späť na zoznam článkov

Zdravý recept na zemiakové placky. Ako na to?

Autor: Mgr. Simona Morvayová
Zdravý recept na zemiakové placky. Ako na to?
Zdroj foto: Getty images

Zemiakové placky sú obľúbeným receptom slovenských domácností. Je jednoduchý a dá sa pripraviť na množstvo spôsobov. My si pripravíme zdravú verziu ľahko kombinovateľnú s rôznymi oblohami a omáčkami.


Náročnosť: nízka 
Príprava: 40 minút 
Porcie: 4 osoby 

Zemiaky majú na naše zdravie priaznivý vplyv. Závisí však aj od spôsobu ich prípravy. Samozrejme, že také zemiakové chipsy alebo hranolčeky vyprážané v litroch oleja naše zdravie nepotešia. 

Zloženie zemiakov je však zdraviu prospešné. Obsahujú totiž množstvo vody, vitamínov aj minerálov.

Nachádza sa v nich menšie množstvo bielkovín, ktoré sú však pre organizmus veľmi prospešné. Z vitamínov sa v zemiakoch nachádzajú vitamíny zo skupiny B, C a provitamínu A

Medzi výhody účinkov zemiakov patrí napríklad podpora imunitného systému, činnosti štítnej žľazy a trávenia.

Patria k veľkému zdroju draslíka. Prospešné sú aj obsahom fosforečnej soli, organických kyselín a tiež hojivého alantoinu

Draslík napomáha činnosti srdca a svalov. Je nápomocný pri upravovaní množstva vody v tele a pomáha pri trávení sacharidov.

Alatoin má regeneračné účinky a podporuje hojenie hlavne pokožky, slizníc a obnovenie tkanív. 

Zemiaky sa využívajú aj v domácej liečbe a to za surova ako obklady pri ekzémoch, popáleninách či štípancoch. V surovom stave sa využívajú aj vo forme šťavy pri zápale žalúdka a vredov.

Výhodou zemiakov ako suroviny pri varení je ich schopnosť zasýtiť na dlhší čas.

Ingrediencie

  • 4 ks väčších zemiakov,
  • 1 ks vajíčko, 
  • 4 ks strúčikov cesnaku,
  • 1 ks cibule,
  • pohánková múka,
  • soľ,
  • majoránka,
  • mletá rasca.

Postup prípravy zdravých zemiakových placiek

1. V prvom rade si dáme predhriať rúru na 190 stupňov Celzia.

2. Očistíme si zemiaky, jednou cestou aj cibuľu a cesnak

3. Všetko poriadne umyjeme a môžeme strúhať. Zemiaky aj cibuľu nastrúhame na malé rezance a do zmesi taktiež pretlačíme cesnak. 

4. Pridáme vajíčko a podľa chuti pridávame rascu, majoránku a soľ.

5. V závislosti od vodnatosti zemiakov pridáme aj múku, kým nám vznikne primerane hustá hmota, ktorá drží pokope.

Cesto by nemalo byť veľmi riedke, ani príliš husté.

6. Na plech si pripravíme papier na pečenie. Pokiaľ nie je dostatočne namastený, môžeme ho pokojne natrieť jemnou vrstvou olivového oleja. Avšak veľmi opatrne.

7. Na plech teda ukladáme kôpky, ktoré vytvarujeme do placiek

8. Hotové dáme do rúry piecť. Pečieme približne 20 minút s tým, že ich môžeme, ale aj nemusíme otočiť.

Placky do zlatista upečené sú na vrchu chrumkavé a uprostred vláčne. Hodia sa s gréckym šalátom alebo len s jogurtovou omáčkou, či tsatsikami.

Vďaka pohánkovej múke sú vhodné pre ľudí s intoleranciou či alergiou na lepok.

Ďalšie nápady na zdravé a fit recepty nájdete aj tu

Zdroj

  • Herbár liečivých rastlín 1 (jíří Janča, Josef A. Zentrich)

Naposledy aktualizované 17.05.2021

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Autor článku

Mgr. Simona Morvayová

Mgr. Simona Morvayová

Moje štúdium na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre som ukončila magisterským titulom. Päť rokov som študovala odbor učiteľstvo slovenského jazyka v kombinácii s etickou výchovou. Momentálne pracujem v oblasti médií, kde okrem iného spravujem dva portály súvisiace so zdravím a zdravou stravou. Moja vášeň k jedlu a zdravým pokrmom pochádza už zo strednej školy. Keďže som študovala päť rokov na hotelovej strednej, mám k strave a novým receptom dlhodobý vzťah. Rada varím a vymýšľam nové recepty, ktoré zväčša musia byť zdravé a plné vitamínov. V prípade varenia ide skutočne o moju vášeň. Súčasná doba prináša množstvo možností a tém, ktorým sa dá práve prostredníctvom jedla venovať. Zaujímam sa aj o bezlepkové a bezlaktózové recepty. K týmto receptom ma priviedli vlastné zdravotné problémy, ale aj celiatik v rodine. Moje ďalšie záľuby okrem práce a varenia sú oddych pri jóge a behaní.

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Jesenné horúce nápoje na zahriatie aj podporu imunity počas sychravých dní Jesenné horúce nápoje na zahriatie aj podporu imunity počas sychravých dní

Aj vy milujete experimentovanie a nemáte radi sychravé počasie? Tak vás isto potešia naše nápady na horúce jesenné nápoje. 

Quinoa, jej príprava a účinky na naše zdravie? Tu je náš recept Quinoa, jej príprava a účinky na naše zdravie? Tu je náš recept

Quinoa je pokladom zdravej stravy, prináša nám množstvo prospešných látok. Vhodná je pre celiatikov, aj alergikov na sóju. Taktiež je veľmi dobre kombinovateľná s rôznymi surovinami a...

Púpavový med z domácej výroby? Tu je náš recept Púpavový med z domácej výroby? Tu je náš recept

Vedeli ste, že púpavový med si môžete ľahko vyrobiť aj doma? Prichádza sezóna kvitnutia týchto žltých kvietkov, neváhajte to vyskúšať.

Pesto z medvedieho cesnaku (nátierka)? Zdravý recept pre jarnú očistu Pesto z medvedieho cesnaku (nátierka)? Zdravý recept pre jarnú očistu

Medvedí cesnak je bylina, ktorá je čoraz viac vyhľadávaná pre jej priaznivé účinky. Naštartujte s ním na jar svoje zdravie a pripravte si chutné pesto z medvedieho cesnaku.

Ako si doma pripraviť grécky jogurt? Tu je recept, aj jeho účinky na zdravie Ako si doma pripraviť grécky jogurt? Tu je recept, aj jeho účinky na zdravie

Grécky jogurt patrí medzi prekvapivo fitness potravinu a to hlavne pre jej výživové hodnoty. Obľúbia si ho aj maškrtníci, hodí sa totiž do obrovského množstva jedál. Skúste si ho vyrobiť...


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.