Omega-3 mastné kyseliny: Aké sú ich účinky + čo ich obsahuje?

Omega-3 mastné kyseliny: Aké sú ich účinky + čo ich obsahuje?
Zdroj foto: Getty images

Dnešné stravovanie vedie často k zvýšenému príjmu tučných jedál. Škodlivosť nadmerného príjmu tukov je všeobecne známa. Omega–3 mastné kyseliny však patria medzi tie prospešné zložky tukov, ktoré sú nielen neškodné, ale dokonca nevyhnutné pre naše zdravie.

Čo sú to Omega-3 mastné kyseliny, aké sú ich účinky a benefity? Aké sú ich prírodné zdroje, čo ich obsahuje?

Mastné kyseliny sú kyseliny, ktoré sú hlavnou zložkou tukov. Označujú sa tiež ako vyššie monokarboxilové kyseliny. Podľa rôznych kritérií sa rozdeľujú, napríklad na nasýtené či nenasýtené.

Sú súčasťou mnohých biologicky dôležitých látok. Zúčastňujú sa rôznych funkcií v bunkovej membráne a majú i zásobovaciu funkciu. Predstavuje teda zdroj energie. Niektoré sa zúčastňujú i vnútrobunkových signálov a tak ovplyvňujú napríklad svalový sťah, či signál bolesti.

Rozdelenie mastných kyselín

podľa dĺžky reťazca s krátkym reťazcom (SCFA)
so stredne dlhým reťazcom (MCFA)
s dlhým reťazcom (LCFA)
s veľmi dlhým reťazcom (VLCFA)
podľa nasýtenia nasýtené mastné kyseliny (SFA)
mononenasýtené mastné kyseliny (MUFA) 
polynenasýtené mastné kyseliny (PUFA)
podľa príjmu telo si ich vie vytvoriť non - esenciálne
telo si ich vytvoriť nevie esenciálne

Omega – 3 mastné kyseliny patria do skupiny takzvaných polynenasýtených mastných kyselín (PUFA). Sú esenciálne, takže telo si ich nedokáže vytvoriť. Musí byť teda prijímané potravou.

Vplyv omega 3 mastných kyselín na srdce a cievy

Ich pozitívny vplyv na srdcovo - cievny systém, zahŕňa viacero priaznivých účinkov v mnohých smeroch. Jednou z nich je, že minimalizuje riziko vzniku porúch srdcového rytmu.

Zlepšujú schopnosť červených krviniek meniť svoj tvar. Vďaka tomu prenikajú aj do kapilár, ktoré sú menšie ako samotné červené krvinky. Zlepšuje sa tak mikrocirkulácia, pri ktorej dochádza k výmene kyslíka a dôležitých látok medzi tkanivamikrvou.

Znižujú zhlukovanie krvných zrazenín, ktoré prúdia cievami. Podporujú takzvanú trombolýzu, čo je rozpúšťanie krvných zrazenín. Zmenšujú rozsah poškodenia pri ischémií – teda pri stave, keď je cieva zúžená, či úplne upchatá. Rovnako tak podporuje regeneráciu vnútornej výstelky ciev a srdca, napríklad pri infarkte myokardu.

Zdroje omega 3 mastných kyselín, ryba, zelenina, orechy
O väčší príjem potravín bohatých na omega - 3 mastné kyseliny, by mali dbať najmä ľudia so srdcovo cievnymi ochoreniami. Foto: Getty images

Všetky tieto schopnosť omega 3 mastných kyselín, vedie k možnému zlepšeniu prognózy i liečenia u pacientov nielen po infarkte, ale i so srdcovým zlyhávaním, či poruchami rytmu.

Kľúčovou je ich unikátna vlastnosť hypolipidemického, protizápalového a antitrombotického účinku. Teda schopnosť znižovať hodnoty celkového cholesterolu a zamedzovať tvorbe krvných zrazenín.

Možno vás tiež zaujme magazínový článok: Život po infarkte

Tuky, cholesterol a dyslipidémia

Tuky, alebo inak povedané lipidy, sú zlúčeniny glycerolu a vyšších mastných kyselín. Pre život sú nevyhnutné a človek ich pre udržanie svojho zdravia musí prijať určité množstvo. Ich funkcia je napríklad prinášať do tela vitamíny A, D, E a K. Samozrejme predstavujú energetickú zásobu tela, a ako podkožný tuk chráni organizmus pred stratou tepla.

Cholesterol je tuková látka, ktorá je nevyhnutná pre život organizmu. Tvorí súčasť niektorých hormónov a taktiež sú súčasťou žlčových kyselín, ktoré sú dôležite pri vstrebávaní tukov z čriev. Získavame ho z potravy, no 2/3 tvorí organizmus sám v pečeni a tráviacom ústrojenstve.

Cholesterol je zložkou každej bunky ľudského tela. 

Celkový cholesterol rozdeľujeme na HDL- takzvaný dobrý a LDL - zlý. Nadbytok zlého cholesterolu sa ukladá na stenách ciev, čím prispieva k vzniku aterosklerózy. Naopak dobrý cholesterol odstraňuje z ciev nadbytok zlého cholesterolu. Taktiež pôsobí protizápalovo a antioxidačne.

Prvé informácie, o ochrannom vplyve omega - 3 mastných kyselín u Eskimákov na srdce, pochádzajú z roku 1976.

K zvýšenej hladine LDL cholesterolu prispieva najmä nadmerný príjem nasýtených tukov v potrave, nedostatočný pohyb, či fajčenie.

Hodnoty cholesterolu

norma do 5,2 mmol/l
zvýšená hladina 5,2 - 6,2 mmol/l
vysoká hladina nad 6,2 mmol/l
veľmi riziková hladina nad 7,8 mmol/l

Dyslipidémia je pomenovanie pre zvýšenie celkového cholesterolu. Konkrétne ide o zvýšenie zlého cholesterolu, trigliceridov a mierny pokles dobrého cholesterolu.

Omega - 3 mastné kyseliny zvyšujú hladinu dobrého - HDL cholesterolu. Významné sú tiež pri prevencií pred vznikom akútnej pankreatitídy, čo je zápal pankreasu, vyvolaný rôznymi podnetmi. Najčastejšie vzniká v súvislosti s poruchou trávenia, či nadmerným užívaním alkoholu.

Omega - 3 mastné kyseliny a bunkové membrány

Bunka je základnou stavebnou jednotkou organizmu. Z buniek - tkanivá, z tkanív - orgány. Jednoducho povedané, naše telo sa skladá z jednotlivých buniek.

Ich membrány majú nenahraditeľnú funkciu, v zmysle vzájomného transportu rôznych dôležitých látok. Nedostatočná funkcia bunkových membrán má za následok množstvo zdravotných problémov, ako je napríklad nepravidelná činnosť srdca, niektoré druhy rakoviny, astma či poruchy pozornosti a depresie.

Omega - 3 mastné kyseliny v liečbe ADHD

ADHD - porucha pozornosti s hyperaktivitou, je ochorenie charakterizované pocitom vnútorného nekľudu, impulzivitou a neschopnosťou sústrediť sa. Prejavuje sa v detstve, najmä v školskom veku.

Bez včasného zachytenia choroby sú jedinci trpiaci touto poruchou celoživotne poznačení a nevedia sa uplatniť v spoločenskej, ani profesnej oblasti. V liečbe sa uplatňujú psychofarmaká, pomoc psychiatra a iné režimové opatrenia doma i v škole.

Isté štúdie preukázali prínos omega - 3 mastných kyselín pri ADHD a dyslexie (porucha čítania). Pozitívny vplyv omega - 3 mastných kyselín, bolo pozorované pri nepozornosti, hyperaktivite a impulzivite, čo sú základné príznaky ADHD. V sledovanej vzorke bolo preukázané výrazné zlepšenie vizuo - motorickej koordinácie, zrakové vnímanie a redukcia únavy a nepokoja.

Je teda preukázateľné, že táto mastná kyselina je jednou z účinných a bezpečných možností riešenia problémov pri vzdelávaní i správaní detí.

Užívanie omega 3 mastných kyselín v tehotenstve

Plod čerpá omega - 3 mastné kyseliny počas tehotenstva z placenty.

Viacero štúdií a štatistík poukazuje na to, že deti, ktorých matky majú v strave dostatok omega - 3 mastných kyselín, sa učia ľahšie rozprávať, majú väčšiu slovnú zásobu, lepšiu ostrosť videnia, priestorovú orientáciu, či schopnosť uchopovať predmety.

Žena s pohárom vody a pilulkou
Omega - 3 mastné kyseliny majú význam už v tehotenstve. Foto: Getty images

Imunita a omega - 3

Dlhodobé užívanie rybieho oleja či koncentrátu omega - 3, vedie k preukázateľnému zlepšeniu imunitného systému. Pozorované bolo skrátenie priebehu zápalových procesov, zníženie rizika pochirurgických komplikácií, či zníženie chronických zápalov.

Zhrnutie pozitívneho prínosu omega - 3 mastných kyselín:

Tieto polynenasýtené mastné kyseliny sú teda prospešné vo viacerých smeroch. Azda najvýznamnejší je vplyv na srdce a cievy, no čoraz viac sa hovorí i o iných výhodách jeho príjmu.

Spolu si ich zopakujme:

  • zvyšuje hladinu HDL - dobrého cholesterolu
  • bráni zhlukovaniu krvných doštičiek, čím predchádza vzniku krvných zrazenín
  • znižuje hustotu krvi
  • znižuje krvný tlak
  • zamedzuje vzniku porúch srdcového rytmu
  • prevencia pred niektorými druhmi rakoviny
  • zmierňuje prejavy depresie a iných duševných chorôb
  • pomáha zmierniť ADHD a iné poruchy pozornosti
  • zlepšuje imunitu
  • pozitívny dopad na dieťa už v tehotenstve

Príjem omega - 3 a omega - 6 mastných kyselín

V súčasnej dobe, konzumuje naša populácia priveľa omega - 6 a nedostatok omega - 3 mastných kyselín. Pre priaznivý vplyv na náš organizmus potrebujeme obe, no v určitom množstve.

Za optimálny sa považuje pomer: omega - 6 a omega - 3 v hodnotách 1:1 až 4:1. Nesprávne stravovacie návyky však vedú k dosiahnutiu pomeru až 30:1. Zdrojom omega - 6 mastných kyselín sú napríklad slnečnicový, kukuričný a sójový olej.

Nedostatok omega - 3 mastných kyselín môže okrem iného spôsobovať i tieto nešpecifické ťažkosti:

  • únava
  • suchá pokožka
  • lámavé nechty a vlasy
  • črevná zápcha
  • depresie
  • bolesti kĺbov
Eskimáčka
Eskimáci napriek sklonu k nadváhe a nízkemu príjmu zeleniny majú omnoho zdravšie srdce. tajomstvom je ich strava, bohatá na omega - 3 mastné kyseliny. Foto: Getty images

Kde nájdeme omega - 3 mastné kyseliny

Nachádzajú sa najmä v morských rybách ako losos, tuniak či makrela. 

Azda najznámejším predstaviteľom je, nie celkom obľúbený, rybí tuk. V súčasnej dobe však tento výživový doplnok zmenil formu i chuť. K dispozícií je napríklad v podobe kapsúl.

Zdrojom omega - 3 mastných kyselín, rastlinného pôvodu je kyselina alfa - linolénová, ktorá sa nachádza v ľanových semienkach, vlašských orechoch, semenách repky olejnej, lieskovcoch a mandliach.

V menších koncentráciách sa mastné kyseliny prirodzene nachádzajú i v každej zelenine. Pestrá strava bohatá nielen na ovocie, ale i zeleninu a rôzne plody, tak zabezpečuje určitý prísun i omega mastných kyselín.

Ďalšie zaujímavé zdroje

Zdroje omega -3 mastných kyselín

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané