- botany.cz - Ananas comosus (L.) Merr. - ananas pravý: Ladislav Kovář
- chovatelahospodar.sk - Pestovanie ananásu doma: Jakub Durdík
- titbit.cz - Ananas (Ananas comosus)
- itfnet.org - Pineapple - Common Varieties
- prsvkm.kau.in - Pineapple Technology: Variety
- healthdigest.com - This Is What Happens When You Eat Too Much Pineapple: Anne Taylor
- thelist.com - Why You Should Incorporate Pineapple Into Your Diet And Skincare Routine: Andra Picincu
- medicinenet.com - Is It Good to Eat Pineapple Every Day?: Shaziya Allarakha, MD
- bensnaturalhealth.com - 10 benefits of Pineapple Sexually for Men And Women: Dr. Ahmed Zayed
- bhg.com - How to Prepare a Pineapple in Four Easy Steps: Sheena Chihak, RD
- nutritionvalue.org -Pineapple, all varieties, raw
- nccih.nih.gov - Bromelain
- tasteofhome.com - 10 Incredible Benefits of Pineapple for Beauty and Health: Nicole Doster
Ananás: Jeho účinky na organizmus, chudnutie, či sexuálne zdravie
Ananás je tropické ovocie plné vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Obsahuje aj enzým bromelaín, ktorý rozkladá bielkoviny na aminokyseliny, čo je vhodné na podporu trávenia. Má veľa pozitívnych účinkov pre organizmus a aj pre sexuálne zdravie.
Charakteristika
Ananás je ovocná rastlina, patrí do čeľade ananásovitých – Bromeliaceae Juss.
Jeho pôvod je spájaný s južnou Amerikou, priamo s Paraquajom a Brazíliou. Najviac sa pestuje v Thajsku, v Brazílii, na Filipínach, Číne ale aj v iných stredomorských, či afrických krajinách.
V súčasnej dobe sa najrozsiahlejšie plantáže nachádzajú v Južnej Amerike a juhovýchodnej Ázii.
Existuje viac druhov, ktoré sú odlišné podľa veľkosti, tvaru. Najznámejším druhom je ananas cosmos.
Bežné odrody ananásu Cayenne
Smooth Cayenne, alebo Cayena Lisa známa v Indii, Srí Lanke, Thajsku.
Je najznámejší z tejto skupiny.
Čerstvý ananás a ananás pestovaný na konzervovanie vo viac ako 70 % pochádza práve z tejto odrody
Rastlina je takmer bez tŕňov, na špičke listu s ihličím, plod je valcovitého tvaru, dužina je šťavnatá a jemne kyslá.
V Malajzii sa pestuje jeho klon nazývaný ako Sarawak.
Je bujne rastúca odroda s veľkými valcovitými plodmi vo veľkosti až 2,5 kg.
Dužina je žltá, šťavnatá s vysokým obsahom kyselín a cukru. Listy má hladké s občasnými ostňami na konci špičky.
Hilo je odroda variantu Smooth Cayenne – je s menšími plodmi valcovitého tvaru s hmotnosťou 1 až 1 ½ kg a veľkou korunou.
Sv. Michael je odroda Smooth Cayenne. Jeho plody sú hmotnosti 2,25 – 2,75 kg s malou korunou a malým jadrom. Ich chuť je sladká, menej kyslá. Po úplnom dozretí ho niektorý považujú za ananás s nevýraznou chuťou.
Kona Sugarloaf je ananás s bielou dužinou, v strede bez drevnatosti. Váha plodu je 2,5 – 3 kg valcovitého tvaru. Obsahuje veľa cukru a je bez kyselín. Patrí k nezvyčajne sladkému ovociu.
Giant Kew je známi v Indii. Má veľké plody s hmotnosťou v priemere 2,75 kg, ale nie je neobvyklá ani hmotnosť 4,5 kg, až dokonca do 10 kg.
Pri konzervovaní sú pláty s veľkou dierou v strede pre extrakcii veľkého jadra.
Charlotte Rothschild je druhou najväčšou po odrode Giant Kew. Jej tvar sa smerom ku korune zužuje. Farba v zrelom stave je oranžovo žltá, dužina je veľmi šťavnatá a aromatická.
Ďalšie odrody ananásu
Maurícius sa pestuje na diaľkový predaj na stolové účely. Zachováva svoju kvalitu a má dobrú transportovateľnosť.
Vazhakulam ananás známi ako Kannara je vhodný ku konzumovaniu. Priemerne váži od 1,3 do 1,6 kg.
Je mierne kužeľovitého tvaru a má príjemnú vôňu. Dužina je zlatožltej farby, krehká so sladkou šťavou. Obsahuje vitamíny, karotén, mineráli a energiu.
Amritha má valcovité plody, ktoré sa zužujú. Váži od 1,5 do 2 kg. Korunu má malú a listy ostnaté. Dužinu má svetložltej farby, pevnú, chrumkavú a nevláknitú s bohatou arómou.
MD-2 je hybridným štandardom pre medzinárodný trh. Plod je stredne veľký od 1,5 do 2 kg, valcovitého tvaru. Má dlhú životnosť a je schopný prežiť v chlade dva týždne.
Okrasný ananás – ananas nanas je okrasná rastlina obľúbená záhradkármi. Má veľmi peknú okrasnú hlavu kvetov s červenkastými listami.
Čo obsahuje ananás?
Ananás obsahuje veľa vitamínov a minerálov.
Obsahuje vitamín C, Tiamín, vitamín B6, kyselinu listovú, mangán, draslík, vodu a vlákninu.
Ananás je tiež s vysokým obsahom vápnika, organických kyselín, biotínu a iných zložiek. Najznámejšou zložkou je enzým bromelaín.
Bromelaín je enzým získaný z ananásu
Bromelaín ako doplnok stravy sa požíva na zníženie bolesti a opuchov. Znižuje opuch nosa, dutín, ďasien a po operácii, či úraze.
Je odporúčaný aj pri ochoreniach ako osteoartróza, rakovina, pri bolestiach svalov a tráviacich ťažkostiach.
Lokálne sa používa pri popáleninách na lepšie hojenie.
Nutričné hodnoty
Ananás v surovom stave obsahuje veľa živín. Jedna šálka nakrájaného ananásu, predstavuje 165 g obsahuje 83 kalórií. 100 g čerstvého ananásu obsahuje 50 kalórií.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100g čerstvého ananásu
Energia | 50 kcal |
Sacharidy | 13,1 g |
Vláknina | 1,4 g |
Tuky | 0,12 g |
Bielkoviny | 0,54 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100g čerstvého ananásu
Vitamín A | 3 µg | Draslík | 109 mg |
Vitamín B1 | 0,07 mg | Fosfor | 8 mg |
Vitamín B2 | 0,03 mg | Horčík | 12 mg |
Vitamín B3 | 0,5 mg | Vápnik | 13 mg |
Vitamín B5 | 0,21 mg | Sodík | 1 mg |
Vitamín B6 | 0,11 mg | Selén | 0,1 µg |
Vitamín B9 | 18 µg | Železo | 0,25 mg |
Vitamín C | 47,8 mg | Meď | 0,11 mg |
Vitamín E | 0,02 mg | Zinok | 0,12 mg |
Vitamín K | 0,7 µg | Mangán | 0,92 mg |
Konzumovanie ananásu sa odporúča, ale iba plne zrelé plody.
Nezrelé plody sú príliš kyslé s obsahom kyselín, ktoré môžu poškodiť zubnú sklovinu a dráždiť tráviaci trakt.
Vnútorné použitie
Veľmi obľúbená je šťava z ananásu, ktorá má svoju typickú vôňu a chuť.
Veľa ľudí obľubuje ananás kvôli jeho sladkej chuti a konzumujú ho surový, v smoothies, či rôznych nápojoch.
Ananás sa pridáva aj do rôznych šalátov, či jedál, kde je tepelne spracovaný. Príkladom je aj pizza s kúskami ananásu, kde sa táto kombinácia bije s chuťou. U niektorých je veľmi obľúbená a iný ju nemajú vôbec v obľube.
Zdravotné prínosy ananásu
- Bojuje proti zápalom
- Podporuje imunitný systém
- Podporuje trávenie a zdravie čriev
- Zmierňuje príznaky artritídy
- Pomáha v boji proti infekciám
- Pomáha k znižovaniu rizika kardiovaskulárnych ochorení, podporuje zdravé srdce
- Udržiava zdravé zuby
- Prispieva ku zdraviu kostí
- Napomáha ku hojeniu rán
- Pomáha pri znižovaní hmotnosti
- Zmierňuje bolesti svalov a je nápomocný na regeneráciu po tréningu
- Podporuje zdravé nechty, pokožku a vlasy
- Pomáha k zotaveniu z respiračných infekcií
- Pomáha k rýchlejšiemu zotaveniu a hojeniu rán po operácii
- Pomáha predchádzať rakovine
- Bromelaín znižuje opuch a zápal nosa
Odporúčaná denná dávka je 1 až 1,5 šálky čerstvého ananásu, toto množstvo by sa nemalo prekročiť, aby ste si nevyvolali nežiaduce účinky.
Pri malom množstve každodennej konzumácie ananásu má pozitívny účinok. Dodá každodenný príjem vitamínu C, je z nízkym obsahom kalórií, pomáha pri chudnutí.
Konzumovanie ananásu každý deň pomáha k zmierneniu chuti na sladké, dodá dostatok vlákniny, čo vás zasýti a vitamíny prispievajú k celkovému zdraviu.
Prečítajte si tiež:
- Ako posilniť imunitný systém pred ďalšou vlnou nového koronavírusu?
- Tráviaci trakt a trávenie: Ako ho podporiť? Funkcia + tráviace enzýmy
- Artritída: ako si pomôcť proti chronickej bolesti kĺbov či chrbta? Možnosti liečby
- Chudnutie a strava: Ako sa správne, zdravo a diétne stravovať?
- Obezita: epidémia 21. storočia? Príčiny vzniku, rizikové faktory a prevencia
Čo sa stane, ak zjete veľa ananásu?
Po skonzumovaní ananásu si niektorý ľudia všimnú, že ich jazyk je nejaký zvláštny. Je to práve kvôli enzýmu bromelaín so zmäkčujúci vlastnosťami.
Práve zvýšené množstvo bromelaínu môže dráždiť ústnu dutinu a žalúdok. Môže tiež spôsobiť zvracanie, hnačku, či kožné vyrážky.
Preto buďte opatrný pri konzumovaní ananásu vo veľkom množstve
Neodporúča sa ani konzumácia ananásu spolu s liekmi ako antibiotiká, liekmi na riedenie krvi, barbiturátmi a inými liečiva pre ich interakciu.
Nezrelý ananás je toxický, pri konzumovaní je tvrdý a príliš kyslí.
Každodenné konzumovanie väčšieho množstva ananásu zvyšuje riziko vzniku žalúdočného vredu, problémov s trávením, pálenia záhy a gastroezofageálny reflux.
Výhody ananásu po sexuálnej stránke
Ananás je sladké ovocie s prínosom pre zdravie, napomáha nielen zdraviu, telu, ale aj v intímnej oblasti.
Jeho výhodou je, že môže zvýšiť sexuálne libido pretože pôsobí ako afrodiziakum.
Ananás môže dokonca zvýšiť plodnosť vďaka vysokému obsahu antioxidantov.
Prečítajte si tiež:
- Zdravie plodnosti: Tipy pre zlepšenie plodnosti u muža i ženy?
- Infografika: Čo všetko ovplyvňuje neplodnosť u mužov?
- Príčiny neplodnosti je viac, no môže ňou byť aj chémia vo vzťahoch
Sexuálne výhody pre ženu
- Zlepšuje libido
- Zvyšuje sexuálnu vydrž
- Pomáha k ovládaniu sexuálnej túžby
- Zlepšuje vôňu a chuť pošvového sekrétu
Veľké množstvo tiamínu a vitamínu C posilňuje libido, stimuluje hormóny šťastia a dodáva energiu.
Testosterón a estradiol sú dôležité pre zvládanie túžby.
Bromelaín má protirakovinové účinky a môžu znižovať riziko vzniku rakoviny prsníka.
Sexuálne výhody pre mužov
U mužov je nedostatok mangánu spájaný so stratou sexuálnej túžby, degeneráciou semenných tubulov a aj s nedostatkom semena.
Ananás je s obsahom mangánu a vitamínu C. Už jednou šálkou čerstvých kúskov ananásu získate denné odporúčané množstvo.
Výhody pre mužov
- Zvyšuje libido
- Zlepšuje hladiny testosterónu
- Zvyšuje šance na plodnosť
- Pomáha pri erektilnej dysfunkcii
- Zlepšuje sexuálnu výdrž
- Zlepšuje sexuálnu vôňu
Okrem všetkých výhod zlepšuje chuť a vôňu spermií. Zvyšuje pH spermií, čím majú príjemnejšiu vôňu a sú bez horkej príchuti.
Tiamín v ananáse je užitočným afrodiziakom.
Mangán podporuje pohyblivosť spermií.
Ananás mierne zvyšuje hladiny testosterónu.
Dodá príval energie a pomôže k sexuálnej vydrží.
Prečítajte si:
- MANGÁN: Na čo je dobrý pre ľudské telo? Zdroje v potravinách a vo vode
- Libido u mužov: Čo je libido + ako ho u pánov zvýšiť?
Vedľajšie účinky ananásu
Väčšinou je ananás dobre znášaný, ale u niektorých ľudí sa môže objaviť alergická reakcia, ktorá sa môže prejaviť žihľavkou, opuchom, sťaženým dýchaním.
U niekoho sa pri konzumácii môže objaviť pocit mravčenia a pálenia v ústach, čo je úplne normálne kvôli enzýmu bromelaín.
Nadmerné množstvo ale môže spôsobiť:
- Opuch úst a jazyka
- Bolesť brucha
- Pálenie záhy
- Nevoľnosť, zvracanie
- Hnačku
- Zvýšené menštruačné krvácanie
Príliš veľká konzumácia ananásu u mužov spôsobuje vysoké hladiny mangánu, čo môže poškodiť mužskú plodnosť.
V prípade alergie na latex je zvýšené riziko alergií aj na ananás
Tehotenstvo a konzumácia ananásu
V tehotenstve ženy môžu konzumovať ananás pre jeho vysoký obsah živín a môžu pomôcť k lepšiemu zdraviu.
Neodporúča sa konzumácia vo zvýšenom množstve, pretože môže vyvolať pálenie záhy, hnačky, kŕče napodobňujúce pôrodné bolesti.
Vonkajšie použitie
Môžete si pomocou neho urobiť skrášľujúce procedúry.
Pleťová maska
Ananás vďaka bromelaínu je veľmi vhodný na použitie ako pleťová maska. Bromelaín dokáže pomôcť k odstráneniu odumretých kožných buniek.
Stačí ak si pleť natriete kockou z čerstvého ananásu. Nechajte účinkovať 5 minút a následne zmyte vodou. Pleť bude vyzerať mladšie a jasnejšie.
Odporúča sa používať maximálne raz do týždňa, aby ste zbytočne nedráždili pokožku.
Tmavé škvrny a jazvy
Redukuje tmavé škvrny, pomáha vyrovnať tón pleti.
Nechajte účinkovať ananásovú šťavu 5 minút a následne zmyte vodou.
Pomoc na pery
Pripravte si peeling.
Potrebujete iba ½ polievkovej lyžice šťavy z ananásu, ½ polievkovej lyžice kokosového oleja, 2 polievkové lyžice cukru.
Zmes zamiešajte a vmasírujte na pery, následne odstráňte vlhkou handričkou.
Peelingu sa vyhnite ak máte popraskané pery, alebo ranky na perách, pretože vás to môže štípať.
Na chodidlá
Na stvrdnutú kožu na chodidlá si môžete pripraviť peeling.
Potrebujete ½ šálky hnedého cukru a ¼ šálky šťavy z ananásu.
Nohy namočte do vody, nechajte trochu zmäknúť kožu na nohách. Pomocou pripraveného peelingu odstráňte drsné a suché miesta na chodidle.
Peelinkom si zmäkčite a vyhladíte popraskané chodidlá.
Redukcia vrások
Na vyhladenie pleti a redukciu vrások stačí vmasírovať do pleti ananásovú šťavu, nechať 5 minút pôsobiť a opláchnuť vodou.
Vyhnite sa citlivým oblastiam.
Zber a skladovanie
Pestovanie ananásu
Ananás patrí medzi tropické ovocie.
Pestuje sa v tropických oblastiach na plantážach i v záhradách počas celého roka.
Jeho pestovanie je jednoduché a dá sa pestovať aj v domácom prostredí. Doma si môžete vypestovať ananás, ale nebude takej veľkosti, ako rastúci v trópoch.
Existujú rôzne kultivary a rozlišujeme niekoľko variant.
Jeho sladkosť ovplyvňujú rôzne podmienky ako je napríklad teplota prostredia. Vyžaduje teplé, vlhké prostredie bez extrémnych teplôt, pričom optimálna teplota je 25 °C.
Ananás sa pestuje pre svoje plody, ktoré sa konzumujú surové, alebo sa z neho vyrábajú kompóty, marmelády ale využíva sa aj pri výrobe liehovín. Šťava z ananásu má dobré účinky pri žalúdočných a črevných problémoch.
Z listov sa získava vlákno.
Ananásovník rastie pomaly a patrí medzi vytrvalú bylinu rastúcu až do výšky 150 cm.
Listy vyrastajú z prízemnej ružici v počte 30 - 50 listov, ktoré sú dlhé až do 120 cm.
Ich tvar je úzky, na koncoch oblúkovito zahnutý. Po okrajoch sú často zubaté po celej dĺžke listov, alebo len v hornej časti.
Zo stredu ružice vyrastá nadzemná olistená stonka vysoká až 30 cm, na konci s kvetenstvom modrej farby.
Kvitnutie a plod
V tropickom prostredí, kým sa z ananásovníku vyprodukuje zrelý ananás prejde približne 24 mesiacov.
Po približne 13. mesiacoch sa vytvorí kvetný puk.
Po 15. mesiacoch zo stredu rastliny vyrastá červený kornútok.
Samostatné kvitnutie nastáva po 20. mesiacoch.
Ananásovník v tropickom prostredí kvitne keď teplota klesne na 13 °C až 18 °C, čo je v mesiacoch december a január.
Kvitne postupne od spodku po vrch, čo trvá približne 2 týždne, pričom kvety jednotlivo vyrastajúce kvitnú len jeden deň.
Po dokvitnutí posledných kvetov sa až začína tvarovať plod ananásu, ktorý dosiahne zrelosť, až keď je vo farbe zlatohnedej.
V našich podmienkach trvá dlhšie, kým začne ananásovník kvitnúť. Na kvitnutie musí mať minimálnu výšku a šírku 60 cm, a minimálne 14 mesiacov.
Po dozretí a odobratí plodu rastlina ananásovníka dokáže vyprodukovať ešte dva plody, ale na každý ďalší plod bude potrebovať približne rok.
Ďalšie plody sa formujú už nie v strede, ale na bočných výhonkoch.
Plod má na konci chochol z listov zelenej farby.
Tvar plodu ananásu je vo väčšine oválny, ale môže mať aj valcovitý tvar.
Malé plody niektorých odrôd ako baby ananásu sú tvarovo okrúhle.
Kôra ananásu je tvrdá, voskovitá, skladaná z hranatých dielov.
Farbu môže mať tmavozelenú, žltú pri zrelom plode, oranžovo žltú, sfarbenú do červena so žíhaním hnedej, či zelenkastej farby.
Dužina plodu je šťavnatá, sladká, sýto žltá.
Plod má typickú vôňu a chuť.
Veľkosť plodu závisí od odrody a plody môžu dosahovať veľkosť od 7 do 30 cm.
Chuť ananásu závisí aj od odrody. Ananás Extra Sweet vyšľachtený na Havaji má lahodnejšiu a výrazne sladšiu chuť ako iné odrody.
Zrelý ananás na stonke má intenzívnu vôňu.
Pestovanie ananásu doma
Pestovanie v domácom prostredí v našich podmienkach je možné, ale plody nedosiahnu normálnu veľkosť a budú menšie.
Na vypestovanie potrebujete odrezok z ananásu, ktorý najskôr musíte namočiť do vody.
Odrezok musí byť zo zrelého, zlato hnedo sfarbeného ananásu s pevnými listami. Listy by mali byť zelené a nemali by sa dať ľahko odtrhnúť.
Sadí sa len horná časť ananásu, jeho korunka.
Korunku odstránite tak, že pevne uchopíte hornú korunku rukou a vykrútite z ananásu. Ak sa vám to nedarí, môžete ju odrezať a dužinu odstráňte, aby ste predišli hnitiu.
Po odstránení korunky musíte odrezávať postupne tenké platy, až kým neodhalíte koreňové púčiky.
Ak natrafíte na korienky, spodné listy z korunky odtrhávajte, aby vám ostala len spodná časť korunky, dlhá približne tri centimetre.
Následne korunku otočte dolu hlavou približne týždeň, aby vyschla, čím stvrdnú rany po reze a predídete hnitiu.
Po zaschnutí namočte odhalenú stonku do vody tak, aby listy neboli ponorené.
Ideálne je namočiť do nepriesvitného pohára, aby na korienky nesvietilo svetlo a položte na svetlé teplé miesto, bez teplotných výkyvov.
Nie je vhodné ho dať do okna, ktoré je často otvárané na vetranie.
Vodu v pohári vymieňajte každé tri dni.
Prvé korienky sa objavia do dvoch týždňov.
Ak sa vám zdá byť tento proces zdĺhavý, môžete pred výsadbou namočenie korunky preskočiť a zasadiť korunku hneď po vyschnutí.
Používajte substrát do ktorého pridáte rastový stimulátor. Ale tento spôsob s preskočením namáčania nie je vždy úspešný a môže sa stať, že vám rastlinka uhynie.
Sadenie
Po objavení korienkov môžete zasadiť ananás do kvetináča.
Substrát musí byť priepustný (substrát na sukulenty).
Kvetináč na výsadbu vám stačí v priemere 15 cm s drenážnymi dierami.
Na dno kvetináču vložte štrk alebo kamienky hrúbky približne 4 centimetre, aby sa lepšie odvádzala prebytočná voda. Na kamienky vložte substrát a zasaďte do neho ananás.
Zasadenú rastlinku položte na slnečné miesto a pravidelne zalievajte, aby sa substrát udržal vlhký, ale neprelievajte ho.
Do 8. týždňov by sa mal ananás zakoreniť a pôvodné listy začnú schnúť, ale rastlinka začne vyháňať nové výhonky.
Polievajte raz týždenne.
Presádzanie
Presadenie je potrebné po roku do väčšieho kvetináča s priemerom aspoň 30 centimetrov, aby ste zabezpečili priestor na jeho rast a nový prísun živín.
Na začiatku tretieho roka ho znova presaďte.
Ak chcete urýchliť kvitnutie v domácom prostredí a ananásovník splnil výšku 60 cm a vek 14 mesiacov môžete jeho kvitnutie urýchliť tak, že do kvetináča položíte dve zrelé jablká.
Celú rastlinku zakryte plastovým vreckom a dajte rastlinu na dva týždne na tienisté stanovište. Najvhodnejšie je v zimných mesiacoch. Po tomto procese by sa do dvoch až troch mesiacov mal vytvoriť s strede rastlinky kvetný puk.
Starostlivosť o ananás
Na pestovanie potrebujete:
Teplo a svetlo – najlepšie sa mu bude dariť v lete na záhrade, ale pozor na príchod chladného počasia a na mrazy, ktoré by ho hneď zničili. Pri klesaní teploty vonku pod 10 °C ho presuňte dovnútra.
Cez zimu sa rast ananásovníka spomalí z nedostatku prirodzeného svetla. Začiatkom jari sa jeho rast obnoví.
Rastlina ananásovníka potrebuje aspoň 6 hodín denne, jasné svetlo. Plné slnko tiež znesie ale je potrebné ho každý deň poprašovať vodou.
Premiestňovanie z interiéru von. Pri premiestňovaní po prezimovaní v interiéri ho dávajte von aspoň po dobu jedného týždňa do polotieňa, aby sa aklimatizoval.
V zimnom období v interiéri ho majte na slnečnom teplom mieste bez výkyvov teplôt. Môžete mu prisvecovať svetlom vhodným na pestovanie.
Najviac prosperuje pri teplote od 25 až 30 °C.
Voda a hnojenie
Na pestovanie je potrebné dostatočné zavlažovanie aspoň raz týždenne. Po zaliati prebytočnú vodu nechajte odtiecť a odstráňte ju aj spod kvetináča. V zime sa zalievanie znižujte.
Na živiny je najvhodnejší kompost, alebo prírodné granulované hnojivo.
Choroby ananásu a škodcovia
V našich podmienkach nemá prirodzených škodcov, ale môžu ho napadnúť roztoče, či červy, ktorých sa ľahko zbavíte mydlovou vodou, ktorou utriete listy.
Hnitie je jedinou vážnou chorobou. Viete tomu zabrániť dobre priepustným substrátom a zredukovaním zalievania.
Od zberu, skladovania až po konzumáciu
Plod ananásovnika sa zbiera až po dozretí, kedy má zlatohnedú farbu.
Od kvitnutia, čo je v mesiaci december až január trvá aj 4 mesiace, kým ananás dozreje.
Ananás môžete skladovať v chladničke v priehradke určenej na ovocie a zeleninu po dobu až 12 dní.
Očistený ananás vo vzduchotesnej nádobe vydrží v chladničke 3 - 4 dni.
Ak si zakúpite už zrelý ananás v obchode pri izbovej teplote by mal byť skladovaný maximálne dva dni. Potom ho treba očistiť a skonzumovať, inak hrozí, že vám začne hniť.
Ak zakúpite ešte nedostatočne zrelý ananás, pri izbovej teplote ho nechajte dozrieť, čo trvá asi 3 dni a skonzumujte ho.
Odporúčané je skonzumovať ovocie do troch dní od zakúpenia, aby ste mali čo najlepší zážitok z chuti ovocia.
Ak máte ovocie doma dlhšie, podlieha procesu zrenia, čo je citeľné pri konzumácii a to prílišnou sladkosťou, pachuťou, či príchuťou hniloby.
Príprava ananásu na konzumovanie
Nezrelé ovocie nechajte najskôr dozrieť, najlepšie pri izbovej teplote.
Ako ošúpať ananás:
- najskôr dôkladne umyte ananás pod tečúcou vodou, najlepšie hubkou na čistenie ovocia, aby ste pri krájaní nezaniesli nožom špinu na dužinu
- odrežte hornú zelenú korunku a spodok ananásu
- kuchynským nožom ošúpte šupku smerom z hora na dol tak, aby ste neodstránili príliš veľa dužiny. Zostávajúce úzke drážky v dužine vyrežte, aby sa na nej nenachádzali
- ošúpaný ananás nakrájajte smerom zhora nadol na polovicu a ďalej na štvrtinu, tak dostanete 4 kusy. Z každého kusu odrežte vnútorné jadro, ktoré je tvrdé a vyhoďte ho
- dužinu zbavenej jadra nakrájajte na menšie kúsky
Nakrájané ovocie vložte do vzduchotesnej nádoby a vložte do chladničky kde vydrží tri, štyri dni.
Prečítajte si tiež:
Vedeli ste, že
- Ananás obsahuje enzým bromelaín, ktorý je telu prospešný? Je to enzým s liečivými účinkami a podporujúci trávenie bielkovín
- Ananás je považovaný za prírodné afrodiziakum. Je nielen zdravý, nabitý vitamínmi, ale aj zvyšuje libido
- U mužov zlepšuje chuť ejakulátu. Zložky z ananásu po skonzumovaní prechádza aj do ejakulátu, čím zlepšujú vôňu a chuť spermií bez horkej príchuti
- U žien zlepšuje chuť a vôňu pošvového sekrétu
- Je skvelým pomocníkom na znižovanie hmotnosti, 100 g čerstvého ananásu obsahuje len 50 kalórií
- Z ananásu sa vyrábajú sladkosti, džemy, šaláty ale i víno
- Jeho pestovanie je jednoduché a môžete si ho vypestovať aj doma v našej zemepisnej šírke
- Na svete je viac ako 80 druhov odrôd ananásu, ktoré sa na seba podobajú
- Zrelý ananás podľa odrody môže byť zelený, zelenohnedý, ale i rúžový
- Od momentu výsadby po zber zrelého plodu, môže prejsť skoro 3 roky
- Zrelý ananás podlieha rýchlo skaze, preto sa odporúča jeho skonzumovanie do 3. dní od zakúpenia
Zaujímavé zdroje informácií
Súvisiace
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →