- healthline.com - Blackberries: Health Benefits and Nutrition Information
- medicalnewstoday.com - What are the benefits of blackberries?
- webmd.com - Health Benefits of Blackberries
Černice ako zdroj vitamínov: aké sú zdravotné benefity tohto bobuľovitého ovocia?
Černice obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok, vitamínov a minerálov. Sú charakteristické tmavým sfarbením a šťavnatou kyslastou chuťou. Poznáte ich zdravotné účinky a využitie?
Charakteristika
Černicový krík je charakteristický tmavofialovými až čiernymi malými plodmi, ktoré disponujú bohatým obsahom. Tento ker patrí do čeľade ružovitých a odborne sa nazýva ostružina černicová - Rubus fructicosus.
Nezrelé plody sú biele, ružové a dozrievaním sa v nich hromadí množstvo charakteristického rastlinného farbiva s obsahom flavonoidov a iných prospešných látok.
Patria medzi drobné bobuľovité ovocie. Vzhľadom sú podobné ako maliny, no majú čiernu farbu a skôr kyslejšiu chuť.
Pôvodom černice pochádzajú z Ázie a Severnej Ameriky, no už pred stáročiami sa rozšírili aj v lesoch Európy. V našej krajine sú černice hojne rozšírené od nížin až do horského pásma.
Od polovice 19. storočia sa začali kultivované odrody černíc využívať i pre pestovanie v záhradách a v súčasnosti poznáme až 250 odrôd. V prírode sa vyskytujú najmä na okrajoch lesov a chodníkov, pri plotoch, kríkoch či hájoch.
Zdravotné benefity, obsah živín, kontraindikácie, využitie, pestovanie a mnoho zaujímavých informácií sa dočítate v článku.
Zloženie a obsah živín
Vďaka svojmu silnému zloženiu a obsahu živín si černice vyslúžili prezývku "čierne zlato.
Černice obsahujú vitamíny skupiny A, B, C, E i K.
Z minerálov obsahujú horčík, vápnik, mangán, draslík, fosfor, železo či zinok a selén.
Černice sú plné antioxidantov, trieslovín, vlákniny či kyseliny listovej, elagovej a pantoténovej. Ďalej luteín a zeaxantín, betakarotén, omega 3 a 6 mastné kyseliny.
Unikátnou zložkou je rastlinné farbivo zo skupiny bioflavonoidov a antokyánov, ktoré disponujú antioxidačným a protizápalovým účinkom.
So svojim nízkym obsahom kalórií a súčasne silným zložením sú vhodné i pri redukcii hmotnosti.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g čerstvých černíc
Energia | 43 kcal |
Sacharidy | 9,61 g |
Vláknina | 5,3 g |
Tuky | 0,49 g |
Bielkoviny | 1,39 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g čerstvých černíc
Vitamín A | 214 IU | Draslík | 162 mg |
Vitamín B1 | 0,2 mg | Horčík | 20 mg |
Vitamín B2 | 0,026 mg | Vápnik | 29 mg |
Vitamín B3 | 0,64 mg | Sodík | 1 mg |
Vitamín B5 | 0,27 mg | Železo | 0,62 mg |
Vitamín B6 | 0,03 mg | Zinok | 0,53 mg |
Vitamín B9 | 25 mcg | Mangán | 0,64 mg |
Vitamín C | 21 mg | Selén | 0,4 mcg |
Vitamín E | 1,17 mg | Fosfor | 22 mg |
Vitamín K | 19,8 mcg | Meď | 0,16 mg |
Vnútorné použitie
Podpora imunity a obranyschopnosti
Černice vďaka silnému zloženiu vitamínov a antioxidantov pomáhajú zlepšovať imunitný systém a obranyschopnosť organizmu. V černiciach nájdeme pomerne slušnú dávku dôležitého vitamínu C.
Ich pravidelná konzumácia pomáha bojovať proti patogénom, nakoľko flavonoidy sú látky so silným antioxidačným účinkom. Pôsobia protizápalovo, majú prírodné antiseptické a antivirotické vlastnosti.
Podpora zdravia očí
V černiciach je obsiahnutý luteín, a teda karotenoid nachádzajúci sa v oku, ktorý pôsobí ako silný antioxidant. Chráni oči pred oxidačným poškodením, ultrafialovým žiarením a pôsobí ako prevencia proti degeneratívnym zmenám na sietnici oka, nočnej slepote či šedému zákalu.
Podpora zdravia srdcovocievnej sústavy
Vláknina, vitamín C, horčík, antokyány a flavonoidy v černiciach prospešne vplývajú na kardiovaskulárnu sústavu.
Prírodne pomáhajú proti koronateniu tepien, zníženiu cholesterolu, stimulácii tok krvi a regulácii krvného tlaku. Znižujú riziko vzniku srdcových chorôb, ako je ateroskleróza, srdcové arytmie či cievna mozgová príhoda.
Černice prispievajú k normálnej zrážanlivosti krvi a podporujú hojace procesy. Pomáhajú tak i pri prevencii nadmerného krvácania z ľahkých poranení.
Podpora zdravia tráviacej sústavy
Černice obsahujú pomerne silnú dávku vlákniny, ktorá je prospešná pre tráviace pochody i črevný mikrobióm. Stimuluje peristaltiku čriev a je prevenciou zápchy.
Černice sú zdrojom nerozpustnej i rozpustnej vlákniny, ktorá je potrebná pre celkové fyziologické fungovanie gastrointestinálneho traktu.
Podpora nervového a pohybového systému
Vďaka obsahu horčíku a vitamínov černice prispievajú k správnej funkciu nervov ale aj k psychickej pohode.
Antioxidanty pomáhajú likvidovať nebezpečné voľné radikály a priaznivo pôsobia na neurónové procesy v mozgu.
Horčík priaznivo vplýva na nervovo-svalovú dráždivosť a psychickú rovnováhu. Pravidelná konzumácia černíc pôsobí anti-stresovo.
Černice obsahujú i vápnik a vitamínu K, ktorý hrá dôležitú úlohu pri ochrane kostí pred osteoporózou, rednutím kostí a vzniku modrín. Podporujú správnu funkciu, kostí, nervov a svalov.
Černice sú vhodné i pre ženy, ktoré bojujú proti menštruačným bolestiam. Prospešné sú práve černicové alebo malinové listy vo forme bylinného čaju.
Protirakovinový potenciál
Černice sa ocitajú na prvých priečkach najzdravšieho ovocia z hľadiska antioxidačnej aktivity. Konzumácia potravín s vysokým obsahom antioxidantov môže pomáhať v prevencii závažných ochorení a spomalovať proces starnutia organizmu.
Podieľajú sa na ochrane buniek pred škodlivým pôsobením voľných radikálov, vďaka čomu napomáhajú znižovať riziko vzniku mnohých civilizačných ochorení. Obsahujú množstvo flavonoidov, ktoré pôsobia antioxidačne a majú prírodný proti-rakovinový potenciál.
Vonkajšie použitie
Podpora zdravia a stavu pokožky
Vďaka obsahu vitamínu C a E sú prospešné pre stav pokožky. Ich konzumácia podporuje tvorbu kolagénu, hojace procesy a pružnosť pokožky. Antioxidanty chránia bunky pred poškodením vplyvom voľných radikálov a spomaľujú tak proces starnutia.
Ďalej černice obsahujú viac než 85% vody a vlákninu, a teda zložky dôležité pre zdravý hydratovaný vzhľad pokožky. Okrem konzumácie je možné vyuźiť černice externe ako obsah prírodných kozmetických produktov.
Súhrn účinkov černíc
- silné antioxidačné pôsobenie
- prírodný protizápalový účinok
- podpora imunitného systému a obranyschopnosti
- podpora celkového zdravia a vitality
- podpora zdravia kardiovaskulárnej sústavy
- regulácia zrážanlivosti krvi
- prevencia zápchy a podpora tráviacej sústavy
- podpora zdravia očí a zraku
- pomoc pri menštruačných bolestiach
- podpora nervového systému a psychickej pohody
- protirakovinový potenciál
- podpora hojacich procesov
- podpora stavu a zdravia pokožky
Zber a skladovanie
Pestovanie
Černice, rovnako ako iné druhy drobného bobuľovitého ovocia nie sú náročné na pestovanie. Vyžadujú málo priestoru a sú pomerne úrodné a nenáročné na pôdu či klimatické podmienky.
Klasické černice sa bežne vysádzajú na jeseň, avšak beztrnné varianty môžeme vysádzať aj v jarných mesiacoch. Ideálnym obdodím na výsadzbu je jar alebo jeseň, nie však zima a zamrznutá pôda.
Černice majú rady priepustnú ílovito-piesočnatú pôdu a dostatok vlahy. Keď bobule dozrievajú, černice potrebujú dodatočnú vlhkosť.
Potrebné je slnečné miesto a dostatočne pevná opora, po ktorej sa rastliny môžu plaziť. Ideálna ich výsadba v blízkosti plotov, kolov či altánkov a iných konštrukcií.
Rez černíc sa robí dvakrát do roka, pričom cieľom strihania je ponechať rastlinu presvetlenú a vzdušnú.
Ich zber sa začína v lete a trvá 2 – 7 týždňov. Vykonáva sa ručne. Spracovanie černíc je široké. Konzumácia, využitite či zmrazenie by malo prebehnúť v krátkom čase za stavu čerstvosti plodov.
Nežiadúce účinky
Plody černice nepreukázali žiadne vážne vedľajšie účinky. Ak však skonzumujete veľké množstvo dávky černíc, môže dôjsť k laxatívnemu účinku (hnačka, prehánanie) a tráviacemu nekomfortu.
Ak má jedinec individuálnu neznášanlivosť či alergickú reakciu, potom je prirodzene využívanie plodov i listov ostružiny prísne zakázané.
Tiež sa neodporúča užívať osobám s gastritídou, žalúdočnými vredmi či jedincom, ktorí trpia prekyslením.
Černice a bobuľovité ovocie je vďaka obsahu vitamínov prospešnému vhodné i v tehotenstve v rozumnej miere. I keď sa to netýka priamo Ostružiny černicovej, listy z Ostružiny malinovej nie sú vhodné počas počiatkov tehotenstva.
Využitie
Čerstvé černice by sa mali spotrebovať do 3 – 4 dní nakoľko sa môžu pomerne rýchlo pokaziť. Skladujte ich na chladnom tmavom mieste. Černice, ktoré plánujete spracovať či zamraziť a využiť neskôr by mali byť taktiež v čerstvom stave.
Černice sa najčastejšie konzumujú čerstvé, ako osviežujúce kyslasté ovocie. Sú však vhodné do ovocných šalátoch, zeleninových šalátov, do nepečených i pečených koláčov a dezertov. Sú dostupné v čerstvej, sušenej i konzervovanej forme.
Z černíc tak možno pripravovať múčniky, kompóty, marmelády a džemy, šťavy, ovocné vína či a dokonca pálenku - alkohol.
Čerstvé černice i černicový džem skvele ochutí biele jogurty, ovsené vločky, smoothie, pudingy, lievance či palacinky. Sú tak výbornou voľbou na raňajky, desiatu či olovrant.
Svoje uplatnenie nájdu taktiež i listy černice, z ktorých sa pripravujú bylinné odvary a čaje pre prírodnú medicínu.
Ďalej sa v prírodnom liečiteľstve využíva čaj z černicových listov i šťava z plodov na kloktanie hrdla. Je prospešná proti zachrípnutiu a má blahodárny vplyv na preťažené hlasivky.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →