- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Dandelion ( Taraxacum officinale L.) as a Source of Biologically Active Compounds Supporting the Therapy of Co-Existing Diseases in Metabolic Syndrome; Małgorzata Kania-Dobrowolska, Justyna Baraniak
- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Genetic transformation technologies for the common dandelion, Taraxacum officinale; Kasia Dinkeloo, Araceli Maria Cantero, Inyup Paik, Alexa Vulgamott, Andrew D Ellington, Alan Lloyd
- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Hypoglycemic effect of Taraxacum officinale root extract and its synergism with Radix Astragali extract; Jingwen Li, Jiayuan Luo, Yangyang Chai, Yang Guo, Yang Tianzhi, Yihong Bao
- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Nutritional Profiling, Phytochemical Composition and Antidiabetic Potential of Taraxacum officinale, an Underutilized Herb; Imtiyaz Murtaza, Omi Laila, Iqra Drabu, Ajaz Ahmad, Wafa Charif, Simona M Popescu, Sheikh Mansoor
- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - New Approaches on the Anti-Inflammatory and Cardioprotective Properties of Taraxacum officinale Tincture; Alexandra Epure, Alina E Pârvu, Laurian Vlase, Daniela Benedec, Daniela Hanganu, Ovidiu Oniga, Ana-Maria Vlase, Irina Ielciu, Anca Toiu, Ilioara Oniga
- Malý atlas liečivých rastlín – Ľ. Thurzová, J. Kresánek, Š. Mareček, K. Mika, ISBN 978-80-8063-318-9
- Herbár alebo od alchemilky po žindavu – Jaroslava Bednářová, ISBN 978-80-8142-670-4
- Zdravie z byliniek – Anna Kopáčová, ISBN 978-80-8142-813-5
- Z mojej domácej lekárne – Maria Trebenová, ISBN 978-80-551-8435-7
- Štědrý bylinkářův rok II – Zuzana Švédová, ISBN 978-80-271-3645-2
- Babkine nové bylinky – Aurélia Dugasová, Dionýz Dugas, ISBN 978-80-7451-423-4
- Herbář zdraví z prírody – Brigita Anna McNeillová, ISBN 978-80-7625-180-9
Púpava lekárska ako prírodná pomoc v boji so zdravotnými problémami?
Púpavu pozná azda každý, ale nie každý vie, že nie je len takou klasickou bylinou na lúke. Počuli ste o jej využití pre zdravie človeka? Náš článok vám priblíži najdôležitejšie benefity a informácie o vnútornom i vonkajšom použití púpavy a jej účinkoch na ľudský organizmus.
Charakteristika
Patrí medzi jedlé rastliny a vďaka svojím mnohým liečivým účinkom sa radí aj medzi liekopisné rastliny.
Liekopisný je:
- koreň,
- bylina,
- kvety.
Ľudovo je označovaná mnohými názvami. Niektoré sú menej známe ako napríklad:
- kašinec,
- májik,
- mlieč žabí,
- mlieč žltý,
- leví zubec,
- pumpelica.
Iné názvy sú zase rozšírenejšie – napríklad české pomenovanie pampeliška alebo pampuška. Najznámejšie je však určite klasické označenie – púpava.
Prvé zmienky o púpave lekárskej môžeme objaviť už na konci stredoveku. Púpava – ako liečivá rastlina – sa najprv začala využívať v arabskej oblasti. Prvá zmienka o púpave pochádza od slávneho arabského lekára Avicena – z 11. storočia.
V Európe sa začali využívať liečivé účinky jej šťavy trocha neskôr – na konci stredoveku – a to najmä pri ochoreniach očí.
V skratke o púpave...
Púpava lekárska je trváca bylina. Ide o veľmi rozšírenú bylinu najmä v Európe a Ázii. Ale púpavy – medzi ktoré patrí asi 250 druhov – sa vyskytuj od trópov až po mierne pásma severnej a rovnako aj južnej pologule.
Púpavy sa vyskytujú na všetkých kontinentoch s výnimkou Antarktídy.
Púpava lekárska je často považovanú za trávnikovú a záhradnú burinu. Dalo by sa povedať, že rastie všade – nevadí jej tieň ale ani slnečné miesta. Nájdeme ju v mestských parkoch, či popri chodníkoch ale aj na horských lúkach a pasienkoch.
Koreň púpavy je dužinatý. Dorastá až do polmetrovej dĺžky, ale je pomerne tenký – má len okolo 2 cm. Koreň je veľmi krehký. Z koreňa vyrastajú 10 – 30 cm dlhé duté stvoly – v niektorých prípadoch môžu byť dlhé aj 50 cm – a prízemné listy.
Listy sú typicky, hlboko vykrajované. Dalo by sa povedať, že sú "zubaté" a majú výraznú stredovú žilu. List tvoria prízemnú ružicu.
Kvety sú typické – žlté. Kvety kvitnú od apríla do júna. Po odkvitnutí sa tvorí nápadná guľatá páperová hlavička, ktorá obsahuje semená.
Rastlina produkuje bielu mliečnu šťavu – tá sa nachádza vo všetkých častiach rastliny.
Aj keď púpavy tvoria semená – ich rozmnožovanie je nepohlavné – apomiktické. To znamená, že k tvorbe semien nie je potrebné splynutie samčej a samičej pohlavnej bunky. Semená ktoré rastlina produkuje sú geneticky totožné s materskou bylinou.
Semená sú tvorené nažkou, ktorá má na vrcholci lietacie ústrojenstvo. Semená sa rozptyľujú za pomoci vetra.
Púpava obsahuje veľké množstvo účinných látok.
Ide predovšetkým o:
- aminokyseliny,
- fenolové zlúčeniny
- polyfenolové kyseliny,
- flavonoidy,
- kvercetín,
- kempferol,
- apigenín,
- luteolín,
- katechíny,
- hyperozid,
- izokvercetín,
- rutín,
- kumaríny,
- triesloviny,
- seskviterpénové laktóny – nachádzajú sa predovšetkým v koreni,
- taraxacín,
- laktukopikrín,
- cichorín,
- fytosteroly,
- fruktózu,
- polysacharidy inulín – vyskytuje sa v koreni,
- sliz,
- steroly
- stigmasterol,
- β-sitosterol,
- triterpény
- α-amyrín,
- β-amyrín,
- lupeol,
- tarasetrol,
- taraxol,
- vitamín A,
- vitamín B2,
- vitamín C,
- vitamín D,
- vitamín K,
- minerály ako:
- sodík,
- draslík,
- mangán,
- železo,
- zinok,
- horčík,
- síru a ďalšie.
Vďaka uvedeným obsahovým látkam má púpava účinky:
- protirakovinové,
- antidiabetické,
- antireumatické,
- antihyperglykemické,
- protizápalové,
- imunomodulačné,
- antialergické,
- antitrombotické,
- antimikrobiálne,
- a dokonca aj probiotické.
Vďaka svojím účinným látkam sa často využíva aj ako:
- cholagogikum,
- a diuretikum.
Okrem toho sa púpave pripisujú vďaka množstvu polyfenolov pripisujú aj antioxidačné vlastnosti. Polyfenolové zlúčeniny pôsobia zároveň aj:
- antihypertenzívne,
- antiateroskleroticky,
- protizápalovo,
- zlepšujú celkový lipidový profil,
- účinkujú aj na bunky endotelu.
V experimentálnych štúdiách – zatiaľ prebiehajúcich u myší – sa pozorovalo aj zmiernenie kolitíd.
Vnútorné použitie
Preto sa z púpavy využíva:
- koreň – jeho hlavné zložky sú zodpovedné najmä za antidiabetické účinky púpavy,
- listy a kvety – majú silné
- antioxidačné vlastnosti,
- hypocholesterolemické vlastnosti.
Listy sušené v tieni majú v porovnaní s čerstvými listami vyšší obsah:
- sacharidov,
- bielkovín,
- tuku,
- vlákniny,
- fenolov,
- flavonoidov – vrátane kvercetínu,
- kyseliny askorbovej – vitamínu C,
- β-karoténu,
Užíva sa vo forme čaju – najmä pre svoje žlčopudné a močopudné účinky. Je prínosný pri ochoreniach:
- pečene,
- žlčníka,
- žalúdka,
- pankreasu,
- čriev,
- obličiek,
- srdca.
Ďalej sa využíva pri:
- močových kameňoch,
- chronickej únave,
- liečbe cukrovky,
- zväčšenej slezine,
- problémoch s lymfatickými uzlinami,
- čistí krv,
- podporuje tvorbu červených krviniek,
- znižuje krvný tlak,
- posilňuje krvný obeh.
Vďaka svojím žlčopudným účinkom podporuje trávenie.
Má aj antidiabetické účinky – tie sú sprostredkované za pomoci inhibície α-glukozidázy. α-Glukozidáza je enzým, ktorý rozkladá komplexné sacharidy (disacharidy, oligosacharidy a polysacharidy) na jednoduché cukry – a to aj vrátane glukózy.
Vďaka inhibícii tohto enzýmu sa znižuje vstrebávanie glukózy z tráviaceho traktu do krvi. To vedie následne k zníženej postprandiálnej glykémii.
Najsilnejší inhibičný efekt vykazovali vodné výluhy z listov púpavy. Potom nasledovali výluhy pripravené z koreňa a najslabší účinok preukázali výluhy pripravené z kvetov púpav.
Okrem toho sa polemizuje, že púpavový extrakt v kombinácii s extraktom z Astragalus – by mohol zmierniť aj inzulínovú rezistenciu v bunkách.
Listy a rastlina sa dá konzumovať aj ako jedlá zelenina. Čerstvá vňať je skvelým zdrojom vitamínu C.
Z čerstvých kvetov sa dokonca pripravuje aj púpavové víno.
Výluh z koreňa sa používa ako náhrada čaju alebo kávy.
Púpava a liečba akné
Pomáha pri akné. Jednu kopcovitú čajovú lyžičku usušeného púpavového koreňa namočíme do 250 ml studenej vody. Necháme odstáť aspoň na 12 hodín. Precedíme a mierne zohrejeme. Odporúča sa vypiť ½ čaju aspoň pol hodiny pred raňajkami a druhú ½ pol hodinu po raňajkách.
Púpava a liečba dny a reumy
Babské recepty odporúčajú konzumáciu púpavy aj pri dne či reume. Malo by sa konzumovať 10 stvolov (bylinných stopiek) každý deň. Tie sa zbierajú počas kvitnutia púpav.
Vonkajšie použitie
- zhrubnutú kožu rúk alebo nôh,
- blahodarne pôsobí aj pri masáži.
Kvety necháme mierne zvädnúť – aby z nich vyliezol hmyz. Kvety zahrievame spolu s olejom na vodnom kúpeli. Ideálne aspoň hodinu denne. Postup opakujeme minimálne sedemkrát. Potom bylinku precedíme. Do hotového olejového výluhu pridáme vosk – rozpustíme a naplníme nádoby.
Jej vonkajšie uplatnenie je aj pri hemoroidoch.
Zber a skladovanie
- koreň,
- vňať,
- listy,
- kvety.
Koreň spolu s vňaťou je ideálne zbierať skoro na jar – ešte predtým ako rozkvitnú kvety – ideálne v marci alebo apríli. Je to z dôvodu, že ak sa zbierajú a sušia už rozkvitnuté kvety – dôjde k tvorbe semien, ktoré následne opadajú.
Koreň samotný sa môže poprípade zbierať ešte aj na jeseň – v októbri a novembri.
Koreň je veľmi krehký, preto ho vyberáme opatrne. Čo najskôr ho umyjeme pod tečúcou vodou – a pred sušením rozkrojíme na polovicu. Koreň je na povrchu čiernohnedý, ale po rozkrojení je vo vnútri biely.
Koreň sa môže konzumovať aj v surovom stave. Po vykopaní ho treba poriadne očistiť – umyť kefkou pod tečúcou vodou. Zo sušeného koreňa sa pripravuje čaj.
Ak zbierame listy na priamu konzumáciu – po zbere je dobré ich namočiť do studenej vody aspoň na 15 minút. Následne ich poriadne premyť – posledný krát v jemne osolenej vode. A nechať odstáť ešte 5 minút v studenej vode. Scediť a nechať odkvapkať.
Vňať môžete použiť ako základ do šalátu, alebo najemno posekať a posypať na zemiaky, knedle. Prípadne môže slúžiť ako zelená vňať do polievky.
Rastlinné časti sušíme maximálne pri 50 °C. Usušené rastliny chránime pred:
- hmyzom,
- hlodavcami,
- ale aj vlhkosťou, ktorá vysušenú rastlinu znehodnocuje.
Čaj na pečeň
- 50 g koreňa púpavy lekárskej
- 20 g koreňa čakanky obyčajnej
- 10 g vňate lastovičníka väčšieho
- 30 g vňate medovky lekárskej
- ½ litra vody
Jednu PL lyžicu zmesi zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať aspoň 10 minút. Následne precedíme. Ideálne je piť 3 x denne pred jedlom.
Púpavový med
- 200 g listov púpavy
- 200 g stoniek a kvetov púpavy
- med – podľa potreby
Listy, stonky a kvety spoločne odstredíme – pričom sa snažíme zachytiť čo najviac šťavy. Nachytanú šťavu premiešame spolu s medom, pričom pridávame ½ množstvo medu v porovnaní s púpavovou šťavou. Mierne zohrejeme a poriadne premiešame.
Zmes uchovávame v chladničke. Konzumujeme 15 minút pred každým hlavým jedlom.
Púpavová tinktúra
- 1 hrsť listov púpavy
- 1 hrsť čerstvých mladých vrcholcov žihľavy
- 500 ml 40 % alkoholu
Bylinky jemne posekám a následne zalejeme alkoholom. Necháme odpočívať po dobu 6-tich týždňov. Precedíme. Užíva sa 1 kvapka na 1 kg hmotnosti – rozdelená do troch denných dávok, pred jedlom. (Pri váhe 60 kíl sa užíva 60 kvapiek denne. To znamená 3 x denne po 20 kvapiek.)
Púpavová káva
Koreň očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Opražíme kým nechytia zlatistú farbu. Vložíme do mixéra a posekáme na drobnejšie kúsky. Tie následne ešte raz opražíme – kým nebudú mať tmavohnedú kávovú farbu.
Skladujeme na suchom mieste, užívame podľa potreby. Nápoj je tmavý, zľahka nahorkastý.
Púpava lekárska nie je sama o sebe jedovatá. Čaje a výluhy sa môžu používať bez obmedzení – v rozumnej miere. U tehotných žien sa však odporúča obmedziť nadmernú konzumáciu. Požitie mliečnej šťavy môže byť nebezpečné – najmä pre menšie deti.
Prípravky z púpavy sa neodporúčajú osobám s ochoreniami obličiek – a to najmä pre jej močopudné účinky. Bez odborného poradenstva sa neodporúča ani ľuďom, ktorí trpia:
- žlčníkovými kameňmi,
- obštrukciou žlčových ciest,
- alebo žalúdočnými vredmi.
Ako vidíte, aj keď je púpava mnohými prehliadaná a záhradkármi nenávidená – má mnoho využití. Či už sa jedná o jej liečivé vlastnosti, alebo o jej využitie pri príprave jedál a nápojov.
Zaujímavé zdroje informácií
Súvisiace
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →