Zdravé čučoriedkové muffiny/mafiny? Hrnčekový recept s banánom a tvarohom
Muffiny sa dajú pripraviť na mnoho spôsobov. Skúste s nami tento fit recept, plný ovocia a vitamínov.
Obsah článku
Chcete si vyrobiť vlastný čučoriedkový džem? Ako na to sa dozviete v našom článku: Recept na čučoriedkový džem. Dá sa to aj bez chémie?
Recept na zdravé čučoriedkové muffiny
Použiť môžete čerstvé čučoriedky, čučoriedkový kompót, alebo čučoriedkový džem ako náplň. Všetky varianty sú chutné. Záleží na vás a na tom, aké čučoriedky máte.
Na čučoriedkové muffiny budete potrebovať:
- 2 šálky špaldovej celozrnnej múky
- 1 šálku trstinového cukru
- 1 prášok do pečiva
- 1 šálku mlieka
- 1 celé vajíčko
- 1 banán
- 250 g jemného tvarohu
- 1 hrnček čučoriedok, alebo čučoriedkový džem
- 1 čajová lyžička kakaa
Pred pečením si nachystajte tiež papierové košíčky na muffiny. Ak ste na ne pozabudli, tak jednoducho vymastite plech na muffiny maslom a vysypte hrubou múkou.
I bez plechu sa môžete vynájsť. Použite miesto takéhoto plechu formu na bábovku, či takzvaný srnčí chrbát. Tie musia byť samozrejme tiež vymastené maslom a vysypané múkou. Nezabudnite, že v takejto forme bude cesto potrebovať o niečo dlhší čas pre upečenie.
Ako na to:
Najskôr si do misky dajte všetky suché ingrediencie. Teda 2 šálky múky, 1 šálku cukru a prášok do pečiva.
Potom pridajte 1 šálku mlieka, vajíčko, tvaroh a vidličkou rozpučený banán. Ten dodá cestu zaujímavú chuť. Všetky prísady dobre vymiešajte.
Banány nie sú ovocím, ktoré pochádza s našich končín. Napriek tomu sa tešia veľkej obľube. Banány sú totiž bohaté na vitamíny, ako B, C, E, a K. Obsahujú tiež vlákninu, minerály a iné prospešné látky.
Vďaka tomu pôsobia priaznivo pri srdcových chorobách, hnačkách či anémií. Znižujú cholesterol a pre ich energetickú hodnotu, sú veľmi obľúbené i u športovcov.
Ak máte čerstvé čučoriedky, nasypte ich jednoducho do cesta. Nechajte ich celé, nepučte ich. Tak budú chutným spestrením i prekvapením v hotových muffinách.
Mrazené čučoriedky nezabudnite dostatočne včas rozmraziť a nechať stiecť z prebytočnej vody.
Ak máte čučoriedkový džem, naplňte košíčky vymiešaným cestom, zhruba do polovice. Formu s košíčkami a cestom dajte asi na 5 až 7 minút zapiecť do rúry, zohriatej na 180 °C.
Potom muffiny vyberte a do každej vložte lyžičku čučoriedkového džemu.
Zvyšné cesto vymiešajte s čajovou lyžičkou kakaa a dolejte do košíčkov. Následne ich vložte späť do rúry a pečte ešte asi 20 až 30 minút.
Takto vám vzniknú krásne dvojfarebné muffiny s čučoriedkovou náplňou. Stačí už len nechať vychladnúť a pochutnať si na tejto zdravej letnej maškrte.
Pri pečení je výborným pomocníkom špajdľa. Jej zapichnutím do cesta môžete zistiť, či už je cesto správne prepečené. Ak sa pri vytiahnutí na ňu nalepí cesto, znamená to že cesto ešte músí byť v rúre. Ak je však špajdľa po napichnutí a vybratí čistá, cesto je správne upečené.
Pochutnajte si i na našich ďalších výborných a zdravých receptoch:
- Zdravý, chutný čučoriedkový koláč? Jednoduchý recept z kvásku a špaldy
- Recept na zdravý a fit jahodový koláč s rebarborou (zo špaldovej múky)
- Recept na zdravú čerešňovú bublaninu? Tradičná i fit z kokosovej múky
Prajeme dobrú chuť
Ďalšie zaujímavé zdroje
- npmalafatra.sopsr.sk – Zber lesných plodov
- mlieko.sk – viac o tvarohu
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →