Jahody plné vitamínov: aké majú účinky na ľudské zdravie?

Jahody plné vitamínov: aké majú účinky na ľudské zdravie?
Zdroj foto: Getty images

Jahody sú vitamínovou bombou šťavnatej chuti a lákavého vzhľadu. Patria k celosvetovo najobľúbenejšiemu ovociu. Poznáte všetky zdravotné benefity konzumácie jahôd?

Charakteristika

Obsah živín, zdravotné účinky, kontraindikácie, pestovanie, využitie a mnoho zaujímavých informácií sa dočítate v článku.

Jahoda je plod červenej farby v tvare srdca. Má príjemnú vôňu a šťavnatú sladkú chuť. Charakteristickým znakom sú vonkajšie drobné zrniečka v početnom množstve. Vo východných krajinách má jahoda prezývku „kráľovná ovocia“.

Aj keď su u nás k dispozícii jahody v obchodoch prakticky celoročne, vrchol sezóny trvá od mája do júla.

Jahoda je z botanického hľadiska kerom. Ide tak o trvácnu drevnatú rastlinu s nepravými plodmi patriacu do čeľade ružovitých. Je však všeobecne zaraďovaná k ovociu.

Jahoda obyčajná má mnoho iných názvov, ako napríklad jahoda lesná, jahodník či odborne (latinsky) Fragaria vesca.

Po tisícročia boli jahody pestované na divoko v teplých krajinách celosvetovo. Prvé známky o ich existencii smerujú do Talianska a Francúzska. Približne v roku 1300 Francúzi začali pestovať lesné jahody ako liečivé byliny.

Rýchlo celosvetovo rástol záujem a v súčasnosti existujú stovky odrôd, ktoré sa líšia chuťou, sfarbením a veľkosťou. Medzi najväčších pestovateľov jahôd dnes patrí krajina USA, Španielsko, Francúzsko, Taliansko, Poľsko, Rusko či Japonsko.

Pre svoju chuť boli jahody prezývané ako „kráľovské ovocie“ alebo „ovocie lásky“.

Obsah a zloženie

Jahody obsahujú až 90% vody a veľké množstvo živín, vďaka ktorým majú potenciálny prínos pre ľudské zdravie.

Jahody sú bohatým zdrojom vitamínu C. Ďalej vitamíny skupiny AB, E i K. Z minerálov mangán, draslík, horčík, vápnik, železo, kremík, meď, jód či zinok.

Ďalej obsahujú vlákninu, omega-3 mastné kyseliny, kyselinu listovú, kyselinu salicylovú, kyselinu citrónovú či éterické oleje.

Obsahuje antioxidantyflavonoidy, triesloviny, katechíny a fytonutrienty. Antokyány sú druhom flavonoidov, ktoré dávajú jahodám bohatú červenú farbu a disponujú pozitívnymi účinkami na zdravie.

Optimálna zrelosť a súčasne výživnosť jahôd býva posudzovaná podľa veľkosti, sýtosti farby a lesku.

Energetická hodnota jahôd je približne 35 kcal na 100 g hmotnosti. Jahody majú nižší glykemický index. Vzhľadom na silný obsah živín sú tak vhodné i pri diéte a regulácii telesnej hmotnosti.

Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g čerstvých jahôd

Energia 32 kcal
Sacharidy 7,68 g
Vláknina 2 g
Tuky 0,3 g
Bielkoviny 0,67 g

Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g čerstvých jahôd

Vitamín A 12 IU Draslík 153 mg
Vitamín B1 0,024 mg Horčík 13 mg
Vitamín B2 0,022 mg Vápnik 16 mg
Vitamín B3 0,386 mg Sodík 1 mg
Vitamín B5 0,125 mg Železo 0,41 mg
Vitamín B6 0,047 mg Zinok 0,14 mg
Vitamín B9 24 mcg Fosfor 24 mg
Vitamín C 58,8 mg Meď 0,048 mg
Vitamín E 0,29 mg Mangán 0,386 mg
Vitamín K 2,2 mcg Selén 0,4 mcg
Rez plodom jahody
Rez plodom jahody. Zdroj foto: Getty images.

Vnútorné použitie

Podpora zdravia nervovej sústavy a mozgu

Jahody podporujú funkciu a činnosť mozgu vrátane koncentrácie a pamäti. Pozitívne vplývajú aj na psychický stav. Majú upokojujúce účinky a pomáhajú pri nervozite.

Vďaka obsahu kyseliny listovej môžu jahody eliminovať pocit únavy a priaznivo pôsobiť na nervový systém vrátane duševnej činnosti.

Podpora metabolizmu a detoxikácie

Jahody obsahujú veľa vody, vlákninu a disponujú nižšou kalorickou hodnotou. Sú tak vhodným potešením i pri diéte a redukcii hmotnosti.

Podporujú energetický metabolizmus, vylučovanie vody, funkciu obličiek a pôsobia ako mierne diuretikum (močopudne). Jahody majú nízky glykemický index. Pomáhajú tak stabilizovať hladinu cukru v krvi (glykémie). 

Podpora zdravia tráviaceho traktu

Vysoký ob­sah ovocných kyselín má na tráviaci systém dezinfekčné pôsobenie a zlepšuje vstrebávanie železa z potravín. Katechíny viažu na seba ťažké kovy v črevách a pomáhajú pri poruchách trávenia, plynatosti či hnačke.

Konzumácia potravín s vysokým obsahom vody a vlákniny, ako sú aj jahody, pomáhajú udržať hydratáciu a podporujú pohyb čriev. Je tak pomocníkom proti zápche. Vláknina taktiež spomaľuje vstrebávanie cholesterolu a cukru do krvi.

Podpora srdcovocievneho systému

Na srdco­vo-cievny systém priaznivo vplýva vláknina, vita­mín C, karotén, flavonoidy i triesloviny.

Obsiahnuté flavonoidy majú protizápalové účinky, znižujú riziko aterosklerózy,zabraňujú hromadeniu krvných doštičiek asúčasne pomáhajú znížiť krvný tlak

Sú pomerne dobrým zdrojom železa, vďaka čomu majú priaznivý vplyv na krvotvorbu a prevenciu anémie i rôznych srdcovo-cievnych ochorení.

Protirakovinový potenciál

Antioxidanty v jahodách majú protizápalový účinok, pôsobia proti oxidačnému stresu a voľným radikálom. Inhibujú tak rast nádorových buniek a znižujú zápal v tele.

Kyselina elágová pomáha pri premene karcinogénov na bunkové toxíny, ktoré následne strácajú schopnosť vyvolávať mutácie spôsobujúce onkologické ochorenie. 

Jahody a tehotenstvo

Jahody sú výdatným zdrojom kyseliny listovej. Rozumný príjem kyseliny listovej je nevyhnutný pre tehotné ženy na ochranu a správny vývoj plodu.

Kyselina listová je známa tým, že pomáha v skorých fázach tehotenstva pri rozvoji dieťaťa mozgu i miechy. Týka sa to však iba žien, ktoré nemajú alergiu na jahody a konzumujú ich s mierou.

Podpora stavu kostí a zubov

Vápnik je výborný pre stav a hustotu kostí, zubov a podporuje rast vlasov a nechtov. Mangán obsiahnutý v jahodách je nesmierne dôležitý minerál pre zdravie kostí.

Jahody prírodne zlepšujú kvalitu skloviny zubov a bojujú proti vzniku kazov. Spomínaný je aj podporný bieliaci účinok na zuby.

Jahoda obyčajná je účinná v prípade problémov so zápachom z úst, nakoľko napomáha prinavrátiť prirodzené pH prostredie v ústnej dutine a zabraňuje prežitiu škodlivých patogénov.

Vonkajšie použitie

Podpora stavu pokožky a pleti

Priaznivé účinky majú jahody i na našu pleť. Často sú súčasťou kozmetických produktov. Pôsobia hydratačne a zvláčňujúco. Vďaka drobným zrniečkam pôsobia aj ako prírodný píling.

Obsahujú taktiež dôležité látky pre pokožku, vlasy i nechty. Spomenúť môžeme napríklad vitamín B7 - biotín. Pravidelná konzumácia jahôd môže vďaka obsahu vitamínu C zlepšiť stav spojivových mäkkých tkanív.

Súhrn možných účinkov

  • Podpora imunity a obranyschopnosti organizmu.
  • Antioxidačné pôsobenie.
  • Protizápalový účinok.
  • Podpora zdravia srdcovo-cievneho systému.
  • Prevencia chudokrvnosti (anémie).
  • Regulácia krvného tlaku.
  • Podpora stavu kostí a zubov.
  • Podpora tráviacich procesov.
  • Prevencia zápchy.
  • Podpora detoxikácie.
  • Močopudný účinok.
  • Podpora stavu pokožky i vlasov.
  • Podpora nervovej sústavy.
  • Podpora psychického stavu.

Zber a skladovanie

Jahoda obyčajná je trvácna bylina, ktorú je možné nájsť aj v slovenských lesoch, lúkach a domácich záhradách i balkónoch.

Vysádzajú sa najmä v júli až v septembri. Kvitnúť začína jahoda v máji a následne celé leto. Takto vysadená rastlina stihne ešte pred zimou riadne zakoreniť a na ďalší rok sa odvďačí peknou úrodou.

Dôležité je dodržať vzájomné rozostupy, aby nebol ich porast prehustený. Jahodám najviac vyhovuje hlinito-piesočnatá pôda s dostatkom humusu a živín. Vhodný je polotieň až slnečné miesto.

Potrebná je pravidená závlaha a kontrolná eliminácia buriny. Suché alebo škvrnité listy odstraňujte priebežne. Kvety sú bledej farby a zrelé plody sú veľké a primárne červené. Zrelú úrodu zbierame priebežne.

Čerstvé jahody dlhodobo neskladujte, ale naopak v krátkom čase ich spracujte. Najviac zrelé vydržia byť v chladnom prostredí.

Jahody obsahujú červené farbivo, ktoré môže u niekoho vyvolávať alergie. V tom prípade je možné skúsiť aj žlto-plodiace alebo bielo-plodiace jahody.

Jahody (Jahoda obyčajná) a pestovanie v záhrade
Jahody (Jahoda obyčajná) a pestovanie v záhrade. Zdroj foto: Getty images.

Nežiadúce účinky a kontraindikácie

Napriek mnohým pozitívnym vlastnostiam, ktorými jahody disponujú, existujú aj určité nežiadúce účinky.

Jahody vrátane jahodových listov môžu byť potravinovým alergénom, a preto by jedinci, ktorí trpia na precitlivenosť, by mali byť pri ich konzumácii ostražití.

Alergia na jahody je pomerne bežná, a to najmä u malých detí. Medzi bežné príznaky patrí svrbenie alebo brnenie v ústach, kožná žihľavka, opuch pier, tváre, jazyka alebo hrdla, v závažných prípadoch aj problémy s dýchaním.

I keď sa považujú jahody za zdraviu prospešné pre plod, v prípade alergie a intolerancie na jahody by ich tehotné ani dojčiace matky nemali konzumovať.

Vysoký obsah organických kyselín v jahodách môže v ich väčšom množstve pri akútnych gastrointestinálnych ochoreniach podráždiť žalúdočnú sliznicu.

Jahody v tehotenstve

Vďaka vysokému obsahu vitamínov skupiny B a kyseliny listovej sa jahody považujú za veľmi užitočné ovocie v prvom trimestri tehotenstva.

Sú prospešné pre tvorbu nervového systému plodu a jeho správny vývoj. Zároveň by sa jahody mali počas tehotenstva používať opatrne a s mierou.

Pozor, jahody sú v gravidite i pri dojčení kontraindikované, pokiaľ má tehotná žena na jahody alergickú reakciu.

Dávajte si však pozor na postrekované a prechemizované produkty. Potrebné je v každom prípade jahody vždy riadne umyť pod tečúcou vodou.

Využitie v kuchyni

Čerstvé jahody by sa nemali dlho skladovať. Pred spracovaním a konzumáciou je potrebné ich dôkladné umytie, nakoľko najmä dovozové plody bývajú chemicky ošetrené.

Jahody sú v obchodoch k dispozícii čerstvé, mrazené, lyofilizované, sušené, konzervované v náleve alebo vo forme džemov.

Jahody je možné konzumovať samostatne ako zdravý sladký snack, no vhodné sú aj do mnohých jedál. Bežne sú súčasťou ovocných i zeleninových šalátov, palaciniek, vaflí, jogurtov i ovsených kaší.

Netreba sa báť ani kombinácie jahôd so syrmi, zeleninou či kuracím mäsom. Čerstvé jahody sú vhodné i na dochutenie čistej vody a osviežujúcich drinkov.

Jahody sú výborné ako súčasť ovocno-zeleninových smoothies. Bežne sa z jahôd vyrábajú domáce kompóty, marmelády, džemy či ovocné šťavy.

Jahody a ich využitie v kuchyni
Jahody a ich využitie v kuchyni. Zdroj foto: Getty images.
fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • medicalnewstoday.com - Are strawberries good for you? Benefits, nutrition, and more. Megan Ware.
  • heverydayhealth.com - 7 Potential Health Benefits of Strawberries. Lacey Muinos.
  • healthline.com - Strawberries 101: Nutrition Facts and Health Benefits. Adda Bjarnadottir, MS, RDN (Ice).
  • webmd.com - Health Benefits of Strawberries. Keri Wiginton.
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.