- verywellhealth.com - Dates and All Their Benefits
- healthline.com - Everything You Need To Know About Medjool Dates
- healthline.com - Can People With Diabetes Eat Dates?
- webmd.com - Medjool Dates
- britannica.com - Date Palm
Datle a ich účinky na zdravie - prečo ich jesť čerstvé či sušené?
Datle sú ovocné plody palmy datľovej. Pestujú sa hlavne v tropických oblastiach zemegule. Majú veľa blahodarných vplyvov na ľudský organizmus.
Charakteristika
Datľovník obyčajný je vysoko cenený ešte z čias staroveku. Krajinou pôvodu je zdá sa Irak.
Datle si držia vysokú kulturálnu aj náboženskú hodnotu naprieč viacerými krajinami.
Rastlinu však spájame hlavne so Severnou Afrikou a Stredným Východom, kde rastie na zavlažovaných púšťach. Do Nového Sveta priniesli španielski misionári strom datľovníka až začiatkom 19. storočia.
V súčasnosti rastie palma datľová hlavne na Kanárskych ostrovoch, v Severnej Afrike, na Strednom Východe, v Pakistane, v Indii, v Mexiku a v Kalifornii. Najväčším producentom je Tunisko a Saudská Arábia.
Plodom palmy je teda datľa. Je to sladké ovocie vyskytujúce sa vo viacerých varietách. Často je predávané suché a už spracované.
V suchej datli je okolo 70 % cukru čo do váhy a obsahuje okolo 2 % proteínov, tukov a minerálnych látok. Datle obsahujú oveľa viac kalórií ako iné ovocie, sú preto vhodné na turistiku. Oproti figám sú sladšie. Sú zdrojom glukózy aj fruktózy.
Iné typy datlí, konkrétne odroda Medjool sú jedávané čerstvé, zmraštené. Po zbere sa čerstvé zabalia a schladia sa. Vplyvom chladu sa z nich odparí trocha vody, preto vyzerajú ako sušené.
Poznáme však aj iné odrody datlí ako Deglet Noor či Sayer, Barhee, Halawy, Hayany, Zahidi.
Zužitkuje sa celá rastlina. Okrem plodov sa využíva drevo datľovníka ako stavebný materiál. Listy sa využívajú v nábytkárstve aj pri výrobe košíkov. Byle sa používajú na výrobu lán a paliva.
Datle sú zdravou požívatinou. Pripisuje sa im antioxidačný (vychytávanie voľných radikálov a ochrana buniek) a antiinflamatórny účinok (protizápalový). Majú tiež nízky glykemický index aj napriek tomu, že sú dosť sladké.
Datle obsahujú tiež veľa vlákniny, preto sú vhodným digestívom (požívatinou na správne trávenie). Obsahom vlákniny ďalej predchádzajú vzniku kolorektálneho karcinómu, ale ja vzniku hypertenzie (zvýšeného tlaku krvi), obezity, cukrovky či cievnej mozgovej príhody.
Zlúčeniny fenolu a flavonoidy obsiahnuté v rastline sú dobrým protizápalovým činidlom.
Bola zistená tiež antitumorózna (protirakovinová) aktivita pri požívaní datlí. Opäť za ňu zodpovedajú fenolové zlúčeniny a flavonoidy. Beta-D-glukán je tiež látka, u ktorej bol popísaný protirakovinový účinok.
Bolo zistené, že datle spúšťajú prirodzený pôrod a preto je možné využiť ich v pôrodníctve.
Užívanie datlí znižuje risk vzniku osteoporózy, pretože datľa ako taká obsahuje veľa vápnika a horčíka. Tie sú dôležité pri kostnej tvorbe.
Boli tiež zistené neuroprotektívne benefity datlí, hlavne pri Alzheimerovej chorobe.
Účinky datlí v skratke:
- Obsahujú veľa nutrientov – výživná hodnota, prirodzený zdroj energie pre organizmus
- Vláknina – trávenie, ochrana pred ochoreniami gastrointestinálneho traktu, zlepšenie priechodnosti
- Antioxidanty – zníženie vplyvu voľných radikálov na bunky, ich ochrana pred rakovinovým bujnením, kardioprotektívna úloha antioxidantov (ochrana srdcového svalu)
- Antiinflamatórny effekt – protizápalové účinky
- Protirakovinová aktivita
- Kardioprotektívum – ochrana srdca a ciev, znížené riziko akumulácie LDL-cholesterolu v cievach a znížený vznik aterosklerózy
- Nízky glykemický index – datle môžu byť zaradené do jedálnička aj u pacientov trpiacich cukrovkou II. typu (diabetes mellitus)
- Spúšťanie prirodzeného pôrodu
- Podpora kostného tkaniva
- Podpora nervového tkaniva
- Zvyšujú reguláciu hormonálneho systému v organizme
- Správne nastavenie celkového metabolizmu – znížená únavnosť a prevencia metabolických ochorení
V 100 gramoch datlí (var. Medjool) nachádzame 277 kalórií, 75 gramov karbohydrátov, 7 gramov vlákniny, 2 gramy proteínov, draslík (15 % dennej odporúčanej dávky), vápnik, meď, mangán, železo a vitamín B6.
Hlavne Medjool datle sú skvelým prírodným sladidlom, pričom cukor v nich je akoby trošku karamelu-podobný. Tieto pochádzajú z Maroka a sú prezývané aj „ovocie kráľov“. Dobre a s ľahkosťou sa žuvajú.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g datlí
Energia | 277 kcal |
Sacharidy | 75 g |
Vláknina | 6,7 g |
Tuky | 0,15 g |
Bielkoviny | 1,81 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g datlí
Vitamín A | 149 IU | Draslík | 696 mg |
Vitamín B1 | 0,05 mg | Horčík | 54 mg |
Vitamín B2 | 0,06 mg | Vápnik | 64 mg |
Vitamín B3 | 1,61 mg | Sodík | 1 mg |
Vitamín B5 | 0,805 mg | Železo | 0,9 mg |
Vitamín B6 | 0,249 mg | Zinok | 0,44 mg |
Vitamín B9 | 15 mcg | Fosfor | 62 mg |
Vitamín K | 2,7 mcg | Meď | 0,362 mg |
Mangán | 0,296 mg |
Presné údaje sa môžu líšiť od konkrétnej odrody a spacovania potraviny
Vnútorné použitie
Datle sa pridávajú aj do jedál, ako zmrzlina, cereálie, puding, chlieb, keksíky či cukrovinky.
Vonkajšie použitie
Vo forme oleja sa zvykne používať pri suchej pokožke a poškodených vlasoch. Datľový olej našiel uplatnenie aj v masážnych procedúrach, teda v rehabilitácií a kúpeľníctve.
Zber a skladovanie
Samičie kvety môžu byť dodatočne opelené.
Datľa je jednosemenná kôstkovica, zvyčajne podlhovastá, no môže varírovať tvarom, veľkosťou či farbou, ako aj celkovou kvalitou.
Viac ako 1000 datlí môže vyrásť v jednom zväzku (vážiacom 8 kg i viac).
Rastlina pochádza z tropických oblastí. Potrebuje veľa slnečného svetla, preto u nás nie je jej pestovanie rozšírené a pestuje sa v našich podmienkach skôr ako okrasná domáca rastlina.
Vlhkosť v okolí by mala byť mierna, pôda sypká. Palmové listy by sa mali pravidelne umývať čistou vodou. Rastlina musí byť hlavne v letných mesiacoch adekvátne zalievaná.
Datle dozrievajú väčšinou v auguste až septembri.
Plody sa nechávajú vysušiť na slnku, alebo v špeciálnych sušičkách.
Datle sa skladujú v suchu. Používa sa sklo, kov, ale aj papierové nádoby. Je dôležité chrániť ich pred teplom a priamym slnečným žiarením. Po otvorení nádoby je vhodné dávať ich do chladničky, aby si udržali svoju čerstvosť.
Listy palmy datľovej sa používajú pri oslavách palmovej nedele v kresťanstve. V judaizme sa používajú listy pri oslave Sukkoth (hostina stánkov). Datle sa často objavujú v Svätom Koráne.
Plody datľovníka obsahujú málo sodíka a viac draslíka.
K vedľajším účinkom jedenia datlí (hlavne vysoké množstvá) patria tráviace príznaky ako plynatosť, celkový diskomfort, zápcha alebo naopak hnačka, kŕče žalúdka, strata chuti do jedla, strata celkovej váhy či dehydratácia.
Datle je vhodné jesť na raňajky, ďalej ako poobedný zákusok, pred pracovným zaťažením, alebo aj keď je človek hladný.
Nie je vhodné jesť Datle, pokiaľ trpíte syndrómom dráždivého čreva, ďalej po hlavnom jedle, pri podozrení na alergiu či keď je možné očakávať hnačku (napríklad pri infekcii). Je dôležité si uvedomiť, že aj napriek obsahu vlákniny je to sladká požívatina a skôr teda vedie k hnačke.
Denná dávka je okolo 12 kusov datlí. Pri diabetes mellitus je vhodné maximálne 1 - 2 kusy.
Zaujímavosť: Datle boli rozšírené už v staroveku a objavujú sa často v Svätom Koráne. Toto sladké ovocie sa získava z palmy datľovej. V popredí je ich antioxidačný účinok.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →