Gastritída, zápal žalúdka je zápalové ochorenie žalúdočnej sliznice. Vyskytuje sa pomerne často. Môže prebiehať akútne alebo chronicky. Akútnu formu vyvoláva alkohol, stres či zlá životospráva. Frekventovaná je chronická forma, ktorá zanecháva na sliznici žalúdka dlhodobé zmeny.
Príznaky Gastritídy
- Nechutenstvo do jedla
- Bolesť v nadbrušku
- Bolesť brucha
- Nevoľnosť
- Nadúvanie
- Stolica s prímesou krvi
- Znížená hladina vitamínu B12
- Bledosť
- Plynatosť
- Malátnosť
- Krvácanie
- Čierna stolica
- Kŕče v bruchu
- Bolesť brucha po jedle
- Vracanie krvi
- Zvýšená telesná teplota
- Únavu
- Podvýživa
- Hnačka
- Dehydratácia
- Strata telesnej hmotnosti
- Dýchavičnosť
Bylinky na Gastritídu
Charakteristika
Zápal žalúdka, gastritída či zápal žalúdočnej sliznice je pomerne frekventované ochorenie. Môže sa vyskytovať v akútnej forme, teda vzniká náhle. Ale pretrváva aj ako dlhodobá, teda chronická gastritída. Tá je aj častejšia.
Akútna forma nastupuje náhle a zvyčajne aj rýchlo odznieva. Môže postihnúť celú plochu sliznice žalúdka alebo len časť. Plošný typ sa označuje aj ako pangastritída. V menšom rozsahu zasahuje zväčša antrálnu oblasť žalúdka.
Rozdiel pri akútnych zápaloch sa vyskytuje aj v hĺbke postihnutia sliznice. Keď je buď erozívny alebo nonerozívny. Erózia, teda poškodenie sliznice je povrchové, ale aj hĺbkové, a vtedy krvácajúce.
Akútne gastritídy vznikajú na základe rôznorodých príčin. Po jedle, alkohole, liekoch, ako dôsledok otravy či ťažkého stresu. Vyvolať ju môže aj Helicobacetr pylori či iné vírusy, baktérie, alebo parazity. Podľa druhu a rozsahu zápalu sa následne pokračuje v liečbe.
Chronická gastritída prebieha dlhodobo, zdĺhavo. Pretrváva viac týždňov, pričom pri tejto forme sú na sliznici žalúdka badateľné dlhodobé zmeny (atrofia, metaplázia). Tie postihujú povrch sliznice, ale aj hlbšie vrstvy steny žalúdka. Príčiny sú taktiež rôzne, najčastejšie sa uvádza infekcia baktériou Helicobacetr pylori.
Čo by sme mali vedieť o žalúdku
Žalúdok je dutý svalový orgán tráviacej sústavy. Odborne sa označuje ako gaster alebo aj stomachos, či ventriculus. Má vakovitý tvar. Nachádza sa v brušnej dutine, a to z veľkej časti pod ľavou klenbou bránice.
Časť žalúdka je uložená pod dolnými ľavými rebrami. Následne sa zahýba doprava dole, a to do oblasti medzi ľavý a pravý rebrový oblúk, do miesta pod hrudnou kosťou, odborne regio epigastrica, teda epigastrium. Žalúdok je spojnicou medzi pažerákom a tenkým črevom.
Tabuľka uvádza hlavné časti žalúdka
Názov | Popis | |
cardia | kardia | vchod do žalúdka z pažeráku zvierač, kruhový sval |
fundus | dno | vrchná a najširšia časť žalúdka |
corpus | telo | najväčšia časť žalúdka má prednú a zadnú časť spojnicou zakrivení |
curvatura major | veľké zakrivenie | ľavé zakrivenie žalúdka |
curvatura minor | malé zakrivenie | pravé zakrivenie |
pars pylorica | pylorická časť | najužšia časť žalúdka antrum, čo je začiatok tejto časti prechádza do tenkého čreva, do duodenálnej - dvanástnikovej časti |
pylorus | vrátnik, pylor | silný zvierač - kruhový sval |
Žalúdok susedí s ďalšími orgánmi a časťami tela, ako sú napríklad:
- bránica
- pečeň
- pankreas
- slezina
- ľavá oblička
- ľavá nadoblička
- priečne hrubé črevo
- predná plocha brušnej steny
Strava sa vo forme sústa dostáva cez pažerák do žalúdka. A to z ústnej dutiny, kde dochádza k prvému spracovaniu stravy zubami a šťavami zo slín. Tu nejaký čas zostáva a ďalej sa spracúva. Žalúdok je silný sval, ktorý svojim pohybom potravu premiešava, čo napomáha prieniku tráviacich žalúdočných štiav.
Do žalúdka dospelého sa zmestí približne 1 - 2 litre obsahu.
Strava v žalúdku zostáva 4 - 5 hodín.
Za deň sa vytvorí asi 2 - 3 litre žalúdočnej šťavy.
Žalúdočná šťava je produkovaná sliznicou žalúdka. A má pH od 1 až po 4, teda je silno kyslá. Na sliznici je ochranná vrstva mucínu, ktorá je bariérou pred kyslím prostredím. Žalúdočná šťava obsahuje viacero zložiek. Ako napríklad pepsinogén, ktorý je aktivovaný na pepsín. Ten následne štiepi bielkoviny.
Vnútorný faktor, glykoprotenín, ktorý je potrebný pre vstrebávanie vitamínu B12. Hlavnou zložkou žalúdočnej šťavy, ktorá je zodpovedná za kyslé prostredie je HCl, čiže kyselina chlorovodíková. Táto má viacero úloh, ako napríklad:
- udržuje kyslé prostredie
- aktivuje pepsinogén na pepsín
- pôsobí na bielkoviny, uľahčuje ich trávenie
- redukuje železo na formu, ktorá je vstrebateľná
- ochraňuje vitamín C
- usmrcuje cudzorodé organizmy, zabraňuje množeniu kvasiniek
- pôsobí na nerozpustné soli a mení ich na rozpustné
Natrávená strava, označuje sa aj ako chymus a spracúva v ostatnej časti tráviacej trubice. Po častiach sa zo žalúdka posúva do tenkého čreva cez pylorus. Pylorus oddeľuje žalúdok od dvanástnika a bráni spätnému prechodu natráveniny do žalúdka. V tenkom čreve prebieha ďalej vlastné trávenie.
Príčiny
Akútna gastritída má rôznorodé príčiny. Vzniká náhle a vo väčšine prípadov aj rýchlo ustupuje. Zväčša zasahuje časť žalúdka označovanú ako antrum. Avšak, môže mať aj pangastrickú formu, čiže zasahuje celú plochu žalúdka. Tento typ zápalu môže, ale aj nemusí vytvárať poškodenie sliznice žalúdka.
Podľa toho sa aj označuje ako nonerozívna gastritída, ktorá sliznicu nepoškodí. Erozívna forma môže byť povrchová, hĺbková a aj krvácajúca. Vzniká v priebehu 24. až 48. hodín. Medzi hlavné príčiny akútnej gastritídy sa uvádzajú:
- nadmerná konzumácia alkoholu, hlavne u osôb, ktoré nie sú zvyknuté na alkohol
- fajčenie
- lieky
- nesteroidné protizápalové lieky (aspirín)
- kortikoidy
- cytostatiká
- ťažký stres
- popáleniny
- úrazy
- stav po operácii
- šokový stav
- ischémia (nedokrvenie), zlé krvné zásobenie
- psychická záťaž
- dlhodobý stres
syndróm vyhorenia
- dlhodobý stres
- nevhodná strava a nápoje
- diétna chyba
- korenisté jedlá
- živočíšne tuky
- pokazené jedlo
- infekcie
- cytomegalovírus
- Herpes simplex
- Helicobacetr pylori
- intoxikácia chemikáliami či liekmi
- iné dlhodobé ochorenia ako sú napríklad
- ochorenia štítnej žľazy
- cukrovka
- hormonálne a imunitné poruchy
- urémia
- žiarenie
Chronický zápal žalúdka sa vyvíja niekoľko týždňov a pretrváva. Pričom je dôsledkom dlhodobého poškodenia sliznice žalúdka. Rozlišuje sa na povrchový alebo hĺbkový. Ľahšou formou je povrchový zápal. Pri endoskopii sa využíva aj označenie erózií na ploché a vyklenuté.
Tabuľka uvádza tri typy chronickej gastritídy
Názov | Popis |
Typ A |
autoimunitný pôvod, autoimúnna gastritída |
Typ B |
infekčný pôvod |
Typ C |
chemické dráždenie |
TIP: Helicobacter pylori je zodpovedný aj za žalúdočné vredy.
Chronické gastritídy sa vyskytujú častejšie ako akútne. Príčinou môže byť aj anémia, Crohnova choroba, potravinová intolerancia či prirodzený proces starnutia. Ale hlavnou príčinou je Helicobacter pylori (HP). Zároveň však u väčšiny populácie s HP gastritída nevznikne. Je to dané aj dedičnosťou a celkovým životným štýlom človeka.
Príznaky
Príznaky pri gastritíde nie sú vždy špecifické, a to bez rozdielu na akútnu či chronickú formu. Môžu byť mierne. Napríklad pri chronickom type gastritídy nemusia byť prítomné žiadne ťažkosti - asymptomatická chronická gastritída. Až pri akútnom zhoršení dlhodobého ochorenia sa prejavia ako akútny zápal. Chronický zápal žalúdka je následne rizikom pre vznik ulcerácií, teda vredov či onkologické ochorenie (MALT lymfóm, rakovinu žalúdka).
Pri zápale žalúdka sa môžu vyskytnúť nasledovné príznaky:
- nevoľnosť
- pocit ťažoby v oblasti nad žalúdkom (v epigastriu)
- nechutenstvo, anorexia
- pocit pachuti v ústach, pach z úst
- pocit dyskomfortu, čo je neurčitý negatívny pocit, ale nie bolesť
- bolesť v nadbruší, a teda najmä v oblasti epigastria, čiže nad žalúdkom
- pred jedlom
- po jedle
- pocit na vracanie (nauzea)
- vracanie
- žltý žalúdočný obsah sú žalúdočné šťavy
- vracanie zeleného obsahu sú žlčníkové šťavy, teda žlč
- krvácanie do gastrointestinálneho traktu GIT
- hemateméza, čo je vracanie čerstvej krvi, najmä pri alkoholizme
- meléna, čiže prítomnosť natrávenej krvi v stolici, prejaví sa ako čierna, dechtovitá stolica
- anémia následkom krvácania alebo nedostatkom vitamínu B12
- plynatosť, nafukovanie, nadúvanie
- úbytok hmotnosti
- pocit plnosti
Zapamätajte si: pri výskyte krvácania z tráviaceho traktu je dôležité okamžité vyšetrenie. Krvácanie môže ohroziť zdravie a život človeka.
Poznáme aj gastroenteritídu, čo je vlastne zápal žalúdka a čreva. Jej príčinou je najmä infekcia. Môžu ju vyvolať vírusy, baktérie či parazity. Ako napríklad rotavírusy, salmonelóza, shigella, E coli či stafylokoky a iné.
TIP: článok s informáciami Ako sa prenáša salmonelóza a ako sa voči nej brániť?
Medzi príznaky gastroenteritídy patria:
- intolerancia príjmu stravy a tekutín
- pocit na vracanie až vracanie
- hnačka, vodnaté stolice, s obsahom hlienu až hnisu
- dehydratácia, ktorá je nebezpečná najmä u detí a starých ľudí
- horúčka
- bolesť brucha, kolika
- zhoršenie základného ochorenia
Hnačka je treťou najčastejšou príčinou úmrtia detí do 5 rokov, a to najmä v rozvojových krajinách.
Viete, ako zvládnuť hnačku u detí?
Gastroenteritída je častou príčinou hospitalizácie v nemocnici, a to na infekčnej klinike. Nakoľko je rizikom pre vznik komplikácií. Rizikom je hlavne dehydratácia, zhoršenie dlhodobých ochorení alebo rozvoj SIRS, čo je systémová zápalová odpoveď organizmu. Aj preto je dôležité odborné vyšetrenie, včasná diagnostika a liečba.
Diagnostika
Diagnostika gastritídy prebieha na základe anamnézy, ktorú dopĺňa klinický obraz. Avšak, hlavnou metódou, ktorá potvrdí diagnostický záver, je odber materiálu. Vykonáva sa teda histologické vyšetrenie, biopsia - odobratie tkaniva pri endoskopickom zákroku. A tým je gastroendoskopia.
Napríklad krvácanie z tráviaceho traktu je indikáciou na akútnu ezofagogastroduodenoskopiu (EGD). To je vyšetrenie endoskopom, malou kamerou, pri ktorom sa hľadá zdroj krvácania. Tým môže byť varix pažeráka alebo hlboká erózia sliznice žalúdka, či vred duodéna.
Na odobratej vzorke tkaniva sa vykonáva histologické vyšetrenie, a to robí patológ. Endoskopické vyšetrenie vykonáva odborník, gastroenterológ. Pri endoskopii lekár vidí zmeny na sliznici žalúdka, odborne sa označujú ako gastropatia. Pri tomto makroskopickom pohľade vidí zmeny ako napríklad začervenanie, erózie, vredy, krvácanie.
Okrem toho je možné využiť aj zobrazovacie metódy, a teda RTG, CT, ktoré môžu byť doplnené USG vyšetrením. Na diagnostiku infekcie Helicobacterom je možné použiť aj neinvazívne testy či už dychovým testom (13C urea), alebo vyšetrením stolice (HpSA). Prípadne laboratórnym vyšetrením krvi - sérológiou.
Príznaky a symptómy gastritídy
Príznaky a symptómy gastritídy
Priebeh
Akútna gastritída sa vyvíja extrémne rýchlo, a to aj v priebehu 24 hodín. Najmä po podráždení žalúdka. Či už alkoholom, liekmi, alebo nevhodnou stravou. Podobne aj následkom stresu či neprimeranej psychickej záťaže. Ťažkosti môžu byť najskôr nešpecifické. Ako napríklad nevoľnosť, ťažoba až pocit na vracanie. Človek môže byť aj slabý.
Neskôr sa môže pridružiť bolesť v nadbruší, teda v epigastriu. Pocit na vracanie nasleduje vracanie, keď postihnutý vracia žltý obsah. To je vlastne žalúdočná šťava. Vracanie zeleného obsahu značí prítomnosť žlče. A jasná až sýtočervená farba je znakom krvácania do tráviaceho traktu. Toto vracanie sa označuje aj ako hemateméza.
Samozrejme, pri konzumácii stravy, ktorá farbí do červena (rôzne ovocie, červená repa, červené víno, potravinárske farbivá) je možné chybné určenie hematemézy. Ak je prítomné krvácanie z hornej časti traktu, vyskytne sa aj meléna. Čo je prítomnosť natrávenej krvi v stolici. Stolica je čierna až dechtovitá.
Iným príznakom je čerstvá krv v stolici, ktorá môže byť prítomná pri krvácaní z dolnej časti tráviacej sústavy. Napríklad pri hemoroidoch alebo divertikulitíde. Medzi nešpecifické príznaky gastritídy môže patriť nechutenstvo, pocit plnosti, nafukovanie. A to aj v prípade chronického zápalu žalúdka.
Chronická gastritída máva asymptomatický priebeh. Až pri akútnom zhoršení môže mať uvedené príznaky. Pri tomto type je prítomná aj anémia, ktorá môže byť následkom krvácania. Ale častejšie je jej príčinou porucha vstrebávania vitamínu B12. Vzniká perniciózna anémia, čiže anémia z nedostatku vitamínu B12. Pridružuje sa bledosť, únava či sťažené dýchanie, a to aj po minimálnej námahe.
Pri infekčných gastroenteritídach je prítomné aj vracanie, hnačky. Ak človek vracia a má hnačku dlhšiu dobu je ohrozený rizikom dehydratácie. Iným rizikom je komplikácia krvácaním do brušnej dutiny pri perforácii vredu. Závažné riziká chronickej gastritídy a infekcie Helicobacterom sú onkologické ochorenia žalúdka.
Vhodná je aj podporná liečba gastritídy a úprava životosprávy
Pri gastritíde sa môžu využiť aj bylinné čaje. Vhodný je mätový či zázvorový čaj, ale aj čaj zo sladkého drievka. Pri tejto forme sa môžu využiť potraviny, suroviny a doplnky výživy ako napríklad:
- vitamín B12
- ďalej vitamíny A, C, E
- glutamín
- probiotiká
- esenciálne mastné kyseliny
- med
- olivový olej
- rakytníkový olej
- skorocel
- nechtík
- harmanček
- fenikel
Tabuľka uvádza čo je vhodné a čo nevhodné pri žalúdočných ťažkostiach
Vhodné | Nevhodné |
vyvážená strava dostatok bielkovín, tukov, cukrov, vitamínov a minerálov |
alkohol |
dôležité je jesť pravidelne a menšie porcie, napríklad 5 - 6x počas dňa |
fajčenie |
jesť pomaly, dôkladne prežúvať, uvádza sa 20 - 30 prežutí jedného sústa |
kofeín |
kapusta, brokolica, obilniny či banán | korenisté jedlá |
varené mäso | sýtené nápoje |
dostatok spánku, odpočinku a relaxu |
príliš horúce či studené jedlo |
preventívne prehliadky |
prejedať sa |
včasná diagnostika a liečba ťažkostí |
hladovať |
mätový, zázvorový čaj, šípky |
jedlo z rýchleho občerstvenia a polotovary |
dostatočná pohybová aktivita |
vyprážané, fritované a údené |
dostatok vlákniny | prijímať väčšie množstvo tekutín počas jedla nie viac ako 2 dcl |
rasca | neprimerané psychické zaťaženie fyzická únava |
škorica |
nedráždiť sliznicu žalúdka liekmi, chemikáliami |