niečo, ako batôžtek.

Takto prekladáme zhruba každú pol hodinu, počas asi 2 až 3 hodín. Prvé prekladanie pôjde ťažko, lebo cesto je ešte tuhéťažké. Neskôr bude nadýchanejšiejemnejšie.

Pri prekladaní si môžeme trochu múky rozotrieť na ruky, aby sa nám na ne cesto nelepilo.

Za každým prekladaním cesto prikryjeme potravinárskou fóliou. Po poslednom preložení, vytvarujeme cesto podľa tvaru ošatky. Ak nemáme ošatku, môžeme použiť cedník, vystlaný utierkou a mierne posypaný múkou, aby sa na utierku neprilepilo cesto. Spoje spôsobené prekladaním smerujú nahor. 

Nečakajte že vám cesto výrazne narastie. Oproti cestu z klasických kvasníc, vykysnutie nie je tak výrazné.

Prikryjeme a vložíme na noc do chladničky.

 

Ráno cesto vyložíme a necháme vonku zohriať na izbovú teplotu. Vyklopíme z ošatky na plech alebo pekáč, vystlaný papierom na pečenie. Teraz budú spoje, vytvorené prekladaním do batôžteka, dole. Na vrchu cesta urobíme nožom menšie zárezy.

Do rúry, na najspodnejšiu časť, vložíme prázdny plech. Predhrejeme ju na 250°C.  

Cesto vložíme do rúry a s ním hneď vylejeme asi 2dcl vody, na pripravený prázdny plech a ihneď zavrieme dvierka. Takto pečieme asi 15 minút pri teplote 250°C

Po 15 minútach, plech opatrne vyberieme a teplotu stiahneme na 220°C. Chlebík ešte dopekáme asi 20 - 30 minút.

To či je správne prepečený, nám ukáže malý test. Vezmite ho do utierky a zaklopte naň zospodu prstami. Ak sa ozve typický dunivýzvonivý zvuk, necháme ho vychladnúť na mriežke. 

 

Ostáva už len nakrájaťvychutnať si nezameniteľnú chuť kváskového chleba.

Ak sa vám chlebík nepodaril úplne podľa vašich predstáv, skontrolujte kvalitu kvásku. Možno nemá dostatočnú silu, hladuje alebo ho treba ozdraviť. Poradiť sa môžete i s niekým, kto kváskuje už dlhšiu dobu a má viac skúseností.

Pestovanie kvásku a kváskové pečenie je malá alchýmia, ktorá však rozhodne stojí za to. Tak držíme palce, dobrú chuť.

 

Ďalšie zaujímavé zdroje:

Naposledy aktualizované 20.05.2020

Autor článku

Zdravotnícky pracovník Bc. Ivona Heczková

Zdravotnícky pracovník Bc. Ivona Heczková

Vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Považskej Bystrici a Urgentnú zdravotnú starostlivosť v Nitre. Po dobu jedného roka pracovala vo Fakultnej nemocnici v Nitre na jednotke intenzívnej starostlivosti a Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny. Od roku 2009 pôsobí v oblasti urgentnej medicíny ako zdravotnícky záchranár. Kratšiu dobu i ako medicínsky supervízor.

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Zdravý, chutný čučoriedkový koláč? Jednoduchý recept z kvásku a špaldy Zdravý, chutný čučoriedkový koláč? Jednoduchý recept z kvásku a špaldy

Tiež si ako deti pamätáte ten úžasný kysnutý koláč s čučoriedkami od babičky? Poďte si spolu s nami pripraviť o niečo zdravšiu, no rovnako chutnú, variantu s pomocou kvásku a špaldovej...

Recept na zdravú čerešňovú bublaninu? Tradičná i fit z kokosovej múky Recept na zdravú čerešňovú bublaninu? Tradičná i fit z kokosovej múky

Práve teraz dozrievajú čerešne. Sú nimi posiate celé stromy, rozvoniavajú nimi trhoviská aj supermarkety.

Recept na zdravý a fit jahodový koláč s rebarborou (zo špaldovej múky) Recept na zdravý a fit jahodový koláč s rebarborou (zo špaldovej múky)

Jahody pre svoju nezameniteľnú chuť, vôňu aj vzhľad zastupujú dôležité miesto v našej kuchyni.

Recept na domáci kvások: Ako ho urobiť? + fakty a mýty o kváskovaní Recept na domáci kvások: Ako ho urobiť? + fakty a mýty o kváskovaní

Pečenie z vlastného kvásku môže byť cesta nielen k lepšiemu tráveniu, ale i novej záľube či forme psychohygieny. Vypestovanie si vlastného kvásku sa môže spočiatku zdať komplikované. My...

Chutné a zdravé palacinky? Náš recept z ovsených vločiek a kokosu Chutné a zdravé palacinky? Náš recept z ovsených vločiek a kokosu

Ovsené vločky milujú najmä deti. Pre ich vlastnosti a nutričnú hodnotu by si ich však mali dopriať aj dospelí.


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.