Pohánka patrí medzi výživové poklady, ktoré si zaslúžia miesto v každej kuchyni. Je bezlepková, výborne stráviteľná a jej pozitívny vplyv na tráviaci trakt je vedecky podložený.
Jedným z najprirodzenejších spôsobov, ako podporiť tráviaci systém, je zaradiť do jedálnička potraviny bohaté na vlákninu, enzýmy a prospešnélátky. Pohánka je ideálnym príkladom.
Je dostupná, chutná a variabilná - dá sa pripraviť na sladko, na slano, fermentovať či použiť v raw kuchyni.
V tomto článku sa pozrieme na jej pozitívny vplyv na trávenie a ponúkneme vám tri jednoduchérecepty pre išpiráciu.
Pohánku prepláchnite a uvarte vo vode so štipkou soli (asi 15 min).
Po uvarení dochuťte medom, škoricou a pridajte ovocie alebo oriešky.
Pohánková kaša. Náš tip: Ak zmiešate pohánkové krúpy s gréckym jogurtom, chia semienkami a ovocím, viete si pripraviť aj chutný raňajkový puding. Zdroj foto: Canva
2. Pohánkový šalát
Ingrediencie
Postup
1 hrnček uvarenej pohánky
cherry paradajky, uhorka, paprika
olivový olej, citrónová šťava
čerstvá petržlenová vňať, soľ, čierne korenie
Zmiešajte uvarenú pohánku so zeleninou.
Dochuťte olejom, citrónom, soľou a korením.
Podávajte ako ľahký obed alebo prílohu.
Pohánkové zrná, nazývané aj krúpy, sa predávajú surové alebo pražené. Hnedé alebo slonovinovo sfarbené surové krúpy môžete opiecť na panvici a vytvoriť z nich chrumkavú súčasť šalátov. Pražené krúpy, ktoré sú hnedé s mierne zemitou, orieškovou chuťou, sa dajú variť ako ryža. Zdroj foto: Canva
3. Pohánkové lievance na slano
Ingrediencie
Postup
1 hrnček uvarenej pohánky
1 vajce
nastrúhaná zelenina (mrkva, cuketa)
soľ, korenie, bylinky
trochu ovsených vločiek na zahustenie
Všetko zmiešajte a vytvorte cesto.
Použite panvicu na lievance s trochou oleja.
Opečte z oboch strán.
Ak vymeníte soľ a zeleninu za med a ovocie, pripravíte si lievance aj na sladko. Podávajte s čerstvými čučoriedkami a javorovým sirupom. Zdroj foto: Canva
Trávenie je základom nášho celkového zdravia - ak nefunguje správne, trpí celý organizmus.
Moje zdravotnícke vzdelanie začalo na Strednej zdravotníckej škole v Nitre, ktorú som v roku 2004 ukončila ako všeobecná sestra. V štúdiu som pokračovala na Jesseniovej lekárskej fakulte UK v Martine, odbor pôrodná asistencia. Už počas školy som pracovala ako sestra na Gynekologicko-pôrodníckej klinike UNM v Martine, kde som sa ďalej špecializovala v oblasti inštrumentovania v operačnej sále. Neskôr som pôsobila ako vedúca sestra operačných sál, túto pozíciu som zastávala štyri roky. V roku 2011 som sa profesijne presunula na oddelenie hrudníkovej chirurgie UNB Ružinov. Po troch rokoch praxe ako operačná sestra som sa v roku 2014 vydala na novú životnú etapu – materskú dovolenku. Už viac ako desať rokov sa naplno venujem výchove troch synov, čo mi otvorilo nové obzory v oblastiach ako psychológia detí, moderné výchovné prístupy, komunikácia, výživa a zdravý životný štýl. Vďaka nim som získala ďalšiu formu praxe – tú životnú. Zdravotnícke vedy sa neustále vyvíjajú, a preto som sa aj počas rodičovskej dovolenky sústavne vzdelávala. V roku 2024 som úspešne ukončila magisterské štúdium v odbore pôrodná asistencia. Kombinácia mojich odborných vedomostí, zručností z praxe a skúseností nadobudnutých starostlivosťou o deti a rodinu ma priviedla k písaniu článkov pre Zdravoteka.sk, kde sa snažím prinášať čitateľom overené informácie, zrozumiteľným a ľudským jazykom. Písanie bolo vždy mojím snom, a som vďačná, že ho môžem dnes prepájať so svojou vášňou pre zdravotníctvo a pomoc ľuďom.
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí
mesačne.
Napíšte nám →
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.