- medicalnewstoday.com - Top 12 healthful fruits. Medical News Today. Beth Sissons
- ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, [2019]. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8
- healthline.com - Is Fruit Good or Bad for Your Health? The Sweet Truth. Kris Gunnars, BSc
Ovocie: zdroj vitamínov a živín pre zdravie a vitalitu
Ovocie a zelenina má v strave človeka nezastupiteľné miesto. Vďaka vysokému obsahu dôležitých živín významne ovplyvňuje fyziologickú činnosť organizmu. Čo všetko ovocie obsahuje a ako prispieva k zdraviu?
Obsah článku
Ovocie: význam v strave
Ovocie sú jedlé plody alebo semená semenných rastlín, kríkov a stromov. Aby sa z ovocia vyťažilo maximum pre naše zdravie, je vhodné konzumovať najmä čerstvé sezónne plodiny.
Ovocie je delené na:
- Jadrové ovocie (jablko, hruška..)
- Kôstkové ovocie (slivka, marhuľa..)
- Bobuľovité ovocie (čučoriedky, maliny, hrozno..)
- Škrupinové ovocie (gaštan, mandle, vlašský orech..)
- Tropické ovocie (citrusy, mango, avokádo..)
Ovocie obsahuje:
- Vitamíny
- Minerály
- Vlákninu
- Enzýmy
- Fruktózu
- Vodu
Antioxidanty
Antioxidanty sú látky, ktoré bojujú proti voľným kyslíkovým radikálom, oxidačnému stresu a chránia naše bunky proti poškodeniu a starnutiu.
Delíme ich na vitamíny, minerály a enzýmy.
Vitamíny a minerály
Sú dôležité zlúčeniny nevyhnutné pre fyziologické fungovanie a procesy v organizme. Ľudské telo ich potrebuje na svoju existenciu, no nedokáže si ich samé vytvoriť a musí ich tak získavať zo stravy.
Sú prevenciou proti mnohým akútnym i chronickým ochoreniam.
Vláknina
Vláknina je dôležitá pre správnu činnosť čriev, zdravú rovnováhu črevnej mikroflóry, prevenciu zápchy i reguláciu cholesterolu v krvi. Je taktiež prírodnou prevenciou proti rakovine hrubého čreva.
Enzýmy
Ovocie obsahuje enzýmy a ich koenzýmy, ktoré ľudské potrebuje telo na správne rozloženie potravín. Enzýmy tak slúžia na katalýzu chemických reakcii v našom organizme.
Zdravotné benefity ovocia
Zdravotné výhody ovocia vznikajú najmä vďaka obsahu veľkého množstva antioxidantov.
- Podpora imunitného systému a obranyschopnosti
- Antioxidačný účinok
- Podpora tráviacich procesov a vyprázdňovania
- Podpora rovnováhy črevného mikrobiómu
- Zvýšenie energie (ovocný cukor)
- Hydratácia organizmu (vysoký obsah vody)
- Regulácia krvného tlaku a cholesterolu
- Mierny diuretický (močopudný) účinok
- Podpora regulácie hmotnosti a metabolizmu
- Podpora zdravia vnútorných systémov
- Podpora prevencie mnohých akútnych i chronických ochorení
Nevýhody ovocia môžu vzniknúť pri konzumácií jeho nadmerných množstiev, čo následne môže spôsobiť hnačky, nadúvanie alebo plynatosť. Rizikom je i hyper-vitaminóza v dôsledku príliš vysokej hladiny nahromadených vitamínov v organizme.
Prípadnou kontraindikáciou určitého druhu ovocia je potravinová alergia, neznášanlivosť či precitlivenosť. Alergická reakcia sa však môže zmierniť pri tepelnej úprave ovocia či odstránení šupky.
Ktoré ovocie zaradiť do jedálnička?
Vzhľadom na odlišný obsah výživných látok a chuť, je ideálne druhy ovocia striedať.
Nižšie prinášame tipy na základné, dostupné a živinami nabité druhy ovocia.
Jablká
Jablká sú dostupné v rôznych odrodách. Sú bohaté na najmä vitamíny B a C. Majú vysoký obsah draslíka, vápnika i horčíka. Jablká disponujú antioxidačným účinkom, podporujú imunitný systém, kardiovaskulárnu sústavu, trávenie a mnohé iné sústavy.
Bobuľovité ovocie
Bobuľové ovocie patrí medzi potraviny označované ako „superpotraviny“. Čučoriedky, maliny či brusnice. Sú bohaté na antioxidanty, vitamíny A, E i K. Podporujú imunitný systém, prirodzenú detoxikáciu tela od škodlivých látok, vylučovací trakt, trávenie či zrak.
Banány
Sú silným zdrojom draslíka, ktorý je dôležitý pre správnu funkciu svalstva i nervstva. Banán obsahuje veľké množstvo ovocného cukru, čo je v kombinácii s minerálom draslíka dôvodom, prečo ich často konzumujú i profesionálni športovci ako zdroj rýchlej a zdravej energie.
Kiwi
Kiwi je bohatým zdrojom vitamínu C, E, kyseliny listovej i vlákniny. Ponúka tak mnohé zdravotné výhody. Jeden gram tohto ovocia obsahuje takmer jeden miligram vitamínu C.
Podporuje najmä imunitný systém, obranyschopnosť organizmu, zdravie vylučovacej a respiračnej sústavy.
Skladovanie a spracovanie ovocia
Čerstvé ovocie má vysoký obsah vody i výživných látok, no pomerne krátku trvanlivosť. Odporúčaná je konzumácia najmä čerstvého ovocia.
Obľúbenou formou konzumácie čerstvého ovocia sú v súčasnosti ovocno-zeleninové šťavy (smoothie).
Smoothies: Zdravé a fit ovocné, zeleninové recepty i na chudnutie
Ak však chceme ovocie uchovať v čerstvom stave dlhší čas, musíme ho vhodne uskladniť. Skladovanie primárne závisí od druhu, odrody i stavu zrelosti ovocia.
Čerstvé ovocie sa skladuje v studených, tmavších, vetrateľných miestnostiach s mierne vyššou vlhkosťou vzduchu.
Okrem samotného uskladnenia je možné ovocie určitým spôsobom zakonzervovať. Ovocie môžeme sušiť, zmrazovať, zavárať a pripravovať z nich kompóty a džemy.
Zmrazovanie je z hľadiska zachovania výživovej hodnoty ovocia tým najvhodnejším spôsobom konzervovania. Zachováva sa tak pôvodná chuť, farba i vitamíny.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →