Arónia čiernoplodá: Aké má účinky na zdravie? (pestovanie, využitie)
Arónia čiernoplodá, ľudovo nazývaná tiež Jarabina čierna a latinsky Aronia melanocarpa, je strom alebo ker, ktorý je z čeľade ružovité (Rosaceae).
Charakteristika
Má predpoklad byť menšia a zriedka vyššia ako 1 m, málokedy 3 m. Šíri sa koreňovými výhonkami.
Listy sú kopijovité, veľké 2,5 – 7 x 2,5 – 3,5 cm, na jej spodnej strane sú holé a na vrchnej chlpaté až žliazkaté.
Kvety sú bielej až ružovkastej farby, kališné lístky sú holé, trojuholníkovité, korunné lupienky oválne až vajcovité.
Cez vegetačné obdobie sú kríky arónie veľmi atraktívne, znášajú strihanie a sú vhodné aj ako živý plot.
Skoro na jar (marec) začína pučanie. Jej kvitnutie je v mesiacoch apríl až máj.
Počas celého roka nás arónia vie ohromiť krásnymi listami, ktoré sú tmavozelenej farby.
Sfarbenie listov do oranžovej až sýto červenej farby nastane na jeseň.
Môžeme ju zaradiť medzi nenáročnú rastlinu na pôdu a jej ošetrovanie. Dobre znáša mrazivé počasie a vhodná je aj v polohách nad 1 000 m.n.m.
Plody dozrievajú v septembri. Konzumovať je ich vhodné v surovej podobe, pretože majú trpkú chuť.
Práve výrobky z plodov arónie sú veľmi obľúbené.
Z plodov sa najčastejšie vyrábajú šťavy lisované za studena, vína, likéry.
Najobľúbenejšie sú lekváry a jej zavárané plody.
Pôvod arónie
Jej pôvodným domovom je Severná Amerika, ale postupom času sa rozšírila už do celého sveta.
Má niekoľko druhov, ale najznámejším a najrozšírenejším je druh Melanocarpa.
Už predkovia ju považovali za liečivú rastlinu a preto nemohla chýbať v žiadnej záhrade.
Prostredníctvom plodov a jej listov sa liečili rôzne ochorenia, ako napríklad:
- prechladnutie
- žalúdočné problémy
- chudokrvnosť
- bolesti hlavy
Vďaka modernej vede dnes vieme, že jej účinky sú omnoho širšie než sme si pôvodne mysleli.
Ako už vieme Arónia čiernoplodá alebo Jarabina čierna pochádza zo Severnej Ameriky.
Pestovanie bolo už v starovekých indiánskych kmeňoch, kde ju poznali pre jej ozdravnú silu.
Je však známa aj pod menom Sibírska čučoriedka, pretože sa najčastejšie pestuje v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu.
Vnútorné použitie
Keďže plody obsahujú prírodný sorbit - sladidlo (vhodné pre diabetikov) sú prospešné najmä pri cukrovke.
Pre pevné zdravie a vitalitu sú plody arónie prospešné, pretože obsahujú mnoho zdraviu prospešných látok, ako napríklad:
- cenné vitamíny
- bioflavonidy
- rutín
- železo
- jód
- fluor
- mangán
- a rôzne iné mikroelementy
V krátkosti si vymenujeme niektoré z blahodárnych účinkov pre zdravie:
- má priaznivý vplyv na cievy a srdce
- reguluje krvný tlak
- zmierňuje žalúdočné problémy (liečba žalúdočných vredov)
- zabezpečuje odstraňovanie ťažkých kovov z tela (plody arónie sa využili pri jadrovej havárii v Černobyle)
- znižuje riziko pri ateroskleróze
- zmierňuje bolesti hlavy
- účinna je pri migrénach
- zmierňuje chudokrvnosť
- poskytuje ochranu črevám a tráviacemu ústrojenstvu
- bráni vzniku cukrovky
- zlepšuje zrak (bráni šedému zákalu a chráni oči pred UV žiarením)
- napomáha pri zlepšení pamäti
- zvyšuje elascititu kože (spomaľuje proces starnutia)
- napomáha pri chronických ochoreniach (rakovina, Parkinsonová choroba, bronchitída)
- má preventívne účinky pri ochorení pečene a ďalších orgánov tráviacej sústavy
- zlepšuje funkciu štítnej žľazy
- reguluje sekréciu hormónov
Arónia čiernoplodá má obrovskú zásobu minerálnych látok:
- železo
- vápnik
- horčík
- fosfor
- draslík
- zinok
- sodík
- mangán
- jód
- bór
Je bohatým zdrojom vitamínov A, B, C, E, K, P.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g čerstvej arónie
Energia | 47 kcal |
Sacharidy | 9,6 g |
Vláknina | 5,3 g |
Tuky | 0,5 g |
Bielkoviny | 1,4 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g čerstvej arónie
Vitamín A | 214 IU | Draslík | 162 mg |
Vitamín B9 | 25 mcg | Horčík | 20 mg |
Vitamín C | 21 mg | Vápnik | 30 mg |
Vitamín E | 1,17 mg | Sodík | 1 mg |
Vitamín K | 19,8 mcg | Železo | 0,62 mg |
Zinok | 0,53 mg | ||
Mangán | 0,65 mg |
Malvice majú vysoký obsah sorbitolu a polyfenolických látok.
Polyfenolické zlúčeniny zodpovedajú za jej blahodárne účinky.
Čučoriedky a brusnice oproti arónií majú nižší obsah týchto zlúčenín (polyfenolické kyseliny, prokyanidiny, anthokyany a flavonoly).
Na obsahu týchto zlúčenín závisí mnoho faktorov, ako sú napríklad lokalita rastu, obdobie zberu a spôsob spracovania. Sorbitol považujeme za sladidlo, ktoré je prírodné a vhodné najmä pre ľudí trpiacich ochorením diabetes mellitus.
Oproti bežnému cukru má sorbitol polovičnú sladivosť a v organizme sa mení na fruktózu.
Vonkajšie použitie
Keďže na jar začína pučať veľmi rýchlo, jej listy zostanú na vetvách až do novembra.
V jesennom období sa zelené listy postupne menia na žiarivo žlté až na šarlátovo červenej farby.
Koncom apríla a v máji sa správne strihaný živý plot pýši krásnymi kvetmi.
Na konci leta živý plot zdobia plody, ktoré sa menia zo zelených cez červenofialové na tmavomodré až čierne bobule.
Je významná aj pre jej vysoký obsah farbív, čo sa využíva najmä v potravinárstve, ale aj v textilnom priemysle.
Zber a skladovanie
Keďže sú vhodné pre výsadbu živého plota odporúča sa 3 až 5 sadeníc do jedného bežného metra.
Ďalším druhom sadenice je dvojročná, ktorá je vysoká 80 – 110 cm.
Sadenice majú silný kmeň a ich koreňová sústava je väčšia, vďaka čomu dokáže rýchlejšie prijímať živiny.
Po jej výsadbe, približne v prvom roku majú rýchlejší rast.
Dajú sa vysadiť buď ako živý plot alebo ako solitér.
Pestovanie tejto byliny je nenáročné, zvykne si v akomkoľvek druhu pôdy.
Nevadí jej slnečné žiarenie ani príliš veľký tieň.
Jej tmavo fialové plody, ktorú sú takmer až čierne, priťahujú pohľady až od júla.
Zrelé plody sa konzumujú v čerstvom stave.
Zber je najvhodnejší v mesiaci september, práve vtedy sú plody najchutnejšie.
Zdravý význam má aj zaváraná, prínosnejšie pre zdravie, sú ale najmä čerstvé plody.
Jej trpkú chuť možno zjemniť roztlačením plodov, do ktorých si vieme pridať med alebo smotanu.
Odporúčané množstvo, ktoré môžeme denne zkonzumovať, je 30 bobúl.
Využitie
Produkty z arónie, ktoré patria medzi najdôležitejšie sú ovocné šťavy lisované za studena.
Postupne sa šťavy pasterizujú pri teplote 85 – 95 ℃ po dobu 15 minút.
Šťavu môžeme považovať za dobrú prevenciu voči závažným ochoreniam pečene a ďalších orgánov tráviacej sústavy.
Šťava je vo všeobecnosti braná ako najsilnejší prírodný antioxidant.
Iné spôsoby využitia:
- sirupy
- želé
- džemy
- kompóty
- doplnok do ovocných jogurtov
- ovocné džúsy zmiešané s jablkom, pomarančom alebo s iným ovocím
- z plodov sa vyrába aj víno alebo brandy
- plody môžu byť aj sušené alebo skladované ako čaj
Zdroje
- aronia-sk.sk - webový portál zameraný na všeobecné infromácie o arónií
- missouribotanicalgarden.org - zahraničný portál zameraný na benefity pre zdravie
- medicalnewstoday.com - pestovanie, využitie arónie
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →