Pečivo a jeho výhody: Ako podporuje zdravie a kvalitné stravovanie?

Pečivo a jeho výhody: Ako podporuje zdravie a kvalitné stravovanie?
Zdroj foto: Canva

Pečivo patrí medzi základné potraviny už tisíce rokov.

Pečivo sa vyrába po celom svete v rôznych podobách od jednoduchého pšeničného pečiva, celozrnného, kváskového a iných druhov. 

Nejedná sa len o chutnú súčasť jedálnička, ale aj o dôležitý zdroj živín, ktoré môžu mať výrazný vplyv na zdravie. 

Čo všetko nájdete v pečive?

Pečivo je prirodzeným zdrojom:

  • Sacharidov – dodávajú telu energiu
  • Vlákniny - podporuje trávenie, zdravie čriev a reguláciu hmotnosti
  • Vitamínov skupiny B, železa, zinku, mangánuvápnika – dôležité pre nervy, krvotvorbu a imunitu

Samotná rafinovaná múka môže byť chudobná na živiny a nespĺňať nutričné potreby. Preto sa múka obohacuje o rôzne živiny, čím sa jej výživová hodnota zvyšuje a účinne sa znižuje riziko nedostatku potrebných živín.

Existuje mnoho druhov pečiva, ktoré sú vyrábané z rôznych druhov múky a pridaných živín. Zdroj foto: Canva
Existuje mnoho druhov pečiva, ktoré sú vyrábané z rôznych druhov múky a pridaných živín. Zdroj foto: Canva

Prečo si vybrať celozrnné alebo kváskové pečivo?

Pravidelná konzumácia celozrnných výrobkov sa spája s :

Pravidelná konzumácia celozrnného pečiva môže pozitívne vplývať na psychické a fyzické zdravie

Kváskové pečivo prechádza prirodzenou fermentáciou, vďaka čomu:

  • Má nižší glykemický index
  • Je ľahšie stráviteľné
  • Môže znižovať tráviace ťažkosti ako nadúvanie, kŕče

Ako pečivo prispieva k zdraviu?

  • Viac energie – sacharidy v chlebe podporujú stabilnú energiu počas dňa najmä tie v celozrnných produktov
  • Budete zdravšídlhšie žiť - Celozrnné sacharidy môžu znížiť riziko ochorenia srdca či rakoviny a priniesť k predlženiu dĺžky života
  • Lepšia nálada - môže podporiť tvorbu serotonínu a vy budete mať lepšiu náladu, znížite stres, úzkosť  
  • Pomoc pri chudnutí – vláknina zasýti a pomáha regulovať príjem kalórií
  • Zdravé črevá – celozrnné sacharidy podporujú trávenie a peristaltiku
  • Krajšia pleťvlasy – vitamíny skupiny B a bielkoviny pomáhajú udržať pokožku a vlasy zdravé
fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • ncbi.nlm.nih.gov - Health Benefits of Bread Fortification: A systematic Review of Clinical Trials according to the PRISMA Statement
  • eatingwell.com - What Happens to Your Body When You Eat Bread Every Day
  • thehealthy.com - Sorry, Low-Carb Dieters! Here Are 7 Sciennce-Backed Reasons You Should Eat More Bread
  • healthline.com - The 7 Healthiest Types of Bread
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané