Antioxidačné účinky ovocia - ako ovocie pomáha opraviť poškodené bunky

Antioxidačné účinky ovocia - ako ovocie pomáha opraviť poškodené bunky
Zdroj foto: Canva

Ovocie je súčasťou zdravej výživy. Jeho význam však ďaleko presahuje len prísun vitamínov a vlákniny. Určité druhy ovocia obsahujú vysoké množstvo antioxidantov, ktoré dokážu neutralizovať voľné radikály.

Ovocie bohaté na antioxidanty môže pomôcť znižovať oxidačný stres a podporiť opravu poškodených buniek.

Ako presne to funguje a prečo by sme mali zaradiť viac ovocia do jedálnička?

Dve biele misky v tvare srdca plné na kúsky nakrájaného ovocia s obsahom antioxidantov.
Antioxidanty pomáhajú udržať organizmus vitálny a mladý. Proti starnutiu však pomáhajú aj zvonka. Zdroj foto: Canva

Voľné radikály

Sú nestabilné molekuly, ktoré poškodzujú bunkové štruktúry - DNA, bielkoviny a bunkové membrány. K tomuto poškodeniu môže dochádzať každý deň vplyvom stresu, nezdravého jedla, znečisteného ovzdušia alebo UV žiarenia.

Ak sa oxidačný stres hromadí, bunky nestíhajú opravovať škody a môžu sa zmeniť na nefunkčné alebo dokonca na nádorové.

Antioxidanty

Tieto látky zohrávajú kľúčovú úlohu pri ochrane buniek pred oxidačným stresom. Dokážu neutralizovať voľné radikály tým, že im darujú elektrón a tak zabraňujú ďalšiemu poškodeniu buniek. Niektoré antioxidanty sú enzýmy, ktoré si telo vytvára samo, no väčšinu z nich prijímame stravou.

Ovocie a antioxidanty - ich účinok a zdroj

Mnohé druhy ovocia obsahujú vysoké množstvo antioxidantov.

obrázok so žltým pozadím s bielym písmenom C, cez ktoré je položený plátok pomaranča. Symbol vitamínu C.
Vitamín C - známy aj ako kyselina askorbová, zohráva kľúčovú úlohu v mnohých metabolických procesoch. Pomáha nielen udržiavať zdravie, ale aj bojovať proti infekciám. Zdroj foto: Canva

Tabuľka najznámejších antioxidantov v ovocí

Antioxidant Účinky Zdroj
Vitamín C
  • silný, vo vode rozpustný antioxidant
  • Neutralizuje voľné radikály
  • Podporuje tvorbu kolagénu
  • Posilňuje imunitný systém
  • Urýchľuje hojenie a regeneráciu buniek
Flavonoidy
  • rastlinné zlúčeniny
  • Protizápalové a antivírusové
  • Posilnenie kapilár
  • Zníženie oxidačného stresu
  • Podpora kardiovaskulárneho zdravia
Antokyány
  • typ flavonoidov
  • Ochraňujú DNA a bunkové membrány
  • Znižujú riziko neurodegeneratívnych ochorení
  • Majú protirakovinové účinky
Resveratrol
  • bunkový ochranca
  • Aktivuje gény pre opravu DNA (sirtuíny)
  • Spomaľuje starnutie buniek
  • Chráni mozog a srdce
Karotenoidy
  • Chránia bunky pred poškodením svetlom
  • Podporujú zdravie očí
  • Posilňujú imunitu
  • Mango
  • Papája
  • Marhule
  • Melón cantaloupe
Punicalagíny
  • špecifický polyfenol v granátovom jablku
  • Silné antioxidačné vlastnosti
  • Znižujú zápal
  • Chránia bunkové membrány
Na podnose granátové jablko celé aj rozpolené.
Vďaka obsahu polyfenolov granátové jablko podporuje pamäť, mentálnu odolnosť, sústredenie a chráni mozog pred starnutím. Po stáročia sa považuje za symbol zdravia, plodnosti a vitality. Zdroj foto: Canva

Zahrnutie pestrého ovocia do denného jedálnička je jednoduchý a chutný spôsob, ako posilniť ochranu buniek pred poškodením a podporiť ich obnovu. Na rozdiel od syntetických doplnkov sú antioxidanty v ovocí komplexne viazané s ďalšími živinami, ktoré zvyšujú ich účinnosť.

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané