Kozie mlieko - jeho zloženie a účinky na zdravie

Kozie mlieko - jeho zloženie a účinky na zdravie
Zdroj foto: Getty images

Kozie mlieko je zdravá a ľahká alternatíva ku kravskému mlieku. Obsahuje menej cholesterolu a laktózy, čím je prijateľnejšie aj pre alergikov a menšie deti. Rovnako ako priaznivo pôsobí zvnútra, blahodárne účinky má aj zvonka. Prospieva našej pleti, vlasom aj koži.

Kozie mlieko je plné rozporov, hoci má veľmi pozitívne účinky na zdravie a je ľahko stráviteľné, nepatrí medzi najobľúbenejšie. Môže to byť spôsobené chuťou či inou vôňou. Keďže sme zvyknutí na kravské mlieko, ktoré je sladšie a bez výrazného zápachu, môže vás kozie trochu prekvapiť. 

Kozie mlieko je v prvom rade menej sladké a vôňa tiež závisí od stravy kozy, avšak vždy je typická a iná. Je ľahké si na ňu zvyknúť, stačí pár pokusov. Avšak je jasné, že sa nájdu osoby, ktorým jednoducho nesadne a nedokážu sa s ním popasovať.

Je to však škoda a treba to skúsiť.

Je tiež neľahké udržať jeho vysokú kvalitu v masovej produkcii. Keďže kozy sú známe tým, že skonzumujú takmer všetko. Je dôležité dbať na ich stravovací lístok, aby bolo aj mlieko kvalitné. Taktiež kozy neprodukujú mlieko v tak zvýšenej miere, ako kravy. 

Kozie mlieko je prospešné a ľahké pre ľudský organizmus. Obsahuje nižšie množstvo tukov. Zároveň sú tuky v kozom mlieku zložené z menších častích. Podobne je to aj pri materskom mlieku.

Práve toto je ďalší dôvod, prečo sa aj malým deťom odporúča konzumácie kozieho pred kravským mliekom.

Minimalizuje sa tak riziko alergických reakcii, najmä u menších detí.

Je ľahšie stráviteľné a nezaťaží tak organizmus. Rovnako je to aj s obsahom cholesterolu. Je prítomný v malom množstve. A prítomné je aj menšie množtvo alfa-S1-kazeínu spájaného s alergiami.

Bielkoviny sú tu prítomné vo vyššom množstve, ale tiež v inom zložení. Kozie mlieko je tak vďaka tomu vhodnejšie aj pre alergikov, ktorí majú problém s intoleranciou kravského mlieka alebo laktózy.

Aké prospešné látky kozie mlieko obsahuje?

Je bohaté na vitamíny ako A, B1, B2, B12, C, D a E. Medzi minerálmi sú to fosfor, horčík, draslík, sodík a vápnik, a stopové prvky chrómu, kobaltu, mangánu, medi a titánu. Bohaté je aj na kyseliny ako sú citrónová, listová a mliečna. Medzi prospešné látky v kozom mlieku patria rovnako antioxidanty, ceramidy a koenzým Q10.

Vďaka bohatému obsahu prospešných látok je vhodné pre osoby s boľavými kĺbmi a reumou. Posilní kosti, má protizápalové účinky a tiež napomáha pri zmierňovaní bolestivých sprievodných javov.

Pravidelná konzumácia podporí tiež správne trávenie. Kozie mlieko je v skutočnosti prírodným probiotikom. Vďaka nemu tak budeme mať zdravú mikroflóru, minimalizuje bolesti v tráviacom trakte.

Kozie mlieko je bohaté na selén, čo môže preventívne pôsobiť pri predchádzaní neurodegeneratívnym ochoreniam, ako sú Parkinsonova alebo Alzheimerova choroba.

Výhodou je nielen konzumácia kozieho mlieka, ale aj použitie zvonka. Blahodárne pôsobí na pokožku, zdravie pleti i vlasov

Niet sa čo čudovať, že je i dnes vyhľadávanou súčasťou kozmetických výrobkov, veď jeho blahodárne účinky na krásu objavila už Kleopatra pred tisíckami rokov. Vraj sa pravidelne kúpala v kozom mlieku s medom, čo jej zaručilo krásnu a jemnú pleť.

Kozie mlieko je bohaté na antibakteriálne látky.

To je pozitívom pri jeho konzumácii aj použití zvonka. Ak máte suchú, podráždenú a popraskanú pokožku, pomôže vám kozie mlieko. Skúste napríklad kozie mlieko primiešať do kúpeľa, alebo použite prírodné mlieko na natieranie, či vo forme sprchovacieho gélu.

Vaša pokožka bude vypnutá a hydratovaná, pôsobí tiež omladzujúco. Vhodné je pre mladých aj starých, keďže mladým pomôže bojovať s akné, a starším zas s vráskami a s pigmentovými škvrnami na rukách aj tvári.

Využíva sa aj v krémoch na opaľovanie, po opaľovaní na podráždenú pokožku, ale rovnako aj v krémoch proti ekzémom či plesniam.

Bez váhania ho použite aj na regeneráciu zničených, vysušených a polámaných vlasov. Na vlasy môžete tiež použiť prírodné prípravky od bylinkárov, ale rovnako aj samotné čerstvé mlieko, z ktorého si urobíte zábal.

Rovnako variabilné je kozie mlieko aj v gastronómii. Nemusíte ho len piť vo forme mlieka, ale aj jesť ako jogurt, zakys, syr alebo tvaroh. Výborný je čerstvý, v šaláte, v nátierke, na chuťovkách alebo aj s rezencami alebo v koláči. Stačí popustiť uzdu fantázii.

Z kvalitných fariem môžete kozie mlieko konzumovať priamo a bez prevarenia. Do detských pokrmov sa odporúča pre istotu mlieko prevariť. Stále je však dôležité dbať na kvalitu, hygienici preto odporúčajú konzumáciu len pasterizovaného mlieka. Práve cez kozie mlieko je možné nakaziť sa encefalitídou.

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané