Sacharidové jednotky: Efektívny nástroj pre diabetikov a všetkých, čo chcú kontrolovať príjem cukrov

Sacharidové jednotky: Efektívny nástroj pre diabetikov a všetkých, čo chcú kontrolovať príjem cukrov
Zdroj foto: Canva

Sacharidové jednotky predstavujú systém merania množstva sacharidov v potravinách. Sú nevyhnutným nástrojom pri správnej kontrole hladiny cukru v krvi, príjmu sacharidov a tiež dávkovaní inzulínu u ľudí s diabetom. Môžu však byť užitočné aj pre ostatných ľudí, ktorí sa zaujímajú o vyváženú stravu a kontrolu energetického príjmu. Pochopenie tohto systému vám pomôže lepšie riadiť váš jedálniček.

Čo sú to sacharidové jednotky a ako vám môžu pomôcť? Ak si potrebujete sledovať príjem sacharidov alebo vás zaujíma energetická bilancia v kontexte vyváženého jedálnička, sacharidová jednotka môže byť pre vás praktickou pomôckou.

Sacharidová jednotka (SJ) zodpovedá 10 gramom využiteľných/stráviteľných sacharidov v potrave. 

Tento systém bol vyvinutý primárne na pomoc ľuďom s cukrovkou, aby vedeli lepšie plánovať svoju stravu počas dňa a efektívnejšie tak kontrolovať hodnotu glykémie a podľa toho prispôsobiť napríklad dávkovanie inzulínu. 

Sacharidy sú hlavným zdrojom energie pre naše telo, hlavne pre mozog a svaly. Po ich konzumácii sa rozkladajú na jednoduché cukry - glukózu. Glukóza sa vstrebáva do krvi a za pomoci inzulínu prechádza z krvi do buniek, kde slúži ako zdroj energie.

Cukry = Sacharidy = Karbohydráty.

Strava s obsahom cukrov
Potraviny bohaté na sacharidy, kľúčový zdroj energie. Sacharidy nájdeme v obilninách, ovocí, zelenine, strukovinách a niektorých mliečnych výrobkoch. Väčšina jedál obsahuje sacharidy, s výnimkou čistých tukov a väčšiny mäsových a rybích produktov. Zdroj foto: Canva

U diabetikov je proces prestupu glukózy do buniek narušený. Buď telo neprodukuje dostatok inzulínu, alebo bunky na inzulín nereagujú správne. Viac informácií nájdete v našich článkoch inzulínová rezistenciaDiabetes 1 vs 2: Cukrovka a jej dve tváre

Orientácia v sacharidových jednotkách pomáha pri presnejšej regulácii glykémie a môže pomôcť predísť hypoglykémii či hyperglykémii, pretože si diabetik vie lepšie prispôsobiť dávku inzulínu či iných liekov na cukrovku. 

Pre ľudí s diabetom I. typu (závislým od inzulínu) a pre mnohých s diabetom II. typu liečených inzulínom je nevyhnutné zabezpečiť, aby príjem sacharidov zodpovedal dávke inzulínu. Práve tu zohráva SJ kľúčovú rolu.

Systém SJ tiež poskytuje vyššiu flexibilitu v stravovaní. Možnosť pestrejšej stravy a lepšie pochopenie, ako predchádzať komplikáciám, prispieva aj k psychickej pohode.

Prečo je SJ dôležitá aj pre ostatných?

Výhodu systému SJ však využijú aj ľudia s inzulínovou rezistenciou, prediabetom, metabolickým syndrómom, s nadváhou a obezitou, teda aj pri redukcii telesnej hmotnosti, ako aj športovci, ktorí majú záujem optimalizovať svoj energetický príjem.

Tabuľka uvádza niektoré potraviny s približným obsahom sacharidov a SJ

Potravina  Približná porcia Obsah sacharidov v gramoch Počet SJ
Chlieb 1 krajec cca 50 g 23 - 26 2,3 - 2,6
Rožok (biely) 1 kus cca 45 - 50 g 22 - 25 2,2 - 2,5
Ryža (varená) 1 kopček cca 130 - 150 g 35 - 40 3,5 - 4,0
Cestoviny (varené) 1 porcia cca 150 - 180 g 38 - 45 3,8 - 4,5
Zemiaky (varené) 1 kus cca 150 g 22 - 25 2,2 - 2,5
Šošovica (varená) 1 porcia cca 150 g 27 - 30 2,7 - 3,0
Jablko 1 kus cca 150 g 15 - 18 1,5 - 1,8
Banán 1 kus cca 100 g bez šupky 20 - 23 2,0 - 2,3
Mlieko 1 pohár 200 ml 9 - 10 0,9 - 1,0
Jogurt - biely, 3,5 % tuku 1 téglik 150 g 6 - 8 0,6 - 0,8
Ovsené vločky 4 polievkové lyžice cca 40 g 23 - 26 2,3 - 2,6
Mliečna čokoláda 1 riadok 20 - 25 g 11 - 15 1,1 - 1,5
Sladený sýtený nápoj 1 pohár 200 ml 20 - 22 2,0 - 2,2
Hodnoty sú približné

Pre správne a bezpečné používanie systému SJ, najmä u diabetikov, je nevyhnutné zaškolenie odborníkom (diabetológom či dietológom, nutričným terapeutom/poradcom). Odborník pomôže stanoviť individuálny denný odporúčaný príjem SJ a pacienta naučí, ako správne odhadovať obsah sacharidov v rozličných potravinách a hotových jedlách. Bez odborného vedenia môže byť počítanie nepresné a viesť k nedostatočnej kompenzácii diabetu a komplikáciám.

Často sa pýtate: "Koľko sacharidov / SJ sa odporúča za deň". Orientačne...

Sacharidy by mali pokrývať 50 - 60 % energetickej potreby človeka.

U detí je denná odporúčaná dávka sacharidov 10 až 15 gramov na 1 kilogram telesnej hmotnosti = 11,5 SJ na 1 kg váhy tela.

Pre dospelých je to 5 až 8 gramov na kilogram, čo predstavuje 300 až 500 gramov sacharidov za deň = 3050 SJ za deň.

Samozrejme, že celkový príjem sacharidov závisí od fyzickej aktivity a iných faktoroch, ako je pohlavie a podobne. Pozor však, rafinovaného cukru by nemalo byť viac ako 10 %. Tip: Základné živiny v ľudskej strave: Čo sú to bielkoviny, cukry, tuky?

Sledovanie SJ prináša výhody pre rôzne skupiny ľudí: 

  • s diabetom, inzulínovou rezistenciou a prediabetom,
  • snažiacich sa o redukciu telesnej hmotnosti,
  • pre športovcov a fyzicky aktívnych ľudí,
  • všeobecne pre kohokoľvek, kto sa zaujíma o zdravú výživu.
Koláž fotiek, kde sú znázornené diabetes - meranie glykémie, zdravý životný štýl, šport
Sledovanie príjmu sacharidov má význam pre širokú skupinu ľudí. Zdroj foto: Canva

Pochopenie obsahu sacharidov v potravinách a čítanie etikiet vám pomôže osvojiť si zdravšie stravovacie návyky. Odporúča sa obmedziť konzumáciu vysokospracovaných potravín a potravín s vysokým obsahom jednoduchých cukrov.

Plus...

Užitočné je uprednostňovať potraviny s nízkym glykemickým indexom, ktoré vedú k pomalšiemu zvýšeniu glykémie. Podobne je možné sledovať tiež glykemickú nálož (GL) porcie. Spoločne vám tieto ukazovatele pomôžu vhodnejšie riadiť cukrovku, ako aj podporiť vyvážený jedálniček (aj u ľudí, ktorí nemajú diabetes). Úvodné osvojenie si môže vyžiadať istý čas, avšak lepšia kontrola príjmu sacharidov a ich kvalita prispeje k zdravšiemu životnému štýlu.

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané