Tráviaci trakt a trávenie: Ako ho podporiť? Funkcia + tráviace enzýmy

Tráviaci trakt a trávenie: Ako ho podporiť? Funkcia + tráviace enzýmy
Zdroj foto: Getty images

Poznáš ako funguje tráviaci trakt a dôležité tráviace enzýmy? Ako si zlepšiť trávenie? Čítaj rady a tipy…

Tráviaca sústava, trávenie a ich funkcia. Z čoho sa skladá a aké sú jej súčasti, čo všetko sa zúčastňuje na spracovaní potravy v ľudskom organizme? A aké má funkcie? Ako môžem podporiť tráviaci trakt?

Dnešok je ten včerajšok keď si mal nafúknuté brucho a chcel si zmenu…

Ako podporiť trávenie?

Určite poznáte všetky tie rýchle povianočné a novoročné drastické diéty. 

Lákajú na myšlienku rýchleho zázraku a nového tela. Rýchle výsledky nie sú naozajstné výsledky, nie sú vôbec dobré pre organizmus a Vaše trávenie sa len viac naruší.

Ľudový a zároveň medicínsky dokázaný jednoduchý recept na lepšie trávenie je: 
HÝB SA!
PI VODU!
JEDZ VLÁKNINU!

Tvoria základ správnej mobility - pohybu, peristaltických vĺn tráviaceho traktu.

Zabezpečujú potrebný posun potravy tráviacim traktom.

Všetky spôsoby ako obísť pohyb sú na oko jednoduchšie, avšak klamlivé.

Dostatočné množstvo tekutín tvorí základnú podmienku, pri nedostatočnom množstve vody je stolica tuhá a človek trpí zápchou (obstipáciou).

Viac zeleniny a ovocia, miliónkrát opakované a pravdivé.  

Pestrá strava
Pestrá strava. Zdroj foto: Getty Images

Sezónnosť...

Vráťme sezónnosť do stravovania v našich jedálničkoch.

Vrátime tak viac čerstvosti a lokálnosti.

Napriek tomu, že je zima, neznamená to, že sme odkázaní len na vlákninu supermarketov.

Kyslá kapusta, strukoviny ako fazuľa, šošovica, hrach, či červená zelenina cvikla alebo zabudnutý mak sú pradávne jedlá. Obsahujú neuveriteľné látky pre imunitu, podporujú správny mikrobióm, ale zabúda sa nich.

Mikrobiómom nazývame mikroorganizmy, ktoré nás prirodzene osídľujú, nachádzame ich v dutínách a na povrchu ľudského tela. Dokonca ich množstvo prevyšuje vlastné bunky tela.

Každý človek je iný a nie každému všetko trávi. Nie každému vyhovujú chia jogurty a nie každému vyhovujú vajíčka na raňajky.

Probiotiká: Kedy ich užívať? Ako si správne vybrať? + Pre deti a bábätká

Pohyb

Človek, ktorý pracuje manuálne potrebuje iný jedálniček ako človek sediaci celý deň v kancelárii.

Žiaľ mnohí ľudia sú pod veľkým každodenným stresom a to má obrovský vplyv na organizmus obzvlášť na trávenie.

Každý v rámci svojich možností, ak urobí zopár malých krôčikov, má to pre telo nesmierny význam.

JEDZ VIAC PRIMÁRNYCH SUROVÍN!

V dnešnom uponáhľanom svete je to obtiažnejšie, ale stojí to za to.

Spočiatku to chce získať viac informácií - kde a ako si kvalitnejšie prvotné suroviny zohnať, ale potom sa to stane súčasťou stravovania a verte má to neskutočný význam pre Vaše telo.

Odmenou je dobré trávenie, pevný imunitný systém a prevencia závažných ochorení.

V mieste kde žijete, väčšinou vždy nájdete nejaké väčšie či menšie trhovisko alebo aspoň niekoľkokrát do mesiaca malé stretnutie miestnych farmárov.

Prípadne, informujte sa o pestovateľovi či chovateľovi v dedinke v okolí Vášho mesta, objavíte chutnejšie a kvalitnejšie ovocie, zeleninu, kravské, kozie, ovčie mlieko, mäso, vajíčka a ďalšie nepoznané plodiny.

Lokálne produkty - tržnica
Lokálne produkty - tržnica. Zdroj: Getty Images

NECHAJ ČREVÁM AJ ČAS NA ODDYCH!

Pre Vaše trávenie je tiež veľmi dôležité, aby ste Vášmu gastrointestinálnemu systému nechali priestor aj na regeneráciu. Nezaťažujte ho neustálym prejedaním sa.

Skúste si zrekapitulovať celý Váš deň, uvidíte, či neostanete prekvapení až zhrození nad celkovým skonzumovaným jedlom.

Signál do mozgu o pocite sýtosti prichádza neskôr, pri rýchlom najedení často dochádza k zbytočnému prejedaniu sa a rozťahovaniu žalúdka.

Naozaj tieto malé zmeny prinesú skutočné zmeny pre Vaše trávenie a pre Vaše telo.

Vláknina

Poznáme rozpustnú a nerozpustnú vlákninu v potrave. Rozpustná vláknina sa rozpúšťa vo vode a v tráviacich šťavách, naviaže vodu a vzniká gél. Nájdeme ju napríklad jablkách, orechoch, ovse. Skladá sa zo živice a pektínu.

Nerozpustná vláknina sa nerozpúšťa vo vode a obsahuje celulózu a hemicelulózu. Nachádzame ju napríklad v šupkách ovocia, celozrnnom chlebe, šupke ryže. Tento typ vlákniny prechádza tráviacou sústavou prakticky v nezmenenom stave a priťahuje do stolice vodu čím zmäkčuje stolicu.

Tráviaci systém a jeho zloženie

Vieš, že tráviaci trakt (gastrointestinálny systém)…?

  • zabezpečuje príjem a spracovanie stravy
  • vstrebávanie látok a živín, prináša potrebnú energiu pre chod organizmu
  • má chemickú, imunologickú a mechanickú obranu proti infekcii a účinku toxických látok

Tráviacia sústava sa skladá:

  • ústna dutina
  • slinné žľazy
  • hltan
  • pečeň (žlčové cesty, zásobáreň žlče - žlčník)
  • podžalúdková žľaza (pankreas)
  • tráviaca rúra (pažerák, žalúdok, tenké črevo zložené z dvanástnika, lačníka, bedrovníka, hrubé črevo zložené z červovitého prívesku - apendixu, slepého čreva, výstupnej časti, priečnej časti, zostupnej časti, esovitej časti, konečníka.

Ľudovo sa hovorí, mal som zapálené slepé črevo alebo apendix, v skutočnosti to nie je slepé črevo ale červovitý prívesok.

Stena zažívacieho traktu je zložená z viacerých vrstiev a je podľa potreby prispôsobená v jednotlivých častiach.

Trávenie je veľmi zložitý proces, v ktorom sa potrava rozkladá na maličké, jednoduchšie častice, ktoré sa potom transportujú k jednotlivým orgánovým tkanivám.

Ústnou dutinou sa začína tráviaca sústava, v ktorej prebiehajú dva procesy žuvanie a hltanie.

Sliny v ústnej dutine začínajú trávenie. Obsahujú tráviace enzýmy amylázy.

Črevo nemá zuby!
Jedz pomalšie a viac prežúvaj. 
Tie veľké kusy potravy len viac zaťažia metabolizmus.

Nasleduje pažerák, ktorý spája hltan a žalúdok.

V žalúdku sa produkuje žalúdočná šťava.

Žalúdočná šťava je tvorená:

  • voda
  • kyselina chlorovodíková
  • enzýmy (pepsín, žalúdočná lipáza, gelatináza, chymozín, žalúdočná amyláza)
  • iné látky (vnútorný faktor, gastrín, gastroferín, serotonín, somatostatín, lyzozým, mucín)

Najvýznamnejší enzým žalúdočnej šťavy je pepsín.

Pri dlhodobom strese a záťaži dochádza k zvýšenému množstvu žalúdočnej šťavy a vzniku vredov.

Na trávení sa zúčastňuje aj podžalúdková žľaza (pankreas). V tomto orgáne prebieha endokrinná produkcia hormónov (napr. inzulínu), avšak aj exokrinná sekrécia (vylučovanie) pankreatickej šťavy.

Zo žalúdka sa potrava presúva do dvanástnika kde sa premiešava s pankreatickou šťavou. Obsahuje veľa hydrogenuhličitanov, chloridových, sodíkových, draslíkových iónov a podieľa sa na ďalšom trávení.

Je zodpovedná za alkalickú (zásaditú) reakciu a neutralizuje kyselinu chlorovodíkovú zo žalúdka.

Pankreatická šťava sa skladá z enzýmov na trávenie cukrov, tukov, bielkovín.

Enzýmy pankreatickej šťavy:

  • pankreatická α-amyláza (štiepiace cukry)
  • trypsín, chymotrypsín, karboxypeptidáza, elestázy, nukleázy (štiepiace bielkoviny)
  • pankreatická lipáza, cholesterol-esteráza, fosfolipáza (štiepiace tuky)
Črevá nakreslené na papieri, ktorý drží žena - znázornenie tráviaceho systému
Črevá a ich nezastupiteľná funkcia pri spracovaní stravy. Zdroj foto: Getty images

Ďalšou časťou tráviacej sústavy je tenké črevo, ktoré sa skladá z dvanástnika (duodena), lačníka (jejuna) a bedrovníka (ilea). V čreve nachádzame tiež rôznorodé bunky s významnými funkciami.

Črevné bunky nazývame enterocyty a v čreve tiež nachádzame črevnú šťavu, ktorá obsahuje anorganické a organické látky.

Črevná šťava obsahuje:

  • enzýmy (enetreopeptidázy, nukleázy, sacharázu, maltázu, lipázu, izomaltázu)
  • vodu, chlorid sodný, hydrogénuhličitany
  • iné látky (mucín)

Sekrécia (vylučovanie) črevnej šťavy je závislá od chemických, mechanických vplyvov, ktoré vplývajú prijímanou potravou na črevo. K jej zvýšeniu dochádza vplyvom žlče, tukov, bielkovinových produktov trávenia atď.

Hrubé črevo nadväzuje na tenké črevo špeciálnym tzv. ileocekálnym zvieračom.  Základnou funkciou je vstrebávanie vody, elektrolytov, uskladňovanie nestrávených zvyškov, formovanie stolice a jej vylučovanie z tela (defekácia).

Dobré trávenie, dobrá stolica…

Čo obsahuje stolica?

  • 75 % je stolica tvorená vodou
  • farbivá (deriváty žlčového farbiva bilirubínu)
  • nestrávené zvyšky potravy
  • súčasti štiav, odumreté epitelové (povrchové) bunky

Jednou z najčastejších príčin sťaženého trávenia a zápchy (obstipácie) je naozaj nedostatok tekutín. Už podľa samotného zloženia stolice môžeme vidieť, že je naozaj potrebná a podmieňuje ju.

Fyziologickou súčasťou je zápach stolice, ktorý zapríčiňujú plyny vznikajúce aktivitou baktérií tela.

Najčastejšie príznaky porúch trávenia:

  • pálenie záhy (pyróza) až bolesť na hrudníku
  • zápach z úst
  • nadmerné grganie, štikútanie
  • námaha pri vyprázdňovaní, zápcha
  • hnačka
  • striedanie hnačky a zápchy
  • pocit nafúknutého brucha (meteorizmus)
  • rýchly pocit sýtosti
  • nutkanie na stolicu (tenezmus)
  • pocit neúplného vyprázdnenia
  • bolesti brucha
  • ťažkosti spojené s váhou
  • napínanie na zvracanie (nausea)
  • zvracanie

Tento článok vznikol vďaka podpore spoločnosti Hemp Point CBD Slovensko.  

Zdroje

  • solen.cz - Funkčné črevné poruchy a ich liečba
  • solen.sk - Možnosti liečby porúch trávenia
  • Zdravé črevo a trávenie, Kužela L. a Čižmaríková Z., 2021
  • Lekárska fyziológia, Javorka K. a kol., 2009
fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané