Ako vláknina ovplyvňuje trávenie, zdravie čriev a celkové zdravie?

Ako vláknina ovplyvňuje trávenie, zdravie čriev a celkové zdravie?
Zdroj foto: Canva

Viete ako vláknina ovplyvňuje trávenie a ako vplýva na vaše zdravie? Prečítajte dôležité informácie o vláknine v našom článku. 

Vláknina je neoddeliteľnou súčasťou zdravej stravy, aj keď ju naše telo nedokáže stráviť. Nachádza sa v rastlinných potravinách. 

Vďaka svojim vlastnostiam má vláknina veľký vplyv nielen na trávenie, ale aj na prevenciu viacerých chronických ochorení. 

Vláknina sa delí na rozpustnúnerozpustnú, pričom každý typ má svoj špecifický účinok. 

Rozpustná vláknina

Rozpustná vláknina sa vo vode premieňa na gélovitú látku

Nájdete ju v šošovici, fazuli, ovse, ovocí (jablko, citrusy) a zelenine. 

Jej úlohou je:

  • Znižovať hladinu cholesterolu – podľa výskumu 7 – 10 g rozpustnej vlákniny denne významne znižuje LDL cholesterol 
  • Regulovať hladinu cukrukrvi – spomaľuje vstrebávanie sacharidov a znižuje glykemický index potravín 
  • Zlepšuje trávenie – zmäkčuje stolicu, zvyšuje jej objem a zároveň absorbuje prebytočnú vodu, čím pomáha pri hnačke aj zápche 
  • Podpora črevného mikrobiómu – slúži ako prebiotikum, dodáva výživu pre prospešné baktérie 

Nerozpustná vláknina

Nerozpustná vláknina sa vo vode nerozpúšťa a mechanicky podporuje pohyb čriev. Nachádza sa v semenách, celozrnných obilninách, šupkách ovocia, zeleniny, orechoch. 

Jej účinky:

  • Zvyšuje objem stolice a urýchľuje prechod črevami, čím zabraňuje zápche 
  • Pôsobí ako ,,čistič" čriev, čím pomáha predchádzať zápche, hemoroidom a ochoreniam ako divertikulóza 
  • Podporuje pravidelnosť vyprázdňovania, čím znižuje riziko syndrómu dráždivého čreva (IBS) a kolorektálneho karcinómu 

Vláknina a celkové zdravie

Okrem tráviacich výhod má vláknina aj ďalšie pozitívne účinky na zdravie: 

  • Regulácia telesnej hmotnosti – zasýti na dlhší čas a má nízku kalorickú hodnotu 
  • Zníženie rizika srdcových ochorení – vďaka zníženiu cholesterolu a protizápalovým účinkom 
  • Prevencia cukrovky 2. typu – pravidelný príjem vlákniny znižuje riziko vzniku cukrovky až o 18 % 
  • Zdravé črevá – vláknina pomáha znižovať výskyt hemoroidov a rakoviny hrubého čreva 
Psyllium doplnok vlákniny
Psyllium je prírodný zdroj rozpustnej vlákniny, ktorý podporuje zdravé trávenie a pravidelnú stolicu. Zdroj foto: Canva

TIP: Čo je Psyllium? Vláknina prínosná nielen pre tráviaci trakt. Aké je dávkovanie a kedy ho užívať?

Koľko vlákniny potrebujem?

Odporúčaný denný príjem vlákniny: 

  • Ženy do 50 rokov -  25 g denne 
  • Muži do 50 rokov – 38 g denne 
  • Ženy nad 50 rokov – 21 g denne 
  • Muži nad 50 r – 30 g denne 

Žiaľ, väčšina ľudí konzumuje menej než polovicu odporúčaného množstva, čo môže viesťzdravotným problémom ako zápcha, divertikulóza, hemoroidy, či syndróm dráždivého čreva. 

Prečítajte si: 

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • bgapc.com - Understanding the Role of Fiber in Digestive Health
  • nutrition.org - Cholesterol - lowering effects of dietary fiber: a meta- analysis
  • mayoclinic.org - Dietary fiber: Essential for a healthy diet
  • nih.gov - Effects of Dietary Fiber and Its Components on Metabolic Health
  • springer.com - Dietary fibre and incidence of type 2 diabetes in eight European countries: the EPIC-InterAct Study and a meta-analysis of prospective studies
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané