späť na zoznam článkov

Zdravý recept na zemiakové placky. Ako na to?

Autor: Mgr. Simona Morvayová
Zdravý recept na zemiakové placky. Ako na to?
Zdroj foto: Getty images

Zemiakové placky sú obľúbeným receptom slovenských domácností. Je jednoduchý a dá sa pripraviť na množstvo spôsobov. My si pripravíme zdravú verziu ľahko kombinovateľnú s rôznymi oblohami a omáčkami.


Náročnosť: nízka

Príprava: 40 minút

Porcie: 4 osoby

Zemiaky majú na naše zdravie priaznivý vplyv. Závisí však aj od spôsobu ich prípravy. Samozrejme, že také zemiakové chipsy alebo hranolčeky vyprážané v litroch oleja naše zdravie nepotešia. 

Zloženie zemiakov je však zdraviu prospešné. Obsahujú totiž množstvo vody, vitamínov aj minerálov.

Nachádza sa v nich menšie množstvo bielkovín, ktoré sú však pre organizmus veľmi prospešné. Z vitamínov sa v zemiakoch nachádzajú vitamíny zo skupiny B, C a provitamínu A

Medzi výhody účinkov zemiakov patrí napríklad podpora imunitného systému, činnosti štítnej žľazy a trávenia.

Patria k veľkému zdroju draslíka. Prospešné sú aj obsahom fosforečnej soli, organických kyselín a tiež hojivého alantoinu

Draslík napomáha činnosti srdca a svalov. Je nápomocný pri upravovaní množstva vody v tele a pomáha pri trávení sacharidov. Alatoin má regeneračné účinky a podporuje hojenie hlavne pokožky, slizníc a obnovenie tkanív

Zemiaky sa využívajú aj v domácej liečbe a to za surova ako obklady pri ekzémoch, popáleninách či štípancoch. V surovom stave sa využívajú aj vo forme šťavy pri zápale žalúdka a vredov.

Výhodou zemiakov ako suroviny pri varení je ich schopnosť zasýtiť na dlhší čas.

Ingrediencie

  • 4 ks väčších zemiakov,
  • 1 ks vajíčko, 
  • 4 ks strúčikov cesnaku,
  • 1 ks cibule,
  • pohánková múka,
  • soľ,
  • majoránka,
  • mletá rasca.

Postup prípravy zdravých zemiakových placiek

1. V prvom rade si dáme predhriať rúru na 190 stupňov Celzia.

2. Očistíme si zemiaky, jednou cestou aj cibuľu a cesnak

3. Všetko poriadne umyjeme a môžeme strúhať. Zemiaky aj cibuľu nastrúhame na malé rezance a do zmesi taktiež pretlačíme cesnak. 

4. Pridáme vajíčko a podľa chuti pridávame rascu, majoránku a soľ.

5. V závislosti od vodnatosti zemiakov pridáme aj múku, kým nám vznikne primerane hustá hmota, ktorá drží pokope.

Cesto by nemalo byť veľmi riedke, ani príliš husté.

6. Na plech si pripravíme papier na pečenie. Pokiaľ nie je dostatočne namastený, môžeme ho pokojne natrieť jemnou vrstvou olivového oleja. Avšak veľmi opatrne.

7. Na plech teda ukladáme kôpky, ktoré vytvarujeme do placiek

8. Hotové dáme do rúry piecť. Pečieme približne 20 minút s tým, že ich môžeme, ale aj nemusíme otočiť.

Placky do zlatista upečené sú na vrchu chrumkavé a uprostred vláčne. Hodia sa s gréckym šalátom alebo len s jogurtovou omáčkou, či tsatsikami.

Vďaka pohánkovej múke sú vhodné pre ľudí s intoleranciou či alergiou na lepok.

Ďalšie nápady na zdravé a fit recepty nájdete aj tu

Zdroj

  • Herbár liečivých rastlín 1 (jíří Janča, Josef A. Zentrich)

Naposledy aktualizované 09.11.2020

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Autor článku

Mgr. Simona Morvayová

Mgr. Simona Morvayová

Vyštudovala som učiteľstvo slovenského jazyka a literatúry v kombinácií s etickou výchovou. Dlhšiu dobu píšem pre rôzne weby od regionálnych, cez všeobecné, až k našej Zdravotéke. Zaujímam sa však o zdravú stravu a cudzia mi nie je ani strava bez lepku. Z cvičenia preferujem beh a jógu

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Netradičná rybacia nátierka rýchlo a chutne? Ako na zdravý recept? Netradičná rybacia nátierka rýchlo a chutne? Ako na zdravý recept?

Na rybaciu nátierku existuje mnoho rôznych receptov. Ja sama zbožňujem pomazánky, a preto sa s vami chcem podeliť práve o túto. Podľa môjho názoru je jednou z najchutnejších, a zároveň...

Jesenné horúce nápoje na zahriatie aj podporu imunity počas sychravých dní Jesenné horúce nápoje na zahriatie aj podporu imunity počas sychravých dní

Aj vy milujete experimentovanie a nemáte radi sychravé počasie? Tak vás isto potešia naše nápady na horúce jesenné nápoje. 

Zdravý recept z čerstvej papriky: Ako na plnenú pečenú papriku? Zdravý recept z čerstvej papriky: Ako na plnenú pečenú papriku?

Papriku považujeme za prospešnú pre ľudský organizmus pre jej obsah vitamínov a minerálov. Sú v nej obsiahnuté vitamíny B, C a K a minerálne látky ako vápnik, draslík, železo, zinok a...

Varený či nevarený? Jednoduchý domáci recept na jahodový sirup Varený či nevarený? Jednoduchý domáci recept na jahodový sirup

Jahodová sezóna pomaly končí, urobte si ešte z poslednej úrody jahodový sirup.

Poznáte zdravý recept na jahodový džem? Skúste náš s trstinovým cukrom Poznáte zdravý recept na jahodový džem? Skúste náš s trstinovým cukrom

Začala sa „džemovacia“ sezóna! Máme pre vás pár rád ako na to a jeden recept na jahodový džem navyše.


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.