Zinok: prírodné zdroje v potravinách. Ochrana pred jesenno-zimnými ochoreniami?

Zinok: prírodné zdroje v potravinách. Ochrana pred jesenno-zimnými ochoreniami?
Zdroj foto: Getty images

Zinok je minerál, ktoré naše telo potrebuje prijímať z vyváženej stravy. Je významný pre činnosť mnohých enzýmov, rast buniek, syntézu bielkovín a v neposlednom rade pre podporu imunity a celkového zdravia organizmu.

Zinok je známy aj svojimi účinkami na krásu. Má priaznivé účinky na vlasy, pleť i nechty

Nedostatok zinku môže spôsobiť zníženú tvorbu proteínu, čo má za následok zníženie svalovej hmoty, zhoršenie kvality kostí, kĺbov i kvality nechtov, vlasov a pokožky.

Zinok v potravinách je pomerne ľahko dostupný v živočíšnej i rastlinnej strave.

Silné zdroje zinku v strave

Denná odporučená dávka zinku je 8-15 mg pre dospelú osobu.

1. Mäso

Červené mäso je najsilnejším zdrojom zinku a vitamínu B12. Zinok sa nachádza síce vo všetkých druhoch mäsa vrátane kuracieho, no je najmä v hovädzom a jahňacom.

2. Strukoviny

Všetky strukoviny ako je cícer, šošovica či fazuľa obsahujú značné množstvo zinku. 200g cíceru obsahuje 2,5 mg zinku a pre vegetariánov je práve najlepším zdrojom zinku a bielkovín.

3. Orechy a semienka

Obsah zinku je zastúpený najmä v orechoch, ako sú kešu, mandle, arašidy či píniové orechy. V rámci semiačok sa jedná o tekvicové, konopné a sezamové

4. Morské plody

Ustrice disponujú obzvlášť vysokým množstvom zinku. Sú chuťovo zaujímavým a nízko-kalorickým zdrojom živín. Ďalej je vhodné zmieniť lososa, homáre, kaviár a kraby.

5. Mliečne výrobky

Obvykle sú mliečne výrobky spájané s vápnikom, no sú aj výborným zdrojom zinku. Jedná sa najmä o mlieko, syry, kefír či grécky jogurt.

6. Zelenina

Na zinok sú bohaté najmä niektoré druhy zeleniny, ako je špenát, cesnak, kapusta či brokolica.

Zinok v potravinách
Zinok v potravinách. Zdroj foto: Getty images.

Ďalšie zdroje zinku v potravinách

  • Vajcia
  • Šampiňóny
  • Tmavá čokoláda
  • Melón
  • Hrach
  • Avokádo
  • Ovsené vločky
fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • healthline.com  - The 10 Best Foods That Are High in Zinc. Helen West, RD. 
  • RADUŠEVA HERBER, Renata a Kateřina SVRČINOVÁ. Kouzelná lékárna: minerály a vitaminy. Praha: Euromedia Group, 2023. Esence. ISBN 978-80-242-8778-2.
  • SHARMA, Sangita. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Přeložil Hana POSPÍŠILOVÁ. Praha: Grada Publishing, 2018. Sestra (Grada). ISBN 978-80-271-0228-0.
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané