- zahradkar.pluska.sk - Karfiol: Lucia Sedláček Harničárová
- beliana.sav.sk - Karfiol
- britannica.com - Cauliflower: Melissa Petruzzello
- draxe.com - Cauliflower Benefits for Preventing Disease, Plus Great Recipes: Jillian Levy, CHHC
- stylesatlife.com - 20 Amazing Benefits of Cauliflower for Beauty and Health: Saanvi Sharma
- health.com - Cauliflower Benefits: 7 Ways This Vegetable Helps Your Health: Cynthia Sass, MPH, RD
- pharmeasy.in - Cauliflower (Gobi): Uses, Benefits, Side Effects, and More!: Dr Rajeev Singh
- gardenia.net - Brassica oleracea Botrytis Group (Cauliflower)
- webmd.com - Health Benefits of Cauliflower: Angela Nelson
- nutritionvalue.org - Cauliflower, raw
- netmeds.com - Romanesco Cauliflower: Health, Benefits, Nutrition, And Recipe From This Cruciferous Vegetable
- megunprocessed.com - What is Romanesco?
- newscientist.com - Weird fractal Romanesco cauliflowers start life as failed flower
Karfiol: Viac ako len zelenina? Objavte jeho benefity pre zdravie
Karfiol patrí k jednej z najzdravších potravín pestovaných na celom svete. Je s obsahom prírodných antioxidantov, vitamínov, vlákniny, minerálov, karotenoidov a iných zložiek prospešných pri liečbe zápalu, odvrátenia rakoviny, ochorenia srdca, mozgu, i priberania na váhe.
Charakteristika
Nazýva sa aj ako kapusta obyčajná karfiolová s latinským názvom Brassica oleracea odroda botrytis.
Pestuje sa kvôli jedlej mase kvetných štruktúr. Biely karfiol je najbežnejší a najdostupnejší typ v našej oblasti.
Najčastejšie sa stretávame s bielym karfiolom, ale existujú aj odrody oranžovej, fialovej, zelenej či hnedej farby.
Pôvod karfiolu je z oblasti stredozemného mora, a až koncom 15. storočia sa dostal do Európy.
Na svete existuje viac ako 80 druhov jedlých karfiolov, ktoré sa rozdeľujú do štyroch skupín.
- Taliansky – do tejto skupiny patrí Romanesco, hnedé, zelené, žlté a fialové odrody
- Severoeurópsky - sa pestuje v Európe a USA, zbierajú sa najmä v lete a na jeseň
- Severozápadná Európa – zber je v zimnom období a začiatkom jari
- Ázijské sa pestujú v Číne a Indii
Rôzne farebné odrody karfiolu sú rovnako výživné ako biele odrody, ktoré poznáme na našom trhu.
Biely karfiol – jeho hlavička je perleťovo bielej farby, prekrytá listami, ktoré ju chránia pred slnkom a tým tvorbe chlorofylu.
Pomarančový karfiol - obsahuje beta-karotén, čo mu dáva pigmentové sfarbenie do oranžova. Nazýva sa ako čedarový karfiol.
Zelený karfiol - nazýva sa karfiol Romanesko, ale tiež aj ako brokolica. Je s vyšším podielom beta karoténu v porovnaní s bielym karfiolom, ale oproti brokolici má nižšie hodnoty.
Je podobný brokolici ale s karfiolovo chuťou. Varenie sa neodpočúva pre zmenu farby hlávky do hneda.
Fialový karfiol – fialové sfarbenie spôsobuje antokyan, čo je pigment rozpustný vo vode. Obsahuje vyšší podiel zlúčenín síry, ktorý má veľký protizápalový účinok.
Fialová hlávka je obklopená listami modrozelenej farby.
Farbu si zachová prípravou na grile, pečením alebo restovaním.
Karfiol je zaraďovaný medzi najzdravšiu zeleninu.
Obsahuje antioxidanty, minerály a vitamíny prospešné pre organizmus. Môžete si ho pripraviť rôznymi spôsobmi a pripraviť si zdravý, chutný, nízkokalorický pokrm.
Nutričné hodnoty karfiolu
Surový biely karfiol v hmotnosti 100 gramov je s obsahom 25 kalórií.
Aké zložky obsahuje biely karfiol?
Poďme sa pozrieť aké vitamíny, minerály, proteíny, aminokyseliny a iné zložky nájdete v karfiole.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g surového karfiolu
Energia | 25 kcal |
Sacharidy | 4,97 g |
Vláknina | 2 g |
Tuky | 0,28 g |
Bielkoviny | 1,92 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g surového karfiolu
Vitamín B1 | 0,05 mg | Draslík | 299 mg |
Vitamín B2 | 0,06 mg | Horčík | 15 mg |
Vitamín B3 | 0,507 mg | Vápnik | 22 mg |
Vitamín B5 | 0,667 mg | Sodík | 30 mg |
Vitamín B6 | 0,184 mg | Železo | 0,42 mg |
Vitamín B9 | 57 mcg | Zinok | 0,27 mg |
Vitamín C | 48,2 mg | Fosfor | 44 mg |
Vitamín E | 0,08 mg | Meď | 0,039 mg |
Vitamín K | 15,5 mcg | Mangán | 0,155 mg |
Selén | 0,6 mcg | ||
Fluór | 1 mcg |
Karfiol biely
Hlávka karfiolu sa podáva varená, pečená, vyprážaná alebo surová v šalátoch.
Patrí k jednoročnej rastline dosahujúca výšku do 0,5 metra.
Listy má zaoblené, často prekrývajúce hlávku.
Listy prekrývajúce hlávku karfiolu ju chránia pred slnkom a tým bránia zmene farby
Koncový strapec je s hlávkou s nezrelým zhlukom kvetov, ktoré sú pevné a šťavnaté.
Rastlina produkuje žlté kvety, ktoré sú v tvare kríža a v suchých kapsulách sa nachádzajú semená.
Karfiol pri tvorbe hláv vyžaduje teplotu približne 16 °C.
Najlepšie sa im darí vo vlhkej pôde.
Karfiol Romanesco
Je druh nezvyčajne vyzerajúceho karfiolu s výrazným tvarom špirálovo tvorených kužeľových kvietkov.
Táto zelenina je kríženec karfiolu a brokolici.
Pôvodom je z Talianska. K dispozícii je väčšinou v chladnom počasí koncom jesene alebo začiatkom zimy.
Hlavy karfiolu Romanesco rastú vzpriamene, zložené z jedlých špirálovo rastúcich pukov.
Svoj tvar získava začínaním pukov, z ktorých sa nestanú kvety.
Z pukov sa stavajú výhonky, z ktorých vyrastajú nové puky, ktorým zlyháva kvitnutie. Tento proces sa opakuje znova a znova.
Dužina je pevná, hustá, chrumkavá, svetlozelenej farby.
Romanesco je bohatý na živiny, je s nízkym obsahom kalórií a uhľohydrátov.
Je veľkým pomocníkom pri znižovaní hmotnosti, pretože po skonzumovaní vás zasýti a neobsahuje veľa kalórií.
Obsah živín je podobný ako u bieleho karfiolu
Čo obsahuje karfiol Romanesco a aké sú jeho výhody?
Je s obsahom vitamínu C, K, B6, draslíka, mangánu a kyseliny listovej. Posilňuje imunitný systém.
Je s obsahom železa a folátu, čo napomáha ku zvyšovaniu červených krviniek a v boji proti anémii. Podporuje tiež reprodukčné zdravie.
Zelená farba naznačuje vysoký obsah antioxidantov, bojujúcich proti oxidačnému stresu, podporujúce pohodu a znižujúce chronické ochorenia.
Podporuje trávenie pomocou vlákniny a udržiava zdravie tráviaceho traktu. Podporuje vyprázdňovanie a odstraňuje zápchu.
Je s obsahom sulforafanu a indol-3-karbinolu, ktoré sú spájané s prevenciou rakoviny. Tieto zložky pomáhajú detoxikovať škodlivé látky, zastavujú rast rakovinových buniek a pomáhajú znižovať zápal.
Pomáha ku zdraviu srdca.
Posilňuje zdravie kostí vďaka vitamínu K, ktorý je nevyhnutný pre ukladanie vápnika v kostiach, čím môže znížiť riziko osteoporózy.
Chráni oči a udržiava ich zdravé vďaka vitamínu C a betakaroténu.
Bojuje proti vírusovým ochoreniam, pomáha ku skoršiemu uzdraveniu počas prechladnutia a chrípky.
Podporuje zdravie pľúc, kostí, svalov a zvyšuje mozgovú silu.
Vnútorné použitie
Aké má zdravotné výhody?
Zdravotné výhody karfiolu
- Karfiol obsahuje vysoké množstvo vlákniny nevyhnutnej pre správnu funkciu tráviaceho systému
- Vitamín C posilňuje imunitný systém
- Folát podporuje rast buniek. Folát je odporúčaný u žien počas tehotenstva pre podporu zdravého vývoja plodu, čo napomáha predchádzať vrodeným vadám
- Voda obsiahnutá v karfiole vás udrží hydratovaných
Dobré trávenie
Pre zdroj vlákniny napomáha zdraviu čriev, podporuje zdravé trávenie a tiež rast dobrých baktérií v čreve.
Zdravá bakteriálna rovnováha v čreve pomáha znižovať zápal, znižuje riziko respiračných chorôb, obezity a srdcových chorôb.
Karfiol znižuje zápchu.
Prečítajte si tiež:
- Čo sú laktobacily a aké majú účinky na trávenie?
- Tráviaci trakt a trávenie: Ako ho podporiť? Funkcia+ tráviace enzýmy
- Ako zlepšiť trávenie pomocou prírodných riešení? 5 osvedčených tipov
- Čo je vláknina: Aké účinky má na chudnutie + kde sa nachádza
Zlepšuje trávenie a detoxikáciu
Zlúčeniny v karfiole podporujú funkciu pečene a sú užitočné pri detoxikácii organizmu.
Glukozinolaty v karfiole podporujú pečeň k produkcii detoxikačných enzýmov. Chránia tiež výstelku žalúdka.
Sulforafan pomáha k premnoženiu dobrých baktérií v čreve a uľahčuje trávenie, i detoxikáciu.
Prečítajte si:
- Sulforafan - jedinečná protizápalová molekula, ktorú ľudstvu poskytla príroda je vhodná aj ako onkoprevencia
- Prelomová novinka v prevencii chronických degeneratívnych a onkologických ochorení na Slovenskom trhu !
Protirakovinové vlastnosti
Živiny v karfiole s obsahom antioxidantov chránia telo pred poškodením buniek.
Karfiol obsahuje indol-3-karbinol (I3C), ktorá je spájaná s blokáciou rastu nádorových buniek.
Sulforafan je tiež spájaný s ničivým účinkom na rakovinové bunky.
Karfiol je tiež z obsahom látok známych ako glukozinoláty, ktoré sa rozkladajú počas žuvania a trávenia, predchádzajúce rakovine.
Znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva, pečene, žalúdka, pľúc a tiež je vhodný na prevenciu rakoviny prsníka.
Karfiol má chemoprotektívne látky zastavujúce skóre fázy vývoja rakoviny a pomáha zastaviť rast nádoru.
Podporuje zdravie mozgu
Obsahuje cholín podporujúci správnu funkciu mozgu, ktorý je zodpovedný za schopnosť rozhodovania sa a na pamäť.
Zdravé srdce
Sulforafan pomáha ku zníženiu cholesterolu a tým udržiava tepny čisté. Vláknina tiež podporuje znižovanie cholesterolu. Podporuje aj zdravý tlak krvi, čo znižuje riziko ochorení srdca.
Bojuje so zápalom
Takmer pri všetkých chronických ochoreniach je jadrom zápal v tele. Karfiol obsahuje antioxidanty a protizápalové zlúčeniny znižujúce oxidačný stres, ktorý môže viesť k rakovine, či iným ochoreniam.
Prečítajte si: Antioxidanty v strave: 10 potravín, ktoré bojujú proti starnutiu a za zdravie
Podporuje nervový systém
Karfiol obsahuje látku cholín nevyhnutný pre zdravú funkciu nervového systému. Väčšina ľudí trpí ich nedostatkom.
Cholín reguluje náladu, pamäť a znižuje riziko kognitívnych chorôb, ochorenia pečene a srdca.
Obsahuje vysoký podiel vitamínov a minerálov
Obsahuje vysoký podiel vitamínu C a K.
Vitamín C je vitamín rozpustný vo vode pôsobiaci ako antioxidant.
Podporuje váš imunitný systém, chráni srdce, obnovuje poškodené tkanivá a zvyšuje vstrebávanie živín.
Vitamín K je rozpustný v tukoch. Vstrebáva sa v črevách spolu s tukom.
Udržuje zdravé kosti a predchádza vzniku osteoporózy. Pomáha pri zrážaní krvi a má vplyv na znižovanie zápalu prebiehajúceho v tele.
Pomáha pri chudnutí
Je z nízkym obsahom kalórii na 100 g obsahuje len 25 kalórií. Je prakticky bez tuku, s nízkym obsahom sacharidov a cukrov. Obsahuje vysoký podiel vlákniny.
Prečítajte si:
- Chudnutie a strava: Ako sa správne, zdravo a diétne stravovať?
- Ako na chudnutie a odbúravanie/spaľovanie tukov?
Vyrovnáva hormóny
Potraviny s vysokým obsahom antioxidantov ako karfiol pomáha vyrovnávať hormóny a to tým, že znižuje nezdravé hladiny estrogénu.
Nezdravý životný štýl často vedie k hormonálnej nerovnováhe
Potraviny ako sója, mliečne výrobky, mäso, rafinovaný cukor a droždie môžu pri veľkej konzumácii viesť k nerovnováhe hladín estrogénu.
Veľké množstvo estrogénu sa spája s ochoreniami ako hypotyreóza, chronická únava, autoimúnne ochorenia a rakovina vaječníkov.
Chráni zdravie očí
Sulforafan chráni tkanivá oka pred oxidačným stresom, ktorý môže viesť až k slepote, šedému zákalu a ďalším ochoreniam.
Bojuje proti starnutiu
Sulforafan v karfiole neutralizuje toxíny, znižuje zápal, chráni DNA.
Ovplyvňuje gény spomaľujúce proces starnutia.
Chráni aj mozog, podporuje nervový systém a spomaľuje pokles kognitívnych funkcií súvisiacich s vekom.
Vitamín C podporuje zdravie pokožky a pomáha ju chrániť pred UV žiarením, čím predchádza predčasnému starnutiu.
Podporuje aj tvorbu kolagénu a zlepšuje elasticitu pokožky.
Vplyv na vlasy
Obsah minerálov ako síra a kremík podporujú rast vlasov. Vitamín C posilňuje ich zdravie.
Vplyv v tehotenstve
Konzumácia karfiolu počas tehotenstva je prospešná pre matku. Znižuje cholesterol, čím chráni vaše srdce.
Vláknina pomáha predchádzať zápche.
Antioxidanty zlepšujú imunitný systém.
Obsahuje vysoký podiel minerálov užitočných pre matku a dieťa.
Nadmerné množstvo skonzumovaného karfiolu vám môže vyvolať nadúvanie, plynatosť s pocitom pálenie v oblasti srdca.
Prečítajte si:
- Nebezpečná zápcha v tehotenstve? Čo na zápchu a ako sa vyprázdniť bez ťažkostí?
- Tehotenstvo po týždňoch: Ako prebieha tehotenstvo a vývoj plodu?
Vplyv na vývoj plodu
Podporuje a pomáha pri raste buniek u plodu, a vedie ku správnemu vývoju.
Obsahuje dôležité vitamíny a minerály potrebné pre vývoj plodu.
Kedy sa vyhnúť konzumácii karfiolu?
Niektoré stavy vyžadujú zníženie príjmu karfiolu v potrave.
Problémy so štítnou žľazou
Štítna žľaza potrebuje jód na produkciu hormónov. Konzumácia veľkého množstva karfiolu môže znížiť absorpciu jódu a tým brániť tvorbe hormónov.
Problémy s gastrointestinálnym traktom a trávením
Vysoký obsah vlákniny u niektorých ľudí, najmä pri syndróme dráždivého čreva, zápaloch čriev a Crohnovej chorobe môže spôsobiť plynatosť a nadúvanie.
Starší ľudia by mali konzumovať karfiol v obmedzenom množstve. Nadmerné množstvo by mohlo pôsobiť toxicky.
Konzumácia karfiolu a lieky
Karfiol môže ovplyvniť metabolizmus látok v tele s užívaním niektorých liekov. Môže urýchliť metabolizmus a ich odstránenie z tela.
Príkladom sú lieky skupiny:
- Izoniazid - liek užívaný na liečbu tuberkulózy
- Hydralazín a endralazín - lieky určené na zníženie krvného tlaku
- Sulfonamidy - lieky s antibakteriálnym účinkom
- Dapson - liečivo s protizápalovým účinkom
- Prokaínamid - lieky na liečbu arytmii a ochorení srdca
- Nitrazepam - liek so sedatívnym účinkom
Vonkajšie použitie
Nezvykne sa touto cestou používať.
Zber a skladovanie
Pestovanie karfiolu
Karfiol patrí medzi náročné rastliny na pestovanie.
Ak nie je zabezpečená dostatočná starostlivosť vo forme kvalitnej pôdy a dostatočnej vlhkosti, karfiolu sa dariť nebude. Miesto peknej hlavičky vám vyrastú len malé a riedke ružice.
V jednom roku väčšina záhradníkov dokáže vyprodukovať dve úrody karfiolu.
Ideálna pôda je hlinito piesočnatá alebo piesočnato hlinitá s obsahom humusu a dostatkom minerálnych živín.
Príprava na výsadbu začína už na jeseň, kedy treba hriadku zrýľovať a zapracovať do pôdy hnojivo, najlepšie vyzretý maštaľný hnoj.
U nás sa karfiol pestuje len z vopred predpestovaných priesad.
Rastliny znesú krátkodobo teplotu do - 5 °C, čo umožňuje ich dopestovanie a zber na jeseň.
Predpestovanie rastlín sa odporúča v apríli, a v polovici mája až do júna je možné ich vysadenie.
Pri pestovaní sú často napadnuté chorobami, čo je bežným problémom pestovateľov. Je náchylný na hmyz živiaci sa listami, medzi ktoré patria napríklad vošky.
Skóre odrody karfiolu a ich pestovanie
Skoré odrody sa môžu vysádzať po 10. apríli v teplejších oblastiach. Predpestované priesady sa ukladajú priamo do hriadky aj s koreňovým balom.
Úrodu už môžete zbierať v polovici júna.
Príprava priesady
V krytých priestoroch si môžete pripraviť priesady sejbou už v mesiacoch január, február.
Pred vysadením do pôdy musia byť pripravené na chladnejšie počasie, aby im mráz neublížil.
Pripraviť ich môžete postupným vykladaním von počas dňa.
Po vysadení je najlepšie ich na noc prikrývať fóliovým krytom, alebo plastovými črepníkmi, čím sa podporí aj ich rast.
Sadenie priesad
Sadenie priesad zasadzujte vo vzdialenosti 50 x 50 cm len tak hlboko, ako narástli v zakoreňovačoch.
Príliš hlboké zasadenie môže spomaliť ich rast, pretože pôda pri sadení skorej odrody nie je ešte dostatočne zahriata.
V máji podporte ich rast použitím viaczložkového hnojiva s obsahom dusíka a výdajne ich zalejte.
Vysádzanie v máji
Ak sa rozhodnete si predpestovať priesady sami, začnite už v apríli, aby ste ich v máji mohli vysadiť.
Možné je aj vysádzať priamo do pôdy. Vyberte miesto bez vetra a pred sejbou rozhoďte do pôdy kompost v hrubšej vrstve, a zapracujte ho do pôdy. Namiesto kompostu môžete použiť substrát na báze rašeliny.
Vysádzajte vo vzdialenosti 50 x 50 cm a výdajne zalievajte. Pôdu kyprite.
Vysádzanie na neskorý jesenný zber
Neskorý karfiol vysádzajte do 20. júna, vo vyšších polohách, kde býva chladnejšie do konca mája. Vysádzať môžete priamo, do pareniska či skleníka.
Pri priamej výsadbe do pôdy saďte vždy spolu 2 semená do hĺbky jedného centimetra. Po vyrastený priesady zanechajte vždy len tú silnejšiu a slabšiu priesadu vytiahnite.
Výhoda neskorého karfiolu je, že ho môžete zasadiť na miesto kde ste pozberali odrody šalátu, či skorých zemiakov. Vyhnite sa miestu, kde ste mali zasadene hlúboviny.
Deň pred presádzaním ich výdatne zalejte, aby sa po vybratí z pôdy udržalo dostatok zeminy na korienkoch a presádzajte ich spolu s balom.
V čase keď začína rastlina vytvárať ružice je potrebné pôdu prihnojiť viaczložkovým hnojivom s obsahom dusíka.
Ak sa do konca septembra nevytvorila dostatočne veľká ružica karfiolu, na noc karfiol chráňte pred mrazmi prekrytím fóliou.
Pestovanie v skleníku
V skleníku je ideálne vysádzanie priesad začiatkom marca vo vzdialenosti 30 x 40 cm.
Prvé prihnojenie sa odporúča začiatkom apríla a druhé v období tvorby ružíc.
Zber úrody v závislosti od odrody trvá 50 - 100 dní.
Zber a spracovanie
Karfiol zbierajte, len keď ho potrebujete a ostatné nechajte ďalej rásť.
V chladničke vám karfiol vydrží 2 až 4 dni v dobrom stave.
Ak je dlhšie uskladnení, mení sa jeho farba, chuť a môže sa začať tvoriť pleseň na ružiciach.
Neuvarený karfiol vydrží v chladničke približne týždeň.
Skladovanie je najlepšie v suchej nádobe, plastovom vrecku alebo v priehradke určenej na zeleninu spolu s papierovým obrúskom na absorbovanie vlhosti, aby vám hlávka karfiolu nezačala plesnivieť.
Príprava karfiolu
Karfiol je možné konzumovať varený i surový.
Varený je známy svojou krémovou textúrou s jemne nasladlou a orieškovou chuťou.
Väčší obsah živín zachováte pri pečení alebo vyprážaní. Varením sa zníži obsah vitamínov a antioxidantov.
Karfiol je vhodná alternatíva pre zdravú nízkosacharidovú a bezlepkovú potravinu.
Je vhodný aj ako alternatíva za mäso.
Nákup karfiolu
Pokiaľ kupujete karfiol v obchodoch, zamerajte sa na pevne zabalenú hlávku, na ktorom sú kúsky ružice pevne stlačené k sebe a nerozdeľujú sa.
Jeho štruktúra a farba by mala byť jednotná, bez poškodení a farebných škvŕn.
Od zakúpenia sa odporúča karfiol skonzumovať do 3 - 7 dní.
Zaujímavosti
- Karfiol sa považuje za jednu z najzdravších potravín s protizápalovým, protirakovinovým účinkom, znižujúci riziko ochorenia srdca a priberania na váhe
- Je s vysokým obsahom vitamínov, minerálov, zlepšuje trávenie, detoxikáciu, pomáha pri chudnutí, udržuje zdravé oči a vyrovnáva hormóny
- Pri konzumácii je najlepšia konzumácia surovej formy, jemne opraženej, restovanej, či pečenej pre zachovanie najvyššieho podielu živín. Varený karfiol stráca varením niektoré živiny
Zaujímavé zdroje informácií
Súvisiace
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →