- kvaskovanie.sk - portál zameraný na kváskovanie
Hľadáte zdravé pečivo? Máme recept na domáci kváskový chlieb
Vyskúšajte aj vy náš jednoduchý recept na domáci kváskový chlieb. Prekvapený možno budete nielen jeho chuťou, ale i účinkami na váš organizmus.
Obsah článku
Ak si pripravíte chlieb sami vo vlastnej kuchyni, môžete si byť istý, že neobsahuje pridané farbivá či iné škodlivé látky. Nepotrebujete k tomu pekárenskú školu, špeciálnu pec, ani kysiareň. Aj s bežnou kuchyňou a trochou času si i vy môžete pochutnať na vlastnom chlebe.
Navyše mnoho ľudí nedá na takto pripravovaný chlieb dopustiť. Viacero z nich, udáva ústup rôznych tráviacich, či iných zdravotných ťažkostí. Ide napríklad o pálenie záhy, nadúvanie či zápchu. To rozhodne stojí za skúšku.
Možno vás zaujmú i články:
- Najlepšia liečba a diéta pri pálení záhy
- Trápi vás nadúvanie? 5 tipov ako ho vyriešiť
- Zápcha v tehotenstve často znepríjemní čakanie na vytúžené bábätko
Ak i vy máte ťažkosti po konzumácií bežného pečiva, neváhajte a skúste s nami tento recept.
Skôr než začnete, potrebujete kvások:
Môžete si ho odobrať od niekoho, kto už kváskuje a teda pestuje si vlastný kvások.
Alebo si pripravte vlastný, najlepšie z ražnej, celozrnnej múky.
Návod na založenie materského kvásku nájdete v článku:
Chcete domáci kvások? Ukážeme recept, no aj fakty a mýty o kváskovaní.
Recept na pšenično - ražný kváskový chlieb
Príprava sa môže spočiatku zdať náročná, no keď si osvojíte postup a naplánujete čas, bude pre vás výroba poctivého domáceho chleba z kvásku hračka.
Najskôr si prichystajte rozkvas:
- 1 polievková lyžica materského kvásku (pripraveného z ražnej múky)
- 150 g múky (mala by byť rovnaká ako v kvásku)
- 150 g vody
Všetko dôkladne v sklenenej mise vymiešame a prikryjeme potravinárskou fóliou. Inak by nám rozkvas mohol obschnúť. Pre príklad načasovania, pripravte si ho niekedy doobeda.
Po niekoľkých hodinách by mal rozkvas mierne narásť na objeme a byť pripravený na ďalšiu fázu. Cez sklenú misu môžete pozorovať, ako sa v ceste vytvorili bublinky. Trvať to môže až do 12 hodín. Záleží to najmä od teploty prostredia.
Ďalej budeme potrebovať:
- 170 g vody
- 300 g pšeničnej chlebovej múky
- 2 lyžice soli
- 1 lyžičku mletej rasce
Poobede, alebo predvečer si do pripraveného rozkvasu primiešame 170 g vody a 300 g múky. Pridáme polievkovú lyžicu soli a čajovú lyžičku rasce.
Cesto vymiesime. Pomôcť si môžeme kuchynským robotom, alebo mixérom s hnetacími hákmi. Vymiesiť ho však môžeme i vlastnými rukami.
Počas práce s cestom, môžete pridať múku, alebo vodu podľa potreby. Každá múka má totiž mierne odlišné vlastnosti a inú vstrebávaciu schopnosť. Cesto by nemalo byť príliš tuhé, no nemalo by sa ani rozlievať. Je mierne lepkavé, no odliepa sa od stien misy.
Po dôkladnom vymiesení môžeme začať cesto prekladať. To znamená, že cesto prekladáme z kraja smerom na vrch do stredu. Postupne ho otáčame, aby sme preložili všetky strany. Vytvárame teda niečo, ako batôžtek.
Takto prekladáme zhruba každú pol hodinu, počas asi 2 až 3 hodín. Prvé prekladanie pôjde ťažko, lebo cesto je ešte tuhé a ťažké. Neskôr bude nadýchanejšie a jemnejšie.
Pri prekladaní si môžeme trochu múky rozotrieť na ruky, aby sa nám na ne cesto nelepilo.
Za každým prekladaním cesto prikryjeme potravinárskou fóliou. Po poslednom preložení, vytvarujeme cesto podľa tvaru ošatky. Ak nemáme ošatku, môžeme použiť cedník, vystlaný utierkou a mierne posypaný múkou, aby sa na utierku neprilepilo cesto. Spoje spôsobené prekladaním smerujú nahor.
Nečakajte že vám cesto výrazne narastie. Oproti cestu z klasických kvasníc, vykysnutie nie je tak výrazné.
Prikryjeme a vložíme na noc do chladničky.
Ráno cesto vyložíme a necháme vonku zohriať na izbovú teplotu. Vyklopíme z ošatky na plech alebo pekáč, vystlaný papierom na pečenie. Teraz budú spoje, vytvorené prekladaním do batôžteka, dole. Na vrchu cesta urobíme nožom menšie zárezy.
Do rúry, na najspodnejšiu časť, vložíme prázdny plech. Predhrejeme ju na 250 °C.
Cesto vložíme do rúry a s ním hneď vylejeme asi 2dcl vody, na pripravený prázdny plech a ihneď zavrieme dvierka. Takto pečieme asi 15 minút pri teplote 250 °C.
Po 15 minútach, plech opatrne vyberieme a teplotu stiahneme na 220 °C. Chlebík ešte dopekáme asi 20 - 30 minút.
To či je správne prepečený, nám ukáže malý test. Vezmite ho do utierky a zaklopte naň zospodu prstami. Ak sa ozve typický dunivý až zvonivý zvuk, necháme ho vychladnúť na mriežke.
Ostáva už len nakrájať a vychutnať si nezameniteľnú chuť kváskového chleba.
Ak sa vám chlebík nepodaril úplne podľa vašich predstáv, skontrolujte kvalitu kvásku. Možno nemá dostatočnú silu, hladuje alebo ho treba ozdraviť. Poradiť sa môžete i s niekým, kto kváskuje už dlhšiu dobu a má viac skúseností.
Pestovanie kvásku a kváskové pečenie je malá alchýmia, ktorá však rozhodne stojí za to. Tak držíme palce, dobrú chuť.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →