Púpava lekárska ako prírodná pomoc v boji so zdravotnými problémami?

Púpava lekárska ako prírodná pomoc v boji so zdravotnými problémami?
Zdroj foto: Getty images

Púpavu pozná azda každý, ale nie každý vie, že nie je len takou klasickou bylinou na lúke. Počuli ste o jej využití pre zdravie človeka? Náš článok vám priblíži najdôležitejšie benefity a informácie o vnútornom i vonkajšom použití púpavy a jej účinkoch na ľudský organizmus. 

Charakteristika

Púpava lekárska – sa oficiálnym latinským názvom označuje Taraxacum officinale. Púpava patrí do čeľade astrovité – po latinsky Asteraceae.

Patrí medzi jedlé rastliny a vďaka svojím mnohým liečivým účinkom sa radí aj medzi liekopisné rastliny.

Liekopisný je:

  • koreň,
  • bylina,
  • kvety.

Ľudovo je označovaná mnohými názvami. Niektoré sú menej známe ako napríklad:

  • kašinec,
  • májik,
  • mlieč žabí,
  • mlieč žltý,
  • leví zubec,
  • pumpelica.

Iné názvy sú zase rozšírenejšie – napríklad české pomenovanie pampeliška alebo pampuška. Najznámejšie je však určite klasické označenie – púpava.

Prvé zmienky o púpave lekárskej môžeme objaviť už na konci stredoveku. Púpava – ako liečivá rastlina – sa najprv začala využívať v arabskej oblasti. Prvá zmienka o púpave pochádza od slávneho arabského lekára Avicena – z 11. storočia.

V Európe sa začali využívať liečivé účinky jej šťavy trocha neskôr – na konci stredoveku – a to najmä pri ochoreniach očí.

V skratke o púpave...

Púpava lekárska je trváca bylina. Ide o veľmi rozšírenú bylinu najmä v Európe a Ázii. Ale púpavy – medzi ktoré patrí asi 250 druhov – sa vyskytuj od trópov až po mierne pásma severnej a rovnako aj južnej pologule.

Púpavy sa vyskytujú na všetkých kontinentoch s výnimkou Antarktídy.

Púpava lekárska je často považovanú za trávnikovú a záhradnú burinu. Dalo by sa povedať, že rastie všade – nevadí jej tieň ale ani slnečné miesta. Nájdeme ju v mestských parkoch, či popri chodníkoch ale aj na horských lúkach a pasienkoch.

Púpava - chodník
Zdroj foto: Getty Images

Koreň púpavy je dužinatý. Dorastá až do polmetrovej dĺžky, ale je pomerne tenký – má len okolo 2 cm. Koreň je veľmi krehký. Z koreňa vyrastajú 10 – 30 cm dlhé duté stvoly – v niektorých prípadoch môžu byť dlhé aj 50 cm – a prízemné listy.

Listy sú typicky, hlboko vykrajované. Dalo by sa povedať, že sú "zubaté" a majú výraznú stredovú žilu. List tvoria prízemnú ružicu.

Kvety sú typické – žlté. Kvety kvitnú od apríla do júna. Po odkvitnutí sa tvorí nápadná guľatá páperová hlavička, ktorá obsahuje semená.

Rastlina produkuje bielu mliečnu šťavu – tá sa nachádza vo všetkých častiach rastliny.

Aj keď púpavy tvoria semená – ich rozmnožovanie je nepohlavné – apomiktické. To znamená, že k tvorbe semien nie je potrebné splynutie samčej a samičej pohlavnej bunky. Semená ktoré rastlina produkuje sú geneticky totožné s materskou bylinou.

Semená sú tvorené nažkou, ktorá má na vrcholci lietacie ústrojenstvo. Semená sa rozptyľujú za pomoci vetra.

Púpava obsahuje veľké množstvo účinných látok.

Ide predovšetkým o:

  • aminokyseliny,
  • fenolové zlúčeniny
    • polyfenolové kyseliny,
  • flavonoidy,
    • kvercetín,
    • kempferol,
    • apigenín,
    • luteolín,
    • katechíny,
    • hyperozid,
    • izokvercetín,
    • rutín,
    • kumaríny,
    • triesloviny,
  • seskviterpénové laktóny – nachádzajú sa predovšetkým v koreni,
    • taraxacín,
    • laktukopikrín,
    • cichorín,
  • fytosteroly,
  • fruktózu,
  • polysacharidy inulín – vyskytuje sa v koreni,
  • sliz,
  • steroly
    • stigmasterol,
    • β-sitosterol,
  • triterpény
    • α-amyrín,
    • β-amyrín,
    • lupeol,
    • tarasetrol,
    • taraxol,
  • vitamín A,
  • vitamín B2,
  • vitamín C,
  • vitamín D,
  • vitamín K,
  • minerály ako:
    • sodík,
    • draslík,
    • mangán,
    • železo,
    • zinok,
    • horčík,
    • síru a ďalšie.

Vďaka uvedeným obsahovým látkam má púpava účinky:

  • protirakovinové,
  • antidiabetické,
  • antireumatické,
  • antihyperglykemické,
  • protizápalové,
  • imunomodulačné,
  • antialergické,
  • antitrombotické,
  • antimikrobiálne,
  • a dokonca aj probiotické.

Vďaka svojím účinným látkam sa často využíva aj ako:

  • cholagogikum,
  • a diuretikum.

Okrem toho sa púpave pripisujú vďaka množstvu polyfenolov pripisujú aj antioxidačné vlastnosti. Polyfenolové zlúčeniny pôsobia zároveň aj:

  • antihypertenzívne,
  • antiateroskleroticky,
  • protizápalovo,
  • zlepšujú celkový lipidový profil,
  • účinkujú aj na bunky endotelu.

V experimentálnych štúdiách – zatiaľ prebiehajúcich u myší – sa pozorovalo aj zmiernenie kolitíd.

Púpava a jej časti - rastlina, liet, kvet
Zdroj foto: Getty Images

Vnútorné použitie

Všetky časti rastliny obsahujú účinné látky.

Preto sa z púpavy využíva:

  • koreň – jeho hlavné zložky sú zodpovedné najmä za antidiabetické účinky púpavy,
  • listy a kvety – majú silné
    • antioxidačné vlastnosti,
    • hypocholesterolemické vlastnosti.

Listy sušené v tieni majú v porovnaní s čerstvými listami vyšší obsah:

  • sacharidov,
  • bielkovín,
  • tuku,
  • vlákniny,
  • fenolov,
  • flavonoidov – vrátane kvercetínu,
  • kyseliny askorbovej – vitamínu C,
  • β-karoténu,

Užíva sa vo forme čaju – najmä pre svoje žlčopudné a močopudné účinky. Je prínosný pri ochoreniach:

  • pečene,
  • žlčníka,
  • žalúdka,
  • pankreasu,
  • čriev,
  • obličiek,
  • srdca.

Ďalej sa využíva pri:

  • močových kameňoch,
  • chronickej únave,
  • liečbe cukrovky,
  • zväčšenej slezine,
  • problémoch s lymfatickými uzlinami,
  • čistí krv,
  • podporuje tvorbu červených krviniek,
  • znižuje krvný tlak,
  • posilňuje krvný obeh.

Vďaka svojím žlčopudným účinkom podporuje trávenie.

Púpava - čaj
Zdroj foto: Getty Images

Má aj antidiabetické účinky – tie sú sprostredkované za pomoci inhibície α-glukozidázy. α-Glukozidáza je enzým, ktorý rozkladá komplexné sacharidy (disacharidy, oligosacharidy a polysacharidy) na jednoduché cukry – a to aj vrátane glukózy.

Vďaka inhibícii tohto enzýmu sa znižuje vstrebávanie glukózy z tráviaceho traktu do krvi. To vedie následne k zníženej postprandiálnej glykémii.

Najsilnejší inhibičný efekt vykazovali vodné výluhy z listov púpavy. Potom nasledovali výluhy pripravené z koreňa a najslabší účinok preukázali výluhy pripravené z kvetov púpav.

Okrem toho sa polemizuje, že púpavový extrakt v kombinácii s extraktom z Astragalus – by mohol zmierniť aj inzulínovú rezistenciu v bunkách.

Listy a rastlina sa dá konzumovať aj ako jedlá zelenina. Čerstvá vňať je skvelým zdrojom vitamínu C.

Z čerstvých kvetov sa dokonca pripravuje aj púpavové víno.

Výluh z koreňa sa používa ako náhrada čaju alebo kávy.

Púpava a liečba akné

Pomáha pri akné. Jednu kopcovitú čajovú lyžičku usušeného púpavového koreňa namočíme do 250 ml studenej vody. Necháme odstáť aspoň na 12 hodín. Precedíme a mierne zohrejeme. Odporúča sa vypiť ½ čaju aspoň pol hodiny pred raňajkami a druhú ½ pol hodinu po raňajkách.

Púpava - výluh
Zdroj foto: Getty Images

Púpava a liečba dny a reumy

Babské recepty odporúčajú konzumáciu púpavy aj pri dne či reume. Malo by sa konzumovať 10 stvolov (bylinných stopiek) každý deň. Tie sa zbierajú počas kvitnutia púpav.

Vonkajšie použitie

Púpava sa v kombinácii s olivovým olejom a včelím voskom môže využiť aj ako zmäkčovadlo na

  • zhrubnutú kožu rúk alebo nôh,
  • blahodarne pôsobí aj pri masáži.

Kvety necháme mierne zvädnúť – aby z nich vyliezol hmyz. Kvety zahrievame spolu s olejom na vodnom kúpeli. Ideálne aspoň hodinu denne. Postup opakujeme minimálne sedemkrát. Potom bylinku precedíme. Do hotového olejového výluhu pridáme vosk – rozpustíme a naplníme nádoby.

Jej vonkajšie uplatnenie je aj pri hemoroidoch.

Zber a skladovanie

Nakoľko sa účinné látky vyskytujú v celej rastline – zbiera sa celá:

  • koreň,
  • vňať,
  • listy,
  • kvety.

Koreň spolu s vňaťou je ideálne zbierať skoro na jar – ešte predtým ako rozkvitnú kvety – ideálne v marci alebo apríli. Je to z dôvodu, že ak sa zbierajú a sušia už rozkvitnuté kvety – dôjde k tvorbe semien, ktoré následne opadajú.

Koreň samotný sa môže poprípade zbierať ešte aj na jeseň – v októbri a novembri.

Koreň je veľmi krehký, preto ho vyberáme opatrne. Čo najskôr ho umyjeme pod tečúcou vodou – a pred sušením rozkrojíme na polovicu. Koreň je na povrchu čiernohnedý, ale po rozkrojení je vo vnútri biely.

Koreň sa môže konzumovať aj v surovom stave. Po vykopaní ho treba poriadne očistiť – umyť kefkou pod tečúcou vodou. Zo sušeného koreňa sa pripravuje čaj.

Ak zbierame listy na priamu konzumáciu – po zbere je dobré ich namočiť do studenej vody aspoň na 15 minút. Následne ich poriadne premyť – posledný krát v jemne osolenej vode. A nechať odstáť ešte 5 minút v studenej vode. Scediť a nechať odkvapkať.

Vňať môžete použiť ako základ do šalátu, alebo najemno posekať a posypať na zemiaky, knedle. Prípadne môže slúžiť ako zelená vňať do polievky.

Rastlinné časti sušíme maximálne pri 50 °C. Usušené rastliny chránime pred:

  • hmyzom,
  • hlodavcami,
  • ale aj vlhkosťou, ktorá vysušenú rastlinu znehodnocuje.

Čaj na pečeň

  • 50 g koreňa púpavy lekárskej
  • 20 g koreňa čakanky obyčajnej
  • 10 g vňate lastovičníka väčšieho
  • 30 g vňate medovky lekárskej
  • ½ litra vody

Jednu PL lyžicu zmesi zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať aspoň 10 minút. Následne precedíme. Ideálne je piť 3 x denne pred jedlom.

Púpavový med

  • 200 g listov púpavy
  • 200 g stoniek a kvetov púpavy
  • med – podľa potreby

Listy, stonky a kvety spoločne odstredíme – pričom sa snažíme zachytiť čo najviac šťavy. Nachytanú šťavu premiešame spolu s medom, pričom pridávame ½ množstvo medu v porovnaní s púpavovou šťavou. Mierne zohrejeme a poriadne premiešame.

Zmes uchovávame v chladničke. Konzumujeme 15 minút pred každým hlavým jedlom.

Púpava - med
Zdroj foto: Getty Images

Púpavová tinktúra

  • 1 hrsť listov púpavy
  • 1 hrsť čerstvých mladých vrcholcov žihľavy
  • 500 ml 40 % alkoholu

Bylinky jemne posekám a následne zalejeme alkoholom. Necháme odpočívať po dobu 6-tich týždňov. Precedíme. Užíva sa 1 kvapka na 1 kg hmotnosti – rozdelená do troch denných dávok, pred jedlom. (Pri váhe 60 kíl sa užíva 60 kvapiek denne. To znamená 3 x denne po 20 kvapiek.)

Púpavová káva

Koreň očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Opražíme kým nechytia zlatistú farbu. Vložíme do mixéra a posekáme na drobnejšie kúsky. Tie následne ešte raz opražíme – kým nebudú mať tmavohnedú kávovú farbu.

Skladujeme na suchom mieste, užívame podľa potreby. Nápoj je tmavý, zľahka nahorkastý.

Púpava - káva
Zdroj foto: Getty Images

Púpava lekárska nie je sama o sebe jedovatá. Čaje a výluhy sa môžu používať bez obmedzení – v rozumnej miere. U tehotných žien sa však odporúča obmedziť nadmernú konzumáciu. Požitie mliečnej šťavy môže byť nebezpečné – najmä pre menšie deti.

Prípravky z púpavy sa neodporúčajú osobám s ochoreniami obličiek – a to najmä pre jej močopudné účinky. Bez odborného poradenstva sa neodporúča ani ľuďom, ktorí trpia:

Ako vidíte, aj keď je púpava mnohými prehliadaná a záhradkármi nenávidená – má mnoho využití. Či už sa jedná o jej liečivé vlastnosti, alebo o jej využitie pri príprave jedál a nápojov.

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Dandelion ( Taraxacum officinale L.) as a Source of Biologically Active Compounds Supporting the Therapy of Co-Existing Diseases in Metabolic Syndrome; Małgorzata Kania-Dobrowolska, Justyna Baraniak
  • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Genetic transformation technologies for the common dandelion, Taraxacum officinale; Kasia Dinkeloo, Araceli Maria Cantero, Inyup Paik, Alexa Vulgamott, Andrew D Ellington, Alan Lloyd
  • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Hypoglycemic effect of Taraxacum officinale root extract and its synergism with Radix Astragali extract; Jingwen Li, Jiayuan Luo, Yangyang Chai, Yang Guo, Yang Tianzhi, Yihong Bao
  • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Nutritional Profiling, Phytochemical Composition and Antidiabetic Potential of Taraxacum officinale, an Underutilized Herb; Imtiyaz Murtaza, Omi Laila, Iqra Drabu, Ajaz Ahmad, Wafa Charif, Simona M Popescu, Sheikh Mansoor
  • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - New Approaches on the Anti-Inflammatory and Cardioprotective Properties of Taraxacum officinale Tincture; Alexandra Epure, Alina E Pârvu, Laurian Vlase, Daniela Benedec, Daniela Hanganu, Ovidiu Oniga, Ana-Maria Vlase, Irina Ielciu, Anca Toiu, Ilioara Oniga
  • Malý atlas liečivých rastlín – Ľ. Thurzová, J. Kresánek, Š. Mareček, K. Mika, ISBN 978-80-8063-318-9
  • Herbár alebo od alchemilky po žindavu – Jaroslava Bednářová, ISBN 978-80-8142-670-4
  • Zdravie z byliniek – Anna Kopáčová, ISBN 978-80-8142-813-5
  • Z mojej domácej lekárne – Maria Trebenová, ISBN 978-80-551-8435-7
  • Štědrý bylinkářův rok II – Zuzana Švédová, ISBN 978-80-271-3645-2
  • Babkine nové bylinky – Aurélia Dugasová, Dionýz Dugas, ISBN 978-80-7451-423-4
  • Herbář zdraví z prírody – Brigita Anna McNeillová, ISBN 978-80-7625-180-9
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.