Výborná čokoládová torta z ovsených vločiek a bez cukru? Ako na Recept?
Chcete maškrtiť a zároveň jesť trochu zdravšie? V tom prípade je pre vás táto čokoládová torta tou pravou voľbou. Je vhodná nie len na oslavy, ale aj ako dezert vo všedný deň.
Obsah článku
Náročnosť | stredná |
Príprava |
|
Porcie | približne 10 porcií |
Torta z ovsených vločiek a žiadny cukor?
Mnohí si iste hovoríte, že to nemôže chutiť dobre, a priznám sa ja som si to hovorila tiež.
No táto skvelá čokoládová dobrota je zdravšia ako iné torty, ale navyše výborne chutí.
Suroviny potrebné na čokoládovú tortu
- 3 stredne veľké vajcia,
- 4 zrelé banány,
- 150 g bieleho jogurtu,
- 50 g masla,
- 180 g ovsených vločiek,
- 30 až 50 g kakaa,
- 1 kypriaci prášok do pečiva,
- štipka soli,
- 200 g horkej čokolády s vysokým obsahom kakaa,
- 350 g tvarohu alebo mascarpone,
- čerstvé alebo mrazené ovocie.
Najlepší recept na zdravú čokoládovú tortu
Suroviny na korpus si pripravíme oddelene v dvoch miskách. V tretej miske vyšľaháme krém.
Ďalej budeme potrebovať varešku, ručný mixér, menšiu tortovú formu, papier na pečenie, vidličku (špajdlu) a jemné sitko na kakao.
- V prvej miske dôkladne rozpučíme na kašu dva banány.
- Čím sú banány zrelšie, tým bude torta sladšia, dokonca možno použiť aj prezreté banány s hnedou šupkou.
- K banánom pridáme vajíčka, jogurt a nakoniec vlažné roztopené maslo.
- Všetky ingrediencie dôsledne premiešame ručným mixérom na jemnú kašu.
- Do druhej misky si dáme ovsené vločky, ktoré predtým pomelieme najemno.
- K vločkám prisypeme 30 až 40 g kakaa (zvyšné kakao si necháme na posýpku).
- Nakoniec pridáme kypriaci prášok a štipku soli.
- Do prvej misky s banánmi postupne sypeme obsah druhej misky za stáleho miešania, až sa nám vytvorí cesto.
- Cesto vylejeme do pripravenej tortovej formy vyloženej papierom na pečenie.
- Formu s cestom vložíme do predhriatej rúry na 180 °C, a pečieme ho približne 40 minút.
- Či je cesto dobre upečené aj zvnútra môžeme skontrolovať vidličkou alebo špajdlou.
- Hotový korpus vyberieme z rúry a necháme bokom vychladnúť.
Korpus z ovsených vločiek má hustejšiu konzistenciu ako bežný korpus z múky, preto nie je vhodné robiť viac poschodí torty.
V prípade, že chcete vyššiu tortu, odporúčam použiť namiesto ovsených vločiek mandľovú múku.
- Kým korpus chladne, pripravíme si plnku.
- Horkú čokoládu necháme rozpustiť nad parou.
- Kým sa čokoláda rozpúšťa rozpučíme si zvyšné dva banány na jemnú kašu, tak ako pri korpuse.
- Banánovú kašu zmiešame s tvarohom.
- Ku zmesi pridáme roztopenú čokoládu a dobre všetko premiešame mixérom.
Namiesto tvarohu je možné použiť mascarpone, torta je tak lahodnejšia, avšak prichádzate tým o pozitívne účinky tvarohu na zdravie.
Mascarpone treba zvážiť tiež vtedy, ak máte problém s pár kilami navyše, v takom prípade je tvaroh lepšou voľbou.
- Na vychladnutý korpus rovnomerne nanesieme pripravený krém asi v 2 až 3 cm vrstve.
- Korpus s krémom vložíme na pár hodín do chladničky.
- Po niekoľko hodinovom schladení tortu vyberieme a rovnomerne posypeme zvyšným kakaom.
- Na zdobenie použijeme najlepšie čerstvé alebo aj mrazené ovocie.
- Ja dávam jahody, no výborné sú aj maliny, černice, či ríbezle.
- Ako dekoráciu možno použiť aj ostružliny z čokolády.
V čom je táto torta zdravšia?
Bežne sa tortové korpusy robia z múky, pridáva sa do nich množstvo cukru a plnia sa presladenými krémami.
Práve tieto prísady prispievajú k nadváhe, obezite a iným zdravotným problémom.
Je však možné upiecť tortu bez týchto základných pilierov? Túto otázku si kladie asi väčšina z vás. Áno je však správna odpoveď.
Múka nahradená ovsenými vločkami
Múka, múka a zase múka ...
Zaujímavé:
V minulosti sa múka používala takmer v každej domácnosti, pretože ľudia z nej boli rýchlo zasýtení, a to vďaka vysokému obsahu sacharidov.
Treba si uvedomiť, že v minulosti boli ľudia chudobnejší a veľa fyzicky pracovali, hlavne na poliach.
Súčasnosť je ale iná.
Väčšina ľudí sa prejedá a tieto kalórie nemá kde spáliť, keďže práca je jednoduchšia.
To sa odráža na vzniku tukových vankúšikov a iných zdravotných problémov.
Táto doteraz nenahraditeľná surovina používajúca sa na pečenie má svojho racionálnejšieho náhradníka. Sú ním ovsené vločky.
Prečo patria ovsené vločky k najzdravším potravinám?
- znižujú hladinu cukru a cholesterolu v krvi, čím eliminujú riziko kardiovaskulárnych ochorení,
- obsahujú antioxidanty a polyfenoly, ktoré zamedzujú vzniku zápalov ciev, infarktu myokardu, porážky, vysokého krvného tlaku, či astmy,
- antioxidanty nás zároveň chránia pred voľnými radikálmi,
- vláknina a betaglukán zaisťujú rozmnožovanie črevných baktérii a uľahčujú trávenie,
- neobsahujú lepok, čiže sú vhodné aj pre pacientov s celiakiou,
- v porovnaní s múkou neobsahujú sacharidy, čiže sú vhodné aj pre diabetikov.
Žiadny pridaný cukor!
O škodlivosti cukru sa hovorí už pár rokov. Pomenovanie biely zabijak sa dokonca stalo jeho synonymom.
Napriek jeho negatívam sa vyskytuje takmer všade a vyhnúť sa jeho konzumácii je naozaj ťažké. Nachádza sa dokonca v potravinách, v ktorých by to nikto nečakal.
Jeho úplná eliminácia v strave je nemožná, preto varme aspoň bez zbytočného pridávania čistého cukru.
Prečítajte si tiež článok v magazíne:
Cukor, náš najsladší nepriateľ
Základné živiny v ľudskej strave: Čo sú to bielkoviny, cukry, tuky?
Čo spôsobuje nadmerná konzumácia cukru?
- zapríčiňuje vznik obezity,
- sacharidy poškodzujú srdce, cievy a pečeň,
- podieľa sa na vzniku cukrovky,
- urýchľuje rast nádorov a metastáz,
- spôsobuje vznik zubného kazu.
Krém z čistého ovocia, tvarohu a čistej čokolády
Krém v tejto torte neobsahuje žiadny pridaný cukor. Jeho negatívny vplyv na organizmus človeka už bol popísaný vyššie.
Namiesto šľahačiek a margarínov sa používa zdravý tvaroh zmiešaný s čistou horkou čokoládou.
Tvaroh pozitívne vplýva na ľudské zdravie
- podieľa sa na znižovaní cholesterolu v krvi,
- zlepšuje metabolizmus,
- normalizuje proces krvotvorby,
- zlepšuje psychický stav, podporuje spánok.
Horká čokoláda a jej účinky
- vysoký obsah kakaa podporuje kognitívne funkcie hlavne u starších ľudí,
- obsahuje vysoké množstvo živín a minerálov čím zlepšuje mozgové funkcie,
- je bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré sú dôležité pre prekrvenie, a teda znižujú tlak krvi,
- taktiež znižuje cholesterol, chráni cievy a zabraňuje vzniku ochorení srdca a ciev.
Ďalšie zaujímavé zdroje
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →