Výborná čokoládová torta z ovsených vločiek a bez cukru? Ako na Recept?

Výborná čokoládová torta z ovsených vločiek a bez cukru? Ako na Recept?
Zdroj foto: Getty images

Chcete maškrtiť a zároveň jesť trochu zdravšie? V tom prípade je pre vás táto čokoládová torta tou pravou voľbou. Je vhodná nie len na oslavy, ale aj ako dezert vo všedný deň.

Náročnosť stredná
Príprava
  • 20 minút príprava ingrediencií 
  • 40 minút pečenie 
  • pár hodín tuhnutie v chlade 
  • plus čas na zdobenie
Porcie približne 10 porcií

Torta z ovsených vločiek a žiadny cukor?

Mnohí si iste hovoríte, že to nemôže chutiť dobre, a priznám sa ja som si to hovorila tiež.

No táto skvelá čokoládová dobrota je zdravšia ako iné torty, ale navyše výborne chutí.

Suroviny potrebné na čokoládovú tortu

  • 3 stredne veľké vajcia,
  • 4 zrelé banány,
  • 150 g bieleho jogurtu,
  • 50 g masla,
  • 180 g ovsených vločiek,
  • 30 až 50 g kakaa,
  • 1 kypriaci prášok do pečiva,
  • štipka soli,
  • 200 g horkej čokolády s vysokým obsahom kakaa,
  • 350 g tvarohu alebo mascarpone,
  • čerstvé alebo mrazené ovocie.

Najlepší recept na zdravú čokoládovú tortu

Suroviny na korpus si pripravíme oddelene v dvoch miskách. V tretej miske vyšľaháme krém.
Ďalej budeme potrebovať varešku, ručný mixér, menšiu tortovú formu, papier na pečenie, vidličku (špajdlu) a jemné sitko na kakao.

  • V prvej miske dôkladne rozpučíme na kašu dva banány.
  • Čím sú banány zrelšie, tým bude torta sladšia, dokonca možno použiť aj prezreté banány s hnedou šupkou.
  • K banánom pridáme vajíčka, jogurt a nakoniec vlažné roztopené maslo.
  • Všetky ingrediencie dôsledne premiešame ručným mixérom na jemnú kašu.
  • Do druhej misky si dáme ovsené vločky, ktoré predtým pomelieme najemno.
  • K vločkám prisypeme 30 až 40 g kakaa (zvyšné kakao si necháme na posýpku).
  • Nakoniec pridáme kypriaci prášok a štipku soli.
  • Do prvej misky s banánmi postupne sypeme obsah druhej misky za stáleho miešania, až sa nám vytvorí cesto.
  • Cesto vylejeme do pripravenej tortovej formy vyloženej papierom na pečenie.
  • Formu s cestom vložíme do predhriatej rúry na 180 °C, a pečieme ho približne 40 minút.
  • Či je cesto dobre upečené aj zvnútra môžeme skontrolovať vidličkou alebo špajdlou.
  • Hotový korpus vyberieme z rúry a necháme bokom vychladnúť.

Korpus z ovsených vločiek má hustejšiu konzistenciu ako bežný korpus z múky, preto nie je vhodné robiť viac poschodí torty.
V prípade, že chcete vyššiu tortu, odporúčam použiť namiesto ovsených vločiek mandľovú múku.

  • Kým korpus chladne, pripravíme si plnku.
  • Horkú čokoládu necháme rozpustiť nad parou.
  • Kým sa čokoláda rozpúšťa rozpučíme si zvyšné dva banány na jemnú kašu, tak ako pri korpuse.
  • Banánovú kašu zmiešame s tvarohom.
  • Ku zmesi pridáme roztopenú čokoládu a dobre všetko premiešame mixérom.

Namiesto tvarohu je možné použiť mascarpone, torta je tak lahodnejšia, avšak prichádzate tým o pozitívne účinky tvarohu na zdravie.
Mascarpone treba zvážiť tiež vtedy, ak máte problém s pár kilami navyše, v takom prípade je tvaroh lepšou voľbou.

  • Na vychladnutý korpus rovnomerne nanesieme pripravený krém asi v 2 až 3 cm vrstve.
  • Korpus s krémom vložíme na pár hodín do chladničky.
  • Po niekoľko hodinovom schladení tortu vyberieme a rovnomerne posypeme zvyšným kakaom.
  • Na zdobenie použijeme najlepšie čerstvé alebo aj mrazené ovocie.
  • Ja dávam jahody, no výborné sú aj maliny, černice, či ríbezle.
  • Ako dekoráciu možno použiť aj ostružliny z čokolády.

V čom je táto torta zdravšia?

Bežne sa tortové korpusy robia z múky, pridáva sa do nich množstvo cukru a plnia sa presladenými krémami.

Práve tieto prísady prispievajú k nadváhe, obezite a iným zdravotným problémom.

Je však možné upiecť tortu bez týchto základných pilierov? Túto otázku si kladie asi väčšina z vás. Áno je však správna odpoveď.

Múka nahradená ovsenými vločkami

Múka, múka a zase múka ...

Zaujímavé:
V minulosti sa múka používala takmer v každej domácnosti, pretože ľudia z nej boli rýchlo zasýtení, a to vďaka vysokému obsahu sacharidov.
Treba si uvedomiť, že v minulosti boli ľudia chudobnejší a veľa fyzicky pracovali, hlavne na poliach.
Súčasnosť je ale iná.
Väčšina ľudí sa prejedá a tieto kalórie nemá kde spáliť, keďže práca je jednoduchšia.
To sa odráža na vzniku tukových vankúšikov a iných zdravotných problémov.

Táto doteraz nenahraditeľná surovina používajúca sa na pečenie má svojho racionálnejšieho náhradníka. Sú ním ovsené vločky.

Prečo patria ovsené vločky k najzdravším potravinám?

  • znižujú hladinu cukru a cholesterolu v krvi, čím eliminujú riziko kardiovaskulárnych ochorení,
  • obsahujú antioxidanty a polyfenoly, ktoré zamedzujú vzniku zápalov ciev, infarktu myokardu, porážky, vysokého krvného tlaku, či astmy,
  • antioxidanty nás zároveň chránia pred voľnými radikálmi,
  • vláknina a betaglukán zaisťujú rozmnožovanie črevných baktérii a uľahčujú trávenie,
  • neobsahujú lepok, čiže sú vhodné aj pre pacientov s celiakiou,
  • v porovnaní s múkou neobsahujú sacharidy, čiže sú vhodné aj pre diabetikov.

Žiadny pridaný cukor!

O škodlivosti cukru sa hovorí už pár rokov. Pomenovanie biely zabijak sa dokonca stalo jeho synonymom.

Napriek jeho negatívam sa vyskytuje takmer všade a vyhnúť sa jeho konzumácii je naozaj ťažké. Nachádza sa dokonca v potravinách, v ktorých by to nikto nečakal.

Jeho úplná eliminácia v strave je nemožná, preto varme aspoň bez zbytočného pridávania čistého cukru.

Prečítajte si tiež článok v magazíne:
Cukor, náš najsladší nepriateľ
Základné živiny v ľudskej strave: Čo sú to bielkoviny, cukry, tuky?

Čo spôsobuje nadmerná konzumácia cukru?

  • zapríčiňuje vznik obezity,
  • sacharidy poškodzujú srdce, cievy a pečeň,
  • podieľa sa na vzniku cukrovky,
  • urýchľuje rast nádorov a metastáz,
  • spôsobuje vznik zubného kazu.

Krém z čistého ovocia, tvarohu a čistej čokolády

Krém v tejto torte neobsahuje žiadny pridaný cukor. Jeho negatívny vplyv na organizmus človeka už bol popísaný vyššie.

Namiesto šľahačiek a margarínov sa používa zdravý tvaroh zmiešaný s čistou horkou čokoládou.

Tvaroh pozitívne vplýva na ľudské zdravie

  • podieľa sa na znižovaní cholesterolu v krvi,
  • zlepšuje metabolizmus,
  • normalizuje proces krvotvorby,
  • zlepšuje psychický stav, podporuje spánok.

Horká čokoláda a jej účinky

  • vysoký obsah kakaa podporuje kognitívne funkcie hlavne u starších ľudí,
  • obsahuje vysoké množstvo živín a minerálov čím zlepšuje mozgové funkcie,
  • je bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré sú dôležité pre prekrvenie, a teda znižujú tlak krvi,
  • taktiež znižuje cholesterol, chráni cievy a zabraňuje vzniku ochorení srdca a ciev.

Ďalšie zaujímavé zdroje

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané