Cukrovka a diabetici - Diabetes mellitus I. a II. typu

Zdroj foto: Canva

Sacharidové jednotky: Efektívny nástroj pre diabetikov a všetkých, čo chcú kontrolovať príjem cukrov

Sacharidové jednotky predstavujú systém merania množstva sacharidov v potravinách. Sú nevyhnutným nástrojom pri správnej kontrole hladiny cukru v krvi, príjmu sacharidov a tiež dávkovaní inzulínu u ľudí s diabetom. Môžu však byť užitočné aj pre ostatných ľudí, ktorí sa zaujímajú o vyváženú stravu a kontrolu energetického príjmu. Pochopenie tohto systému vám pomôže lepšie riadiť váš jedálniček.
Diabetická noha ako komplikácia cukrovky?

Diabetická noha ako komplikácia cukrovky?

Cukrovka alebo odborne nazývaný diabetes mellitus patrí do kategórie civilizačných ochorení. V článku si v skratke zhrnieme ako sa prejavuje a aké spôsobuje komplikácie. Zameriame sa na neurologické postihnutie dolných končatín, ktoré je hlavným faktorom pri vzniku takzvanej diabetickej nohy. 
Hyperglykémia: Ako sa prejavuje nadbytok cukru v krvi a aká je liečba?

Hyperglykémia: Ako sa prejavuje nadbytok cukru v krvi a aká je liečba?

Dnešná doba je v mnohých oblastiach vyspelá, no na mnohé stále krátka. Civilizačné ochorenia sa vyskytujú vo vysokej miere. Jedným z nich je aj cukrovka alebo diabetes mellitus. Čo sa týka incidencie patrí jej tretie miesto, hneď po srdcovo cievnych a nádorových ochoreniach. Poznáme dva základné typy cukrovky a nespočetné množstvo komplikácií, ktoré ich sprevádzajú. Jednou z nich je aj hyperglykémia - alebo zvýšené množstvo cukru v krvi. Čo to je, aké sú príčiny, čo spôsobuje a aké sú najčastejšie otázky pacientov?
Cukor: Najsladší nepriateľ? Ako sa rozdeľuje? Aké ochorenia spôsobuje?

Cukor: Najsladší nepriateľ? Ako sa rozdeľuje? Aké ochorenia spôsobuje?

Má vysokú energetickú hodnotu a žiadne vitamíny . Napriek tomu, že sa o jeho škodlivosti vie už celé roky, stále sú ho plné regály. Nachádza sa v cukrovinkách, sladených nápojoch, polotovaroch a prekvapivo aj v potravinách, kde by ste to naozaj nečakali. Je to cukor . V čom je tak nebezpečný a prečo sa ho potravinársky priemysel nechce vzdať? Tu sú odpovede.