Čo je to Psyllium? Vláknina prínosná nielen pre tráviaci trakt. Aké je dávkovanie a kedy ho užívať?

Čo je to Psyllium? Vláknina prínosná nielen pre tráviaci trakt. Aké je dávkovanie a kedy ho užívať?
Zdroj foto: Canva

Psyllium je druh vlákniny a má význam nielen pre naše trávenie. Čo je to, prečo ho zaradiť do jedálnička a ako ho užívať? Tieto a iné zaujímavé informácie uvádzame v článku.

Psyllium je typ vlákniny a pochádza zo šupiek semien rastliny skorocel vajcovitý (lat. Plantago ovata). Niekedy sa táto rastlina označuje aj ako psyllium indický či skorocel indický.

Psyllium je známe a zároveň aj najčastejšie využívané najmä pre svoje účinky na náš tráviaci systém. V posledných rokoch však štúdie poukazujú aj na to, že psyllium má oveľa viac pozitívnych účinkov na naše telo.

Odporúča sa ľuďom s cukrovkou, zvýšeným cholesterolom, či dokonca ľuďom s redukčnou diétou.

Skorocel vajcovitý - Plantago ovata - z ktorého sa získava Psyllium - koláž viacerých foriem psyllia
Psyllium sa získava z rastliny - Skorocel vajcovitý - Plantago ovata. Zdroj foto: Canva

Psyllium a jeho účinky na náš tráviaci trakt

Psyllium najčastejšie využívajú ľudia, ktorí trpia zápchou, respektíve sa jej snažia z nejakého dôvodu predchádzať. Veľmi typickým príkladom sú tehotné ženy. V tehotenstve sa mnohé z nich stretávajú aj s problémami s vyprázdňovaním.

Je ideálne na riešenie týchto komplikácii, nakoľko nie je návykové a jeho nežiadúce účinky sa prejavujú v malej miere.

Pôsobí ako objemové preháňadlo – to znamená, že v tráviacom trakte dokáže na seba viazať vodu a tým zväčšiť svoj objem. Psyllium dokáže na seba naviazať až 20-krát viac vody ako je jeho vlastná hmotnosť. Tento zväčšený objem následne napomáha pri pohybe čriev.

Psyllium zároveň zmäkčuje aj stolicu a tým zase napomáha pri vyprázdňovaní. Týmto svojimi účinkami napomáha psyllium predchádzať aj komplikáciám, ktoré spájame so zápchou. Medzi najčastejšie komplikácie zápchy patria hemoroidy či mikrotrhliny v oblasti análneho otvoru.

Dlhodobé užívanie psyllia podporuje pravidelné vyprázdňovanie čriev a prispieva k celkovému zdraviu tráviaceho traktu.

Aj keď pacienti s Crohnovou chorobou či syndrómom dráždivého čreva trpia nepravidelným vyprázdňovaním veľmi často, užívanie psyllia je u nich stále veľmi kontroverzné. Odborníci sa rozchádzajú v názoroch či je užívanie psyllia vhodné alebo nie je.

Psyllium, okrem toho, že pôsobí ako laxatívum, je zároveň aj prebiotikum. Prebiotiká sú látky, ktoré sú potrebné pre zdravý rast baktérií prospešných pre naše črevá. Zdravé črevné baktérie napomáhajú pri trávení a fungovaní zažívacieho traktu.

Zdravá črevná mikroflóra je okrem iného nevyhnutná aj pre náš imunitný systém a pre jeho správne fungovanie. Ak imunitný systém pracuje správne – telo ľahšie bojuje s rôznymi vírusmi a baktériami, ktoré spôsobujú infekcie, či zápaly.

Telo zároveň ľahšie udržiava svoje bunky a tkanivá zdravé a funkčné.

Čítajte tiež: Skorocel kopijovitý: Aké má účinky a benefity pre zdravie človeka?

Psyllium vo vode a koláž viacerých foriem - semená, gélovitá konzistencia Psyllia s vodou
Psyllium. Zdroj foto: Canva

Psyllium ako látka pre podporu zdravia nášho srdca

Výsledky jednej štúdie preukázali zníženie cholesterolu v krvi u obéznych pacientov. Títo pacienti užívali psyllium pravidelne počas šiestich týždňov, pričom u nich došlo k poklesu cholesterolu bez závažných vedľajších účinkov.

Preto ak sa aj vy snažíte znížiť hladiny cholesterolu vo vašej krvi, skúste sa poradiť so svojim odborným lekárom. Užívanie psyllia môže byť jednou z podporných častí vo vašom jedálničku so zníženým obsahom kalórií respektíve cholesterolu.

Zníženie hladín cholesterolu v krvi napomáha aj znižovať krvný tlak a tým predchádzať vzniku srdcových chorôb. Optimálny tlak krvi zároveň prospieva aj nášmu srdcu, ktoré nie je preťažované.

Psyllium a diabetes

Niektoré štúdie naznačujú, že psyllium napomáha aj pri udržiavaní glykemickej rovnováhy v krvi. Táto rovnováha je dôležitá najmä pre ľudí s cukrovkou, ktorí si musia veľmi sledovať hladiny krvného cukru.

Psyllium je preto jednou z možností, ako udržiavať tieto hladiny v správnej norme.

Psyllium a chudnutie

Psyllium vďaka svojej schopnosti viazať na seba vodu v tráviacom trakte, zväčšuje aj svoj objem. Tento objem následne môže zlepšiť pocit zasýtenia, ktorý pretrváva dlhšie. Preto niektorí ľudia využívajú psyllium pri redukčnej diéte.

Avšak netreba zabúdať na zdravé a postupné chudnutie, ktoré je udržateľné a vyváženú stravu aj počas redukčnej diéty. Psyllium môže slúžiť ako podporný prostriedok pri chudnutí, ale určite sa netreba spoliehať len naň, prípadne to preháňať s jeho konzumáciou.

Nutričné hodnoty psyllia

100 g Psyllia v priemere obsahuje (tabuľka)

Kalórie (kcal) 162
Kilojouly (kJ) 680
Bielkoviny 2,5 g
Sacharidy 4 g
Tuky 0,5 g
Vláknina 86 g

Užívanie psyllia

Odporúčané množstvo psyllia je dané najmä jeho formou. Na trhu sa psyllium dá kúpiť v práškovej forme alebo v kapsliach.

V práškovej forme sa odporúča užívať dvakrát denne 10 g (približne dve kopcovité čajové lyžičky). Toto množstvo treba rozmiešať v malom množstve vody a následne vypiť.

Nenechávajte psyllium príliš dlho vo vode, nakoľko začne bobtnať a premení sa na gélovitú kašu.

Dôležité je však následne psyllium zapiť dostatočným množstvom tekutín – minimálne ešte jedným ďalším pohárom. Dostatočný pitný režim je pri užívaní psyllia veľmi dôležitý, nakoľko v opačnom prípade môže paradoxne spôsobovať zápchu.

Psyllium má veľmi jedinečnú chuť a nie každý ju má rád. Môžete preto skúsiť psyllium zamiešať v menších množstvách s jogurtom, prípadne ho pridať do obľúbeného džúsu, namiesto vody.

Užívanie kapsúl závisí od množstva psyllia v danej kapsule – preto sa v tomto prípade vždy riaďte pokynmi výrobcu na obale.

Psyllium sa v niektorých receptoch dá využiť aj ako náhrada múky, kedy takto človek získa bezlepkový druh cesta. Zo psyllia sa dajú pripraviť napríklad chutné palacinky či „cestoviny“.

Na palacinky potrebujeme:

  • 2 celé vajíčka,
  • 2 bielka,
  • 1 PL psyllia,
  • 2 PL roztierateľného syra alebo kokosového mlieka.

Všetky ingrediencie spolu zmiešame a na panvici pečieme ako klasické palacinky.

Na „cestoviny“ potrebujeme:

  • 3 vajíčka,
  • 65 g mozarelly (1/2 balenia),
  • 1 PL psyllia,
  • soľ.

Vajíčka rozmixujeme s postrúhanou mozzarellou a pridáme psyllium a štipku soli. Necháme chvíľku postáť. Následne zmes rozotrieme na plech na pečenie a dáme zapiecť na 170 °C na cca 6 – 8 minút.

Po vybratí z rúry zrolujeme a necháme vychladnúť. Následne nakrájame na ľubovoľnú šírku. Môžeme ich podávať na sladko – s tvarohom alebo makom prípadne aj na slano s obľúbenou omáčkou.

Nežiadúce účinky psyllia

Keďže psyllium dokáže zväčšiť svoj objem v tráviacom trakte, a tým napomáhať pri vyprázdňovaní, v niektorých prípadoch teda môže mať až nežiadúce laxatívne účinky.

Tento nežiadúci efekt sa môže objaviť najmä v prípade, že užívate psyllium prvýkrát, prípadne ak prekračujete maximálne odporúčane denné množstvo.

Medzi ďalšie veľmi časté vedľajšie účinky patria:

  • bolesti brucha,
  • kŕče,
  • zvýšenie plynatosti,
  • redšia stolica,
  • zvýšená peristaltika (pohyby) čriev,
  • nevoľnosti,
  • zvracanie.

V zriedkavých prípadoch sa môže objaviť aj alergická reakcia na psyllium. Tá najčastejšie vyvoláva:

  • kožné vyrážky,
  • svrbenie,

avšak v ťažkých prípadoch sa môže objaviť aj opuchnutie hrdla, vracanie či dýchacie ťažkosti. Ak sa u vás objavia akékoľvek závažné nežiadúce účinky, vyhľadajte lekársku pomoc.

Psyllium – rozpustná vláknina, ktorá je prínosná pre trávenie, napomáha tiež ochraňovať naše srdce.

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané