Pohánka - priateľ trávenia: Zdravie na tanieri trikrát inak

Pohánka - priateľ trávenia: Zdravie na tanieri trikrát inak
Zdroj foto: Canva

Pohánka patrí medzi výživové poklady, ktoré si zaslúžia miesto v každej kuchyni. Je bezlepková, výborne stráviteľná a jej pozitívny vplyv na tráviaci trakt je vedecky podložený.

Jedným z najprirodzenejších spôsobov, ako podporiť tráviaci systém, je zaradiť do jedálnička potraviny bohaté na vlákninu, enzýmy a prospešné látky. Pohánka je ideálnym príkladom.

Je dostupná, chutná a variabilná - dá sa pripraviť na sladko, na slano, fermentovať či použiť v raw kuchyni.

V tomto článku sa pozrieme na jej pozitívny vplyv na trávenie a ponúkneme vám tri jednoduché recepty pre išpiráciu.

Všetko o pohánke sa dozviete z nášho článku: Aké sú účinky pohánky na zdravie? Ako ju správne pestovať a aké odrody poznáme?

Pohánka a jej vplyv na trávenie

Pohánka je prirodzene bezlepková pseudoobilnina, ktorá je výborná pre zdravé trávenie.

Tu je niekoľko spôsobov, ako ovplyvňuje náš tráviaci systém:

  • Vysoký obsah vlákniny – podporuje pravidelnú stolicu, čistí črevá a znižuje riziko zápchy.
  • Podpora črevnej mikroflóry – vláknina slúži ako potrava pre zdraviu prospešné baktérie.
  • Nízky glykemický index – stabilizuje hladinu cukru v krvi a znižuje zaťaženie tráviaceho traktu.
  • Ľahko stráviteľná – vhodná aj pri žalúdočných ťažkostiach a pri rekonvalescencii.
  • Protizápalové účinky – obsahuje rutín, ktorý pomáha pri zápaloch v tráviacom trakte.

Tri jednoduché recepty s pohánkou

1. Pohánková kaša na sladko

Ingrediencie  Postup
  • 1 hrnček pohánky (lámaná alebo celé krúpy)
  • 2 hrnčeky vody
  • štipka soli
  • med, škorica, ovocie, orechy podľa chuti
  • Pohánku prepláchnite a uvarte vo vode so štipkou soli (asi 15 min).
  • Po uvarení dochuťte medom, škoricou a pridajte ovocie alebo oriešky.
Na stole biela miska s pohánkovou kašou spolu s ovocím, orechmi a škoricou. V pozadí med. Sladké a zdravé raňajky.
Pohánková kaša. Náš tip: Ak zmiešate pohánkové krúpy s gréckym jogurtom, chia semienkami a ovocím, viete si pripraviť aj chutný raňajkový puding. Zdroj foto: Canva

2. Pohánkový šalát

Ingrediencie Postup
  • 1 hrnček uvarenej pohánky
  • cherry paradajky, uhorka, paprika
  • olivový olej, citrónová šťava
  • čerstvá petržlenová vňať, soľ, čierne korenie
  • Zmiešajte uvarenú pohánku so zeleninou.
  • Dochuťte olejom, citrónom, soľou a korením.
  • Podávajte ako ľahký obed alebo prílohu.
Biely tanier s pohánkovým šalátom so zeleninou - cherry paradajky, uhorka, petržlenová vňať. Ľahký obed, večera, alebo príloha k mäsu.
Pohánkové zrná, nazývané aj krúpy, sa predávajú surové alebo pražené. Hnedé alebo slonovinovo sfarbené surové krúpy môžete opiecť na panvici a vytvoriť z nich chrumkavú súčasť šalátov. Pražené krúpy, ktoré sú hnedé s mierne zemitou, orieškovou chuťou, sa dajú variť ako ryža. Zdroj foto: Canva

3. Pohánkové lievance na slano

Ingrediencie Postup
  • 1 hrnček uvarenej pohánky
  • 1 vajce
  • nastrúhaná zelenina (mrkva, cuketa)
  • soľ, korenie, bylinky
  • trochu ovsených vločiek na zahustenie
  • Všetko zmiešajte a vytvorte cesto.
  • Použite panvicu na lievance s trochou oleja.
  • Opečte z oboch strán.
Na bielom tanieri servírované pohánkovo-zeleninové lievance. V pozadí omáčka.
Ak vymeníte soľ a zeleninu za med a ovocie, pripravíte si lievance aj na sladko. Podávajte s čerstvými čučoriedkami a javorovým sirupom. Zdroj foto: Canva

Trávenie je základom nášho celkového zdravia - ak nefunguje správne, trpí celý organizmus.

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané