- healthline.com - Healthline: 7 Proven Health Benefits of Brazil Nuts
- webmd.com - WebMD: Health Benefits of Brazil Nuts
- medicalnewstoday.com - Medical News Today: What are the benefits of eating Brazil nuts?
- medicinenet.com - Medicine Net: 8 Health Benefits Why Brazil Nuts Are Very Good for You
- ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Medicus. Praha: Current media, [2019]. ISBN 978-80-88129-44-8.
Para orechy plné selénu: Aké sú zdravotné benefity brazílskych orechov?
Para orechy patria k najzdravším druhom orechov na svete. Sú čoraz populárnejšie nielen pre svoju chuť, no i zdravotné výhody. Aké sú benefity brazílskych orechov? Aká je doporučená denná dávka?
Charakteristika
Obsah živín, kontraindikácie, využitie para orechov a mnohé zaujímavé informácie sa dočítate pokračovaním v článku.
Para orechy dozrievajú v hrubej okrúhlej šupke v tkzvn. kokosovom orechu. Tento tvrdý orech môže vážiť až 2 kg a nachádza sa v jeho vnútri približne 12-20 para orechov.
Hovorí sa o nich ako o brazílskych orechoch, nakoľko Brazília bola a stále je veľmi dôležitým vývozcom. Orechy disponujú mierne sladkou a veľmi jemnou chuťou.
Svoje meno „para“ získali podľa brazílskeho štátu Pará.
Najväčším pestovateľom para orechov na svete sú krajiny Brazília, Bolívia a Peru. Do Ameriky sa para orechy dostali na začiatku 19. storočia a rovnako ako aj v Európe trvalo, kým dosiahli svoju vysokú popularitu.
U nás na Slovensku nie sú najpopulárnejším druhom orechu, no situácia sa výrazne mení k lepšiemu a para orechy si získavajú svoje miesto aj u nás. A niet sa ani čomu čudovať. Para orechy patria medzi jedny z najzdravších druhov orechov.
Obsah živín
Para orechy sú výživnou bombou. Patria k jedným z najlepších rastlinných zdrojov selénu.
Obsahujú vitamíny skupiny B, C a E. Z minerálov je zastúpený selén, horčík, vápnik, železo, draslík, meď, zinok, mangán, fosfor i sodík.
Jeden kus para orechu obsahuje približne 96 mg selénu, čo predstavuje 170 % jeho dennej dávky.
Sú významným zdrojom selénu, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie nášho organizmu. Podporuje fyziologickú činnosť štítnej žľazy, imunitného systému a krvotvorby.
Orechy sú zdrojom omega 3 a omega 6 mastných kyselín. Sú aj výborným doplnkom zdraviu prospešných tukov. Cez 30 % tukov v para orechoch predstavujú polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré majú priaznivý vplyv na zdravie srdcovocievnej sústavy.
Vzhľadom na silný obsah tukov, patria para orechy k najviac kalorickým druhom orechov. Ich konzumácia je preto vhodná v rozumnej a prospešnej miere.
Disponujú taktiež silným obsahom prospešnej vlákniny a rastlinných proteínov.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g para orechov
Energia | 659 kcal |
Sacharidy | 11,7 g |
Vláknina | 7,5 g |
Tuky | 67,1 g |
Bielkoviny | 14,3 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g para orechov
Vitamín B1 | 0,617 mg | Draslík | 659 mg |
Vitamín B2 | 0,035 mg | Horčík | 376 mg |
Vitamín B3 | 0,295 mg | Vápnik | 160 mg |
Vitamín B5 | 0,184 mg | Sodík | 3 mg |
Vitamín B6 | 0,101 mg | Železo | 2,43 mg |
Vitamín B9 | 22 mcg | Zinok | 4,06 mg |
Vitamín C | 0,7 mg | Mangán | 1,22 mg |
Vitamín E | 5,65 mg | Selén | 1920 mcg |
Fosfor | 725 mg | ||
Meď | 1,74 mg |
Vnútorné použitie
Podpora celkového zdravia
Para orechy disponujú antioxidačným a protizápalovým pôsobením vďaka fytochemickým látkam a anitoxidantom, ako je vitamín C a vitamín E.
Selén, fytoestrogény, flavonoidy či tokoferoly priaznivo vplývajú na celkové zdravie, bojujú proti zápalovým procesom, voľným radikálom a pôsobeniu oxidačného stresu.
Antioxidačné látky sú predmetom vedeckých štúdií v súvislosti so schopnosťou spomaliť rast rakovinových buniek.
Podpora zdravia srdca a ciev
Brazílske orechy majú silný obsah zdravých nenasýtených tukov, známych pod menom omega-3 mastné kyseliny. Sem je zaraďovaná kyselina olejová, kyselina palmitolejová či kyselina linolénová. Sú prírodnými bojovníkmi pre zdravú hladinu cholesterolu, zdravie srdca i ciev.
Majú pozitívne účinky na znižovanie hladiny zlého LDL cholesterolu, a naopak na zvyšovaní úrovne zdravého HDL cholesterolu.
Priaznivo vplývajú na celkovú funkciu srdca a ciev, znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, znižujú krvný tlak a pôsobia protizápalovo.
Podpora funkcie štítnej žľazy
Vzhľadom na vysoký obsah selénu, disponujú para orechy priaznivým účinkom na činnosť štítnej žľazy.
Niektoré štúdie poukazujú, že pravidelná konzumácia brazílskych orechov by mohla zlepšovať hladiny hormónov štítnej žľazy, najmä teda u tých, ktorí ich majú nedostatok.
Pre správnu funkciu štítnej žľazy potrebujeme nielen selén, no i jód aj meď, pričom para orechy sú bohaté práve na meď.
Podpora psychického a nervového zdravia
Nízke hladiny selénu sú spájané s psychickými a nervovými poruchami súvisiacimi s horšou náladou vrátane úzkosti, depresie a pocitu únavy.
Pravidelná konzumácia brazílskych orechov podporuje metabolizmus hormónu serotonínu. Podporuje duševné zdravie, dobrú náladu, chuť k jedlu i kvalitný spánok.
Para orechy sú pomerne bohaté na draslík, horčík a vitamín B1, zvaný tiamín, ktorý pomáha udržiavať nervový systém zdravý a odolný.
Podpora tráviacich procesov
Para orechy obsahujú prospešnú vlákninu, ktorá podporuje peristaltiku a motilitu čriev. V neposlednom rade prispieva k zdraviu črevného mikrobiómu (črevnej bakterálnej mikroflóre).
Podpora hladiny testosterónu u mužov
Obsahujú niekoľko prospešných látok, ktoré fungujú ako stavebné bloky pre prirodzenú podporu hormónu testosterónu.
Selén pomáha zlepšiť kvalitu a pohyblivosť spermií u mužov. Látka L-arginín obsiahnutý v orechoch je taktiež účinnou podporou erektilnej funkcie, nakoľko podporuje prekrvenie celého tela.
Podpora pohybového systému a regenerácie
Horčík, draslík a sodík je dôležitý pre správne fungovanie svalstva, nervových spojení a je nevyhnutnou súčasťou energetického metabolizmu.
Keďže hlavným zdrojom selénu je mäso, para orechy sú pre vegánov vhodným spôsobom jeho doplnenia. Mierály draslík a horčík pomáhajú pri regenerácií svalstva a odplavovanie kyseliny mliečnej.
Vonkajšie použitie
Podpora zdravia a stavu pokožky
Para orechy disponujú bohatým profilom vitamínov a minerálov. Vitamín B, vitamín E, selén či zinok. Prospievajú zdravému stavu a kvalite pleti.
Vďaka obsahu zinku sú prírodným pomocníkom proti akné.
Olej z brazílskych orechov je zvláčňujúcim prostriedkom, ktorý bojuje proti suchej a citlivej pokožke, ekzémom i psoriáze.
Podpora zdravia a kvality vlasov
L-arginín, obsiahnutá aminokyselina v orechoch, sa využíva na prírodnú liečbu alopécie a plešatosti. Arginín ako prekurzor oxidu dusnatého je pre rast vlasov podstatný.
Para orechy bohaté na omega-3 kyseliny, vitamín E a selén, napomáhajú zdraviu, sile a lesku vlasov. Pre jeho pozitívny vplyv sa odporúča olej na regeneráciu suchých a nepoddajných vlasov.
Súhrn účinkov para orechov
- Antioxidačné pôsobenie.
- Protizápalový účinok.
- Podpora imunitného systému.
- Zníženie rizika vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
- Podpora zdravia a činnosti srdca a ciev.
- Zníženie hladiny LDL cholesterolu.
- Protirakovinový potenciál.
- Podpora nervovej sústavy.
- Podpora psychického zdravia a nálady.
- Podpora činnosti štítnej žľazy.
- Zlepšenie regenerácie svalstva.
- Podpora tráviacej sústavy.
- Podpora zdravia pokožky a vlasov.
- Zvýšenie testosterónu u mužov.
Zber a skladovanie
Pestovanie
Ako aj názov para orechov napovedá, pochádzajú z Brazílie a tamojších klimatických podmienok. Tieto orechy, semená, rastú na mohutnom strome. Zber orechov nastáva, až keď orechová škrupina padne zo stromu na zem.
Vzhľadom na tvrdosť škrupiny sú brazílske orechy „ťažkým orieškom“ aj pre samotných zberateľov.
Plody para orecha sa po ručnom zbere na ošetria horúcou vodou/parou a vzápätí schladia, čo spôsobí jednoduchšie prasknutie škrupiny. Následne sa po zbere dôkladne vysušia, roztriedia podľa kvality a zabalia.
Pestovanie sa na našom území Slovenska nevykonáva o para orechy do obchodov dovážame.
Ich vyššia cena súvisí s náročným zberom a ekologickým zaťažením pre pestovanie i vývoz.
V našich obchodoch nájdete niekoľko variant brazílskych orechov. Najzdravšou možnosťou sú práve para orechy naturálne, ktoré sú prírodné, nesolené ani nepražené.
Ak ste si nakúpili väčšie množstvo zásob para orechov a chcete, aby ostali čo najdlhšie čerstvé a chutné, skladujete ich na tmavých a chladných miestach v uzatvorených nádobách.
Nežiadúce účinky a doporučená dávka
Ako sa hovorí, aj dobrého veľa škodí. To platí i pri para orechoch. A to vzhľadom na vysoký obsah selénu. Ten je síce priaznivý, no vo väčšom množstve môže byť škodlivý.
Je vhodné obmedziť dennú dávku para orechov na jeden až tri orechy. Ideálne je, ak denne skonzumujete hrsť rozličných orieškov.
I keď majú brazílske orechy výbornú chuť, musíme kontrolovať prijaté množstvo. Vyhnete sa tak nadmernému príjmu selénu a taktiež aj množstvu kalórií.
Dlhodobý príjem nad 900 mikrogramov denne sa stáva selén toxickým. Vo veľkých dávkach spôsobuje predovšetkým tráviace a nervové problémy.
Aké sú príznaky predávkovania selénom?
- zápach z úst,
- nadmerné vypadávanie vlasov,
- zlá kvalita a lámavosť nechtov,
- kožné ekzémy, znížená kvalita pokožky,
- poruchy nervového systému,
- zvýšená kazivosť a lámavosť zubov.
Pozor by si mal dať predovšetkým alergici. Para orechy totiž patria spolu s arašidami k silným potravinovým alergénom. Jedinec, ktorý je alergickí na určitý druh orechov, by mal byť ostražití i pri iných druhoch.
Para orechy v kuchyni
Krémovo biele jadrá, jemná oriešková chuť, také sú para orechy.
Orechy sa používajú v kuchárskom a cukrárenskom priemysle. Predávajú sa lúpané, ale aj ako nelúpané jadrá. Z jadier sa následne lisuje rastlinný olej, ktorý sa využíva najmä v potravinárstve.
Para orechy sú nielenže veľmi chutné, no obsahujú množstvo prospešných živín. Zo zdravotného hľadiska sa zamerajte na lúpané, nepražené a nesolené. Mali by byť pevné v celku a nepoškodené.
Nakoľko treba para orechy konzumovať s rozumom, je vhodné pridať pár kusov orechov do ovsených kaší, müsli či pravého bieleho jogurtu.
Fantázii sa medze nekladú. Para orechy môžete pridať aj do domácej granoly, koláčov a múčnikov. Pre doplnenie chutí a ďalších živín ich môžeme namixovať s inými orechmi nebo sušeným ovocím.
Najlepšie je orechy konzumovať surové, no môžete ich pridať i do zeleninových a ovocných šalátov.
Para orechy je možné namáčať cez noc do vody. Budú chutiť čerstvo a jemnejšie. Možné je i varenie. Tipom je i praženie - 5 až 10 minút pečte v rúre, kým para orechy nebudú chytať zlatistú farbu, pričom získajú intenzívnejšiu a chuť a chrumkavosť.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →