Pomaly jesť a dostatočne veľa prežúvať: Odhaľte s nami benefity pre vaše zdravie a zdravú hmotnosť

Pomaly jesť a dostatočne veľa prežúvať: Odhaľte s nami benefity pre vaše zdravie a zdravú hmotnosť
Zdroj foto: Canva

Jesť pomaly a prežúvať jedlo dostatočne dlho sa v dnešnom uponáhľanom svete zdá byť ako nedosiahnuteľná méta. Musíme si však uvedomiť, že naše telo, potrebuje istý čas na signalizáciu sýtosti a rovnako významný je aj počet prežutí, nakoľko trávenie sa začína už v ústach. Spoznajte zaujímavé informácie. Počuli ste už niekedy o nich?

Pomalé jedenie pre spomalenie životného tempa i podporu zdravia

Pomalé jedenie a dostatočné prežúvanie má pre naše zdravie oveľa väčší význam, než si väčšina ľudí uvedomuje.

Moderné štúdie preukazujú, že spôsob akým potravu jeme, má vplyv na viaceré aspekty nášho zdravia. 

Signály o sýtosti zo žalúdka sa dostávajú do mozgu približne po 20 minútach, čo je prirodzená reakčná doba. To znamená, že ľudia čo jedia rýchlo, často zjedia viac jedla, než v skutočnosti potrebujú. Pomalé jedenie rešpektuje tento časový rámec, čím sa človek vyhne prejedeniu sa.

Tí, ktorí konzumujú stravu rýchlo, majú vyššie riziko vzniku obezity a metabolického syndrómu o 54 % a vysokého krvného tlaku o 26 %. 

Nižšie tempo má tiež efekt na vyplavovanie hormónov nasýtenia, kontroly chuti do jedla a tým aj na telesnú hmotnosť

Pomalšia konzumácia jedla zvyšuje hladiny hormónov nasýtenia, napríklad peptidu YY (PYY) a glukagónu podobného peptidu-1 (GLP-1) a znižuje sa produkcia hormónu hladu ghrelinu.

Viac zaujímavých informácií v našich článkoch: 

Existuje vzťah medzi rýchlosťou jedenia a telesnou hmotnosťou

Pomalšie jedenie umožňuje mozgu včas rozpoznať nasýtenie, čím sa predchádza prejedaniu sa a neskoršiemu siahaniu po ďalšom občerstvení.

Pomáha tak pri regulácii energetického príjmu.

Skúste tiež techniky: jedenie malých súst, pauzy medzi jednotlivými sústami a zvýšený počet prežutí.

Čas na jedlo a čas na blízkych, spolok ľudí spoločne jedia
Spoločný čas na jedlo v kruhu blízkych - môže slúžiť na spomalenie tempa konzumácie jedla. Zdroj foto: Canva

Kontrola hladiny cukru dôkladným prežúvaním?

Zaujímavé sú tiež čísla, ktoré odhalili, že poctivé prežúvanie má vplyv na hodnotu glykémie, teda krvného cukru. Tí, ktorí dôkladne potravu prežuli, mali glykémiu po jedle (postprandiálnu glykémiu) - 6,7 mmol/l, ako tí, ktorí prežuli potravu bežne menej raz - 7,1 mmol/l.

Čítajte náš článok: Normálne hodnoty cukru v krvi a rozdiely medzi hyperglykémiou a hypoglykémiou

Trávenie začína v ústach

Čo je prvý krok tráviaceho procesu? 

Prežúvanie.

Keď jedlo dôkladne mechanicky spracujeme, rozdelíme ho na menšie časti. Tým sa zväčšuje povrch pre pôsobenie tráviacich enzýmov. Enzýmy obsiahnuté v slinách rozkladajú cukry už v ústach. 

Ďalším benefitom je, že viacpočetné prežúvanie včasne stimuluje sekréciu inzulínu.

Žena malé sústo jedla
Samozrejme, dôležitá je aj kvalita jedla a jeho zloženie. Zdroj foto: Canva

Význam pre zdravie ústnej dutiny?

Málokto vie, že prežúvanie podporuje aj imunitnú ochranu ústnej dutiny. Napomáha ochrane pred bakteriálnymi a hubovými infekciami v ústach a ďasien. Slúži tiež ako mechanický nástroj pre odstraňovanie plaku zo zubov. 

Stimulácia tvorby slín podporuje zdravie a vitalitu zubnej skloviny, nakoľko sliny obsahujú pre chrup potrebné minerály.

Experti odporúčajú prežúvať 32X, čo pomáha tiež pri prevencii tráviacich ťažkostí

Požujte každé sústo 32-krát a až potom prehltnite. 

Tvrdšie potraviny si môžu vyžadovať viac prežutí a zvýšenie až na 40 opakovaní. Cieľom je totižto prežuť sústo na veľmi jemnú hmotu. Podporíte tým aj myšlienku pomalého jedenia.

Hltavé jedenie a prehĺtanie väčších kusov má za príčinu:

Tip na náš článok: Zbavte sa zastavených vetrov a nafúknutého brucha: Účinné tipy na rýchlu úľavu doma

Zdravé trávenie - model čriev, ktorý drží žena
Na trávenie vplýva viacero faktorov, a zdravé trávenie má významný vplyv na celkové zdravie človeka, či už fyzické, tak aj psychické. Zdroj foto: Canva

Veľmi dôležité je takisto pokojné prostredie bez zbytočných stimulov, ako je telefón či televízia. Zamerajte sa na chuť a vôňu jedla, jedzte vedome a primerané porcie viackrát za deň. Odporúča sa celodenné jedlo rozdeliť na 5 menších porcií. Ako občerstvenie si pripravte ovocie či orechy. 

Záverečné slová

Zmena, ktorá vás nič nestojí - len pár minút navyše pri jedle. 

Aj malé zmeny môžu priniesť významný efekt a zdravotné výhody. Nebude vás to stáť nič extra a v tejto uponáhľanej ére investujete čas do svojho vlastného života. 

Musíme však pripomenúť, že nie vždy všetky vylepšenia fungujú u každého. Tak ako to platí aj pri iných témach, i v tejto problematike je nutné myslieť na individuálny prístup.

Ako na to? Zhrnutie 6 významných krokov:

  1. stanovte si čas na jedlo 20 až 30 minút podľa veľkosti,
  2. jedzte malé sústa,
  3. žujte 20 až 32 krát, na začiatok pomôže počítanie, než si zvyknete, 
  4. spravte si pauzu a odložte príbor medzi sústami, postačí zopár sekúnd,
  5. jedzte v pokojnom prostredí bez rozptýlenia,
  6. bez stravy 2 hodiny pred spánkom.

Pomôžte tráveniu a lepšie kontrolujte svoju hmotnosť. Stojí to za to? Vyskúšate túto metódu pri ďalšom jedle?

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané