- medicalnewstoday.com - Are strawberries good for you? Benefits, nutrition, and more. Megan Ware.
- heverydayhealth.com - 7 Potential Health Benefits of Strawberries. Lacey Muinos.
- healthline.com - Strawberries 101: Nutrition Facts and Health Benefits. Adda Bjarnadottir, MS, RDN (Ice).
- webmd.com - Health Benefits of Strawberries. Keri Wiginton.
Jahody plné vitamínov: aké majú účinky na ľudské zdravie?
Jahody sú vitamínovou bombou šťavnatej chuti a lákavého vzhľadu. Patria k celosvetovo najobľúbenejšiemu ovociu. Poznáte všetky zdravotné benefity konzumácie jahôd?
Charakteristika
Jahoda je plod červenej farby v tvare srdca. Má príjemnú vôňu a šťavnatú sladkú chuť. Charakteristickým znakom sú vonkajšie drobné zrniečka v početnom množstve. Vo východných krajinách má jahoda prezývku „kráľovná ovocia“.
Aj keď su u nás k dispozícii jahody v obchodoch prakticky celoročne, vrchol sezóny trvá od mája do júla.
Jahoda je z botanického hľadiska kerom. Ide tak o trvácnu drevnatú rastlinu s nepravými plodmi patriacu do čeľade ružovitých. Je však všeobecne zaraďovaná k ovociu.
Jahoda obyčajná má mnoho iných názvov, ako napríklad jahoda lesná, jahodník či odborne (latinsky) Fragaria vesca.
Po tisícročia boli jahody pestované na divoko v teplých krajinách celosvetovo. Prvé známky o ich existencii smerujú do Talianska a Francúzska. Približne v roku 1300 Francúzi začali pestovať lesné jahody ako liečivé byliny.
Rýchlo celosvetovo rástol záujem a v súčasnosti existujú stovky odrôd, ktoré sa líšia chuťou, sfarbením a veľkosťou. Medzi najväčších pestovateľov jahôd dnes patrí krajina USA, Španielsko, Francúzsko, Taliansko, Poľsko, Rusko či Japonsko.
Pre svoju chuť boli jahody prezývané ako „kráľovské ovocie“ alebo „ovocie lásky“.
Obsah a zloženie
Jahody obsahujú až 90% vody a veľké množstvo živín, vďaka ktorým majú potenciálny prínos pre ľudské zdravie.
Jahody sú bohatým zdrojom vitamínu C. Ďalej vitamíny skupiny A, B, E i K. Z minerálov mangán, draslík, horčík, vápnik, železo, kremík, meď, jód či zinok.
Ďalej obsahujú vlákninu, omega-3 mastné kyseliny, kyselinu listovú, kyselinu salicylovú, kyselinu citrónovú či éterické oleje.
Obsahuje antioxidanty, flavonoidy, triesloviny, katechíny a fytonutrienty. Antokyány sú druhom flavonoidov, ktoré dávajú jahodám bohatú červenú farbu a disponujú pozitívnymi účinkami na zdravie.
Optimálna zrelosť a súčasne výživnosť jahôd býva posudzovaná podľa veľkosti, sýtosti farby a lesku.
Energetická hodnota jahôd je približne 35 kcal na 100 g hmotnosti. Jahody majú nižší glykemický index. Vzhľadom na silný obsah živín sú tak vhodné i pri diéte a regulácii telesnej hmotnosti.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g čerstvých jahôd
Energia | 32 kcal |
Sacharidy | 7,68 g |
Vláknina | 2 g |
Tuky | 0,3 g |
Bielkoviny | 0,67 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g čerstvých jahôd
Vitamín A | 12 IU | Draslík | 153 mg |
Vitamín B1 | 0,024 mg | Horčík | 13 mg |
Vitamín B2 | 0,022 mg | Vápnik | 16 mg |
Vitamín B3 | 0,386 mg | Sodík | 1 mg |
Vitamín B5 | 0,125 mg | Železo | 0,41 mg |
Vitamín B6 | 0,047 mg | Zinok | 0,14 mg |
Vitamín B9 | 24 mcg | Fosfor | 24 mg |
Vitamín C | 58,8 mg | Meď | 0,048 mg |
Vitamín E | 0,29 mg | Mangán | 0,386 mg |
Vitamín K | 2,2 mcg | Selén | 0,4 mcg |
Vnútorné použitie
Podpora zdravia nervovej sústavy a mozgu
Jahody podporujú funkciu a činnosť mozgu vrátane koncentrácie a pamäti. Pozitívne vplývajú aj na psychický stav. Majú upokojujúce účinky a pomáhajú pri nervozite.
Vďaka obsahu kyseliny listovej môžu jahody eliminovať pocit únavy a priaznivo pôsobiť na nervový systém vrátane duševnej činnosti.
Podpora metabolizmu a detoxikácie
Jahody obsahujú veľa vody, vlákninu a disponujú nižšou kalorickou hodnotou. Sú tak vhodným potešením i pri diéte a redukcii hmotnosti.
Podporujú energetický metabolizmus, vylučovanie vody, funkciu obličiek a pôsobia ako mierne diuretikum (močopudne). Jahody majú nízky glykemický index. Pomáhajú tak stabilizovať hladinu cukru v krvi (glykémie).
Podpora zdravia tráviaceho traktu
Vysoký obsah ovocných kyselín má na tráviaci systém dezinfekčné pôsobenie a zlepšuje vstrebávanie železa z potravín. Katechíny viažu na seba ťažké kovy v črevách a pomáhajú pri poruchách trávenia, plynatosti či hnačke.
Konzumácia potravín s vysokým obsahom vody a vlákniny, ako sú aj jahody, pomáhajú udržať hydratáciu a podporujú pohyb čriev. Je tak pomocníkom proti zápche. Vláknina taktiež spomaľuje vstrebávanie cholesterolu a cukru do krvi.
Podpora srdcovocievneho systému
Na srdcovo-cievny systém priaznivo vplýva vláknina, vitamín C, karotén, flavonoidy i triesloviny.
Obsiahnuté flavonoidy majú protizápalové účinky, znižujú riziko aterosklerózy,zabraňujú hromadeniu krvných doštičiek asúčasne pomáhajú znížiť krvný tlak.
Sú pomerne dobrým zdrojom železa, vďaka čomu majú priaznivý vplyv na krvotvorbu a prevenciu anémie i rôznych srdcovo-cievnych ochorení.
Protirakovinový potenciál
Antioxidanty v jahodách majú protizápalový účinok, pôsobia proti oxidačnému stresu a voľným radikálom. Inhibujú tak rast nádorových buniek a znižujú zápal v tele.
Kyselina elágová pomáha pri premene karcinogénov na bunkové toxíny, ktoré následne strácajú schopnosť vyvolávať mutácie spôsobujúce onkologické ochorenie.
Jahody a tehotenstvo
Jahody sú výdatným zdrojom kyseliny listovej. Rozumný príjem kyseliny listovej je nevyhnutný pre tehotné ženy na ochranu a správny vývoj plodu.
Kyselina listová je známa tým, že pomáha v skorých fázach tehotenstva pri rozvoji dieťaťa mozgu i miechy. Týka sa to však iba žien, ktoré nemajú alergiu na jahody a konzumujú ich s mierou.
Podpora stavu kostí a zubov
Vápnik je výborný pre stav a hustotu kostí, zubov a podporuje rast vlasov a nechtov. Mangán obsiahnutý v jahodách je nesmierne dôležitý minerál pre zdravie kostí.
Jahody prírodne zlepšujú kvalitu skloviny zubov a bojujú proti vzniku kazov. Spomínaný je aj podporný bieliaci účinok na zuby.
Jahoda obyčajná je účinná v prípade problémov so zápachom z úst, nakoľko napomáha prinavrátiť prirodzené pH prostredie v ústnej dutine a zabraňuje prežitiu škodlivých patogénov.
Vonkajšie použitie
Podpora stavu pokožky a pleti
Priaznivé účinky majú jahody i na našu pleť. Často sú súčasťou kozmetických produktov. Pôsobia hydratačne a zvláčňujúco. Vďaka drobným zrniečkam pôsobia aj ako prírodný píling.
Obsahujú taktiež dôležité látky pre pokožku, vlasy i nechty. Spomenúť môžeme napríklad vitamín B7 - biotín. Pravidelná konzumácia jahôd môže vďaka obsahu vitamínu C zlepšiť stav spojivových mäkkých tkanív.
Súhrn možných účinkov
- Podpora imunity a obranyschopnosti organizmu.
- Antioxidačné pôsobenie.
- Protizápalový účinok.
- Podpora zdravia srdcovo-cievneho systému.
- Prevencia chudokrvnosti (anémie).
- Regulácia krvného tlaku.
- Podpora stavu kostí a zubov.
- Podpora tráviacich procesov.
- Prevencia zápchy.
- Podpora detoxikácie.
- Močopudný účinok.
- Podpora stavu pokožky i vlasov.
- Podpora nervovej sústavy.
- Podpora psychického stavu.
Zber a skladovanie
Vysádzajú sa najmä v júli až v septembri. Kvitnúť začína jahoda v máji a následne celé leto. Takto vysadená rastlina stihne ešte pred zimou riadne zakoreniť a na ďalší rok sa odvďačí peknou úrodou.
Dôležité je dodržať vzájomné rozostupy, aby nebol ich porast prehustený. Jahodám najviac vyhovuje hlinito-piesočnatá pôda s dostatkom humusu a živín. Vhodný je polotieň až slnečné miesto.
Potrebná je pravidená závlaha a kontrolná eliminácia buriny. Suché alebo škvrnité listy odstraňujte priebežne. Kvety sú bledej farby a zrelé plody sú veľké a primárne červené. Zrelú úrodu zbierame priebežne.
Čerstvé jahody dlhodobo neskladujte, ale naopak v krátkom čase ich spracujte. Najviac zrelé vydržia byť v chladnom prostredí.
Jahody obsahujú červené farbivo, ktoré môže u niekoho vyvolávať alergie. V tom prípade je možné skúsiť aj žlto-plodiace alebo bielo-plodiace jahody.
Nežiadúce účinky a kontraindikácie
Napriek mnohým pozitívnym vlastnostiam, ktorými jahody disponujú, existujú aj určité nežiadúce účinky.
Jahody vrátane jahodových listov môžu byť potravinovým alergénom, a preto by jedinci, ktorí trpia na precitlivenosť, by mali byť pri ich konzumácii ostražití.
Alergia na jahody je pomerne bežná, a to najmä u malých detí. Medzi bežné príznaky patrí svrbenie alebo brnenie v ústach, kožná žihľavka, opuch pier, tváre, jazyka alebo hrdla, v závažných prípadoch aj problémy s dýchaním.
I keď sa považujú jahody za zdraviu prospešné pre plod, v prípade alergie a intolerancie na jahody by ich tehotné ani dojčiace matky nemali konzumovať.
Vysoký obsah organických kyselín v jahodách môže v ich väčšom množstve pri akútnych gastrointestinálnych ochoreniach podráždiť žalúdočnú sliznicu.
Jahody v tehotenstve
Vďaka vysokému obsahu vitamínov skupiny B a kyseliny listovej sa jahody považujú za veľmi užitočné ovocie v prvom trimestri tehotenstva.
Sú prospešné pre tvorbu nervového systému plodu a jeho správny vývoj. Zároveň by sa jahody mali počas tehotenstva používať opatrne a s mierou.
Pozor, jahody sú v gravidite i pri dojčení kontraindikované, pokiaľ má tehotná žena na jahody alergickú reakciu.
Dávajte si však pozor na postrekované a prechemizované produkty. Potrebné je v každom prípade jahody vždy riadne umyť pod tečúcou vodou.
Využitie v kuchyni
Čerstvé jahody by sa nemali dlho skladovať. Pred spracovaním a konzumáciou je potrebné ich dôkladné umytie, nakoľko najmä dovozové plody bývajú chemicky ošetrené.
Jahody sú v obchodoch k dispozícii čerstvé, mrazené, lyofilizované, sušené, konzervované v náleve alebo vo forme džemov.
Jahody je možné konzumovať samostatne ako zdravý sladký snack, no vhodné sú aj do mnohých jedál. Bežne sú súčasťou ovocných i zeleninových šalátov, palaciniek, vaflí, jogurtov i ovsených kaší.
Netreba sa báť ani kombinácie jahôd so syrmi, zeleninou či kuracím mäsom. Čerstvé jahody sú vhodné i na dochutenie čistej vody a osviežujúcich drinkov.
Jahody sú výborné ako súčasť ovocno-zeleninových smoothies. Bežne sa z jahôd vyrábajú domáce kompóty, marmelády, džemy či ovocné šťavy.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →