- sciencedirect.com - l-carnitine: Nutrition, pathology, and health benefits
- nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com - Therapeutic Effects of L-Carnitine and Propionyl-L-carnitine on Cardiovascular Diseases: A Review
- drugs.com - L-carnitine
- ods.od.nih.gov - Carnitine
- solen.cz - Co je a jak působí karnitin?
- prolekare.cz - Význam L-karnitinu u pacientů s chronickým renálním selháním léčených hemodialýzou
L-karnitín: Zázračný spôsob, ako si zlepšiť zdravie a schudnúť?
L-karnitín poznajú väčšinou športovci. Je vhodný len pre športovcov? Alebo má aj iné účinky?
Obsah článku
Názov karnitínu je odvodený z latinského slova caro. Čo v preklade znamená mäso. Pomenovanie vychádza z toho, že karnitín bol izolovaný z mäsa. Taktiež najlepším zdrojom je hovädzie, jahňacie a baranie mäso.
Karnitín sa vyskytuje v 2 formách:
- ľavotočivý L-karnitín - len táto forma je účinná,
- pravotočivý D-karnitín – táto forma je neúčinná. Môže blokovať vstrebávanie iných foriem karnitínu a pôsobiť až toxicky.
Medzi ďalšie formy L-karnitínu patria:
- Acetyl L-karnitín – má ochranný účinok na nervový systém,
- L-karnitín-L-tartrát – tlmí bolesti svalov a napomáha pri zotavení,
- Propionyl-L-karnitín – používa sa na liečbu kardiovaskulárnych ochorení.
Karnitin je látka, ktorá je súčasťou výživových doplnkov. Karnitín užívajú najmä športovci. Väčšina ľudí vníma karnitín ako súčasť prípravkov na chudnutie. Ktoré sú známe ako spaľovače tukov.
Okrem spaľovania tukov má L-karnitín má mnoho účinkov na organizmus.
Karnitín bol objavený v mäse zvierat v roku 1906. Dosť dlhú dobu bol zaradený do skupiny vitamínu B. Neskôr sa zistilo, že si ho ľudský organizmus vie vytvoriť sám. Účinky karnitínu na ľudský organizmus boli popísané v roku 1957.
Aké má účinky L-karnitín?
Karnitín prispieva k energetickému metabolizmu buniek a tkanív. Ovplyvňuje metabolizmus mastných kyselín. Podporuje tvorbu energie z aminokyselín a sacharidov. Karnitín znižuje hladiny triglyceridov. Zvyšuje hladiny dobrého HDL cholesterolu.
Okrem toho má aj antioxidačné účinky.
Športovci užívajú karnitín na zvýšenie výkonnosti, k zlepšeniu regenerácie a ako zdroj energie. L-karnitín je veľmi dôležitý pre správne fungovanie niektorých orgánov. Ovplyvňuje činnosť srdca, mozgu a svalov.
1. Srdce
L-karnitín ovplyvňuje metabolizmus voľných mastných kyselín. Taktiež zefektívňuje využitie cukrov. Podľa vedeckých štúdií u pacientov, ktorí boli liečení L-karnitínom došlo k výraznému zlepšeniu stavu v období miernej ischémie.
Karnitín má veľa priaznivých účinkov, ktoré podporujú zdravie srdca:
- antiischemický,
- antiarytmický,
- znižuje nebezpečenstvo náhlej srdcovej smrti,
- zvyšuje toleranciu záťaže (po angine pectoris).
Na liečbu kardiovaskulárnych ochorení sa využíva najmä propionyl-L-karnitín. Podľa dostupných informácií po jeho podaní došlo k zvýšeniu záťažovej kapacity. Propionyl-L-karnitín zvyšuje kontraktilitu srdca a periférnu dilatáciu.
2. Mozog
Mozog patrí medzi jeden z troch orgánov, v ktorom dochádza k tvorbe karnitínu. L-karnitín je veľmi dôležitý pre správne fungovanie centrálnej nervovej sústavy. Jeho efekt sa prejavuje najmä v metabolizme mastných kyselín. Bráni poškodeniu neurónov.
L-karnitín je nevyhnutný pre správne fungovanie centrálnej nervovej sústavy. Zúčastňuje sa na metabolizme mastných kyselín. Podľa vedeckých štúdií majú pacienti s poruchou autistického spektra zmenený metabolizmus karnitínu.
A taktiež majú zmenený metabolizmus mastných kyselín.
Výsledky vedeckej štúdie poukazujú na fakt, že karnitín má pozitívny vplyv na kognitívne funkcie pacientov trpiacich poruchou autistického spektra.
Podľa niektorých štúdií karnitín odďaľuje pokles kognitívnych funkcií u pacientov trpiacich Alzheimerovou chorobou.
3. Pečeň
Pečeň je ďalším orgánom, v ktorom sa tvorí karnitín. L-karnitín je veľmi dôležitý pre správne fungovanie pečene. L-karnitín sa zúčastňuje na metabolizme lipidov. Výsledkom jeho pôsobenia je ochrana pred stukovatením pečene.
Tip na náš článok:
Základné živiny v ľudskej strave: Čo sú to bielkoviny, cukry, tuky?
Okrem toho pomáha normalizovať hladiny pečeňových enzýmov.
4. Obličky
Pacienti, ktorí trpia chronickým renálnym (obličkovým) zlyhaním dochádza k poruchám metabolizmu rôznych látok. Vplyvom porúch metabolizmu dochádza ku vzniku závažných komplikácii. Z tohto dôvodu patria dialyzovaní pacienti k rizikovej skupine osôb.
Medzi zdravotné komplikácie patrí rozvoj aterosklerózy, vznik hyperparatyreózy, anémie a iné ochorenia.
L-karnitín je látka, ktorá uskutočňuje transport mastných kyselín cez mitochondriálnu membránu. Týmto spôsobom umožňuje ich oxidáciu. Výsledkom pôsobenia je získavanie energie vo svalových bunkách.
Predpokladá sa, že podávanie L-karnitínu môže zabrániť vzniku komplikácii u pacientov v dlhodobej hemodialyzačnej liečbe.
5. Svaly
Karnitín chráni svaly pred poškodením svalu po nadmernej námahe. Taktiež účinkuje proti bolesti svalov. Karnitín pôsobí na metabolizmus svalovej bunky. Týmto mechanizmom zlepšuje jej funkciu.
6. Pohlavné zdravie
Väčšina vedeckých štúdií sa zaoberá účinkom L-karnitínu na ženskú plodnosť. L-karnitín je dôležitý pre ženy pri liečbe:
Užívanie karnitínu u mužov sa odporúča v prípade, keď potrebujú zlepšiť kvalitu spermií. L-karnitín taktiež podporuje udržanie normálnej hladiny testosterónu.
Karnitín v potravinách
Dostatočné množstvo karnitínu pre naše telo je zabezpečované 2 cestami:
- Súčasť stravy - najvýznamnejším zdrojom sú živočíšne produkty. Najmä červené mäso.
- Endogénna cesta – organizmus si vytvorí dostatok karnitínu sám. Na jeho tvorbu je potrebný metionín a lyzín. Karnitín sa v našom organizme vytvára najmä v pečeni, obličkách a mozgu.
Potravina | Obsah karnitínu v mg (1 porcia) |
Hovädzí steak | 42 - 122 |
Mleté hovädzie mäso | 65 - 74 |
Mlieko | 8 |
Treska | 3 – 5 |
Kuracie prsia | 2 – 4 |
Zmrzlina | 3 |
Syr | 2 |
Celozrnný chlieb | 0,2 |
Špargľa | 0,1 |
L-karnitín vo výživových doplnkoch
Každým rokom sa zväčšuje trh s výživovými doplnkami, ktoré obsahujú L-karnitín. L-karnitín užívajú najmä športovci.
Ženy obľubujú výživové doplnky s obsahom L-karnitínu pretože túžia vyzerať atraktívne. L-karnitín je známym spaľovačom tukov. Tento efekt je výsledkom zrýchleného metabolizmu. Tuk je zdrojom energie a tým má efektívnejšie využitie.
L-karnitín zvyšuje množstvo dostupnej energie pre bunky. Čo telo využíva najmä počas cvičenia. Tým sa spaľuje viac tukov a zároveň sa podporuje chudnutie.
L-karnitín okrem športovcov potrebujú doplniť aj pacienti trpiaci deficitom karnitínu.
L-karnitín má v porovnaní s inými spaľovačmi tukov veľkú výhodu. Je vhodný aj pre ľudí s vysokým tlakom. Ale odporúča sa pravidelná kontrola krvného tlaku. U niektorých ľudí môže vplyvom upravenia hmotnosti dôjsť k zvýšeniu alebo zníženiu tlaku.
Podľa MKCH10 patrí deficit karnitínu do skupiny ochorení: E71.3 - Poruchy metabolizmu mastných kyselín.
Medzi príznaky deficitu karnitínu patria zmeny:
- vo funkcii svalov,
- v pečeni,
- v obličkách,
- centrálnej nervovej sústavy.
Medzi najčastejší príznak považujeme opakované ataky tzv. hypoketotickej hypoglykémie. Tento stav môže byť vyvolaný hladovaním, zápalovým ochorením alebo stresom.
V nasledujúcej tabuľke sú uvedené kombinácie L-karnitínu s inými látkami
Kombinácia | Účinky |
L-karnitín, inulín a stopový prvok - chróm |
|
Synefrín a L-karnitín tartrát |
|
L-karnitín, acetyl-L-karnitín, propionyl-L-karnitín, kotvičník zemný extrakt, senovka grécka extrakt, ženšen pravý extrakt, vitamín B6 a zinok |
|
Pre koho je vhodný L-karnitín?
L-karnitín sa odporúča užívať týmto skupinám ľudí:
- športovcom,
- ľudom, ktorí sa snažia schudnúť,
- tehotným ženám,
- dojčiacim ženám,
- seniorom,
- vegetariánom,
- diabetikom.
Je L-karnitín škodlivý?
Tak ako vo všetkom aj tu platí zásada, že príliš veľa všetkého škodí.
Mali by ste byť opatrní najmä pri užívaní výživových doplnkov, ktoré obsahujú L-karnitín. Pred tým ako začnete užívať výživový doplnok by ste sa mali poradiť s lekárom alebo lekárnikom.
Veľkú opatrnosť musíme mať, keď beriete niektoré druhy liekov. Pretože súčasné užívanie niektorých druhov liekov a L-karnitínu môže navzájom ovplyvniť ich účinky.
1. Estery ampicilínu
Karnitín interaguje s niektorými antibiotikami. Konkrétne s estermi ampicilínu. Napríklad je to pivampicilín. Chronické podávanie takýchto antibiotík môže viesť k vyčerpaniu zásob karnitínu.
2. Kyselina valproová
Kyselina valproová patrí do skupiny antiepileptík. Súčasným užívaním kyseliny valproovej a L-karnitínu môže dôjsť k zníženiu hladín karnitínu v krvi.
Vo všeobecnosti doposiaľ neboli hlásené žiadne prípady toxicity z predávkovania L-karnitínom. Vysoké dávky L-karnitínu môžu spôsobiť hnačku. U niektorých sa môže objaviť nevoľnosť, vracanie a kŕče v bruchu.
Zaujímavým príznakom predávkovania je telesný pach, ktorý zapácha po rybách.
Nedostatok L-karnitínu sa môže objaviť pri dlhodobom strese, po operáciách alebo pri ischemickej chorobe srdca. U niektorých sa môže objaviť primárny deficit karnitínu. Ten je geneticky podmienený. Jeho výskyt je veľmi vzácny.
Zaujímavé zdroje informácií
Súvisiace
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →