- diabetes.org - Carb Counting and Diabetes
- leedsth.nhs.uk - Carbohydrate Counting Reference Tables
- mayoclinic.org - Diabetes diet: Create your healthy-eating plan
- wellion.eu - Carbohydrates
- diabetesteachingcenter.ucsf.edu - Diet & Nutrition
Sacharidové jednotky: Efektívny nástroj pre diabetikov a všetkých, čo chcú kontrolovať príjem cukrov

Sacharidové jednotky predstavujú systém merania množstva sacharidov v potravinách. Sú nevyhnutným nástrojom pri správnej kontrole hladiny cukru v krvi, príjmu sacharidov a tiež dávkovaní inzulínu u ľudí s diabetom. Môžu však byť užitočné aj pre ostatných ľudí, ktorí sa zaujímajú o vyváženú stravu a kontrolu energetického príjmu. Pochopenie tohto systému vám pomôže lepšie riadiť váš jedálniček.
Sacharidová jednotka (SJ) zodpovedá 10 gramom využiteľných/stráviteľných sacharidov v potrave.
Tento systém bol vyvinutý primárne na pomoc ľuďom s cukrovkou, aby vedeli lepšie plánovať svoju stravu počas dňa a efektívnejšie tak kontrolovať hodnotu glykémie a podľa toho prispôsobiť napríklad dávkovanie inzulínu.
Sacharidy sú hlavným zdrojom energie pre naše telo, hlavne pre mozog a svaly. Po ich konzumácii sa rozkladajú na jednoduché cukry - glukózu. Glukóza sa vstrebáva do krvi a za pomoci inzulínu prechádza z krvi do buniek, kde slúži ako zdroj energie.
Cukry = Sacharidy = Karbohydráty.

U diabetikov je proces prestupu glukózy do buniek narušený. Buď telo neprodukuje dostatok inzulínu, alebo bunky na inzulín nereagujú správne. Viac informácií nájdete v našich článkoch inzulínová rezistencia a Diabetes 1 vs 2: Cukrovka a jej dve tváre.
Orientácia v sacharidových jednotkách pomáha pri presnejšej regulácii glykémie a môže pomôcť predísť hypoglykémii či hyperglykémii, pretože si diabetik vie lepšie prispôsobiť dávku inzulínu či iných liekov na cukrovku.
Pre ľudí s diabetom I. typu (závislým od inzulínu) a pre mnohých s diabetom II. typu liečených inzulínom je nevyhnutné zabezpečiť, aby príjem sacharidov zodpovedal dávke inzulínu. Práve tu zohráva SJ kľúčovú rolu.
Systém SJ tiež poskytuje vyššiu flexibilitu v stravovaní. Možnosť pestrejšej stravy a lepšie pochopenie, ako predchádzať komplikáciám, prispieva aj k psychickej pohode.
Prečo je SJ dôležitá aj pre ostatných?
Výhodu systému SJ však využijú aj ľudia s inzulínovou rezistenciou, prediabetom, metabolickým syndrómom, s nadváhou a obezitou, teda aj pri redukcii telesnej hmotnosti, ako aj športovci, ktorí majú záujem optimalizovať svoj energetický príjem.
Tabuľka uvádza niektoré potraviny s približným obsahom sacharidov a SJ
Potravina | Približná porcia | Obsah sacharidov v gramoch | Počet SJ |
Chlieb | 1 krajec cca 50 g | 23 - 26 | 2,3 - 2,6 |
Rožok (biely) | 1 kus cca 45 - 50 g | 22 - 25 | 2,2 - 2,5 |
Ryža (varená) | 1 kopček cca 130 - 150 g | 35 - 40 | 3,5 - 4,0 |
Cestoviny (varené) | 1 porcia cca 150 - 180 g | 38 - 45 | 3,8 - 4,5 |
Zemiaky (varené) | 1 kus cca 150 g | 22 - 25 | 2,2 - 2,5 |
Šošovica (varená) | 1 porcia cca 150 g | 27 - 30 | 2,7 - 3,0 |
Jablko | 1 kus cca 150 g | 15 - 18 | 1,5 - 1,8 |
Banán | 1 kus cca 100 g bez šupky | 20 - 23 | 2,0 - 2,3 |
Mlieko | 1 pohár 200 ml | 9 - 10 | 0,9 - 1,0 |
Jogurt - biely, 3,5 % tuku | 1 téglik 150 g | 6 - 8 | 0,6 - 0,8 |
Ovsené vločky | 4 polievkové lyžice cca 40 g | 23 - 26 | 2,3 - 2,6 |
Mliečna čokoláda | 1 riadok 20 - 25 g | 11 - 15 | 1,1 - 1,5 |
Sladený sýtený nápoj | 1 pohár 200 ml | 20 - 22 | 2,0 - 2,2 |
Hodnoty sú približné |
Pre správne a bezpečné používanie systému SJ, najmä u diabetikov, je nevyhnutné zaškolenie odborníkom (diabetológom či dietológom, nutričným terapeutom/poradcom). Odborník pomôže stanoviť individuálny denný odporúčaný príjem SJ a pacienta naučí, ako správne odhadovať obsah sacharidov v rozličných potravinách a hotových jedlách. Bez odborného vedenia môže byť počítanie nepresné a viesť k nedostatočnej kompenzácii diabetu a komplikáciám.
Často sa pýtate: "Koľko sacharidov / SJ sa odporúča za deň". Orientačne...
Sacharidy by mali pokrývať 50 - 60 % energetickej potreby človeka.
U detí je denná odporúčaná dávka sacharidov 10 až 15 gramov na 1 kilogram telesnej hmotnosti = 1 až 1,5 SJ na 1 kg váhy tela.
Pre dospelých je to 5 až 8 gramov na kilogram, čo predstavuje 300 až 500 gramov sacharidov za deň = 30 až 50 SJ za deň.
Samozrejme, že celkový príjem sacharidov závisí od fyzickej aktivity a iných faktoroch, ako je pohlavie a podobne. Pozor však, rafinovaného cukru by nemalo byť viac ako 10 %. Tip: Základné živiny v ľudskej strave: Čo sú to bielkoviny, cukry, tuky?
Sledovanie SJ prináša výhody pre rôzne skupiny ľudí:
- s diabetom, inzulínovou rezistenciou a prediabetom,
- snažiacich sa o redukciu telesnej hmotnosti,
- pre športovcov a fyzicky aktívnych ľudí,
- všeobecne pre kohokoľvek, kto sa zaujíma o zdravú výživu.

Pochopenie obsahu sacharidov v potravinách a čítanie etikiet vám pomôže osvojiť si zdravšie stravovacie návyky. Odporúča sa obmedziť konzumáciu vysokospracovaných potravín a potravín s vysokým obsahom jednoduchých cukrov.
Plus...
Užitočné je uprednostňovať potraviny s nízkym glykemickým indexom, ktoré vedú k pomalšiemu zvýšeniu glykémie. Podobne je možné sledovať tiež glykemickú nálož (GL) porcie. Spoločne vám tieto ukazovatele pomôžu vhodnejšie riadiť cukrovku, ako aj podporiť vyvážený jedálniček (aj u ľudí, ktorí nemajú diabetes). Úvodné osvojenie si môže vyžiadať istý čas, avšak lepšia kontrola príjmu sacharidov a ich kvalita prispeje k zdravšiemu životnému štýlu.
Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →