- everydayhealth.com - 7 Potential Benefits of Adding Garlic to Your Recipes and Meals. Jessica Migala.
- medicalnewstoday.com - What are the benefits of garlic? Peter Morales-Brown.
- POKLUDA, Robert. Zelenina: pěstování, výživa a ochrana. Druhé, aktualizované vydání. Praha: Profi Press, 2022. ISBN 978-80-88306-20-7.
- SHARMA, Sangita. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Přeložil Hana POSPÍŠILOVÁ. Praha: Grada Publishing, 2018. Sestra (Grada). ISBN 978-80-271-0228-0.
- TREBEN, Maria. Zdraví z boží lékárny: léčivé byliny, rady a zkušenosti. V České republice 5. vydání. Přeložil Jana DUŠKOVÁ. České Budějovice: Dona, 2022. ISBN 978-80-7322-236-9
Cesnak ako prírodné antibiotikum? Zdravotné účinky a pestovanie superpotraviny
Cesnak je jedna z najstarších liečivých rastlín. Má charakteristickú vôňu i chuť a disponuje veľkým množstvom zdravotných benefitov. Poznáte všetky jeho účinky?
Charakteristika
Cesnak, Allium sativum, je liečivá rastlina z čeľade cesnakovitých. O tom, že cesnak je prírodným zázrakom pre zdravie, vedeli už aj naši dávni predkovia. Cesnak je pôvodom zo strednej Ázie.
Zdravotné benefity, obsah živín, kontraindikácie, využitie, pestovanie a mnoho zaujímavých informácií sa dočítate v článku.
Hlava cesnaku sa nazýva suknica a každý jej malý diel sa nazýva strúčik. Jedna suknica obsahuje 10 - 20 strúčikov.
Už v staroveku (Rímania, Egypťania, Gréci..) poznali blahodarné účinky cesnaku a využíval sa na posilnenie výkonu, po pôrode, celkové zdravie či pri rôznych zdravotných ťažkostiach.
Základnou zložkou cesnaku je alicín. Alicín je organická zlúčeninu síry, ktorá má široké využitie nielen v ľudovom liečiteľstve.
Cesnak má silne charakteristickú výraznú vôňu a môže zanechávať po konzumácii zápach z úst. To je spôsobené práve zlúčeninami síry.
Viaceré výskumy preukázali, že práve látka alicín bojuje proti patogénom, rakovinovým bunkám, upravuje krvný tlak, hladinu cukru, ničí baktérie či pôsobí proti voľným radikálom v tele.
Obsah a zloženie
Cesnak výrazne obohacuje pokrm svojou chuťou a vďaka zloženiu je základnou surovinou prírodnej medicíny.
Surový cesnak obsahuje vodu, sacharidy, bielkoviny, vlákninu a minimum tuku.
Cesnak obsahuje hlavnú látku alicín, ktorá je zodpovedná za výraznú chuť a vôňu. Alicín má schopnosť zmierniť zápal a blokovať voľné radikály v organizme.
Cesnak obsahuje minerály fosfor, draslík, síru, zinok, vápnik, horčík, železo, mangán, meď či sodík.
Z vitamínov je zastúpený najmä vitamín A, B a vitamín C. Ďalej vitamíny E a K.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 3 strúčky čerstvého cesnaku
Energia | 13,4 kcal |
Sacharidy | 2,98 g |
Vláknina | 0,18 g |
Tuky | 0,04 g |
Bielkoviny | 0,57 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 3 strúčky čerstvého cesnaku
Vitamín A | 0,81 IU | Draslík | 36,1 mg |
Vitamín B1 | 0,018 mg | Horčík | 2,25 mg |
Vitamín B2 | 0,01 mg | Vápnik | 16,3 mg |
Vitamín B3 | 0,063 mg | Sodík | 1,53 mg |
Vitamín B5 | 0,054 mg | Železo | 0,153 mg |
Vitamín B6 | 0,012 mg | Zinok | 0,104 mg |
Vitamín B9 | 0,27 mcg | Mangán | 0,15 mg |
Vitamín C | 2,81 mg | Selén | 1,28 mcg |
Vitamín E | 0,007 mg | Fosfor | 13,8 mg |
Vitamín K | 0,153 mcg | Meď | 0,027 mg |
Vnútorné použitie
Podpora imunity a obranyschopnosti
Cesnak je spájaný s podporou imunitného systému. Stimuluje biele krvinky, a teda imunitné bunky, ktoré poskytujú ochranu proti zápalom a infekciám.
Obsiahnuté antioxidanty chránia imunitné bunky pred škodlivým pôsobením voľných radikálov. Bolo preukázané, že vyššie dávky cesnaku zvyšujú hladiny antioxidačných enzýmov.
Cesnak pomáha pri liečbe nachladnutia čichrípky, a to protizápalovým účinkom a podporou imunity. Cesnak zvyšuje aktivitu lymfocytov a znižuje zápalové proteíny - cytokíny.
Mnohé klinické štúdie štúdie preukázali že jedinci, ktorí denne konzumovali cesnak, mali výrazne nižšiu početnosť vzniku nachladnutia.
Cesnak je vďaka podpore imunitných reakcii spájaný i s liečbou alergií.
Antibakteriálne a antivírusové pôsobenie
Surový cesnak má silné antibakteriálne účinky a je prezývaný ako prírodné antibiotikum. Cesnak je zmieňovaný i pri liečbe infekcie baktériou tráviaceho traktu Helicobacter pylori či kvasinkových infekcii.
Okrem antibiotických schopností má zlúčenina alicín v cesnaku aj antimykotické a antivírusové účinky.
Protirakovinový potenciál
Obsiahnuté zlúčeniny (S-allylmerkaptocysteín - SAMC) v cesnaku prírodne pôsobia proti rastu rakovinových buniek a podporujú ich smrť. Pomáha pri ničení abnormálnych buniek, akými sú i tie nádorové. Tento účinok je spájaný s rôznymi druhmi rakoviny.
Podpora zdravého trávenia
Účinné látky obsiahnuté cesnaku zmierňujú a poruchy trávenia, ako je nadúvanie, črevné kŕče či zápcha. Svojimi antibakteriálnymi účinkami podporuje ničenie škodlivých črevných baktérií, parazitov i húb.
Cesnak v rozumnej miere stimuluje sliznicu žalúdka, podporuje sekréciu žalúdočných štiav a napomáha tak zdravému tráveniu.
Podpora zdravia srdcovocievnej sústavy
Cesnak priaznivo pôsobí na kardiovaskulárny systém. Pomáha znižovať hladinu zlého LDL cholesterolu, znižuje krvný tlak, podporuje zdravie i uvoľnenie ciev a zabraňuje tak zhlukovaniu krvných doštičiek.
Cesnak zlepšuje lipidový profil a má potenciál znižovať hypertenziu i vysoký cholesterol.
Podpora liečby cukrovky
Cesnak je známou zložkou tradičných pomocníkov na cukrovku. Cesnak podporuje zníženie rezistencie na hormón inzulín. Pomáha znižovať hladinu cukru v krvi (glykémiu) i cholesterol u diabetikov. Vitamíny, ktoré obsahuje taktiež podporujú zdravú hladinu cukru v krvi.
Podpora zdravého mozgu
Už spomínaný antioxidant S-allylcysteín nachádzajúci sa v cesnaku, chráni bunky pred poškodením. Voľné radikály totiž môžu poškodiť aj nervový systém.
Cesnak tak podporuje učenie, pamäť a chráni mozgové neuróny. Je súčasťou prírodnej prevencie neuro-degeneratívnych ochorení.
Vonkajšie použitie
Podpora stavu pokožky i vlasov
Cesnak vďaka antioxdaintom chráni pokožku pred ultrafialovým žiarením stimuláciou imunitných buniek. Alicín je zložka cesnaku, ktorá robí pokožku hebkou a pôsobí protizápalovo.
Cesnak a jeho výťažky sú spájané s podporou liečby vypadávania vlasov, hojenia jaziev, aknéči herpesu. Je však vždy vhodná konzultácia s odborníkom.
Zber a skladovanie
Výhodou pestovania cesnaku je, že možno vyberať z viacerých odrôd, a tak zasadiť cesnak takmer po celý rok. Ideálne je však sadiť cesnak na jeseň.
Zvyčajne sa cesnak pestujte na jeseň pre letnú úrodu na nasledujúci rok.
Pri výsadbe zvoľte slnečné miesto. Pôda by mala byť ľahká a priepustná. Cesnak vyžaduje výživu, a tak je vhodné pre pôdu hnojivo alebo kompost.
Zasadené strúčiky by mali mať od seba primeraný priestor. Zahrnieme ich do roviny pôdou a zalejeme.
Vhodné je pravidelné odstraňovanie buriny a zalievanie záhonu. S príchodom jari začnú pomaly klíčiť prvé výhonky cesnaku zo zeme.
Cesnak je v lete pripravený na zber, keď sa spodné listy začnú farbiť do žlta a schnúť. Pri oneskorenom zbere sa suknice potrhajú a hlávky sa môžu v pôde rozpadnúť.
Pozberaný cesnak nevystavujte dažďu ani priamemu slnku. Hlavy cesnaku očistite od pôdy. Nechajte cesnak pár dní odležať, odrežte korene a následne cesnak uskladnite na suchom tmavom mieste s nízkou teplotou.
Súhrn benefitov cesnaku
- Podpora imunitného systému
- Zlepšenie obranyschopnosti
- Antioxidačný účinok
- Protizápalové pôsobenie
- Antibakteriálny účinok
- Antivírusový účinok
- Zlepšenie výkonnosti
- Protirakovinový potenciál
- Podpora srdcovocievnej sústavy
- Zníženie krvného tlaku
- Regulácia hladiny cholesterolu
- Podpora regulácie glykémie
- Stimulácia zdravého trávenia
- Podpora zdravia nervového systému
- Podpora stavu pokožky a vlasov
- Podpora zdravia kostí
Cesnak v tehotenstve
Cesnak vďaka jeho blahodarným účinkom, a to i na samotný plod, môžu konzumovať aj ženy v tehotenstve (gravidite).
Avšak pozor, cesnak je potrebné jesť s mierou. Priveľké množstvo má vplyv na krvný tlak, riedenie krvi a tráviaci systém, pričom môže spôsobiť žalúdočné problémy.
V období gravidity sa jedná o jeden, maximálne dva strúčiky denne. Pri spozorovaní problémov, cesnak nejedzte a obráťte sa na lekára.
Kontraindikácie a nežiadúce účinky
Denne by sme nemali zjesť viac ako 5 strúčikov cesnaku.
Cesnak, a to i vďaka jeho pozitívnym účinkom, môže byť niekedy na škodu. Medzi nevýhody konzumácie cesnaku môže pre niekoho patriť zápach z úst.
Nežiadúce účinky sa týkajú najmä kombinácie cesnaku s určitými liekmi. Látky obsiahnuté v cesnaku znásobujú účinok liekov proti zrážanlivosti krvi, proti vysokému krvnému tlaku či liekov pôsobiacich na pečeň.
Dlhodobé nadmerné užívanie alebo nárazovo vysoké dávky cesnaku môžu vyvolať tráviace ťažkosti, nevoľnosť a u ľudí s nízkym krvným tlakom sú možné až mdloby.
Pozor na konzumáciu cesnaku ak trpíte akútnym zápalom žalúdka, črevného traktu čivredmi.
Cesnak a jeho využitie v kuchyni
Cesnak je hojne celosvetovo využívaný v kuchyňu nie len pre zdravotné benefity, no i pre svoju typickú chuť a vôňu, ktorá pozdvihne dojem z jedla.
Účinná látka alicín sa uvoľňuje v prípade, ak cesnak v surovom stave a rozdrvíme alebo nakrájame. Ak je cesnak pred rozdrvením povarený, nemá rovnaké účinky na zdravie ako cesnak surový. Pre plné využitie zdravotných účinkov je najvhodnejšia konzumácia surového cesnaku.
Neošúpaný čerstvý cesnak vydrží aj pol roka, no jeho životnosť sa skracuje, keď ho začnete postupne šúpať.
Ak sa cesnak začne kaziť, na jeho povrchu spozorujete typické tmavohnedé škvrny a jeho biela farba sa začne meniť na žlto-hnedú.
Cesnak sa používa i v tradičnej slovenskej kuchyni. Ošúpaný cesnak môžeme nakrájať alebo postrúhať a použiť ako „korenie“ jedál. Pomerne známe je i fermentácia cesnaku.
Využíva sa na dochutenie a prípravu rýb, mäsa, polievok, šalátov i prívarkov. Známe je jeho využitie do rôznych pomazaniek, nátierok, deepov či omáčok.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →