Ľahký a rýchly recept z domácej zeleniny: Túto zapekanú pochúťku máte hotovú za 25 minút

Leto je výborné obdobie na čerstvú zeleninu a nekonečné množstvo receptov z nej. Tento recept na zapekanú zeleninu je ideálny spôsob, ako si vychutnať bohatstvo sezónnych plodov. Jednoduchá príprava a výnimočná chuť robia z tohto jedla skvelú voľbu pre každý obed či večeru.
Obsah článku
Náročnosť | nízka |
Príprava | 25 minút aj s pečením |
Porcie | približne 4 porcie |
Jeden z najlepších spôsobov, ako si vychutnať zeleninu aj v podobe teplého obeda, či večere, je jednoducho ju zapiecť. Táto metóda zvýrazní chuť každej ingrediencie, prepojí ich a je mimoriadne jednoduchá na prípravu.
Nasledujúci recept kombinuje rôzne druhy aj z vašej zeleniny, čo ho robí nielen chutným, ale aj plným vitamínov a minerálov.
Ingrediencie
- 3 zemiaky,
- 1 paprika,
- 3 paradajky,
- 4 mrkvy,
- 1 petržlen,
- 1 červená cibuľa,
- 1 biela cibuľa,
- 3 strúčiky cesnaku,
- olivový olej,
- vňať z petržlenu aj mrkvy,
- bazalka,
- soľ a korenie podľa chuti.
Postup na prípravu
- Predhrejte rúru na 200°C. Zeleninu medzitým očistite a nakrájajte na menšie kúsky.
- Všetku pripravenú zeleninu vložte do pekáča.
- Prelejte ju nálevom z olivového oleja, trocha vody a korenín. Nálev pripravíte tak, že všetky ingredienci dáte na ozatvárateľnej nádobky a všetky spolu poriadne prehrkáte.
- Všetko spolu so zeleninou dôkladne premiešajte, aby sa nálev dostal ku každému kúsku zeleniny.
- Vložte pekáč do predhriatej rúry a pečte približne 20 minút, alebo kým zelenina nebude podľ vašej chuti. Kratšie pečieme, keď chceme trochu chrumkavú a po dlhšom pečení zas bude mäkká a mierne zlatohnedá.
- Po upečení vyberte pekáč z rúry a rovno podávajte. Porciu môžete ozdobiť vňaťkou, či bazalkou.
Tento recept je ideálny ako príloha k hlavnému jedlu, alebo aj ako samostatné ľahké a výživné jedlo. Vyskúšajte ho a vychutnajte si zdravé a chutné jedlo, ktoré si určite zamilujete.
Ingrediencie tiež môžete meniť podľa sezóny a toho, čo v záhradke práve máte a čo vám ide na chuť.
Ako obohatí tento recept nielen náš jedálniček, ale aj náš organizmus?
Napríklad o zemiakoch vieme, že sú ľahko stráviteľné a sú plné vitamínu C, folátu (kyseliny listovej), vitamínu B6, niacínu, tiamínu, vlákniny a proteínov. Ďalej obsahujú draslík, mangán, horčík a fosfor.
Neobsahujú skoro žiadne tuky. Medzi zdravotné benefity zemiakov patrí, že neobsahujú veľa sodíka. Používa sa pri ochoreniach pečene, pri pálení záhy, ale aj pri žalúdočnom vrede. Obsahuje tiež veľké množstvo antioxidantov.
Tiež tu máme mrkvu, ktorá je bohatá na karotenoidy (alfa-karotén, beta-karotén, luteín, lykopén, antokyány), a tie sú silnými antioxidantmi.
Tieto látky znižujú množstvo voľných radikálov v tele, čím chránia bunkové štruktúry a znižujú riziko vzniku rôznych ochorení, ako sú srdcovo-cievne choroby, diabetes 2. typu a rakovina.
Beta-karotén sa v tele premieňa na vitamín A, ktorý je nevyhnutný pre zdravý zrak, rast, vývoj a imunitu. Lykopén, ktorý sa nachádza v červenej a fialovej mrkve, chráni srdce a môže znížiť riziko rakoviny.
Cibuľa rovnako obohatí naše telo. Veď predsta liečebné využitie cibule bolo popísané už napríklad na hlinených tabuľkách Sumerov, staroegyptských papyrusov či kníh starovekej Indie a Číny.
Nedávne vedecké štúdie poukazujú, že bioaktívne zložky cibule majú skutočne širokospektrálne účinky. Ide hlavne o protizápalový, antimikrobiálny, imunomodulačný antioxidant bojujúci proti obezite a cukrovke.
Má tiež protektívny (ochranný) účinok na kardiovaskulárny, respiračný, nervový, tráviaci, či urogenitálny traktant.
Paradajky sú taktiež súčasťou nášho receptu a mali by byť častou surovinou na našom jedálničku.
Pri pravidelnej konzumácií paradajok môžeme na sebe pozorovať zlepšenie nálady a celkovú pohodu. To spôsobuje tyramín v nich.
Vďaka obsahu minerálov a vitamínom v paradajkách je aj naše srdce silnejšie. Pomáhajú pri prevencií kardiovaskulárnych ochoreniach a to aj pri infarkte alebo mŕtvici.
A takto by sme mohli pokračovať donekonečna. Viac o bylinkách a rastlinách nájdete na našom webe.
Vyskúšajte aj recepty na ďalšie naše zdravé recepty:
- Prečo si spraviť domáci bazový sirup? Vyskúšajte tento náš rýchly a jednoduchý recept na jeho prípravu
- Recept na zdravé a fit mangové smoothie? (+ s banánom a ananásom)
- Jahodová pena, ktorá poteší vegánov. Vyskúšajte náš recept na výbornú jahodovú penu
- Vyskúšajte tento výborný, jednoduchý šalát z domácej zeleniny

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →