späť na zoznam článkov

Quinoa, jej príprava a účinky na naše zdravie? Tu je náš recept

Autor: Mgr. Simona Morvayová
Quinoa, jej príprava a účinky na naše zdravie? Tu je náš recept
Zdroj foto: Getty images

Quinoa je pokladom zdravej stravy, prináša nám množstvo prospešných látok. Vhodná je pre celiatikov, aj alergikov na sóju. Taktiež je veľmi dobre kombinovateľná s rôznymi surovinami a použiť ju môžeme ako hlavnú surovinu, súčasť jedla či prílohu. Hodí sa tiež v ktorúkoľvek časť dňa, či na raňajky, obed alebo večeru.


Náročnosť: nízka
Príprava: 70 minút
Porcie: približne 4 porcie 

Quinoa by mala byť jednoznačne súčasťou každého jedálnička. Okrem toho, že výborne zasýti, pomáha nášmu telu vysporiadať sa so stresom. Je skutočne veľmi bohatá na živiny.

Ako prezrádza jej slovenský názov Mrlík čilský, pochádza z Južnej Ameriky, kde ju pestovali už starovekí Aztékovia a Inkovia. Tí túto plodinu považovali za posvätnú a už vtedy poznali jej blahodárne účinky na zdravie.

Ako jedna z mála rastlín obsahuje všetky potrebné esenciálne mastné kyseliny pre náš organizmus. Je tiež dobre stráviteľná a obsahuje minimom tuku.

Môžeme tiež hovoriť, že ide o superpotravinu.

Veď nie nadarmo sa považuje za jednu z najúčinnejších zbraní proti hladu vo svete.

Hoci sa nám môže podobať na obilninu, radí sa medzi pseudoobilie, je vhodná aj pre celiatikov či diabetikov. Rovnako sa totiž pestuje aj používa, ale z hľadiska botaniky k nim nepatrí.

Rozlišujeme dokonca tri najzákladnejšie druhy quinoy a to bielu, červenú a čiernu. Existuje však viac ako sto rôznych druhov. Rozdiel je v chuti aj zložení, avšak len minimálny.

Biela je napríklad bohatšia na vlákninu a vhodnejšia pri problémoch s trávením. Je tiež vhodnejšia pre rýchle spaľovanie tukov a vynika trošku orieškovou chuťou.

Červená má viac bielkovín a karbohydrátov. Pre jej vyššie množstvo tukov je nápomocná pri rýchlom získavaní energie, sily a vytrvalosti je vhodná pre športovcov. Chuťovo je výraznejšia a chrumkavejšia.

Čierna je vhodnejšia pri strese, na povzbudenie ducha a znižovanie depresií. Taktiež má protizápalový účinok a jemne zemitú chuť.

Všetky tri však majú veľmi podobné zloženie s obsahom veľkého množstva aminokyselín, bielkovín či vlákniny.

Z vitamínov a minerálov sa v nej nachádza A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, C aj E, horčík, fosfor, mangán, meď, selén, vápnik, zinok a železo.

Vďaka obsahu všetkých týchto látok je výbornou pomocníčkou pri znižovaní krvného tlaku či stresu. Podporuje kvalitný spánok, tvorbu hormónu šťastia a zlepšuje náladu vďaka svojmu obsahu tryptofánu.

Foto: ilustračné GettyImages

Vápnik podporuje zdravie a silu kostí. Tak isto aj proteíny, ktoré tiež vplývajú na zdravie srdca. Pomáhajú aj pri cukrovke či spolu so železom pri málokrvnosti.

Obsahuje tiež antioxidanty, ktoré v tele bojujú proti škodlivým látkam. Tie pôsobia v našom tele antidepresívne, anbakteriálne a pomáhajú tiež v boji proti vírusom a rakovine.

Vďaka vláknine v quinoi máme lepšie a kvalitnejšie trávenie. Zbavuje nás teda aj škodlivín v tráviacom trakte, kde pôsobí ako pomyselná metla, ktorá všetko uprace.

Svojou neutrálnou chuťou sa hodí ako súčasť sladkých aj slaných jedál. Je výborne variantná, môžeme ju teda použiť ako hlavnú surovinu pri príprave jedál.

Taktiež sa hodí ako príloha k hlavnému jedlu. Pripraviť ju môžeme aj ako sladký dezert a to vo forme pudingu alebo pečeného koláča.

Čo potrebujeme na prípravu quinoy?

  • 250 g quinoy,
  • 550 ml vody či vývaru,
  • olivový olej,
  • podľa chuti morskú či ružovú soľ a bazalku.

Recept na quinou

1. Najdôležitejšie je quinou poriadne prepláchnuť pod tečúcou vodou a poumývať rukou.

2. Presušenú a poriadne umytú quinou uvaríme vo vode alebo vo vývare. Podľa druhu to môže trvať od 10 do 20 minút.

Po uvarení, ešte kým sa odparí zvyšná voda, quinou premiešame a nacháme na sporáku prikryté ďalších 10 minút. Bude tak mäkšia a lahodnejšia.

3. Po uvarení podľa chuti prelejeme olivovým olejom, bazalkou a soľou.

Takto pripravená quinoa sa môže podávať ako príloha ku hlavnému jedlu, či ako základ napríklad rizota.

Dobrú chuť!

Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé recepty:

Naposledy aktualizované 17.05.2021

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Autor článku

Mgr. Simona Morvayová

Mgr. Simona Morvayová

Moje štúdium na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre som ukončila magisterským titulom. Päť rokov som študovala odbor učiteľstvo slovenského jazyka v kombinácii s etickou výchovou. Momentálne pracujem v oblasti médií, kde okrem iného spravujem dva portály súvisiace so zdravím a zdravou stravou. Moja vášeň k jedlu a zdravým pokrmom pochádza už zo strednej školy. Keďže som študovala päť rokov na hotelovej strednej, mám k strave a novým receptom dlhodobý vzťah. Rada varím a vymýšľam nové recepty, ktoré zväčša musia byť zdravé a plné vitamínov. V prípade varenia ide skutočne o moju vášeň. Súčasná doba prináša množstvo možností a tém, ktorým sa dá práve prostredníctvom jedla venovať. Zaujímam sa aj o bezlepkové a bezlaktózové recepty. K týmto receptom ma priviedli vlastné zdravotné problémy, ale aj celiatik v rodine. Moje ďalšie záľuby okrem práce a varenia sú oddych pri jóge a behaní.

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Púpavový med z domácej výroby? Tu je náš recept Púpavový med z domácej výroby? Tu je náš recept

Vedeli ste, že púpavový med si môžete ľahko vyrobiť aj doma? Prichádza sezóna kvitnutia týchto žltých kvietkov, neváhajte to vyskúšať.

Pesto z medvedieho cesnaku (nátierka)? Zdravý recept pre jarnú očistu Pesto z medvedieho cesnaku (nátierka)? Zdravý recept pre jarnú očistu

Medvedí cesnak je bylina, ktorá je čoraz viac vyhľadávaná pre jej priaznivé účinky. Naštartujte s ním na jar svoje zdravie a pripravte si chutné pesto z medvedieho cesnaku.

Ako si doma pripraviť grécky jogurt? Tu je recept, aj jeho účinky na zdravie Ako si doma pripraviť grécky jogurt? Tu je recept, aj jeho účinky na zdravie

Grécky jogurt patrí medzi prekvapivo fitness potravinu a to hlavne pre jej výživové hodnoty. Obľúbia si ho aj maškrtníci, hodí sa totiž do obrovského množstva jedál. Skúste si ho vyrobiť...

Netradičná rybacia nátierka rýchlo a chutne? Ako na zdravý recept? Netradičná rybacia nátierka rýchlo a chutne? Ako na zdravý recept?

Na rybaciu nátierku existuje mnoho rôznych receptov. Ja sama zbožňujem pomazánky, a preto sa s vami chcem podeliť práve o túto. Podľa môjho názoru je jednou z najchutnejších, a zároveň...

Zdravý recept na zemiakové placky. Ako na to? Zdravý recept na zemiakové placky. Ako na to?

Zemiakové placky sú obľúbeným receptom slovenských domácností. Je jednoduchý a dá sa pripraviť na množstvo spôsobov. My si pripravíme zdravú verziu ľahko kombinovateľnú s rôznymi...


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.