- Šarlatáni: Stručné dejiny najžalostnejších liečiteľských praktík - 1. zväzok: Lydia Kang
- Morfologicko – biologická diverzia druhu mak siaty (Papaver somniferum L.) a jej hodnotenie: Jozef Fejér
- Mak siaty – podmienky pestovania v SR, umiestňovanie na trh, výskyt alkaloidov a analýza rizika: Ing. Jaroslav Remža
- zahrada.sk - Ako pestovať mak?
- bylinkyprovsechny.cz - Vlčí mák - účinky na zdraví, co léči, použití, užívaní, využití
- slovakmak.sk - Prečo zjesť každý deň aspoň lyžicu maku? Rozpovieme vám príbeh o jeho výnimočných účinkoch
- thespruce.com - 10 Types of Poppy Flowers & Growing Tips
- pharmeasy.in - 15 Amazing Benefits of Poppy Seeds (Khus Khus)
- healthline.com - 6 Emerging Benefits of Poppy Seeds
- botanical.com - Poppy, White
- fdc.nal.usda.gov - Spices, poppy seed
- nutrition-and-you.com - Poppy seeds Nutrition facts
- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Poppy Intoxication in Infants and Children: Hazards of a Folk Remedy
- solidstarts.com - Poppy Seed
- skinchakra.eu - 7 reasons to use poppy seed oil in your skin care
- mylofamily.com - Poppy Seeds During Pregnancy: The Dos and Dońts You Must Know
Mak siaty: Aké sú jeho benefity a na čo dať pozor?
Mak patrí medzi najzdravšie potraviny, ktoré majú pozitívny vplyv na celkové zdravie. Jedlé sú len semienka maku, ostatná časť rastliny je s obsahom opoidných látok, preto sa považuje za najstaršie hypnotikum na svete.
Charakteristika
Na celom svete sa mak používa do tradičných jedál a na pečenie. Semienka maku alebo ich olej majú zdravotné výhody.
Na Slovensku patrí pestovanie a využívanie maku za tradičné, s dlhoročnými koreňmi.
Nevyužíva sa len na priamy konzum, ale je cenný aj pre farmaceutický priemysel. Prázdne tobolky, nazývané makovina, sú základom pre výrobu liečiv ako morfín, kodeín a iné. Známe je však aj ich zneužívanie na výrobu nelegálnych drog.
Rod maku papaver L. má viac ako 100 druhov, ktoré sa ďalej rozčleňujú do kategórií.
Mak siaty
Mak siaty – papaver somniferum l. patrí do čeľade makovitých.
Jeho názov je odvodený od latinského slova somnus, čo znamená spánok.
Mak siaty sa často nazýva aj mak modrý, alebo mak európsky, používaný v gastronómii.
Je to jednoročná bylinka až trvalka.
V pletivách obsahuje mliečnice, z ktorých po poranení vychádza biela šťava.
Koreň má kolovitý, prenikajúci do hĺbky zeminy. Zakorenenie môže byť až do hĺbky, od 50 do 75 cm. Kolovitý koreň má veľa bočných koreňov s ďalšími tenkými vlásočnicovými korienkami.
Ak je mak zasiaty skôr, vytvára hlbšiu koreňovú sústavu, ktorá je aj mohutnejšia.
Pri neskoršej výsadbe je koreň so slabšími bočnými vetvami.
Stonka je vzpriamená, mohutná a vyplnená dreňou. Výška pri stredoeurópskych odrodách má približne od 1 do 1,8 metra.
Stonka je pod tobolkou hladká, alebo pokrytá chĺpkami.
Stonka, listy a nezrelá makovica je pretkaná mliečnicami, ktoré sú prudko jedovaté.
Narezaním makovíc vyteká mliečna šťava, ktorá sa po zaschnutí zbiera a ďalšou prípravou sa vyrába ópium.
V ópiu je prítomných približne 60 alkaloidov.
V rastline sa nachádzajú alkaloidy ako napríklad morfín, kodeín, narkotín, tebaín, narceín, či papaverín.
Listy - tvar listov je rôzny.
Od vytvorenia pravých listov sa začína rozvíjať listová ružica.
Spodné listy rastú od pôdy na hlavnej stonke až po prvé vetvenie. Väčšinou sú podlhovastého tvaru.
Stredné listy vyrastajú z bočných stoniek a horné listy na bočných vetvách, ktoré sú menšie. Stredné a vrchné listy mávajú kopijovitý alebo vajcovitý tvar.
Púčiky maku sú odlišné. Najčastejšie majú svetlo- až tmavozelenú farbu. Tvar môže byť guľovitý, podlhovastý, elipsoidný, vajcovitý.
Kvet je zložený z dvoch kalíškových lístkov, zo štyroch korunných lupienkov a jedného piestika s veľkým počtom tyčiniek. Ich veľkosť a farba je rôzna.
Lupienky môžu mať okraj zvlnený, celistvý, či rozstrapkaný. Farbu má vo väčšine bielu, jemne ružovú, červenú až fialovú, podľa odrody.
Plodom je tobolka nazývaná ako makovica. Je guľovitého, niekedy mierne splošteného tvaru, alebo v tvare kužeľu.
Jej veľkosť môže byť rôzna.
Semená majú ľadvinový tvar, zvráskavení na povrchu. Farba môže byť biela, okrová, hnedá, sivá, modrastá, ružová, čo závisí od odrody.
V jednej tobolke môže byť 1000 až 12 000 semienok
Celá rastlina okrem semien obsahuje morfín. Semená sa môžu obaliť opiátmi hmyzom, nesprávnym narezaním makovice, alebo počas zberu.
Makové semienka sú bohaté na živiny, vlákninu a antioxidanty.
Ich veľkosť je približne 1 až 1,5 mm.
Zrelé makové semienka sú bez obsahu opiových alkaloidov.
Čo obsahujú makové semená?
Makové semienka obsahujú:
- Olej 42 - 58 % s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín.
- Bielkoviny 18 - 20 %.
- Sacharidy 16 - 24 %.
- Vláknina 5 - 8 %.
- Minerálne látky 6 % s prevahou vápnika a fosforu, obsahuje aj horčík draslík, sodík, vitamín E.
Zaujímavosť:
Mak obsahuje najviac vápnika zo všetkých potravín, až dvanásťkrát viac ako mlieko, čo v konzumácii prispieva ako prevencia pred vznikom osteoporózy, a má priaznivý vplyv na vlasy, nechty, i zuby.
Nutričné hodnoty maku modrého v 100 g (Tabuľka)
Kalorická hodnota | 525 kcal |
Voda | 5,95 g |
Proteín | 18 g |
Celkové tuky | 41,6 g |
Vláknina | 19,5 g |
Sacharóza | 2,33 g |
Glukóza | 0,37 g |
Fruktóza | 0,29 g |
Obsah minerálov s 100 g modrého maku (Tabuľka)
Vápnik | 1440 mg |
Železo | 9,76 mg |
Horčík | 347 mg |
Fosfor | 870 mg |
Draslík | 719 mg |
Sodík | 26,0 mg |
Zinok | 7,9 mg |
Meď | 1,63 mg |
Mangán | 6,71 mg |
Selén | 13,5 ug |
Mangán je dôležitý pre kosti a zrážanlivosť krvi.
Meď je potrebná na transport železa, tvorbu červených krviniek a spojivového tkaniva.
Zinok reguluje rast a vývoj, trávenie a tvorbu spermií.
Draslík pomáha kontrolovať krvný tlak a srdcovú frekvenciu.
TIP: Minerály: Ich účinky, príznaky nedostatku, nadbytku a zdroje
Obsah vitamínov v 100 g maku modrého (Tabuľka)
Vitamín C | 1 mg |
Vitamín B1 - Tiamín | 0,854 mg |
Vitamín B2 - Riboflavín | 0,1 mg |
Vitamín B3 - Niacín | 0,896 mg |
Vitamín B5 - Kyselina pantoténová | 0,324 mg |
Vitamín B6 - Pyridoxín | 0,247 mg |
Kyselina listová - Folát - vit. B9 | 82 ug |
Vitamín E (alfa-tokoferol) | 1,77 mg |
TIP: Vitamíny: Ich účinky, príznaky nadbytku i nedostatku, zdroje
Mastné kyseliny a iné zložky v 100 g modrého maku (Tabuľka)
Mastné kyseliny celkovo nasýtené | 4,52 g |
Mastné kyseliny celkovo mononenasýtené | 5,98 g |
Mastné kyseliny celkovo polynenasýtené | 28,6 g |
Kyselina asparágová | 2,36 g |
Kyselina glutámová | 4,3 g |
Makový olej
Lisovaním semien maku za studena sa získava makový olej, ktorý je bohatý na tuky omega-6 a omega-9.
Tieto zdravé tuky sa spájajú so zdravím a znížením rizika kardiovaskulárnych ochorení. Makový olej obsahuje aj antioxidant polyfenol podporujúci zdravie srdca.
Makový olej sa využíva vo farmácii, v starostlivosti o pleť, v maliarstve, v starostlivosti o drevo, či pri výrobe mydla, ktorému dodáva makový olej tvrdosť.
Makový olej má obmedzenú trvanlivosť.
Biely mak – papaver somniferum, var. album
Biely mak je nazývaný aj ako ópiový mak.
Patrí k základnému a prirodzenému zdroju ópia a jeho derivátov.
Biely mak je pomenovaný podľa farby semienok maku.
Biely mak patrí k prastarým druhom maku.
Jeho história sa spája s históriou ópiového maku.
Oproti klasickému modrému maku obsahuje viac minerálnych látok, a to najmä vápnika.
Kvet bieleho maku má ružovú farbu. Je jednoročná rastlina.
Kapsuly sú väčšinou pologuľovité stlačené zhora, s prstencom, kde sa tobolka spája so stonkou.
Hlavy sú v mladosti svetlozelené, dozrievaním menia farbu na žltkasto hnedú.
Biely mak sa používa v rôznych svetových kuchyniach. Sú to drobné okrúhle semienka bielej až svetložltej farby s orieškovo sladkou chuťou.
Mak biely nutričné hodnoty na 100 g (Tabuľka)
Kalórie | 525 kcal |
Bielkoviny | 18 g |
Sacharidy | 28,1 g |
Tuky | 41,6 g |
Vláknina | 13 g |
Soľ | 0,08 g |
Vápnik | 1,44 mg |
Pestovanie maku
Mak sa pestuje takmer po celom svete.
V súčasnosti sa pestuje prevažne ako potravina na konzumáciu, výrobu oleja a v lekárstve.
V niektorých krajinách je pestovanie maku nelegálne. Väčšina krajín EU úplne zakazuje pestovanie maku, ale na Slovensku a v Česku je stále povolené.
U nás sa mak pestuje najmä na potravinárske účely. Pestovanie na Slovensku je povolené, ale podlieha určitým pravidlám. Na pestovanie maku je potrebné povolenie.
Bez povolenia je možné mak pestovať na menšej ploche ako 100 metrov štvorcových.
Výsadba maku
Mak sa vysieva už počas mesiacov február, marec až najneskôr do konca apríla.
Mak vyrastie približne za 120 dní. Na výsadbu sa používa kvalitné a zdravé osivo, ktoré je certifikované a registrované.
Pôda musí byť jemne spracovaná, nemala by byť vlhká, utláčaná, kyslá, hlinitá a miesto výsadby by malo byť s dostatočným prúdením vzduchu.
Pri výseve je dožité dodržiavať vzdialenosť riadkov a rastlín v riadkoch. Počas rastu je potrebné pôdu kypriť, vyživovať a dopriať jej dostatok bóru a fosforu. Hnojenie dusíkatým hnojivom je potrebné obmedziť.
Druhy maku
Existuje viacej druhov maku. Ich farba môže byť od bielej, červenej, lososovej, oranžovej, žltej, modrej, ale i fialovej.
Orientálny mak - Papaver orientale
- Nazývaný aj ako mak východný, je pôvodom z Kaukazu.
- Je to okrasný trvalkový druh.
- Patrí k nenáročnému druhu a s krásnymi kvitnúcimi kvetmi rôznych farieb od bielej cez ružovú, červenú, až tmavofialovú.
Španielky mak - Papaver ruprifragum
- Je pestovaný ako okrasný, s výraznými oranžovými kvetmi kvitnúce počas celého leta.
- Je menší a jemnejší oproti maku siatemu.
- Vhodná je jeho výsadba do skaliek.
- Patrí ku krátkovekej trvalke.
Mak islandský - Papaver nudicaule
- Je vhodný na pestovanie v skalke, či balkóne.
- Kvitne v lete od bielej, žltej, oranžovej až po červenú farbu.
Modro kvetý himalájsky mak - Meconopsis grandis
- Je technický mak, patrí síce do čeľade papaveraceae, ale nie je ich členom.
- Má krásnu modrú farbu.
Kalifornský mak - Eshscholzia californica
- Vo väčšine regiónoch sa pestuje ako jednoročná rastlina.
- V lete kvitne jasnými oranžovo sfarbenými kvetmi.
Vlčí mak - Papaver rhoeas
- Je jednoročná bylina, ktorá dorastá do výšky 20 – 90 cm.
- Je nazývaný aj ako poľný mak, kukuričný mak.
- Rastie voľne v prírode ako burina.
- Má jasno oranžovo-červenú farbu.
- Kvitne od mája do júna.
- Rastlina je jedovatá, ale aj liečivá zároveň.
Pre svoju krásu je často inšpiráciou pre umelcov.
Celá bylina vlčieho maku okrem kvetov je jedovatá.
Zbierajú sa len kvetné pláty, ktoré sa sušia.
Makovice sa nezbierajú, lebo sú s obsahom ópia.
Vyrába sa z nich napríklad tinktúra.
Kvetné pláty sa využívajú:
- k ukľudneniu,
- na utíšenie podráždených orgánov,
- odstraňuje hlien z dýchacích ciest tak, že podporuje vykašliavanie. Preto sa využíva aj ako čaj pri chrípke, do čajov na priedušky.
Mak v tehotenstve a u detí
Konzumácia maku s mierou je v tehotenstve bezpečná.
Obsahuje mastné kyseliny, bielkoviny, horčík, vlákninu a vitamíny prospešné pre tehotnú ženu a vývoj plodu.
Pozor: Konzumácia veľkého množstva maku môže spôsobiť komplikácie bábätku pre prítomnosť kodeínu.
Konzumácia maku u detí
Deťom podávajte len potravinársky mak z obchodu!
Konzumácia maku s obsahom opoidov u dojčiat a detí môže spôsobiť intoxikáciu, ktorá sa prejavuje útlmom dýchania, zníženým vedomím, čo predstavuje vysoké riziko ohrozenia života.
V minulosti sa makové odvary používali u detí pre lepší spánok, čo predstavovalo veľké riziko pre dieťa.
Makové ópium je nebezpečné pre dojčatá kvôli útlmu dýchania, strate vedomia, ktorá môže viesť až k smrti
U detí sa riaďte pravidlom, že podávaný mak pre deti musí byť potravinársky, zakúpený v potravinových reťazcoch, ktoré poznáme.
Vyhýbajte sa kúpe od neznámych súkromných predajcov, kedy môže byť mak kontaminovaný opiátmi, čo predstavuje veľké riziko pre dieťa.
Potravinársky mak sa môže začať pridávať u detí do jedálnička po dovŕšení 6. mesiaca, keď sa začína s prvými príkrmami. Niektoré štúdie však odporúčajú konzumáciu maku u detí až po dovŕšení 1. - 2. roku života.
Deťom podávajte len potravinársky mak z obchodu
Mak obsahuje veľa živín a patrí k nízkym alergénom.
Makové kysnuté koláče a vypekanie s makom, i cukrom odložte pre dieťa vyššieho veku, ideálne okolo 2. roku.
Ako podávať mak u detí
Vo veku 6. mesiacov a viac
Môžete malé množstvo maku pridať do kaše určenej pre daný vek dieťaťa. Malé množstvo mletého maku môžete použiť napríklad na zahustenie prívarkov, omáčok.
9. a viac mesiacov
Mak môžete nasypať na ovocie, zeleninu alebo pridať k jedlu primeranému veku dieťatka.
24. a viac mesiacov
Varenie s makom je u väčších detí jednoduchšie. Mak môžete pridávať k detským jedlám, od pečiva až po prívarky.
Po 2. roku môžete dieťatku ponúknuť aj koláče a sladké pečivo s obsahom maku, samozrejme s mierou.
Vnútorné použitie
Na konzumáciu sa používajú makové semienka alebo makový olej, ktorý sa pridáva do pokrmov.
Výhody konzumácie maku
V ľudovom liečiteľstve sa odporúča zjesť každý deň za jednu polievkovú lyžičku maku, a to najmä u ľudí po päťdesiatke, kedy hrozí riziko osteoporózy.
Prečítajte si:
- Osteoporóza, osteogenesis u detí? Prečo vzniká ako sa prejavuje, lieči
- Aké účinky má VÁPNIK? Príznaky nedostatku, nadbytku + potravinové zdroje
- Hustota kosti: Aké sú zdravé hodnoty pri vyšetrení (denzitometria) a ako ich zvýšiť?
Mak patrí medzi prírodný liek. Toto sú jeho účinky:
- Pomáha pri budovaní kostnej hmoty.
- Je s vysokým obsahom omega-6 a omega-3 mastných kyselín a iných aminokyselín.
- Obsahuje veľké množstvo vápnika, fosforu, draslíka a železa.
- Spomaľuje starnutie kostí a pomáha k obnove kostných tkanív.
- Pomáha znižovať vysoký tlak.
- Bráni vzniku trombózy a embólie.
- Upravuje hladinu cholesterolu.
- Podporuje obranyschopnosť organizmu.
- Pomáha zmierňovať kŕče v nohách.
- Pomáha pri hojení rán.
- Zlepšuje zdravie pokožky, vlasov.
- Pomáha zmierniť bolesti hlavy.
- Pomáha pri liečbe kašľa a astmy.
- Znižujú zlý cholesterol LDL a zvyšujú hladiny dobrého cholesterolu HDL.
Zvyšuje plodnosť u žien
Konzumácia makových semienok odstraňuje hlien z vajcovodov, čím môže zvýšiť plodnosť.
Zvyšuje sexuálnu túžbu, zvyšuje libido a zlepšuje aj sexuálne zdravie.
Lieči nespavosť
Semená maku majú upokojujúci účinok, znižujú hladinu stresu.
Na podporu dobrého spánku sa môže konzumovať vo forme čaju, alebo z nich urobte pastu, ktorú zmiešate s mliekom.
Môže zlepšiť zdravie srdca
Obsah tukov obsiahnutých v maku majú pozitívny vplyv na srdce a pokožku. Bohatá strava na nenasýtené tuky znižuje riziko infarktu a mŕtvice o približne 17 %.
Podporuje zdravie kosti
Makové semienka obsahujú veľa vápnika a medi, ktoré podporujú zdravie kosti. Mangán pomáha pri produkcii proteínového kolagénu.
Zlepšuje trávenie
Mak je s obsahom vlákniny, čím pomáha zlepšovať tráviaci trakt a lieči zápchu.
Zlepšuje kardiovaskulárne zdravie
Semienka pre obsah vlákniny napomáhajú znižovať hladiny cholesterolu.
Obsahuje tiež železo a podporuje krvný obeh. Obsahujú omega-3 mastné kyseliny prospešne ku znižovaniu kardiovaskulárnych ochorení.
Podporuje celkové zdravie
Semienka maku majú antioxidačné účinky, ktoré podporujú zdravie a chránia pred ochoreniami.
Regulácia tlaku krvi
Kyselina olejová obsiahnutá v makových semienkach pomáha ku znižovaniu hladiny krvného tlaku.
Zdravie očí
Obsah antioxidantov a zinku zlepšuje zrak, chráni oči pred rôznymi ochoreniami, ako napríklad makulárna degenerácia.
Zlepšuje kognitívne funkcie
Makové semienka obsahujú železo, čo pomáha ku zvyšovaniu hemoglobínu.
Zlepšuje krvný obeh, čo pomáha ku dostatočnému zásobovaniu tela a samozrejme aj mozgu kyslíkom, čo napomáha ku zlepšeniu kognitívnych funkcií mozgu.
Pri liečbe obličkových kameňov
Draslík nachádzajúci sa v semienkach pomáha pri liečbe obličkových kameňov a chráni pred ich opätovným vznikom.
Zdravie pre štítnu žľazu
Zinok pomáha ku správnej funkcie štítnej žľazy.
Prírodne analgetikum
Už celé generácie sa podávali makové semienka ako možnosť zmiernenia bolesti, čo využívalo aj mnoho starovekých lekárov.
Využívali sa jeho analgetické účinky a pomáhali k upokojeniu nepohodlia.
Na zníženie bolesti sa konzumoval makový čaj, vyrobený zaliatím makových semien vriacou vodou.
Podporuje duševné zdravie
Mak upokojuje podráždenosť a pomáha zmierniť bolesť. Nápoj z maku znižuje kortizol a hladinu stresu.
Potenciálne riziká a vedľajšie účinky
Mak by sa mal konzumovať len od dôveryhodného predajcu, pretože by mohli obsahovať opoidné zlúčeniny, ak ich zber neprebehol správnym zozbieraním, alebo semienka neboli dobre spracované.
Takéto semienka po skonzumovaní môžu spôsobiť vedľajšie účinky a môžu byť zdraviu škodlivé.
Neumytý a kontaminovaný mak opioidmi predstavuje po skonzumovaní zdravotné riziko, medzi ktoré patrí aj náhodná smrť.
Neumytý mak môže spôsobiť závislosť, najmä po užívaní na liečbu nespavosti.
Čaj na nespavosť by sa mal zo začiatku odsledovať, a začínať s ním len v obmedzenom množstve, aby sa predišlo závislosti.
Konzumácia by mala byť s mierou, pretože nadmerná konzumácia maku môže mať za následok pozitívny test na opiáty a drogy. Už len malé množstvo morfínu, či kodeínu sa môže detegovať v moči až 48 hodín od konzumovania.
Mak v stolici
Po skonzumovaní väčšieho množstva maku sa môže objaviť aj mak v stolici, čoho sa netreba obávať.
Ak ste však mak, ani žiadne jedlo s obsahom maku nejedli a vaša stolica obsahuje malé čierne bodky podobné maku je nutné vyhľadať lekársku pomoc, pre vylúčenie prítomnosti krvi v stolici.
Prečítajte si: Kedy je čierna stolica normálna a kedy vyhľadať lekára? Krv v stolici
Výhody konzumácie maku v tehotenstve
- Zlepšuje trávenie a pomáha znížiť zápchu.
- Znižuje nespavosť.
- Zlepšuje kognitívne funkcie mozgu a udržiava jeho celkové zdravie.
- Posilňuje kosti a spojivové tkanivá.
- Udržiava tlak krvi.
Riziká konzumácie maku v tehotenstve
Konzumácia maku vo veľkých dávkach, alebo konzumácia nečistého maku, ktorý je nasiaknutý opioidmi môže mať v tehotenstve, a to v druhom a treťom trimestri, nepriaznivý účinok na dýchací systém plodu.
Alergická reakcia, ktorá je v prípade maku veľmi zriedkavá môže spôsobiť začervenanie, opuch, žihľavku, či problémy s dýchaním.
Vonkajšie použitie
Po nanesení makového oleja na pokožku sa môže objaviť začervenanie, svrbenie, opuch, kedy je potrebné ukončiť jeho používania z dôvodu pravdepodobnej precitlivenosti alebo alergickej reakcie.
Hojenie rán - makový olej podporuje hojenie rán a šupinatých miest po natieraní pokožky.
Mydlo s makový olejom je tvrdšie a po umytí pleti zanecháva vašu pokožku s ľahkým pocitom bez nepríjemného pocitu mastnoty.
Makový olej je vhodný pre zrelú, poškodenú, suchú a citlivú pleť.
Výhody :
- Zosvetľuje pleť.
- Zvláčňuje pokožku.
- Zanecháva hodvábny pocit na pokožke.
- Pomáha na liečbu suchej, popraskanej, poškodenej pokožky.
- Na pokožke zanecháva ochranný film.
- Má protizápalové účinky.
- Zlepšuje kvalitu a posilňuje nechty a vlasy.
- Pokožke dodáva mladistvý vzhľad a pomáha ku jej regenerácii.
- Lieči lupiny.
Makový olej sa odporúča uchovávať v chladničke alebo na tmavom, chladnom mieste.
Maska na vlasy proti lupinám
- Pripravte si pastu z maku. Vopred namočený mak vo vode, zmiešajte s bielym korením a tvarohom.
- Naneste ho na vlasy a nechajte pol hodinu účinkovať.
- Pravidelným používaním sa vyhnete lupinám.
Zber a skladovanie
Zbierajú sa len zrelé makovice, ktoré rozpoznáte tým, že potrasením makovice semienka v nej hrkotajú.
Semená z nezrelého maku nie sú vhodné na skladovanie, pretože sú ešte mäkké a ľahko sa rozdrvia. Olej sa z nich na vzduchu rýchlo rozkladá a semienka zhorknú.
Pri zbere sa zberajú zrelé, zdravé a hlavne neporušené makovice, ktoré sa nechávajú dosušiť na suchom, tienistom a vzdušnom mieste ešte približne 7 - 10 dní.
Po dosušení sa musí hlavicou ešte zatriasť pre uvoľnenie všetkých semien a odrezaním korunky z makovice sa semienka vysypú do nádoby.
Napadané úlomky z makovice sa odstraňujú presypávaním semien pod prúdom vzduchu.
Najčistejší mak sa získava premytím semien vo vlažnej vode, čo by sa malo opakovať viackrát, približne 7- a viackrát.
Premývaním semien zdravé zrnká klesajú na dno a prázdne, či poškodené zrnká plávajú na povrchu.
Premývanie semien by malo prebiehať rýchlo, aby sa zbytočne semienka nemáčali vo vode.
Premytý mak sa prelieva cez husté sito a suší sa na čistej tkanine niekoľko dní na slnku, aby sa chránili pred znečistením a prachom prekryje sa gázou.
Na rovnomerné vysušenie je potrebné počas sušenia semienka premiešavať a na noc ich skladovať vo vnútri, aby nenavlhli.
Mak sa skladuje na suchom, tmavom a chladnom mieste v papierovom vrecku, alebo v sklenenej nádobe. Tak vydrží aj 2 - 3 roky chutný.
Vedeli ste že?
- Konzumovanie potravín s makom môže viesť k falošne pozitívnym testom na opiáty a drogy?
- Mak je dobrým zdrojom vápnika, železa, horčíka, fosforu a zinku.
- Mak obsahuje vlákninu, základné minerály, bielkoviny a omega-6 mastné kyseliny.
- U nás sa pestuje mak siaty modrej farby, ale existujú aj odrody s bielou, sivou, hnedou, či ružovou farbou semien.
- Biela šťava vytekajúca z makovíc má narkotické účinky, ktorá sa využíva vo farmakologickom priemysle na výrobu liečiv ako morfín, či ópium.
- Mak je v niektorých krajinách zakázaný.
- U nás pestovanie maku podlieha prísnym podmienkam, z dôvodu zneužívania na výrobu nelegálnych drog.
Zaujímavé zdroje informácií
Súvisiace
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →