Recept na chutný a zdravý banánový chlieb
Banánový chlieb je zdravý variant vhodný na raňajky, večeru aj na bežné maškrtenie. Podľa nášho receptu si pripravíme bezlepkový banánový chlieb s kúskami horkej čokolády.
Obsah článku
Náročnosť | stredná |
Príprava | 35 minút + pečenie 50 - 60 minút |
Porcie | približne 11 porcií |
Vhodný je s arašidovým maslom, džemom alebo len samotný s dobrým čajom či kávou, a to na raňajky, desiatu alebo aj zdravú večeru.
Vďaka pohánkovým vločkám je tiež vhodný aj pre celiatikov.
Hlavnou zložkou receptu sú, ako už samotný názov napovedá, banány. Tie sú plné vody a sacharidov, ktoré dodajú nášmu telu energiu.
Výbornou vlastnosťou banánov je ich nízky obsah tuku.
Z minerálov obsahujú tiež draslík, horčík, fosfor, mangán meď, selén, sodík, vlákninu, zinok a železo.
Medzi vitamínmi prevláda A, B2, B6, B9 a C, ale aj E a K.
Medzi zaujímavosti banánov patrí napríklad to, že sa oberajú ešte zelené a potom sa nechávajú pri stabilnej teplote dozrieť. K dozrievaniu je ďalšou zaujímavosťou, že rozlišujeme hneď niekoľko stupňov zrelosti. V rámci týchto stupňov sa rozlišuje aj obsah cukru a škorbu v nich.
Banány sú skvelým pomocníkom v boji proti mŕtvici a tie nezrelé pomáhajú v boji proti rakovine.
Radia sa tiež medzi základné pomôcky pri babských receptoch proti hnačke, či naopak zápche. Skvalitňujú totižto naše trávenie a upokojujú ho pri podráždení.
Draslík v nich napomáha pre zdravie srdca a dobrý krvný tlak.
V obľube ich majú aj športovci, ktorým asistuje pri znižovaní svalových kŕčov, bolesti a pri regenerácií.
Konzumácia banánov sa odporúča aj študentom, ktoým upokoja nervy, regulujú stres a dokonca pôsobia ako prirodzené antidepresívum.
Využiť sa dá aj banánová šupka, ktorá sa používa pri problémoch s pokožkou, po uštipnutí hmyzom či pri odstraňovaní bradavíc.
Suroviny na banánový chlieb s horkou čokoládou
- 4 banány,
- 2 vajíčka,
- 2 dcl kokosového mlieka,
- 1/3 hrnčeka kokosového oleja,
- 1 hrnček kokosovej múky,
- 1 hrnček pohánkových vločiek (prípadne pohánkovej kaše - tá je už pomletá),
- 150 g kvalitná horká čokoláda,
- vanilkový extrakt,
- soľ,
- sóda bikarbóna,
- med.
Recept
1. Najskôr si rozmixujeme vločky na jemno a zvlášť rozmixujeme alebo len vidličkou popučíme banány.
Ja banány s vajíčkami a mliekom zvyknem rozmixovať v smoothie mixéri.
2. Do zmesi banánov, mlieka, vajíčok, vanilky, medu a oleja pridáme a poriadne premiešame aj všetky suché suroviny ako vločky, posekanú čokoládu, múku, štipku soli a zarovnanú lyžičku sódy bikarbóny.
Hmotu najlepšie vymiešame metličkou, bude tak dobre prepojená a aj nadýchaná.
3. Zapekaciu misu poriadne vymastíme a vylejeme hmotu. Chlebík môžeme piecť v akejkoľvek forme, od srnčieho chrbta pokojne až po bábovku.
4. Pečieme asi 50 až 65 minút a to pri 170 stupňoch Celzia.
5. Keď je chlieb dobre upečený, necháme ho trošku vychladnúť a podávame.
Dobrú chuť.
Chlebík je vhodný pre alergikov na oriešky aj celiatikov. Samozrejme môžeme doňho pridávať aj oriešky, ovocie či už sušené alebo čerstvé. Vždy tak bude mať inú chuť a vôňu.
Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé recepty:
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →