Nadúvanie, nafukovanie brucha alebo tiež plynatosť je problém vznikajúci v čreve, keď sa nadmerne tvoria plyny. Často je za ním nesprávne stravovanie, potraviny, ale aj iná organická príčina či dokonca stres.
Príznaky Nadúvania
- Plynatosť
- Kŕče v bruchu
- Bolesť brucha
- Nadúvanie
- Bolesť brucha po jedle
- Grganie
- Bolesť v boku
- Bolesť v podbrušku
- Bledosť
- Nechutenstvo do jedla
- Zápchu
- Hnačka
- Stolica s prímesou krvi
Bylinky na Nadúvanie
Charakteristika
Odchod vetrov je spoločensky zahanbovaný, avšak, prirodzený dej.
Nadúvanie, nafukovanie brucha, plynatosť či meteorizmus je dôsledkom zvýšeného obsahu črevných plynov v tráviacej sústave človeka, a teda v črevách. Flatulencia, čiže odchod vetrov cez konečník, spoločensky odsudzovaný dej, ktorý je prirodzený.
Črevné plyny sa nachádzajú v čreve z niekoľkých hlavných príčin. Prvým dôvodom je príjem vzduchu a CO2 počas príjmu potravy a tekutín, ako sú napríklad sýtené, bublinkové stolové vody a sladené nápoje. Druhým prirodzeným mechanizmom vzniku plynov je produkcia črevnými mikroorganizmami, čiže mikroflórou, a to najmä v hrubom čreve. Treťou zložkou je vznik CO2 pri neutralizácii kyseliny zo žalúdka.
Dôvodom nafúknutého brucha je zvýšená produkcia črevných plynov alebo nadmerný príjem vzduchu, či jeho nedostatočný odchod. Plyny z tráviaceho traktu môžu unikať dvomi spôsobmi. Cez ústa vo forme grgania alebo cez konečník v podobe vetrov, keď vzniká aj typický zvuk, prdenie, prechodom plynov cez konečník.
Patologický meteorizmus = 25x a viac únikov vetrov za deň počas dvoch týždňov.
Plyny vznikajú najmä v hrubom čreve, ako produkt kvasenia a hniloby zvyškov potravy. Okrem toho, že plyny opúšťajú tráviacu trubicu cez ústa alebo konečník, tak sa v čreve aj čiastočne vstrebávajú.
Črevné plyny obsahujú:
- dusík
- kyslík
- oxid uhličitý
- vodík
- metán
Čo je pri vetroch v norme?

Odchod plynov cez konečník má za následok typické zvuky, ktoré sa ľudovo označujú ako prdenie. A práve tento akt je v spoločnosti považovaný za nespoločenský a ľudia ho odsudzujú. A to aj napriek faktu, že tvorba plynov a ich odchod je prirodzeným fyziologickým javom.
Nafúknuté brucho je aj dôsledkom nadmerného zadržiavania plynov. Ako napríklad v situácii, keď človek v spoločnosti nemôže odchod vetrov umožniť. Tak ako grganie aj vetry vieme ovplyvniť. Avšak, to iba do doby, keď tlak na zvierač neprevýši jeho silu.
A čo je považované za normálne?
Ak odchádzajú vetry menej ako 25krát za deň.
U muža je to v priemere 12x počas dňa.
A u žien 7 raz.
V spánku odíde približne 100 ml plynu za hodinu.
Okrem zadržiavania môže byť plynatosť príčinou funkčných porúch, ale aj ako dôsledok stresu. Dôvodom nadmerného hromadenia plynov v čreve môže byť aj iné telesné, teda organické ochorenie. Následkom čoho môže byť nadúvanie uvádzame ďalej v článku.
Príčiny
Plynatosť vzniká v každom veku, a to aj u novorodencov či malých bábätiek a detí. Podobne aj v prípade oboch pohlaví. Príčiny nadúvania môžu byť rozdelené do viacerých skupín. Dôvodom môže byť teda zlý režim stravovania, samotná potrava alebo funkčná, či organická porucha.
Zlý režim stravovania zahŕňa nadmerné prehĺtanie vzduchu počas jedenia, čiže aerofágiu. Dôvodom môže byť aj prirýchle jedenie, prejedanie sa. Dobre známe sú potraviny, ktoré spôsobujú zvýšenú tvorbu plynov, ako je napríklad fazuľa či kapusta.
Dobrým príkladom funkčného problému je zlá motilita žalúdka, čriev či nesprávna funkcia konečníka. Do tejto skupiny patrí aj čoraz častejšie sa vyskytujúci syndróm dráždivého čreva. Organické dôvody sa skrývajú za iným ochorením, ako je napríklad zápal čreva, celiakia a dokonca aj nádor alebo nepriechodnosť čreva.
V tabuľke sú uvedené najčastejšie príčiny meteorizmu
Skupina faktorov | Príčina |
Režim stravovania |
|
Potrava |
potraviny s vyšším obsahom nestráviteľných cukrov, polysacharidov
|
Nápoje |
|
Poruchy mikroflóry |
|
Funkčná porucha činnosti |
|
Organická príčina |
|
Iné |
|
TIP: Viac informácií o celiakii v článku na Zdravotéke.
Veľa plynov a nafúknuté brucho po jedle?
Po narušení mikrobiálnej rovnováhy v hrubom čreve je práve strava najčastejším dôvodom nadúvania. Niektoré potraviny sú predurčené svojim zložením k tomu, aby spôsobovali vyššiu tvorbu plynov. Príčinou sú zložené cukry, čiže oligosacharidy, polysacharidy. Problém nastáva aj vtedy, ak sa nevhodne skombinujú bielkoviny a cukry.
Baktérie rozkladajúce bielkoviny produkujú sírovodík, a ten aj charakteristicky zapácha. Mikroorganizmy rozkladajúce cukry následne produkujú črevné plyny, ktoré síce nezapáchajú, ale tvoria ich vo vyššej miere. Tieto plyny sú metán a CO2.
A toto môže byť príčinou nafukovania po jedle:
- hltavé a rýchle jedenie, čiže prehltávanie vzduchu
- prejedanie sa
- strukoviny, a to najmä fazuľa, šošovica, hrach, cícer
- kapustová zelenina, ako je kapusta, kel, karfiol, brokolica
- melón, paprika, uhorka
- niektoré druhy syrov
- kondenzované mlieko
- sladké tvarohové a mliečne výrobky
- vajcia
- cibuľa, cesnak, pór
- koreňová zelenina, ako je reďkovka, cvikla
- droždie, kvasnice
- pivo
- pšenica, otruby, ovos
- u niekoho aj mlieko a mliečne výrobky
- korenisté jedlá
- sušené slivky, hrozienka a iné sušené ovocie
- sýtené nápoje, šumienky
- pitie slamkou
- hltavé pitie tekutín
- sladkosti, tvrdé cukríky, lízanky
- žuvačky
- mastné jedlá
- vyprážané jedlo
- umelé sladidlá
Príznaky
Príznakom nadúvania je typické nafúknuté brucho a pocit balónu, lopty v bruchu. Plyny sú vo vyššej miere produkované a zadržiavané v tráviacom trakte. Tie buď odchádzajú ústami pri grganí, čiže eruktácii, alebo cez análny otvor, teda ako vetry - prdenie. Charakteristický zvuk vytvára prechod vzduchu cez análny otvor a jeho chvenie.
Plyny obsahujú 90 % dusíka a kyslíka, menej zastúpený je oxid uhličitý, v malej miere aj metán či vodík.
Okrem pocitu plného brucha sa vyskytujú aj symptómy ako prelievanie črevného obsahu, ktoré taktiež sprevádza charakteristický zvuk, škvŕkania v bruchu. Bolesť brucha je rovnako jedným z prejavov plynatosti. Plyny rozširujú črevá, čo vytvára bolesť.
Zvýšenú bolestivosť brucha, kŕče v bruchu, spôsobuje aj zadržiavanie plynov. Črevo sa snaží posúvať plyny ďalej, avšak, uzatvorený análny otvor vytvára prekážku. Rovnako je to aj pri črevnej nepriechodnosti alebo pri inej prekážke v čreve. Tou môže byť aj nádor či zápcha.
Pri nadúvaní sa vyskytujú ťažkosti ako:
- pocit plnosti
- diskomfort v bruchu, čiže ako neurčitý pocit nepohody v oblasti brucha
- nafúknuté brucho
- tlak v bruchu, ako keby balónu v bruchu
- tvrdé brucho
- bolesť v oblasti brucha, ktorú spôsobuje rozdúvanie čriev
- kŕče v bruchu, v podbrušku
- škvŕkanie
- zvýšený odchod vetrov
- grganie, hlavne pri funkčných poruchách vo vyšších častiach tráviacej sústavy
- nechutenstvo
- zápcha
- hnačka
Dlhodobé zadržiavanie plynov môže viesť ku chronickej poruche trávenia.
Intenzívne bolesti brucha nastávajú, ak sa plyny hromadia v slezinovom alebo pečeňovom ohnutí hrubého čreva.
Diagnostika
Diagnostikovanie nadúvania vo väčšine prípadov nie je problematické. Lekár na základe anamnézy zisťuje klinický priebeh, obraz. Samozrejme, nadúvanie ako také nie je samostatnou chorobou, ale je vo väčšine prípadov pridruženým príznakom.
Podľa MKCH 10 Medzinárodnej klasifikácie chorôb, R14 Flatulencia a podobné poruchy:
- nafúknutosť brucha (plynová)
- nadúvanie
- grganie
- bolesti z črevných plynov
- meteorizmus (brušný / črevný)
- nezahŕňa: psychogénnu aerofágiu (F45.3)
Pri diagnostike sa lekár sústredí na odhalenie hlavnej príčiny nafúknutého brucha a plynatosti. Zisťuje stravovacie návyky, druh prijímanej potravy a tekutín. Ale aj to, ako dlho ťažkosti pretrvávajú. Či nie je vyvolávateľom stres, syndróm dráždivého čreva alebo iná funkčná, či organická porucha, ochorenie.
Diferenciálna diagnostika teda zahŕňa aj odber krvi a laboratórne vyšetrenia. Následne zobrazovacie metódy, ako je RTG, USG, CT či endoskopické vyšetrovacie metódy. Prípadne sa môže doplniť ERCP. Ale aj test na potravinovú intoleranciu (laktózu, lepok).
Pamätajte si:
Ak je problém dlhodobý je potrebné odborné vyšetrenie. A to najmä v prípade, že sa pridružia ťažkosti ako je napríklad pretrvávajúca bolesť brucha, zápcha či hnačka. Neodkladnú pomoc si vyžaduje krvácanie z konečníka a keď je krv prímesou v stolici.
Ako možno vyriešiť nadúvanie
Ako možno vyriešiť nadúvanie
Priebeh
Priebeh nadúvania je individuálny a závislý na vyvolávajúcej príčine. Ak sa ťažkosti začnú 30 minút po jedle, predpokladá sa problém v hornej časti tráviacej trubice. Príkladom môže byť funkčná porucha pohyblivosti žalúdka či abnormality v žlčníkových, alebo pankreatických cestách.
Samozrejme, ak sú dôvodom potraviny (zelenina), ktoré podporujú tvorbu plynov, tak sa ťažkosti objavujú v dlhšom časovom intervale. Podobne je to v prípade potravinovej intolerancie. Zvýšenú pozornosť by mal človek venovať najmä v prípade, ak sa nadúvanie objavuje po každom jedle a je nadmerné a neustále. Môže to byť znakom alergie na lepok (z pečiva) či laktózu (z mliečnych výrobkov).
Časté nadúvanie zažívajú aj ženy v tehotenstve či napríklad pred menštruáciou. Nafúknuté brucho sa vyskytuje na začiatku tehotenstva, pre rozličné zmeny v organizme ženy. Neskôr je to pre zväčšovanie plodu, maternice, tým utláčanie brušných orgánov a čriev.
Zaujímavé informácie: Magazínový článok bolesť podbrušia v tehotenstve na Zdravotéke.
Podobne by o plynatosti vedeli hovoriť aj novorodenci. Ich tráviaci trakt si musí zvyknúť na príjem materského mlieka. Podobne je to aj u bábätiek, malých detí a hlavne u chlapcov, ktorí sú na plynatosť a brušné kŕče náchylnejší. Ich tráviaci systém si musí navyknúť na tuhú stravu a mlieko. Aj v tomto období sa vyskytujú potravinové intolerancie, netreba na to zabúdať.
Bolestivé nadúvanie môže krátkodobo spôsobiť aj zadržiavanie plynov. Pridružuje sa pocit plnosti, brušného diskomfortu, prelievanie čriev, následne bolesti až kŕče v bruchu či v podbruší. Vo väčšine prípadov následný odchod vetrov pomôže a uľaví od ťažkostí.
Pozor treba dať na dlhodobé zadržiavanie plynov. To môže viesť ku chronickým problémom s trávením. Avšak, niekedy sú potrebné lieky.
Čo pomáha pri probléme s nafúknutým bruchom?
Pýtate sa, čo môže pomôcť pri nafúknutom bruchu? Alebo je niečo, čo slúži preventívne? Áno, existujú jednoduché kroky, ktoré pôsobia pozitívne a zároveň aj preventívne. Človek si nemusí uvedomovať, že robí chybu pri spôsobe stravovania alebo, že jeho jedálny lístok obsahuje chybu.
Strukoviny spôsobujú zvýšenú tvorbu črevných plynov, avšak, sú nezastupiteľnou a veľmi dôležitou potravinou. Preto ich nemožno zo stravy úplne vylúčiť.
Flatulenciu a plynatosť pomôžu zmierniť tieto kroky, uvedené v tabuľke
Vhodné | Nevhodné |
dostatočná pohybová aktivita |
sedavý spôsob života málo pohybu spomalí črevné pohyby teda črevnú peristaltiku, motilitu žalúdka a čriev |
pomalé jedenie prehĺtanie menších súst dôkladné prežúvanie |
rýchle jedenie a pitie hltanie vzduchu, čiže aerofágia jedenie v strese |
menšie porcie |
prejedanie sa |
nepiť cez slamku a z plechovky |
sýtené nápoje |
obmedzenie nafukujúcich potravín
|
pivo |
dôsledné dodržiavanie diéty pri potravinovej intolerancii a alergii |
žuvačky pomôžu zubom proti zubnému kazu, avšak, zvyšujú riziko nadúvania |
potravinové doplnky
|
lízanky, tvrdé cukríky a iné sladkosti |
jablčný ocot
|
ovocné cukry, čiže fruktóza môže u niekoho zapríčiniť nafukovanie brucha |
potravinový denník pomôže pri evidencii a budúcemu plánovaniu stravovania |
u niekoho aj mlieko a mliečne výrobky |
dostatočný pitný režim |
pozor na vyprážané a mastné jedlá |
Poznáme bylinky a prírodné produkty, ktoré pomôžu:

- rasca
- fenikel
- majorán
- rozmarín
- šalvia
- bazalka
- mäta pieporná
- medovka
- kôpor
- aníz
- puškvorec
- koriander
Ako správne na strukoviny?
Niektoré strukoviny, ako napríklad veľkú a červenú fazuľu či cícer, je treba pred varením namočiť do vody. A to aspoň na 6 - 8 hodín. Voda by mala siahať približne 3 cm nad úroveň strukovín. Tekutinu je nutné následne vyliať, nesmie sa použiť na varenie. Potom sa varia v čistej vode asi 1 - 2 hodiny. Menšie strukoviny možno máčať 4 hodiny a variť aspoň 40 minút.
Lúpaný hrach či lúpanú šošovicu nie je treba namáčať pred samotným varením. A postačuje im varenie na 30 - 45 minút. Konzervované strukoviny je potrebné prepláchnuť čistou vodou.
Strukoviny majú nezastupiteľnú úlohu vo výžive ľudí, ale aj zvierat. Rovnako sú dôležité v potravinárskom priemysle, pri výrobe škrobu a v tukovom priemysle. Obsahujú potrebné bielkoviny, tuky či vlákninu. Obsahujú vitamíny zo skupiny B komplexu, minerálne látky ako je draslík, vápnik, fosfor. Sója je taktiež strukovina, ktorá obsahuje lecitín, ktorý znižuje cholesterol v krvi.
Strukoviny a naše zdravie všeobecne:
- nízky obsah tukov
- obsahujú hlavne nenasýtené mastné kyseliny a Omega 3
- obsahujú esenciálne aminokyseliny
- vysoký obsah vlákniny
- podporujú imunitný systém
- vhodný zdroj energie
- obsah vitamínov B komplexu
- najviac vitamínov je v šupke strukovín
- obsahujú minerály ako vápnik, horčík, draslík, zinok či fosfor a železo
- podporujú mozgové funkcie
- majú nízky glykemický index
Zaujímavé informácie: O glykemickom indexe sa dočítate aj v magazínovom článku Diéta v cukrovke - vhodné, nevhodné a zakázané potraviny.