späť na zoznam príznakov

Chudokrvnosť

Chudokrvnosť

Chudokrvnosť, inak nazvaná aj anémia, je symptóm, pri ktorom dochádza k zníženiu koncentrácie hemoglobínu pod medzné hranice. Hemoglobín je červené krvné farbivo, ktoré je najdôležitejšou zložkou červených krviniek a viaže na seba kyslík, ktorý je najdôležitejšou látkou pre telo. Anémia nemá nič spoločné s počtom krviniek, ale len s koncentráciou ich červeného farbiva a nastáva, ak je v jednom litri krvi menej ako 135g hemoglobínu u mužov a 120g u žien.


Chudokrvnosť môže mať rôzne príčiny

Podľa funkčnosti tak anémia spôsobuje poruchu transportu kyslíku po organizme či už k jednotlivým tkanivám alebo do orgánov, ktoré sú prekrvené a dochádza tak k tkanivovej hypoxii. Keďže s nedostatkom kyslíka nemôže organizmus fungovať, jeho obrannou reakciou je, že sa zvýši frekvencia dýchania, aby sa organizmus viac okysličoval, ale tiež aj to, že sa zrýchli krvný prúd v cievach. Okrem toho sa začne viac uvoľňovať voľný kyslík v tkanivách.

Následkom tejto obrannej reakcie sú príznaky a prejavy, ktoré priamo s chudokrvnosťou súvisia a to sú napríklad bledosť kože, únava, bolesti hlavy, nechutenstvo, vyšší pulz aj pocit búšenia srdca, ktoré zrýchlilo krvný prúd v cievach. Vďaka poklesu objemu plazmy v krvnom riečišti prichádza k zblednutiu kože, ale tiež nastáva aj zníženie krvného tlaku. Anémia je tak ako symptóm sama o sebe preukazujúca nejaký problém v organizme, ale viaže na seba aj ďalšie príznaky.

Môže byť za tým aj nevhodná strava

V niektorých prípadoch môže byť anémia príznakom napríklad nedostatku určitej látky priamo v tele organizmu, napríklad z nedostatku železa alebo kyseliny listovej. Doplnením chýbajúcich látok je teda možné potlačiť anémiu a súvisiace príznaky, ale väčšinou ide o problém, ktorý je získaný alebo dedičné a signalizuje vážnejšie poruchy a choroby v organizme. Ak má človek anémiu, musí tomu prispôsobiť aj svoj denný životný štýl a vedieť, čo jesť a čo je celkovo dobré na chudokrvnosť.

Je treba sa vyhýbať v prvom rade veľkej fyzickej činnosti a námahe, keďže tá súvisí najmä s potrebou prekrvenia organizmu a s dostatkom kyslíka pre namáhané orgány, svaly a tkanivá. Keďže pri chudokrvnosti je nedostatok kyslíka, môže mať zvýšená telesná námaha veľmi vážne dôsledky na organizmus pacienta a môže byť dokonca životunebezpečná. Treba teda realizovať len nevyhnutné aktivity a takú fyzickú činnosť, ktorá nie je bezprostredne nebezpečná.

Chudokrvnosť u detí
Anémia sa vyskytuje aj u malých detí

Môže byť u dojčiat, detí aj dospelých

Anémia sa môže vyskytovať tak u detí ako aj u dospelých, pričom detská chudokrvnosť má vo väčšine prípadov dedičný základ a predisposzície. Veľmi často je anémia príznakom aj pre infekčnú bakteriálnu endokarditídu, ktorá v prípade neliečenia končí smrťou. Táto choroba je ale pomerne vzácna. Rovnako sa chudokrvnosť ako symptóm vyskytuje napríklad aj pri rakovine pohrudnice, pričom toto ochorenie je vo väčšine prípadov získané opakovaným stykom s azbestom.

U detí býva najčastejšou príčinou anémia z nedostatku železa, ktorá sa nazýva odborne sideropenická anémia. Vyskytuje sa najčastejšie u detí medzi šiestym mesiacom a tretím rokom, prípadne neskôr u dospievajúcich detí počas puberty. Najčastejšie sa odhalí anémia až na základe krvného obrazu, pretože ak nie je anémia ťažkého stupňa, vonkajšie prejavy nie sú tak intenzívne a až vyšetrenie hodnoty koncentrácie červeného farbiva v krvnom obraze odhalí tento problém.

Anémia v tehotenstve

Počas tehotenstva sa zvykne chudokrvnosť prejavovať najmä pocitom únavy, nevýkonnosti pri fyzickej aj psychickej práce a pri väčšom zaťažení organizmu najmä typickým rozbúchaním srdca a problémami s nadýchnutím sa. Práve v tehotenstve je riziko anémie vyššie, pretože telo potrebuje vyšší prísun živín, aby mohlo pomôcť rásť plodu. Z toho dôvodu je nutné, aby budúce mamičky podstúpili vyšetrenie krvi s krvným obrazom, ktorý dokáže určiť, či majú anémiu a aký je jej stupeň.

Ak sa rozvinie ťažká anémia počas tehotenstva, čiže hodnota hemoglobínu klesne pod 60 gramov na liter, ide už o pomerne vysoké riziko komplikácii. V dôsledku takejto chudokrvnosti klesá okysličovanie plodu a hrozí spontánny potrat, predčasný pôrod, predčasné odlúčenie placenty, poruchy vývoja plodu a v najhoršom prípade odumretie plodu a hydrops. Ak je anémia len ľahšia, môže prísť k malokrvnosti u novorodencov, čo vyžaduje po pôrode transfúzie, ale nejde o ohrozenie života.

Špenát na anémiu
Na chudokrvnosť zaberá veľa železa, napríklad zo špenátu

Chudokrvnosť a jej liečba

Liečba anémie závisí najmä od toho, aké sú príčiny a čo hovorí krvný obraz. Existujú samozrejme lieky na chudokrvnosť, ale to závisí vždy od toho, čo problém spôsobilo - ak vznikla anémia následkom nejakej choroby, je treba riešiť najprv túto chorobu, keďže anémia je len jej prejavom a sekundárnym symptómom. Oveľa častejšie súvisí ale chudokrvnosť práve so zlým stravovaním, čo sa dá ovplyvniť zvýšeným prísunom železa a konzumáciou zdravších potravín, alebo naopak znížením konzumácie tých menej zdravých.

Toto sú najčastejšie rizikové faktory vo výžive:

  • nedostatočný príjem železa
  • nedostatočný príjem vitamínov - najmä ide o vitamíny A, B2, B6, B12 a vitamín C
  • nedostatočný príjem medi, zinku, kobaltu a mangánu
  • nedostatočný príjem organických kyselín
  • nedostatočný príjem bielkovín
  • nadmerný príjem fytátov, oxalátov, tanínov a iných látok zhoršujúcich vstrebávanie železa v tenkom čreve

Aká by mala byť strava?

Najjednoduchším spôsobom, ako je možné bojovať s anémiou, je prispôsobiť jej svoje stravovanie. Všeobecne sa hovorí, že najlepším zdrojom železa, ktoré pomáha na zlepšenie hodnôt hemoglobínu, je mäso a najmä pečeň. Je pravda, že mäso aj pečeň obsahujú železa dostatok, ale je zároveň aj pomerne veľa rastlinných produktov, ktoré dosahujú minimálne rovnaké hodnoty, niektoré aj lepšie. Mäso aj vnútornosti majú navyše nevýhodu, že obsahujú veľa cholesterolu a nasýtených tukov.

Nasledujúca infografika ukazuje tabuľku, ktorá znázorňuje obsah železa v mg na 100 gramov v rôznych potravinách:

Obsah železa vo vybraných potravináchOkrem toho, dobrá strava môže byť nielen riešením na chudokrvnosť, ale aj veľmi dobrým prostriedkom prevencie. Preto existuje aj množstvo typov potravín a jedál, ktoré sa odporúčajú pravidelne konzumovať a zaradiť do jedálnička. Ide najmä o rôzne druhy orechov, sušené ovocie, ovsené vločky, strukoviny, čerstvé ovocie ako sú jablká, pomaranče a jahody a veľmi veľa druhov čerstvej zeleniny - cvikla, paradajky, červená kapusta, špenát, cibuľa, pór a zelená listová zelenina.

Príčiny, prejavy a liečba anémie

Príčiny, prejavy a liečba anémie

Ďalšie zaujímavé zdroje

Autor článku

Michal Hrebík

Michal Hrebík

redaktor

Redaktor portálu Zdravotéka.sk, ktorého zaujíma zdravý životný štýl, správne stravovanie a životospráva. Aktívne sa vzdeláva v oblasti zdravotníctva, najnovších medicínskych objavov a veľmi rád píše o všetkom dôležitom z oblasti zdravia s dôrazom na zrozumiteľnosť pre čitateľa.

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Búši vám srdce v pokoji, či po jedle? Čo to môže znamenať? Búši vám srdce v pokoji, či po jedle? Čo to môže znamenať?

Keď sa nám rozbúcha srdce pri námahe alebo psychickom rozrušení, väčšinou tomu nepripisujeme žiaden význam. V kľude to už ale úplne bežné nie je.

Čo všetko nám môžu prezradiť pečeňové testy? Čo všetko nám môžu prezradiť pečeňové testy?

Odbery krvi sú základným vyšetrením pri návšteve ambulancie praktického lekára. To znamená, že v rutinnej praxi sa robí skríningové vyšetrenie krvi , kam patria aj tzv. „pečeňové...

Starostlivosť o obličky Starostlivosť o obličky

Ochorenia obličiek mnohokrát prinášajú so sebou riziká komplikácií. Tieto bývajú rovnako nebezpečné ako ochorenie samotné. Ako sa však vyhnúť ich možným ochoreniam? Na svoje obličky by...

Rakovina hrubého čreva a diéta Rakovina hrubého čreva a diéta

Rakovina hrubého čreva a konečníka je veľmi závažné ochorenie so zdĺhavou a často neúspešnou liečbou. U viac ako polovice prípadov sa končí fatálne. Život s ňou tiež nie je...

Jedálniček pre pacientov s celiakiou, dôležité obmedzenia Jedálniček pre pacientov s celiakiou, dôležité obmedzenia

Celiakia  je novodobé ochorenie. Existovala aj v minulosti, ale pôvod zdravotných ťažkostí bol dlho nejasný. Prejavy boli závislé od stravovacích návykoch . Časom sa prišlo na...

Naposledy aktualizované 29.11.2016


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.