späť na zoznam článkov

Zdravý recept z čerstvej papriky: Ako na plnenú pečenú papriku?

Autor: Zdravotnícky pracovník Bc. Ľuboš Vnuk
Zdravý recept z čerstvej papriky: Ako na plnenú pečenú papriku?
Zdroj foto: Getty images

Papriku považujeme za prospešnú pre ľudský organizmus pre jej obsah vitamínov a minerálov. Sú v nej obsiahnuté vitamíny B, C a K a minerálne látky ako vápnik, draslík, železo, zinok a horčík.


Náročnosť: Nízka

Počet porcií: 4 osoby

Čas prípravy: 5 minút

Paprika má v sebe obsiahnutý vysoký podiel vitamínu C, ktorý sa pri jej tepelnej úprave nestratí, ako pri iných plodoch.

Červenú papriku môžeme považovať za výborný zdroj betakaroténu.

Pripravili sme si pre vás výborný a najmä zdravý recept na zapečenú plnenú papriku.

Prečítajte si viac o tejto skvelej zelenine v článku "Paprika: Aké vitamíny obsahuje? Ako ju pestovať a aké sú jej účinky?"

Zapečená paprika plnená kuskusom, cícerom a paradajkami

Tento recept je nie len skvelý pre svoju chuť, ale taktiež nenáročný na prípravu a veľmi rýchly.

Netradičným pohostením prekvapíte svoju návštevu alebo si pochutnáte na zdravej večery či ľahkom obede.

Ingrediencie, ktoré budeme potrebovať na prípravu

  •  4 veľké červené papriky (cca 400 g)
  • 150 g kuskusu
  • 150 g cíceru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • morskú alebo himalájsku soľ
  • ½ lyžičky mletej sladkej papriky
  • 4 paradajky (cca 150 g)
  • mleté čierne korenie (pri príprave pre deti vynecháme) 
  • hrsť lístkov bazalky
  • 100 g mozzarelly light

Postup prípravy

Papriky si rozrežeme na polovicevyberie z nich semienka.

Pripravíme si náplň a kuskus si uvaríme podľa návodu.

Cícer (uvarený alebo sterilizovaný) opláchneme pod tečúcou vodou, osušíme a na lyžici olivového oleja ho restujeme, spolu s trochou morskej / himalájskej soličervenou paprikou, po dobu asi 5 minút.

Pripravíme si väčšiu misku, do ktorej si vložíme už uvarený kuskus, opečený cícerpridáme paradajky pokrájané na kocky.

Takto pripravenú zmes si premiešame, osolíme a okoreníme.

Bazalku si nasekámepridáme do kuskusovej zmesi.

Mozzarellu light nakrájame na tenké plátky a do každej polovičky papriky, na jej dno, vložíme jeden plátok.

Následne pripravenú zmes kuskusu vložíme do každej papriky a zatlačíme ju.

Takto pripravené papriky si položíme na pekáč, ktorý si predtým potrieme lyžicou olivového oleja.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 ℃ po dobu 20 min, podávame teplé.

Tip pre vás: keďže fantázii sa medze nekladú, do zmesi z kuskusu, môžeme pridať ktorúkoľvek inú zeleninu, napríklad cuketu alebo baklažán.

Dobrú chuť!

Tabuľka nutričných hodnôt papriky

Energetická hodnota 147 KJ
Bielkoviny 1 g
Sacharidy 6 g
Tuky 0,3 g
Vláknina 2 g

Zdroje

Naposledy aktualizované 06.10.2020

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Autor článku

Zdravotnícky pracovník Bc. Ľuboš Vnuk

Zdravotnícky pracovník Bc. Ľuboš Vnuk

Vyštudoval Urgentnú zdravotnú starostlivosť v Nitre. Následne pracoval ako zdravotnícky záchranár v posádke RZP. Na súťaži Rallye Rejvíz, v roku 2016, získal 1.miesto v medzinárodnej kategórií International. Stal sa vedúcim staničným záchranárom. V urgentnej medicíne ďalej pokračuje ako pracovník urgentného príjmu a oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny. Je zamestnancom Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR. Dlhoročne pôsobí ako certifikovaný inštruktor prvej pomoci pre laickú, ale aj odbornú verejnosť

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Zdravý recept na zemiakové placky. Ako na to? Zdravý recept na zemiakové placky. Ako na to?

Zemiakové placky sú obľúbeným receptom slovenských domácností. Je jednoduchý a dá sa pripraviť na množstvo spôsobov. My si pripravíme zdravú verziu ľahko kombinovateľnú s rôznymi...

Jesenné horúce nápoje na zahriatie aj podporu imunity počas sychravých dní Jesenné horúce nápoje na zahriatie aj podporu imunity počas sychravých dní

Aj vy milujete experimentovanie a nemáte radi sychravé počasie? Tak vás isto potešia naše nápady na horúce jesenné nápoje. 

Varený či nevarený? Jednoduchý domáci recept na jahodový sirup Varený či nevarený? Jednoduchý domáci recept na jahodový sirup

Jahodová sezóna pomaly končí, urobte si ešte z poslednej úrody jahodový sirup.

Poznáte zdravý recept na jahodový džem? Skúste náš s trstinovým cukrom Poznáte zdravý recept na jahodový džem? Skúste náš s trstinovým cukrom

Začala sa „džemovacia“ sezóna! Máme pre vás pár rád ako na to a jeden recept na jahodový džem navyše.

Recept na zdravý čučoriedkový džem. Dá sa to aj bez chémie? Recept na zdravý čučoriedkový džem. Dá sa to aj bez chémie?

Čučoriedky neodmysliteľne patria medzi obľúbené letné ovocie. Jeden s najlepších spôsobov, ako si uchovať ich vôňu a chuť, i na dlhšie obdobie, je vyrobiť si z nich džem.


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.