Ako sa zbaviť antinutrientov v strukovinách a jesť ich bez obáv? Fytáty, lektíny a oxaláty - jednoduché kroky k lepšiemu tráveniu

Ako sa zbaviť antinutrientov v strukovinách a jesť ich bez obáv? Fytáty, lektíny a oxaláty - jednoduché kroky k lepšiemu tráveniu
Zdroj foto: Canva

Antinutrienty, ako fytáty, lektíny a oxaláty môžu znižovať vstrebávanie dôležitých živín. U citlivých ľudí vedú k tráviacim problémom ako je napríklad aj nadúvanie a plynatosť. Ako ich účinne neutralizovať sa dozviete v článku.  

Antinutrienty sú látky rastlinného pôvodu, ktoré môžu znižovať vstrebávanie živín a u niektorých ľudí spôsobovať nadúvanie, plynatosť a kŕče v bruchu či iné tráviace ťažkosti. Medzi najznámejšie patria fytáty, lektínyoxaláty

Nachádzajú sa najmä v strukovinách, obilninách, orechoch a semienkach. 

Niektoré antinutrienty môžu byť vo vysokých dávkach škodlivé, avšak pri bežnej konzumácii a správnej príprave zvyčajne nepredstavujú pre človeka závažné riziko toxicity. 

Fytáty

Fytáty (kyselina fytová) sa viažu na minerály (železo, zinok, vápnik, horčík), čím znižujú ich využiteľnosť v tele. 

Sú prítomné vo všetky semenách, strukovinách, obilninách, a orechoch. 

Vysoký príjem potravín bohatých na fytáty môže spôsobiť problémy s koncentráciou minerálov, trávením alebo úbytok kostnej hmoty

Lektíny

Lektíny sú proteíny viažuce sa na sacharidy, ktoré môžu ovplyvniť trávenie, nakoľko u niektorých ľudí vedú k nadúvaniu či plynatosti, a imunitu.  

Nachádzajú sa najmä v strukovinách, obilninách a tekviciach. 

Známe je, že aktívne lektíny v strukovinách, ktoré sú nedostatočne pripravené môžu pôsobiť nepriaznivo na ľudské zdravie. 

Po skonzumovaní nedostatočne upravenej fazule sa zvyčajne prvé príznaky objavujú do 1 - 3 hodín, v podobe nevoľnosti, zvracania, bolesti brucha a hnačkou. 

Oxaláty

Sú prirodzené zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v rozličných potravinách. V tele sa môžu spájať s minerálmi, ako je napríklad vápnik, čo vedie k tvorbe kryštálikov, ako napríklad oxalát vápenatý. Ten u niektorých ľudí zvyšuje riziko tvorby obličkových - močových kameňov.

Oxalát = známy tiež ako šťavelan.

Nedostatočne spracovaná fazuľa po skonzumovaní môže spôsobiť tráviace problémy
Nedostatočne spracovaná fazuľa po skonzumovaní môže spôsobiť tráviace problémy. Zdroj foto: Canva

Ako neutralizovať fytáty a lektíny

Existuje niekoľko overených metód, ako znížiť obsah fytátov a lektínov v strave: 

1. Namáčanie

Namočenie obilnín, strukovín, orechov a semien do vody v kyslom prostredí (napr. s kyselinou citrónovou, jogurtom, octom, kefírom) na 8 až 24 hodín rozkladá fytáty. 

2. Klíčenie

Klíčenie obilnín a semien aktivuje ďalšie enzýmy, ktoré rozkladajú fytáty. Napríklad klíčením a následnou fermentáciou sa takmer úplne zníži obsah fytátov. 

3.Fermentácia

Fermentácia, ako je výroba kyslého cesta, môže znížiť obsah fytátov až o 90 % a lektínov až o 95 %. 

Pri fermentácii sa vytvárajú organické kyseliny, ktoré neutralizujú fytáty.  

4. Varenie

Varenie strukovín môže znížiť obsah fytátov, aj keď menej účinne ako predchádzajúce metódy. 

Kombinácia namáčania a varenia je efektívnejšia. 

Tlakové varenie udržiava niektoré vitamíny a tiež ničí lektíny vo fazuli. 

5. Kombinácia namáčania a varenia lektínov

Namáčanie strukovín na 12 - 24 hodín a ich následné varenie znižuje obsah lektínov. Napríklad varenie fazule znižuje obsah lektínov na bezpečnú úroveň.  

Odporúčanie

  • Sušená fazuľa - by sa mala namáčať aspoň 10 - 12 hodín a až potom dôkladne variť 10 - 60 minút vo vode 
  • Obilninystrukoviny - namočte na 8 až 24 hodín v kyslom médiu, potom dôkladne opláchnite a uvarte 
  • Semienkaorechy - namočte ich cez noc v slanej vode, potom dôkladne opláchnite a nechajte vyschnúť 
  • Fermentované potraviny - zaradenie kváskového cesta, tempehu (fermentovaný výrobok zo sóje) alebo kyslej kapusty do stravy môže pomôcť znížiť obsah antinutrientov 
  • Kombinovanie potravín - kombinácia potravín bohatých na vitamín C (citrusy, paprika) s potravinami bohatými na železo, môže zlepšiť vstrebávanie železa

Odporúča sa, čo sa týka oxalátov, pre ľudí citlivých na tieto zlúčeniny, najmä pre tých s obličkovými problémami, obmedziť konzumáciu potravín s ich vyšším obsahom. Dôležitá je tiež dostatočná hydratácia, ktorá napomáha ich vylučovaniu z tela močom.

Prečítajte si tiež: 

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • nih.gov - Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
  • alternative-health-group.org - Lectins: Pressure Cooking And Boiling Destroy Lectins In Beans
  • abbeyskitchen.com - Are Antinutrients Safe? Lectins, Oxalates, Phytates and More
  • healthline.com - How to Reduce Antinutrients in Foods
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané