- solen.cz - Lapacho – obsahové látky a léčivé účinky. Zdeňka Navrátilová.
- healthline.com - Pau D’Arco: Uses, Benefits, Side Effects, and Dosage. Gavin Van De Walle, MS, RD.
- MANDŽUKOVÁ, Jarmila. Bylinky: léčivá moc přírody. Praha: Euromedia Group, 2020. Esence. ISBN 978-80-7617-918-9.
Lapacho čaj (nápoj Inkov): čo to je a aké má účinky na zdravie?
Lapacho je názov pre jedinečný strom a čaj pochádzajúci z kôry tohto stromu. Je známy pre svoje blahodarné účinky na zdravie. Poznáte obsah a všetky zdravotné benefity pitia Lapacho čaju?
Charakteristika
Tento strom rastie v Latinskej Amerike, a to v Brazílii, Peru, Bolívii, Paraguayi či Argentíne. Podľa starých záznamov sa kôrou zo stromu Lapacho liečili starí vládcovia Inkov.
Jedná sa o vysoký a štíhly strom s načervenavou kôrou. Keď tento strom kvitne, je celý obsypaný drobnými ružovými kvetmi. Dorastá do výšky približne 30 metrov a dožíva sa v priemere až 700 rokov.
Zloženie, priaznivé účinky, kontraindikácie, prípravu čaju a mnoho zaujímavých informácií sa dočítate v článku.
To najcennejšie na tomto strome nespočíva v jeho peknom vzhľade ale je to práve kôra, ktorá je bohatá na liečivé látky. Práve táto kôra ukrýva priaznivé účinky na naše zdravie. Pre ozdravné účely sa využíva vnútorná casť kôry, ktorá má v sebe najviac obsiahnuté prospešné látky.
Z kôry stromu Lapacho sa následne pripravuje nálev špecifickej chuti, vône i farby. Okrem protirakovinového potenciálu je primárne známy pre svoje prírodné antioxidačné, protizápalové a antimikrobiálne účinky.
Lapacho čaj disponuje prezývkami ako „nápoj Inkov“ alebo „dar Bohov.
Obsah a zloženie
Priaznivé účinky Lapacha súvisia s jeho silným zložením. Obsahuje množstvo účinných bio-aktívnych látok.
Z vitamínov je zastúpený vitamín A, B, C, D i E. Z minerálov vápnik, železo, sodík, mangán, draslík, fosfor, meď, zinok, selén, kremík i cín.
Lapacho obsahuje bielkoviny, sacharidy, tuky, flavonoidy, saponíny, katechíny, chinóny, lapachol i esenciálne mastné kyseliny.
Najvýznamnejšou látkou sú antrachinóny a naftochinóny, pričom jedným z nich je dôležitá látka s názvom lapachol (β-lapachon), ktorá stojí za protirakovinovým potenciálom rastliny.
Lapacho je možné zohnať vo forme sypaného i porciovaného čaju, tinktúry či ako extrakt vo výživovom doplnku (kapsule, tablety). Môžme jeho odrody nájsť aj pod názvom Pau D’Arco.
Špecifická chuť čaju by sa dala prirovnať k chuti bylinkového čaju. Má hnedkastú farbu a chutí skôr horko-kyslo.
Vnútorné použitie
Mnoho odborníkov zaradilo strom Lapacho medzi tie najliečivejšie rastliny prírodnej medicíny.
Protizápalové antimikrobiálne pôsobenie a podpora imunity
Lapacho je využívané najmä ako prírodný bojovník proti vonkajším i vnútorným zápalom.
Je prírodným antibiotikom, nakoľko pomáha v boji proti vírusom a baktériám a iným patogénom. Je prevenciou bežných akútnych i chronických ochorení.
Lapacho je dokonca prezývaná ako antivírusová bylina. Vďaka silnému obsahu živín tak prospieva na celkové zdravie, imunitný systém a obranyschopnosť organizmu.
Lapacho v štúdiách prejavilo aktivitu proti spektru choroboplodných mikroorganizmov, ako je napríklad Candida, Staphylococcus, Streptococcus, Helicobacter pylori, Mycobacterium či Pneumococcus.
Protirakovinový potenciál
Beta-lapachon, látku ktorú Lapacho obsahuje, je skúmaná pre svoj potenciál bojovať proti rôznym rakovinovým ochoreniam. Tento účinok poznamenali mnohé štúdie.
Vďaka jedinečnej aktivite beta-lapachonu tento čaj podporuje elimináciu šírenia rakovinových buniek a spúšťa ich smrť. Disponuje tak prírodným protirakovinovým potenciálom pre rôzne typy nádorov.
Podpora obehového systému
Strom Lapacho na seba viaže množstvo kyslíka, ktorý pomáha ničiť patogény a súčasne podporuje tvorbu červených krviniek, nakoľko obsahuje veľa minerálu železa.
Podporuje zvýšenie obsahu hemoglobínu v krvinkách a zvyšuje kapacitu krvi potrebnú pre transport kyslíka. Priaznivo tak vplýva na obehovú sústavu.
Pôsobí protizápalovo, podporuje stav a regeneráciu ciev a napomáha i v liečbe kŕčových žíl. Reguluje a znižuje vysoký krvný tlak.
Lapacho taktiež podporuje zníženie hladiny cukru v krvi a stimuluje vylučovanie hormónu inzulínu pankreasom. Môže tak byť vhodný i pre jedincov s cukrovkou (diabetes mellitus).
Pomoc pri kandidóze
Kandidóza, je pomerne bežná kvasinková infekcia, ktorá nadväzuje na mnohé zdravotné problémy. Môže sa vyskytovať na rôznych segmentoch a systémoch tela.
Pravidelné pitie čaju Lapacho vďaka antimikrobiálnemu a antimykotickému účinku pomáha zabraňovať premnoženiu kvasinkových infekcií. Vrátáne kožných a gynekologických kandidóz.
Podpora tráviacej sústavy
Nápoj Inkov priaznivo vplýva na gastrointestinálnu sústavu.
Znižuje sekréciu žalúdočnej kyseliny. Vďaka týmto vlastnostiam je vhodným nápojom pre jedincov so žalúdočnými vredmi.
Lapacho má mierny laxatívny účinok, uvoľňuje črevný trakt, napomáha zdravému tráveniu a pravidelnému vyprázdňovaniu stolice. Je prevenciou zápchy.
Podpora detoxikácie a metabolizmu
Lapacho napomáha detoxikácii tela odstraňovaním škodlivých a toxických látok. Odstraňuje odpadové látky, nadbytočnú vodu, toxíny a ťažké kovy z tela.
Napomáha zrýchliť tráveiace procesy a naštartovať energetický metabolizmus. Pôsobí mierne diureticky - močopudne.
Podpora nervového systému
Lapacho priaznivo vplýva na psychický stav, migrény, bolesti hlavy a upokojuje nervový systém. Je taktiež spojované s pozitívnym vplyvom na neurologické ochorenia, ako je napríklad Parkinsonova choroba či roztrúsená skleróza.
Vonkajšie použitie
Podpora stavu kože a hojenia rán
Lapacho čaj má určitú silu pomáhať pri hojení rán, podráždení, vyrážok a kožných infekcií. Je to práve kvôli antifungálnym a antibakteriálnym vlastnostiam Lapacha.
Pomáha tak prírodne liečiť rôzne zápaly, ekzémy či psoriázu. Vhodné je vnútorné pitie čaju i vonkajšie obklady z Lapacho na postihnuté miesta. Poraďte sa však s odborníkom.
Súhrn možných účinkov Lapacho
- Podpora celkového zdravia
- Protizápalový účinok
- Antimikrobiálny účinok
- Antiseptické pôsobenie
- Podpora imunity a obranyschopnosti
- Protirakovinový potenciál
- Podpora tvorby červených krviniek
- Podpora ciev a obehového systému
- Mierny laxatívny účinok
- Prevencia zápchy
- Prirodzená detoxikácia organizmu
- Mierny močopudný účinok
- Podpora gastrointestinálnej sústavy
- Podpora zdravia nervového systému
- Podpora stavu kože a hojacích procesov
- Pomoc pri kožných a gynekologických ťažkostiach
Zber a skladovanie
V našich klimatických podmienkach tak možno pestovať odrodu Lapacha ako izbovú a primárne dekoratívnu rastlinu zo semienok.
Nežiadúce účinky a Lapacho v tehotenstve
Tak ako aj u iných rastlinách, všetkého veľa škodí. I keď je Lapacho dobre znášané a nemá veľa nežiadúcich účinkov, nie je odporúčané piť ho v nadmerných množstvách. Nie je určený ako liek ani ako náhrada pestrej a vyváženej stravy.
Zvážiť užívanie Lapacho by mali jedinci s nízkym tlakom, zníženou zrážanlivosťou krvi a hnačkovými ochoreniami.
Lapacho môže tiež interagovať s určitými liekmi, najmä s antikoagulantmi a liekmi na liečbu rakoviny. V tomto prípade je vždy dôležitá konzultácia s lekárom.
Pozor, Lapacho nie je vhodné pre malé deti, tehotné a dojčiace ženy.
V období tehotenstva sa lapacho nesmie piť, nakoľko obsahuje látku zvanú chinín. Chinín v zvýšenom množstve môže ohroziť plod a zvýšiť riziko vzniku kontrakcií maternice (čo môže pri rizikových tehotenstvách vyvolať potrat).
Skladujte čaj a výrobky na suchom a tmavom mieste mimo dosahu detí. Pri užívaní sa vždy riaďte pokynmi výrobcu na obale produktu.
Príprava Lapacho čaju
Finančný zisk z predaja často vedie sprostredkovateľov Lapacho k tomu, že sa do zmesi pridávajú aj vonkajšiu kôru stromu, čím sa znižuje výsledná kvalita ponúkaného produktu.
Dbajte tak na kvalitný overený výrobok so správnym pôvodom zmesi s obsahom iba vnútornej kôry stromu.
Čaj Lapacho je možné piť pravidelne s mierou alebo ako intenzívnejšiu 4-6 týždňovú kúru.
Denná dávka u zdravých jedincov sa pohybuje okolo 2g kôry. Konkrétne dávkovanie by mal však uvádzať výrobca.
Dôležitá je i správna príprava čaju. Kopcovitú lyžičku sypaného čaju najprv povaríme v 3 dcl vody 5–10 minút a následne 10–15 minút necháme lúhovať. Približne však 2g na 1 liter vriacej vody.
Lapachol a β-lapachon sú látky rozpustné vo vode a preto je potrebné kôru pred použitím povariť.
Pre ozdravné účely čaj pijeme ideálne teplý a nesladený cukrom. Čaj by mal mať kyslo-horkú, no príjemnú chuť a hnedú farbu.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →