Cuketa ako všestranná superpotravina, ktorú musíte mať vo svojej kuchyni? Prečo ju jesť?

Cuketa ako všestranná superpotravina, ktorú musíte mať vo svojej kuchyni? Prečo ju jesť?
Zdroj foto: Canva

Cuketa patrí medzi najvšestrannejšie a najzdravšie zeleniny, ktoré môžeme zaradiť do svojho jedálnička. Obsahovo zahŕňa obrovské množstvo nutrientov a to pri minimálnom obsahu kalórií. Je bohatá na antioxidanty, vitamíny, minerály či vlákninu. Až 95 % tvorí voda. Či ju už konzumujete surovú, varenú či pečenú, alebo spracovanú ako súčasť v akejkoľvek inej forme zostáva výživovo bohatou a chutnou súčasťou zdravého stravovania.

Výživová hodnota cukety v číslach a jej výhody pre zdravie človeka

Cuketa je skutočne výživovou bombou. Aj keď je jej hlavnou zložkou z 95 % voda, obsahuje množstvo telu prospešných nutrientov.

Z hľadiska mikroživín je zdrojom vitamínov, minerálov či antioxidantov, ktoré majú protizápalové účinky. 

100 g čerstvej cukety má iba 17 kalórií, zanedbateľné množstvo tuku (0,32 g),  približne 1,21 g bielkovín a len 3,1 g sacharidov, no až 1 g vlákniny.

Potenciál dotvára vitamín C (17,9 mg), vitamín A (200 IU), vitamíny B komplexu, vitamín E (0,12 mcg) a vitamín K (4,3 mcg). Je významným zdrojom draslíka (261 mg) mangánu (0,11 mg), horčíka (18 mg), vápnika (16 mg), zinku (0,32 mcg), selénu (0,2 mcg), fosforu (38 mg) či medi (0,05 mg), (hodnoty na 100 gramov čerstvej cukety).

Bežná odporúčaná dávka cukety pre dospelého je približne 100 až 200 g za deň (ak máte pestrý jedálniček a nemáte problém s množstvom vlákniny tak 200 až 300 g). To predstavuje približne ½ až 1 stredne veľkú cuketu.

7 dôvodov, PREČO zaradiť cuketu do jedálnička

K jadru a benefitom...

1. Nízka energetická záťaž a vhodnosť pri diétach a pri cukrovke

Je mimoriadne nízkokalorická a jedna šálka čerstvo nakrájanej cukety (približne 124 g) má iba 21 kalórií, ale množstvo iných užitočných látok.

Trio: nízky glykemický index, málo kalórií a obsah vlákniny (a vody) robí z cukety optimálnu voľbu pre ľudí, ktorí sa snažia o redukciu telesnej hmotnosti a taktiež pre diabetikov. 

Aj vďaka nízkemu obsahu cukrov netvorí prudké výkyvy hladiny cukru v krvi. 

Vláknina ďalej pomáha regulovať pocit chuti na jedlo aj sladké a zvyšuje pocit nasýtenia.

Spravte si cuketové špagety, keď nahradíte cestovinu nastrúhanou cuketou.

2. Podpora trávenia a črevnej mikroflóry

Je vynikajúcim zdrojom rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny. Denný odporúčaný príjem vlákniny je 20 - 35 g. 

Vláknina, ktorú obsahuje (na 100 gramov - 1 gram) a jej rozpustná forma napomáha črevnému mikrobiómu, čo je prospešné nielen pre trávenie ale tiež imunitu a všeobecné zdravie.

Nerozpustná zložka zmäkčuje stolicu a napomáha k jej prechodu črevami aj vyprázdňovaniu, čím predchádza zápche.

Zdravé črevá - model čriev medzi rukami
Zdravá črevá a mikrobióm - zdravé trávenie sa spája s množstvom funkcií organizmu, ako i s imunitou. Spokojné brucho, spokojný človek. Zdroj foto: Canva

3. Studnica antioxidantov

Bohatstvo vykazuje výnimočným zastúpením antioxidantov, ktoré chránia naše bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Za zmienku stoja karotenoidy, ako je beta-karotén, luteín či zeaxantín, ktoré majú protizápalové a anti-aging účinky. 

Vedecké štúdie ukázali, že cuketa a jej bioaktívne zložky sú bezpečné a účinné pri ochrane DNA a nášho zdravia pred oxidačným stresom.

Čítajte tiež náš článok: Protizápalové potraviny? Strava pre prírodnú podporu zdravia

4. Podpora zdravia srdca a ciev

Pektín (forma vlákniny), a karotenoidy v nej obsiahnuté, poskytuje viaceré benefity pre zdravie srdca a ciev. Znižuje hladinu “zlého” LDL cholesterolu a zlepšuje hladinu “dobrého” HDL cholesterolu. Má tak protektívny charakter pred vznikom aterosklerózy a ostatných zdravotných komplikácií.

Draslík pomáha regulovať krvný tlak - znižuje riziko vzniku hypertenzie.

5. Zdravie kostí a pevnosť zubov

Kombinácia Vápnik+Fosfor+Vitamín K podporuje zdravie a pevnosť kostí či zubov. 

6. Vitalita očí a posila pre imunitu

Vitamín A, karotenoidy, luteín, zeaxantín - to sú látky dôležité pre zdravie očí a vitalitu zraku, nakoľko podporujú normálnu funkciu sietnice.

Pre imunitu je významná už niekoľkokrát spomínaná vláknina a vitamín C, ktorý z jedného hrnčeka čerstvej cukety pokrýva približne 25 % dennej potreby. 

7. Variabilita v kuchyni

Cuketu možno konzumovať viacerými spôsobmi. 

  • Surová - na plátky ako rezance a špagety do šalátov.
  • Varená, pečená, grilovaná, ako príloha či súčasť šalátov.
  • V polievkach a smoothies.
  • Fermentovaná a nakladaná, keď poslúži ako probiotický doplnok.
  • A v iných mnohých formách, v koláčoch, omáčkach…

Zaujímavosťou je, že spracovanie, ako napríklad varenie či parenie zvyšuje dostupnosť niektorých zložiek ako je napríklad vitamín A, naviac naruší sa jej štruktúra (zmäkčuje sa jej vláknina), čo pomáha pri trávení u niektorých citlivých ľudí. Pre zachovanie maxima živín sa ju odporúča nešúpať.

Cuketa na viaceré spôsoby - koláž
Na aký spôsob ste už jedli cuketu? Zdroj foto: Canva

Záverečné slová

Zaraďte cuketu do svojho jedálnička a využite jej mnohostranné benefity pre vaše zdravie a vitalitu! Je nenáročná na prípravu, a dokonca aj na pestovanie. 

Viac informácií sa dočítate aj v článku: Cuketa, aké sú jej účinky na zdravie? (Vitamíny a využitie)

Vyskúšajte ju s nami v kuchyni a to za pomoci našich receptov, ktoré nájdete v odkazoch: 

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • pmc.ncbi.nlm.nih.gov - Role of Zucchini and Its Distinctive Components in the Modulation of Degenerative Processes: Genotoxicity, Anti-Genotoxicity, Cytotoxicity and Apoptotic Effects
  • scirp.org - Study the Effect of Different Levels of Zucchini (Cucurbita pepo L.) on the Biological Indicators for the Prevention of Cardiovascular Disease in Rats Fed High-Fat Diets
  • eatingwell.com - What Happens to Your Body When You Eat Zucchini Regularly
  • hollandandbarrett.com - Courgette guide: Calories, nutrition & benefits
  • healthline.com - 12 Health and Nutrition Benefits of Zucchini
  • health.com - Health Benefits of Zucchini
  • medicalnewstoday.com - Zucchini: benefits and how to prepare and enjoy it
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané