- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Onions--a global benefit to health
- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Recent Advances in Bioactive Compounds, Health Functions, and Safety Concerns of Onion ( Allium cepa L.)
- Koreniny, Gill Daviesová, 2017
Aké účinky má cibuľa a prečo ju jesť? Cibuľový čaj nie len na kašeľ
Cibuľa je kráľovnou kuchyne a má však aj unikátne prospešné účinky na organizmus. Poznáte aké? Čítajte ďalej.
Charakteristika
Liečebné využitie cibule bolo popísané už napríklad na hlinených tabuľkách Sumerov, staroegyptských papyrusov či kníh starovekej Indie a Číny.
Nie je presne známe, kedy sa začala pestovať pre konzumáciu. Zrejme to bolo v dobe bronzovej v oblastiach dnešného Iránu a Pakistanu.
Prvé zmienky o tom ako používať v kuchyni cibuľu máme zo spisov rímskeho gurmeta Apicia.
Okrem soli bola cibuľa jedným z prvých korenín ľudových vrstiev. Cibuľa tvorila základnú potravinu v prehistorických jedlách.
Rímski poľnohospodári ju nazývali “uno", čo sa mohlo preložiť aj ako veľká perla.
Gréci sa pozerali na cibuľu bez náboženských aspektov a poznali jej liečivé účinky.
Egypťania ju konzumovali na banketoch a dominovali sa, že jej sférický tvar im prinesie večný život.
V stredoveku bola cena cibule taká, že slúžila ako svojho druhu platidlo. Chudobnejší ľudia ňou platili nájmy a poplatky.
Pôvodní severoamerickí obyvatelia poznali divokú cibuľu, ktorú používali na prípravu liečivých sirupov alebo na výrobu farieb.
Cibuľa bola súčasťou pohrebných, magických obradov a dokonca v minulosti verili, že mŕtvi pri jej silnom zápachu začnú znova dýchať.
V období antického Grécka atléti pili šťavu cibule a vtierali ju do kože, aby im spevnili svaly.
Medzi hlavných producentov cibule vo svete patrí Čína (približne 20 miliónov ton ročne), Egypt, India a USA.
Pri krájaní cibule sa uvoľňujú chemikálie tzv. thiopropanal S-oxid, ktorý dráždi oči a dochádza k produkcii sĺz.
Vnútorné použitie
V ľudovom liečiteľstve je cibuľa považovaná za antibiotikum a cesnak za antivirotikum.
Neznamená to, že teraz máte zatracovať klasickú medicínu, práve naopak. Byliny môžu byť veľmi nápomocné v prevencii, pri liečbe ochorení a pri konvenčnej liečbe syntetickými antibiotikami sú skvelým doplnkom, ktorý môže priniesť úľavu.
Preto cibuľa a cesnak by mali tvoriť základ Vašej bylinkovej lekárničky.
Práve cibuľa obsahuje fytoncidy čo sú chemicky nejednotné látky vyšších rastlín s antibiotickým účinkom.
Prospešné účinky pre zdravie:
- cibuľa je výborným zdrojom polyfenolových antioxidantov či sírových zlúčenín
- v cibuli nachádzame vitamíny C, E, K, biotín ako aj niektoré minerály vrátane vápnika, horčíka, zinku, železa, fluóru, fosforu, medi a mangánu
- zelená cibuľa obsahuje vlákninu, ktorá samozrejme zlepšuje trávenie a črevnú motilitu (pohyblivosť)
- fytoncidy, ktorými sú bohaté cibuľové stonkové listy, majú dezinfekčné a antibakteriálne vlastnosti
- zelená cibuľka obsahuje bioflavonoidy, ktoré sú prirodzené antioxidanty a majú antikarcinogenny účinok
- podporuje krvotvorbu a je popisovaný spevňujúci účinok na stenu ciev
Nedávne vedecké štúdie poukazujú, že bioaktívne zložky cibule majú skutočne širokospektrálne účinky:
- protizápalový
- antimikrobiálny
- imunomodulačný
- antioxidant
- proti obezite a cukrovke
- protektívny (ochranný) účinok na kardiovaskulárny, respiračný, nervový, tráviaci, urogenitálny trakt
- antikarcinogénny
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g čerstvej cibule
Energia | 40 kcal |
Sacharidy | 9,34 g |
Vláknina | 1,7 g |
Tuky | 0,1 g |
Bielkoviny | 1,1 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g čerstvej cibule
Vitamín A | 2 IU | Draslík | 146 mg |
Vitamín B1 | 0,04 mg | Fosfor | 29 mg |
Vitamín B2 | 0,02 mg | Horčík | 10 mg |
Vitamín B3 | 0,11 mg | Vápnik | 23 mg |
Vitamín B5 | 0,12 mg | Sodík | 4 mg |
Vitamín B6 | 0,12 mg | Selén | 0,5 mcg |
Vitamín B9 | 19 mcg | Železo | 0,21 mg |
Vitamín C | 7,4 mg | Meď | 0,03 mg |
Vitamín E | 0,02 mg | Zinok | 0,17 mg |
Vitamín K | 0,4 µg | Mangán | 0,12 mg |
Tip v období prechladnutia
Preventívna konzumácia zelených stoniek cibule v chladných mesiacoch, obzvlášť keď zúria chrípky. Posilní Vás profylakticky svojím dezinfekčným a antibakteriálnym účinkom.
Cibuľa má vynikajúcu schopnosť usmrcovať mikroorganizmy a pomáha potlačiť infekcie.
Dodá organizmu dôležité minerály, ktoré potrebuje telo každý deň.
Upozornenie
Cibuľa u časti ľudí, obzvlášť u niektorých detí, tehotných alebo pacientov so sťaženým trávením môže spôsobiť nafukovanie, zvýšenú plynatosť (meteorizmus) až kŕče.
Ľudové liečiteľstvo
- pôsobí močopudne
- v boji proti močovým kameňom
- pomáha proti opuchom
- podporuje chuť do jedla
- antiseptický účinok pri infekciách
- zvyšuje vnímavosť kladných emócií a pomáha obnoviť pamäť (hlavne zrelá cibuľa)
- zmierňuje hemoroidy
- znižuje bolesť v krížoch
- zlepšuje hojenie rán
- pri uštipnutí hmyzom, psom, hadom
- redukcia pieh
- zmiernenie akné
- zlepšenie funkcie pečene a čriev
- znižuje bolesť hlavy a zubov
- zlepšenie zraku
- lepší spánok
- znižuje vypadávanie vlasov
- pri vysokom krvnom tlaku či kolísavom tlaku
- pri astme a zápale priedušiek
- tlmí kašeľ
- zlepšuje erekciu a ženskú plodnosť
- pri cukrovke zlepšuje udrživať správnu hladinu cukru
Liečivé recepty našich predkov zo zrelej cibule
Horúce cibuľové mlieko alebo cibuľový čaj proti kašlu uvoľňuje priedušky a vývod hlienov prebieha mnohonásobne ľahšie. Do mlieka sa tiež pridáva med ako zdroj vitamínov, minerálnej podpory a maslo na zjemnenie nepríjemných pocitov.
Cibuľové mlieko na suchý kašeľ
Budete potrebovať:
- 1 liter mlieka
- 1 kus cibule
- 2 polievkové lyžice medu
- 2 polievkové lyžice masla
- štipka jedlej sódy
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na 4 kusy. Varí sa vo vriacom mlieku po dobu približne 5 minút spolu s maslom a sódou.
Následne sa mlieko nechá mierne vychladnúť a pridá sa med. Teplý nápoj sa pije v malých dávkach počas celého dňa.
Cibuľové mlieko na silné záchvaty kašľa
Budete potrebovať:
- 250 ml mlieka
- 1 veľkú cibuľu
- šalviu
Cibuľu so šalviou uvarte v mlieku, kým nezmäkne a všetko rozmixujte. Výsledná zmes sa má piť počas dňa v malých dávkach, ale ak kašeľ robí problémy aj v noci, tak polovicu objemu je potrebné vypiť pred spaním.
Cibuľový čaj
Budete potrebovať:
- 2 cibule
- 500 ml vody
- med
Povariť po dobu 15 - 20 minút, vypiť pred spaním, utlmí dusivý kašeľ. Piť teplé.
Vonkajšie použitie
Pri pečení sa uvoľňujú éterické oleje, ktoré jej dodávajú špecifickú chuť a zápach, ale prospešné vlastnosti zostávajú.
Pečená cibuľa v ľudových receptoch pomáha so zle hojacimi sa ranami. Je potrebné zapiecť cibuľu a priamo ju prikladať na boľavé miesta.
Teplý obklad z pečenej cibule
Zapečenú cibuľu formou teplého obkladu prikladáme na problémové miesta kože, vonkajšie hemoroidy, pomáha regenerovať tkanivo.
Upozornenie:
Pozor otvorené hnisavé rany vyžadujú konzultáciu lekárom a je nevyhnutné ich dezinfikovať.
Určite nie je vhodné vkladať cibuľu do mokvajúcich rán, kde môže dôjsť k zhoršeniu nálezu.
Zber a skladovanie
Pokiaľ je poľahnutie približne v polovici až do dvoch tretín vňatí na hriadke je správny čas.
Cibuľu neťahajte silno za listy a tiež ju veľmi neobíjajte od hliny, pretože to miesto je náchylné ku hnilobe.
Cibuľu nezberajte príliš skoro, pretože budete mať pri skorom zbere menšiu úrodu a tiež bude obtiažnejšie skladovanie v zime. Nedozrelé cibule majú vyššiu tendenciu podľahnúť plesniam.
Plody cibule je ideálne skladovať na chladnom, suchom a vetranom mieste bez priameho slnečného žiarenia. Je vhodné cibuľu uložiť do garáže, nevykurovanej miestnosti v dome či pivnice, ktorá nie je vlhká.
Medzi iné využitie cibule je farbanie vlny, leštenie skla a medených predmetov, ochrana železa pred hrdzou a je súčaťou domácich postrekov proti škodcom do záhradky.
Cibuľa je rýchla prevencia pre organizmus v každodennom živote. Konzumujte ju častejšie a pocítite jej prospešné účinky pre zdravie.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →