- bgapc.com - Understanding the Role of Fiber in Digestive Health
- nutrition.org - Cholesterol - lowering effects of dietary fiber: a meta- analysis
- mayoclinic.org - Dietary fiber: Essential for a healthy diet
- nih.gov - Effects of Dietary Fiber and Its Components on Metabolic Health
- springer.com - Dietary fibre and incidence of type 2 diabetes in eight European countries: the EPIC-InterAct Study and a meta-analysis of prospective studies
Ako vláknina ovplyvňuje trávenie, zdravie čriev a celkové zdravie?

Viete ako vláknina ovplyvňuje trávenie a ako vplýva na vaše zdravie? Prečítajte dôležité informácie o vláknine v našom článku.
Obsah článku
Vďaka svojim vlastnostiam má vláknina veľký vplyv nielen na trávenie, ale aj na prevenciu viacerých chronických ochorení.
Vláknina sa delí na rozpustnú a nerozpustnú, pričom každý typ má svoj špecifický účinok.
Rozpustná vláknina
Rozpustná vláknina sa vo vode premieňa na gélovitú látku.
Nájdete ju v šošovici, fazuli, ovse, ovocí (jablko, citrusy) a zelenine.
Jej úlohou je:
- Znižovať hladinu cholesterolu – podľa výskumu 7 – 10 g rozpustnej vlákniny denne významne znižuje LDL cholesterol
- Regulovať hladinu cukru v krvi – spomaľuje vstrebávanie sacharidov a znižuje glykemický index potravín
- Zlepšuje trávenie – zmäkčuje stolicu, zvyšuje jej objem a zároveň absorbuje prebytočnú vodu, čím pomáha pri hnačke aj zápche
- Podpora črevného mikrobiómu – slúži ako prebiotikum, dodáva výživu pre prospešné baktérie
Nerozpustná vláknina
Nerozpustná vláknina sa vo vode nerozpúšťa a mechanicky podporuje pohyb čriev. Nachádza sa v semenách, celozrnných obilninách, šupkách ovocia, zeleniny, orechoch.
Jej účinky:
- Zvyšuje objem stolice a urýchľuje prechod črevami, čím zabraňuje zápche
- Pôsobí ako ,,čistič" čriev, čím pomáha predchádzať zápche, hemoroidom a ochoreniam ako divertikulóza
- Podporuje pravidelnosť vyprázdňovania, čím znižuje riziko syndrómu dráždivého čreva (IBS) a kolorektálneho karcinómu
Vláknina a celkové zdravie
Okrem tráviacich výhod má vláknina aj ďalšie pozitívne účinky na zdravie:
- Regulácia telesnej hmotnosti – zasýti na dlhší čas a má nízku kalorickú hodnotu
- Zníženie rizika srdcových ochorení – vďaka zníženiu cholesterolu a protizápalovým účinkom
- Prevencia cukrovky 2. typu – pravidelný príjem vlákniny znižuje riziko vzniku cukrovky až o 18 %
- Zdravé črevá – vláknina pomáha znižovať výskyt hemoroidov a rakoviny hrubého čreva

TIP: Čo je Psyllium? Vláknina prínosná nielen pre tráviaci trakt. Aké je dávkovanie a kedy ho užívať?
Koľko vlákniny potrebujem?
Odporúčaný denný príjem vlákniny:
- Ženy do 50 rokov - 25 g denne
- Muži do 50 rokov – 38 g denne
- Ženy nad 50 rokov – 21 g denne
- Muži nad 50 r – 30 g denne
Žiaľ, väčšina ľudí konzumuje menej než polovicu odporúčaného množstva, čo môže viesť k zdravotným problémom ako zápcha, divertikulóza, hemoroidy, či syndróm dráždivého čreva.
Prečítajte si:
Zaujímavé zdroje informácií
Súvisiace

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →