Ovocie je súčasťou zdravej výživy. Jeho význam však ďaleko presahuje len prísun vitamínov a vlákniny. Určité druhy ovocia obsahujú vysoké množstvo antioxidantov, ktoré dokážu neutralizovať voľné radikály.
Ovocie bohaté na antioxidanty môže pomôcť znižovať oxidačný stres a podporiť opravu poškodených buniek.
Ako presne to funguje a prečo by sme mali zaradiť viac ovocia do jedálnička?
Antioxidanty pomáhajú udržať organizmus vitálny a mladý. Proti starnutiu však pomáhajú aj zvonka. Zdroj foto: Canva
Voľné radikály
Sú nestabilné molekuly, ktoré poškodzujú bunkové štruktúry - DNA, bielkoviny a bunkové membrány. K tomuto poškodeniu môže dochádzať každý deň vplyvom stresu, nezdravého jedla, znečisteného ovzdušia alebo UV žiarenia.
Ak sa oxidačný stres hromadí, bunky nestíhajú opravovať škody a môžu sa zmeniť na nefunkčné alebo dokonca na nádorové.
Antioxidanty
Tieto látky zohrávajú kľúčovú úlohu pri ochranebuniek pred oxidačným stresom. Dokážu neutralizovať voľné radikály tým, že im darujú elektrón a tak zabraňujú ďalšiemu poškodeniu buniek. Niektoré antioxidanty sú enzýmy, ktoré si telo vytvára samo, no väčšinu z nich prijímame stravou.
Ovocie a antioxidanty - ich účinok a zdroj
Mnohé druhy ovocia obsahujú vysoké množstvo antioxidantov.
Vitamín C - známy aj ako kyselina askorbová, zohráva kľúčovú úlohu v mnohých metabolických procesoch. Pomáha nielen udržiavať zdravie, ale aj bojovať proti infekciám. Zdroj foto: Canva
Vďaka obsahu polyfenolov granátové jablko podporuje pamäť, mentálnu odolnosť, sústredenie a chráni mozog pred starnutím. Po stáročia sa považuje za symbol zdravia, plodnosti a vitality. Zdroj foto: Canva
Zahrnutie pestrého ovocia do denného jedálnička je jednoduchý a chutný spôsob, ako posilniť ochranu buniek pred poškodením a podporiť ich obnovu. Na rozdiel od syntetických doplnkov sú antioxidanty v ovocí komplexne viazané s ďalšími živinami, ktoré zvyšujú ich účinnosť.
Moje zdravotnícke vzdelanie začalo na Strednej zdravotníckej škole v Nitre, ktorú som v roku 2004 ukončila ako všeobecná sestra. V štúdiu som pokračovala na Jesseniovej lekárskej fakulte UK v Martine, odbor pôrodná asistencia. Už počas školy som pracovala ako sestra na Gynekologicko-pôrodníckej klinike UNM v Martine, kde som sa ďalej špecializovala v oblasti inštrumentovania v operačnej sále. Neskôr som pôsobila ako vedúca sestra operačných sál, túto pozíciu som zastávala štyri roky. V roku 2011 som sa profesijne presunula na oddelenie hrudníkovej chirurgie UNB Ružinov. Po troch rokoch praxe ako operačná sestra som sa v roku 2014 vydala na novú životnú etapu – materskú dovolenku. Už viac ako desať rokov sa naplno venujem výchove troch synov, čo mi otvorilo nové obzory v oblastiach ako psychológia detí, moderné výchovné prístupy, komunikácia, výživa a zdravý životný štýl. Vďaka nim som získala ďalšiu formu praxe – tú životnú. Zdravotnícke vedy sa neustále vyvíjajú, a preto som sa aj počas rodičovskej dovolenky sústavne vzdelávala. V roku 2024 som úspešne ukončila magisterské štúdium v odbore pôrodná asistencia. Kombinácia mojich odborných vedomostí, zručností z praxe a skúseností nadobudnutých starostlivosťou o deti a rodinu ma priviedla k písaniu článkov pre Zdravoteka.sk, kde sa snažím prinášať čitateľom overené informácie, zrozumiteľným a ľudským jazykom. Písanie bolo vždy mojím snom, a som vďačná, že ho môžem dnes prepájať so svojou vášňou pre zdravotníctvo a pomoc ľuďom.
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí
mesačne.
Napíšte nám →
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.