späť na zoznam bylín

Čakanka obyčajná

Čakanka obyčajná

Čakanka obyčajná je rastlina a vytrvalá bylina, ktorá môže dosahovať výšku až 1 meter a je známa už zo starovekého Egypta. Hovorí sa jej niekedy aj čakanka obecná a je charakteristická krásnymi bledomodrými kvetmi. K nám sa dostal tento kvet zo stredomorskej oblasti, ale je rozšírený napríklad aj v Ázii. Najčastejšie možno čakanku nájsť pozdĺž ciest, na vlhkých miestach, ktoré v lete vysychajú, pričom veľmi typická je pre lúky, pasienky a humózne pôdy.

Charakteristika

Čakanka obyčajná patrí do čeľade astrovitých kvetov a využíva sa v liečiteľstve najmä pre svoje protizápalové účinky, ale pôsobí napríklad aj mierne povzbudzujúco v tráviacej sústave, močopudne a žlčopudne. Ide o trvácu bylinu, ktorá má listy usporiadané v prízemnej ružici, ktoré sú podlhovastého až kopijovitého tvaru. Kvety majú jazykovitý tvar, najčastejšie sú typicky bledomodrej farby a sú medonosné. Kvety kvitnú obvykle od júna až do októbra a sú pomerne veľké.

Plodom čakanky sú nažky, pričom majú malé štetinky a sú slamožltej až čiernej farby. Čakanka rastie voľne v prírode, ale je možné ju pestovať aj na záhrade a jej využitie spočíva najmä pri rôznych zdravotných problémoch. Zaujímavosťou je, že upražený koreň sa kedysi používal ako náhrada klasickej kávy. Zároveň čaj z čakanky povzbudzuje chuť do jedla, hoci je paradoxe pomerne horký. Čakanka sa však výborné hodí ako kúra na rôzne problémy aj regeneráciu organizmu.

Vnútorné použitie

Na vnútorné využitie sa používa čakanka na podporu trávenia a chuti do jedla, podporu vylučovania žlče, taktiež je vhodná pri problémoch s obličkovými kameňmi a pri ochoreniach močových ciest, pri žlčových kameňoch a je vhodná aj vtedy, ak má človek problém so zápchou a odchodom stolice, pretože má mierne hnačkové účinky. Taktiež čakanka zlepšuje prácu a činnosť srdca, podporuje funkciu pečene aj žlčníka a hodí sa aj pri niektorých ochoreniach dýchacích ciest.

Najčastejšie sa používa čakankový odvar, ktorý sa uvarí pridaním jednej lyžičky na drobno nasekanej a usušenej čakanky do štvrť litra vriacej vody. Takýto odvar sa varí 10 minút, potom sa nechá odstáť, precedí sa a pije sa ráno a večer už chladný. Populárny je aj čakankový čaj, kde sa pridajú aj púpava a rozrazil, pričom takýto čaj sa necháva aj 5 minút lúhovať, scedí sa a dva hrnčeky denne sa odporúčajú piť pri žltačke alebo pri iných ochoreniach pečene.

Vonkajšie použitie

Vonkajšie použitie čakanky obyčajnej je zamerané najmä na problémy s pokožkou. Napríklad šťava z koreňa čakanky je veľmi dobrá na podporu rastu vlasov a môže sa do nich postupne vtierať, čiže podporuje ich rýchlejší rast a to aj pri viacerých problematických chorobných stavoch. Taktiež pri rozličných kožných vyrážkach alebo ekzémoch môže pomôcť čakanka, podobne pri opuchoch a to najmä vo forme masti. Používa sa tak pri rôznych zápaloch kĺbov a pri obmedzení ich hybnosti.

Masť z čakanky sa môže použiť aj pri niektorých vredovitých ochoreniach kože alebo pri kožných defektoch spôsobených zápalovými procesmi, ale samozrejme, pokiaľ ide o vážnejšiu kožnú chorobu, je potrebné zájsť za lekárom, ktorý naordinuje klasickú liečbu. Okrem pokožky a vlasov je čakanka využiteľná aj pri zápalových ochoreniach očí, konkrétne sa z jej kvetov pripravujú očné kvapky, ktoré môžu pomôcť lepšie zápal v očiach zvládnuť, hoci aj tu je treba v prípade zložitejšieho priebehu navštíviť radšej oftalmológa.

Zber a skladovanie

Čo sa týka zberu čakanky, korene sa odporúča zberať až počas septembra a októbra, kým listy a vňať obvykle od júla do septembra. Kvety by sa mali zberať počas obdobia ich rozkvetu, aby boli pokiaľ možno čo najviac čerstvé. Koreň treba rozkrájať, umyť a nechať sušiť v tieni. Vňať aj listy a kvety sa sušia v tenkých vrstvách na tieni, pričom kvety a vňať by mali po dokonalom usušení zbelieť a listy by mali mať šedozelenú farbu. Dokonale vysušená rastlina sa má skladovať mimo vlhka a chladu.

Galéria k článku

čakanka v tráve
čakanka v tráve
detail na kvet čakanky

Užívanie počas tehotenstva

Čakanka v tehotenstve je využiteľná vo viacerých prípadoch. Napríklad ako náhrada kávy, kedy je možné kúpiť viaceré instantné obilninové nápoje a tiež nápoje vyrobené z čakanky, ktoré sú známe aj ako kávoviny. Na dobrý spánok počas tehotenstva sa tiež odporúča čakanka, rovnako aj odvar, ktorý priaznivo pôsobí na funkcie pečene a podporuje tvorbu žlče, čo je dôležité pre správne čistenie organizmu počas tehotenstva. Negatívne pôsobenie čakanky nebolo zaznamenané.

Pestovanie v záhrade

Čakanku je možné pestovať aj v záhrade, avšak treba pamätať, že pôda by mala mať dostatok humusu, pričom by mala byť vlhšia, pretože čakanky nemajú radi prílišné sucho. U nás je možný výsev v prvej dekáde a čakanka je dvojročná rastlina v prípade takéhoto výsevu. Výsev sa robí do hĺbky 3 cm a v riadkoch vzdialených od seba aspoň 40 cm. Priamo v riadku treba zachovať aspoň 10 cm rozostup. Dôležité je udržiavať rastlinu počas vegetácie a to najmä odstraňovaním burín.

Jedlá a nápoje

Čakanka sa v kuchyni využíva na viaceré recepty, napríklad to môže byť ako zapekaná čakanka alebo ako doplnok s cesnakom. Hoci je horká, dá sa v kuchyni pripraviť do jedla tak, aby jej chuť zapadla, takže nemusí ísť o samostatné jedlo. Upražené korene čakanky sa dajú použiť aj v káve, ale napríklad spolu s feniklom je možné spraviť aj zaujímavú omáčku k jedlám. Známy je aj čakankový čaj, ktorý sa môže podávať či už priamo teplý, alebo aj chladný. V zime sa hodí čakanka zas do šalátov.

Informácie o čakanke

Informácie o čakanke

Autor článku

Michal Hrebík

Michal Hrebík

redaktor

Redaktor portálu Zdravotéka.sk, ktorého zaujíma zdravý životný štýl, správne stravovanie a životospráva. Aktívne sa vzdeláva v oblasti zdravotníctva, najnovších medicínskych objavov a veľmi rád píše o všetkom dôležitom z oblasti zdravia s dôrazom na zrozumiteľnosť pre čitateľa.


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov
pestovanie - Bob 01.11.2017 21:35

To je blud, že odstraňovat burinu (s riadkov) veď čakanka veselo rastie a aj sa znesie s ostatnymi rastlinami, nebudem predca pestovat hlinu.

Cakanka a pecen? - Hanaita 06.03.2016 10:57

Nevedela som ze cakanka posobi priaznivo aj na pecen.......poskytujete ludom dobre informacie o tychto bylinach,len skoda ze tu nechodi vela ludi .....aj ja som natrafila na tuto stranku iba nahodou....mozno keby ste zmenili nazov stranky napr ako Bylinky pre zdravie alebo take nieco .......dostali by sa tieto informacie viac k ludom .....