- healthline.com - Benefits of Beta Carotene and How to Get It
- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Effects of oral vitamin E and beta-carotene supplementation on ultraviolet radiation-induced oxidative stress in human skin
- ncbi.nlm.nih.gov - Does daily use of sunscreen or β-carotene supplements prevent skin cancer in healthy adults?
Beta-karotén známy ako provitamín A a účinky na zdravie (karotenoidy, funkcia a delenie)
Beta-karotén patrí do skupiny tzv. karotenoidov. Karotenoidy sa prirodzene vyskytujú v prírode a dodávajú farbu – rastlinám a ich plodom, riasam, ale aj baktériám, ktoré sú schopné fotosyntézy.
Obsah článku
Karotenoidy
Karotenoidy sú v podstate „rastlinné farbivá“ pričom rastlinám, plodom, riasam a baktériám dodávajú žltú, oranžovú a červenú farbu. V ľudskom organizme karotenoidy pôsobia ako antioxidanty.
Antioxidanty sú látky, ktoré napomáhajú telu odbúravať voľné radikály. Voľné radikály sú reaktívne molekuly, ktoré poškodzujú bunkové štruktúry, vrátane bunkovej DNA – toto poškodenie sa označuje aj ako oxidačný stres.
Zároveň voľné radikály prispievajú k rozvoju mnohých ochorení – napr. kardiovaskulárne ochorenia, rakovina či diabetes mellitus II. typu (cukrovka 2. typu).
Za normálnych okolností je naše telo schopné tieto radikály neutralizovať samo. Avšak pri niektorých stavoch ako je – nezdravý životný štýl, nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie či nezdravá strava, sa ich v našom tele tvorí nadbytok.
Vtedy je vhodné konzumovať potraviny s obsahom antioxidačne pôsobiacich látok.
Základné delenie karotenoidov
Bolo už popísaných viac ako 600 druhov karotenoidov. Medzi najznámejšie patria napríklad:
- alfa-karotén,
- beta-karotén (betakarotén),
- beta-kryptoxantín,
- luteín,
- zeaxantín,
- lykopén.
Ako sme už spomínali – karotenoidy dodávajú farbu rastlinám a plodom. Preto ich musíme prijať spolu so stravou. Bohatými zdrojmi karotenoidov sú napríklad:
- paradajky,
- paprika,
- mrkva,
- pomaranče,
- mango,
- melón,
- špenát,
- kapusta a iné.
Karotenoidy sú rozpustné v tukoch. Preto pre ich lepšiu vstrebateľnosť je ideálne ich konzumovať aj so zdrojom zdravého tuku – napr. rôznymi druhmi orechov, semienok či mliečnymi výrobkami.
Paradoxne, krájanie a varenie potravín bohatých na karotenoidy, zvyšuje ich vstrebávanie a tým aj ich účinok.
Karotenoidy sa delia do dvoch hlavných skupín, pričom obe majú antioxidačné účinky. Poznáme:
- xantofyly,
- karotény.
Xantofyly
Tento druh karotenoidov rastlinám a plodom dodáva žltú farbu. Dôležité sú pre náš zrak, ale aj pokožku.
Do tejto skupiny sa zaradzuje luteín spolu so zeaxintínom. Obe tieto látky sú spájané najmä so zdravím a ochranou našich očí.
Bohatými zdrojmi týchto látok je:
Ďalším karotenoidom z tejto skupiny je kryptoxantín – rovnako dokáže pôsobiť ako provitamín A, a prispieva k nižšiemu riziku vzniku niektorých druhov rakoviny.
Nájdeme ho napríklad v:
- mangu,
- broskyniach,
- pomarančoch,
- papáji,
- kukurici.
Karotény
Dodávajú oranžovú a červenú farbu. Patrí sem už spomínaný alfa-karotén, beta-karotén a lykopén.
Bohatými zdrojmi karotenoidov sú:
Alfa a Beta karotén, rovnako ako beta-kryptoxantín (ktorý sa radí medzi xantofyly), slúžia aj ako prekurzory vitamínu A. To znamená, že naše telo dokáže z týchto karotenoidov vytvoriť vitamín A (retinol).
Beta-karotén a jeho účinky
Pozrime sa bližšie na jeho dôležitú úlohu...
Beta-karotén a jeho účinky na našu pokožku
Zdá sa, že vďaka svojmu antioxidačnému pôsobeniu, napomáha betakarotén chrániť našu pokožku pred slnečným ultrafialovým žiarením. Vplyvom ultrafialového žiarenia sa v našej pokožke tvoria voľné radikály, ktoré spôsobujú oxidačný stres – poškodzujú bunkové štruktúry.
Avšak aj napriek tomuto pôsobeniu neposkytuje dostatočnú ochranu pred slnečným žiarením, takže netreba zabúdať ani na aplikáciu opaľovacích prípravkov. Jedna štúdia preukázala, že samotné užívanie doplnkov s obsahom β-karoténu neznížilo výskyt rakoviny kože.
Beta-karotén a opaľovanie
Žiaden z výskumov nepotvrdil, že beta-karotén predlžuje, či urýchľuje opálenie pokožky. Naša pokožka „hnedne“ vďaka pigmentom v našej koži a pôsobením UV žiarenia na našu pokožku. Ide v podstate o ochrannú reakciu našej pokožky pred spálením.
Množstvo pigmentov je dané geneticky, takže beta-karotén ich nedokáže ovplyvniť.
Rovnako je to aj v prípade výdrže opálenia. Naša pokožka sa prirodzene obnovuje v daných časových intervaloch. A ani na tento časový interval nemá beta-karotén vplyv. Odumreté bunky z vrchnej vrstvy našej pokožky sa skrátka zošúpu a s nimi aj naše opálenie.
Beta-karotén a jeho účinky na zrak
Beta-karotén (a aj iné karotenoidy) napomáhajú pri ochrane zraku. Nedostatok vitamínu A je spájaný s poruchami zraku – najčastejšie so šeroslepotou. Šeroslepota sa prejavuje zhoršeným videním najmä počas tmy, hmly alebo za daždivého počasia.
Beta-karotén v spolupráci s ostatnými karotenoidmy, napomáha aj spomaliť rozvoj vekom podmienenej degenerácie makuly oka. Toto ochorenie sa vyvíja najmä s pribúdajúcim vekom, ale do istej miery pri jeho rozvoji zohráva rolu aj dedičnosť, či zlá životospráva spojená s:
- fajčením,
- vysokým krvným tlakom,
- vysokým cholesterolom,
- obezitou
- a cukrovkou.
Štúdie preukázali, že strava bohatá na beta-karotén môže znížiť riziko rozvoja degenerácie makuly oka u fajčiarov.
Odborníci však odporúčajú fajčiarom vyhýbať sa doplnkom s obsahom beta-karoténu – a to najmä tým, ktoré poskytujú viac ako 100 % denného príjmu vitamínu A.
Štúdie poukazujú na to, že vysoké dávky vitamínu A (prijatej, či už vo forme provitamínu alebo vitamínu samotného) v kombinácii s fajčením, zvyšovali riziko vzniku rakoviny pľúc.
Vo všeobecnosti sa teda odporúča konzumácia ovocia a zeleniny bohatej na karotenoidy, pred užívaním výživových doplnkov.
Zlepšenie kognitívnych funkcií
Mierne zlepšenie kognitívnych funkcií a pamäte bolo preukázané pri dlhodobom užívaní beta-karoténu (viac ako 18 rokov). V tejto oblasti však nie je úplne potvrdená účinnosť beta-karoténu.
Odporúčane denné množstvo beta-karoténu
Neexituje žiadne odporúčane denné množstvo beta-karoténu, ktoré by ste mali prijať. Pri dostatočne pestrej a vyváženej strave, však určite dokážete pokryť svoje potreby.
Obsah beta-karoténu v potravinách
Obsah beta-karoténu je v každej potravine rozdielny. Napríklad:
- 100 g varenej mrkvy obsahuje necelých 8 300 µg beta-karoténu,
- 100 g vareného špenátu obsahuje niečo málo cez 6 000 µg beta-karoténu,
- 100 g varených zemiakov obsahuje 9 400 µg beta-karoténu.
Nakoľko v potravinách sa nachádzajú látky, ktoré pôsobia ako provitamín A (karotenoidy) a zároveň aj vitamín A (živočíšna strava), je stanovený odporúčaný denný príjem pre vitamín A. Súčasťou tohto denného prímu je aj príjem beta-karoténu. Toto množstvo sa označuje ako ekvivalent aktivity retinolu (RAE).
Odporúčané dávky REA:
- dospelé ženy – 700 µg,
- dospelí muži – 900 µg,
- tehotné ženy – 770 µg,
- dojčiace ženy – 1 300 µg
Čo sa týka maximálneho denného príjmu karotenoidov (provitamínov A), nie je stanovená žiadna hranica. Pravdepodobne je to z dôvodu, že beta-karotén, ale ani ostatné karotenoidy, nespôsobujú závažné nežiadúce účinky, aj keď sú konzumované vo vysokých dávkach.
Nebola pozorovaná žiadna toxicita pri dlhodobej konzumácii potravín bohatých na beta-karotén.
Netreba však zabúdať, že je rozdiel medzi beta-karoténom prijímaným z potravy, a tým ktorý užívate v tabletovej forme. Ale ani pri prípravkoch s beta-karoténom neboli pozorované nepriaznivé účinky, a to ani pri dávkach 20 až 30 mg denne.
Jedným z typických nežiadúcich účinkov pri nadmernej konzumácii beta-karoténu je tzv. karotenodermia – ide o stav, kedy sa pokožka zafarbí do žlto-oranžova.
Beta-karotén má určite svoje prínosy pre naše zdravie. Aj keď je jeho užívanie spájané najmä s rýchlejším či dlhotrvajúcejším opálením, výskumy nepotvrdili žiadny z týchto účinkov. Konzumáciou zdravej a vyváženej stravy s dostatočným obsahom ovocia a zeleniny dokážete pokryť svoju dennú potrebu beta-karoténu.
Beta-karotén pôsobí ako provitamín A – naše telo ho dokáže premieňať na dôležitý vitamín A, ktorý chráni našu pokožku ale aj náš zrak.
Zaujímavé zdroje informácií
Súvisiace
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →