- verywellhealth.com - What Is Asparagus Extract?
- healthline.com - 7 Reasons Why You Should Eat More Asparagus
- webmd.com - Asparagus: Health Benefits, Nutrition Facts, And How to Prepare It
- britannica.com - Asparagus
Špargľa: Asparágus lekársky a účinky na zdravie. Poznáte benefity jej konzumácie?
Špargľa - ssparágus lekársky je zelenina s liečivými vlastnosťami. Prečo ju zaradiť do jedálnička, aké sú jej jedinečné vlastnosti a účinky? Zistite, prečo by sme ju v obchodoch nemali obchádzať.
Charakteristika
Rod asparagus čeľade špargľovitých (Asparagaceae) zahŕňa okolo 300 druhov. Vyskytujú sa od Sibíru až po Južnú Afriku. Najznámejší je Asparágus lekársky (Asparagus officinalis), teda špargľa, ktorý je kultivovaný pre jeho šťavnaté byľky.
Názov asparágus pochádza zo starovekej gréčtiny. Slovo asparagos znamená v preklade „rýchlo vyrásť“. Je to vôbec jedna z prvých zelenín, ktorá sa objavuje na jar po zime.
Špargľa sa používala v oblasti Stredomoria pred tisíckami rokov pre svoju delikátnu chuť.
Jednotlivé druhy sú väčšinou vzpriamené, prípadne pri raste lezú a sú viac-menej drevnaté. Niekedy hrboľaté korene vyrastajú do nápadných vetvičiek. Listy sú redukované. Veľa druhov je dvojdomých (sú buď samce alebo samice). Jarné malé žlté kvietky sú nahradené jesennými červenými bobuľkami.
Druhy v skratke:
- Zelená špargľa: pestuje sa nad zemou, obsahuje chlorofyl pre zelenú farbu. Má vyšší obsah vitamínov A, C, E, betakaroténu a kyseliny listovej. Jej chuť je výraznejšia a svieža
- Biela špargľa: pestovaná pod fóliou, čiastočne v zemine, pričom sú hlavičky nad povrchom. Bez slnečného žiarenia ostáva biela, je krehkejšia. Jej chuť je jemnejšia.
- Fialová špargľa: rastie nad zemou. Zbiera sa skôr, než sa zafarbí na zeleno. Má jemne pikantnú a horkastú chuť. Má vysoký obsah antokyánov.
Rastliny majú typické kladody, ktoré vyrastajú z pazúch listov a slúžia k fotosyntéze.
Asparágus lekársky (Asparagus officinalis) je kultivovanou rastlinou vo väčšine subtropického pásma sveta. Všeobecne sa pripravuje varením, alebo sa pridáva do šalátov. Klasicky sa jedáva s Holandskou omáčkou.
Obsah živín
Asparagus officinalis je trvalka s typickými „kopijami“, práve tie sú jedlé. Použitie tejto rastliny je známe už v starovekom Grécku, Ríme, i v tradičnej čínskej medicíne pri problémoch s močením.
Aj napriek tomu, že je výskum rastliny limitovaný, usudzuje sa, že asparágus je liečivý pri celom spektre ochorení. Je bohatý na vitamíny, minerály, antioxidanty a iné výživné látky. Medzi tie hlavné patria flavonoidy, saponíny, lignany, fenolické zlúčeniny.
Je bohatý na vlákninu, ktorá sa však nevyskytuje vo voľnopredajnom extrakte z rastliny. Aj preto je vhodnejšou formou k požívaniu celá rastlina asparágu.
Bylina obsahuje flavonoid quercetín, ktorý má protizápalový, protirakovinový a antioxidačný účinok. Tiež sú v nej obsiahnuté vitamíny C, A, K a E a polyfenoly, ktoré dokážu neutralizovať voľné radikály a tým znížiť oxidačný stres buniek.
Medzi minerály obsiahnuté v rastline patrí napríklad horčík, ale i železo a zinok.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g surovej špargle
Energia | 20 kcal |
Sacharidy | 3,88 g |
Vláknina | 2,1 g |
Tuky | 0,12 g |
Bielkoviny | 2,2 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g surovej špargle
Vitamín A | 756 IU | Draslík | 202 mg |
Vitamín B1 | 0,143 mg | Horčík | 14 mg |
Vitamín B2 | 0,141 mg | Vápnik | 24 mg |
Vitamín B3 | 0,978 mg | Železo | 2,14 mg |
Vitamín B5 | 0,264 mg | Zinok | 0,54 mg |
Vitamín B6 | 0,091 mg | Fosfor | 52 mg |
Vitamín B9 | 52 mcg | Meď | 0,189 mg |
Vitamín C | 5,6 mg | Mangán | 0,158 mg |
Vitamín E | 1,13 mg | Sodík | 2 mg |
Vitamín K | 41,6 mcg | Selén | 2,3 mcg |
Účinky
V alternatívnej medicíne je špargľa používaná pri problémoch s močovým mechúrom, ale aj na lepšiu fertilitu, pečeňové ochorenia, prieduškovú astmu, rakovinu, cukrovku 2. typu, arteriálnu hypertenziu (zvýšený tlak krvi) či pri vyššom cholesterole.
Výskumníci dokázali, že asparágus pomáha znížiť vysoké hladiny cholesterolu. Táto štúdia sa však robila na zvieratách. Zišli by sa dôkazy obstarané v štúdií vykonanej na ľuďoch.
Pri inej animálnej štúdií sa zistilo, že asparágus lekársky normalizoval hodnoty krvnej glukózy a zvýšil hladiny vylučovaného inzulínu. To by mohlo mať priamy vplyv na cukrovkové ochorenie 2.typu.
Pri ďalšej štúdií vedci skúmali vplyv extraktu zo špargle na stres. U zvierat zistili, že hodnoty stresových hormónov (kortizol) sa bez podania asparágu zvyšovali.
Pri inej štúdií stresu u ľudí zistili, že po požívaní extraktu z asparágu po dobu 28 dní ľudia udávali zlepšenie únavy, vyčerpanosti a dysfórie. Aj napriek týmto zisteniam je potrebných viac štúdií, aby mohol byť extrakt zo špargle používaný ako liečivina proti stresu.
Špargľa má priaznivý vplyv aj na tehotnosť, keďže obsahuje folát (kyselinu listovú).
Štúdie dokazujú, že potraviny s nízkym obsahom kalórií a vysokým obsahom vody znižujú telesnú hmotnosť. K takýmto potravinám patrí aj špargľa.
Účinky (zhrnutie)
- Antioxidans – vychytávanie voľných radikálov a zníženie oxidačného stresu buniek má celkový kardioprotektívny a antimutagénny vplyv.
- Antiinflamatórny – protizápalové účinky sú dôležité hlavne pri chronických zápalových ochoreniach, kedy potlačenie zápalu môže zlepšiť hojenie či celkový stav ochorenia.
- Antihypertenzívny – zníženie tlaku krvi je vhodnou prevenciou vzniku infarktu myokardu či náhlej cievnej mozgovej príhody.
- Digestívum – obsahom vlákniny zlepšuje trávenie a kolonizovanie baktérií v hrubom čreve. Obsahuje inulín, čo je typ rozpustnej vlákniny.
- Prenatálne zdravie – obsahuje folát, vďaka ktorému gravidná žena v tehotenstve predchádza vzniku anémie. Folát je tiež prevenciou vzniku plodových defektov, hlavne v prvom trimestri.
Vnútorné použitie
Špargľa sa podáva pri príprave niektorých jedál - zohrievaná ako príloha, alebo vo forme šalátov. Asparágus je tiež výborný s cestovinami.
Je možné ho variť, zapekať, prípadne grilovať.
Špargľa je veľmi chutná s holandskou omáčkou.
Vonkajšie použitie
Odvar z rastliny – pri škvrnách na koži. Špargľu vysušíme a dáme variť na približne 10 až 15 minút, nádobu necháme pri vare prikrytú. Následne odstavíme a necháme vychladnúť.
Zber a skladovanie
Zberná sezóna trvá od 2 - 12 týždňov v závislosti od klímy a veku plantáže.
Pri pestovaní špargle sa úroda objavuje až na tretí rok. Tomu predchádzajú prípravy ako sejba do pareniska a podobne. Úroda nemá dlhú životnosť, len 3 dni v chladničke. Je však možné špargľu zavariť.
Semená špargle klíčia v tme. Je možné pestovať aj bielu špargľu, ktorá sa pestuje v tzv. „hrobčekoch“ bez prístupu svetla.
Úprava a konzumácia
Špargľa je možné konzumovať nielen vo varenej, dusenej alebo grilovanej forme, ale tiež surovej.
Na prípravu surovej špargle je potrebné najprv orezať zdrevnatené konce. Následne ju môžete napríklad nastrúhať alebo našúpať pomocou škrabky na tenké plátky. Takto pripravené plátky môžu byť namočené v dresingu z olivového oleja a citrónovej šťavy, ktorý pomôže zmäkčiť špargľu a obohatiť ju o novú chuť.
Tento spôsob prípravy umožňuje zachovať všetky výživné látky bez potreby tepelnej úpravy.
Tepelná úprava špargle má svoje výhody aj nevýhody. Zlepšuje textúru špargle a u zelenej varianty dokonca zvyšuje antioxidačnú aktivitu až o 16 %, u bielej o trojnásobok.
Na druhej strane, tepelná úprava môže viesť k rozkladu vitamínu C, ktorý je citlivý na vyššie teploty. Preto je vhodné zvoliť metódy prípravy, ktoré minimalizujú pôsobenie vody a tepla, ako je naparenie, rýchle blanšírovanie alebo restovanie, ktoré zabezpečia, že špargľa zostane chrumkavá s jemnou štruktúrou.
Tepelná úprava môže zvyšovať jej antioxidačnú aktivitu, ale znižovať obsah vitamínu C.
Vedľajšie účinky
Môže sa vyskytnúť alergia na špargľu. Síce býva extrémne zriedkavá, objavuje sa kontaktná dermatitída (podráždenie kože), dýchacie príznaky a ústne (slinenie, opuch). Anafylaxia môže byť život ohrozujúca, preto je dôležité pri podozrení na ňu vyhľadať lekára.
Aj napriek tomu, že sa nevykonali riadne štúdie, niektoré druhy ako A. racemosus sa považujú za teratogénne, teda plod ohrozujúce (defekty plodu).
Objavila sa tiež istá obava, že asparagín ako aminokyselina obsiahnutá v špargli môže prispievať k vývoju a progresii rakoviny. Nie je však vykonaných dostatok štúdií na ľuďoch, a preto sa táto teória zatiaľ nedokázala.
Pri rakovinovom ochorení preventívne neužívame špargľu.
Potravina neobsahuje glutén.
Nie je vhodná pre ľudí s dnou kvôli vysokému obsahu purínov.
Interakcie
Keďže špargľa obsahuje vyššie množstvo vitamínu K, môže interagovať s niektorými liekmi na zrážanie krvi, znižovať ich účinok. Je preto dobré poradiť sa so svojim lekárom pri užívaní takýchto liekov v kombinácii so špargľou.
Tiež by sa nemal dlhodobo užívať extrakt zo špargle popri iných diuretikách (lieky na odvodnenie).
Stručné informácie a zaujímavosti na koniec
Niektoré africké druhy sa pestujú ako okrasné rastliny.
Najväčšími producentami špargle lekárskej sú Čína, Thajsko, Peru, Mexiko a Nemecko.
V niektorých častiach Francúzska rastie asparágus pod zemou kvôli zabráneniu tvorby chlorofylu. Tento biely asparágus je cenený pre jemnosť a delikátnu chuť.
Asparágus rastie a kultivuje sa po celom svete. Niektoré druhy sú jedovaté, avšak tieto bývajú vyhľadávané ako ozdobné. Patrí sem napríklad A. setaceus, slúžiaci k aranžovaniu kytíc.
Dávkovanie nie je zvlášť určené, dodržiavame informáciu uvedenú na príbalovom letáku.
Špargľa môže zvýšiť častosť močenia, ako aj meniť zápach moču.
Niektorým ľuďom po konzumácii mení zápach moču v dôsledku obsahu kyseliny špargľovej.
Asparágus má zaujímavý profil výživových látok. V 90 gramoch varenej špargle sa nachádza 20 kalórií, 2,2 gramov proteínov, len 0,2 gramov tukov, 1,8 gramov vlákniny, vitamíny C, A, E a K, folát, draslík, fosfor a horčík. Obsahuje tiež stopové množstvá železa a zinku.
Z flavonoidov obsahuje teda quercetin, ale aj izorhamnetin a kaempferol. Ďalej obsahuje pigmenty antocyaníny, ktoré dávajú tejto zelenine farebný nádych čerstvosti, okrem toho znižujú tlak krvi a pomáhajú predísť ochoreniam srdca.
Štúdie dokazujú, že potraviny bohaté na vlákninu znižujú riziko karcinómu hrubého čreva, ale aj hypertenzie, cukrovky či ochorení srdca. Špargľa obsahuje aj malé množstvo rozpustnej vlákniny, ktorá v čreve vytvára priaznivé prostredie pre Lactobacillus a Bifidobacteria.
Na Slovensku sa špargľa pestuje na Záhorí.
Zaujímavosť: Špargľa je zelenina so zaujímavými účinkami i chuťou. Používa sa bežne ako prísada do jedál už celé tisícročia. Obsahuje fytochemikálie s antioxidačným účinkom.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →