Aké sú účinky pohánky na zdravie? Ako ju správne pestovať a aké odrody poznáme?

Aké sú účinky pohánky na zdravie? Ako ju správne pestovať a aké odrody poznáme?
Zdroj foto: Getty images

Pohánka jedlá je jednoročná bylina, nenáročná na pestovanie. Jej pôvod je exotický, pochádza z Ázie. Má skvelé účinky na zdravie, čistí krv, podporuje funkciu obličiek. Okrem toho reguluje zrážanlivosť krvi, znižuje cholesterol a celkovo je prospešná pre náš imunitný systém.

Charakteristika

Pohánka jedlá inak nazývaná Fagopyrum esculentum je jednoročná bylina. Výška tejto byliny je 40 až 70 cm, výnimočne až 140 cm.

Pochádza z čeľade stavikrvovité (lat. Polygonaceae).

Aké sú jej účinky na naše zdravie? Ako ju správne pestovať a aké odrody pohánky poznáme? Na tieto a iné otázky Vám zodpovieme v našom článku.

Stonka je vzpriamená alebo riedko rozkonárená, často sfarbená do červena. Listy sú stopkatého tvaru, ale vo vrchnej časti sediace, s čepeľou srdcovitéhokopijovitého tvaru.

Šírka listu pohánky je približne taká istá ako jeho dĺžka.

Súkvetie, ktoré je tvorené z drobných bielychružovkastých kvetov, je vytvarované do dlhostopkatých nepravých strapcov.

Kvitnutie pohánky jedlej je v období od júna do júla.

Jej plody sú hnedé trojhranné nažky.

Výskyt pohánky

Pôvodne pochádza z Číny a z oblaste južného Sibíra.

Pestovaním sa dostala do mnohých častí sveta, ako sú napríklad Ázia, Európa a Severná Amerika.

V našich zemepisných šírkach sa vyskytuje predovšetkým v podhorských oblastiach, kde sa pestovala už od stredoveku, najviac v období 18. storočia.

Dodnes ju môžeme vidieť ako sa pestuje na poliach. Môžeme ju často nájsť aj na rumoviskách, skládkach, pozdĺž železníc a ciest.

Najviac je využívaná ako krmivo pre dobytok alebo ako výživná a zdraviu prospešná potravina.

Pohánka nie je veľmi náročná na živiny.V obdobiach sucha je vhodné porast pohánky častejšie zalievať.

Pretože má krátky vývinový cyklus (približne 90 dní), pestuje sa ako následná plodina, napríklad po obilninách.

Výsev sa uskutočňuje od druhej polovice májado začiatku mesiaca júl.

Upozornenie pre pestovateľov - začiatočníkov: Pohánka je veľmi citlivá na mráz!

Semená vysievame do hĺbky 1 až 2 cm do riadkov, ktoré sú od seba vzdialené približne 10 až 15 cm.

Porasty sa snažíme udržiavať v stave bez buriny.

Ak je možnosť je vhodné do blízkosti postaviť včelie úle, ktoré skvelo napomôžu jej opeľovaniu. Keďže je to veľmi dobrá medonosná rastlina, prítomnosť včiel jej zabezpečí opelenie a dobrú úrodu semien.

Počas zberu zbierame vňať, ktorú sušíme pri teplotách cca. 50℃

Vnútorné použitie

Vnútorné zloženie pohánky

Hlavnými zložkami, ktoré obsahuje nažka pohánky jedlej sú proteíny, sacharidy, tuky a minerálne látky.

Nažka pohánky obsahuje približne 58 – 70% škrobu, 12% bielkovín a 2 – 3 % tuku.

Najviac významnou zložkou pohánky je cholín a viac druhov flavonoidov, z ktorých je najvýznamnejší rutín.

V plodoch sú obsiahnuté vitamíny skupiny B, C a E.

Pohánka jedlá obsahuje celý rad minerálnych látok, ako napríklad:

  • draslík
  • fosfor
  • vápnik
  • horčík
  • selén
  • železo
  • meď
  • zinok
  • mangán

Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g varenej pohánky

Energia 95 kcal
Sacharidy 19,9 g
Vláknina 3 g
Tuky 0,62 g
Bielkoviny 3,38 g

Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g varenej pohánky

Vitamín B1 0,04 mg Draslík 88 mg
Vitamín B2 0,03 mg Fosfor 70 mg
Vitamín B3 0,94 mg Horčík 51 mg
Vitamín B5 0,35 mg Vápnik 7 mg
Vitamín B6 0,07 mg Sodík 4 mg
Selén 2,2 µg
Železo 0,8 mg
Meď 0,14 mg
Zinok 0,61 mg
Mangán 0,4 mg

Obsah antioxidantov v pohánke

Túto bylinu považujeme za cenný zdroj antioxidantov, ako sú tokoferoly, fenolové kyseliny a flavonoidy.

Tieto zlúčeniny majú najmä protizápalový účinok a taktiež sú prospešné pri hypertenzií, nakoľko majú hypotenzný účinok.

Sú výborné ako prevencia niektorých koronárnych chorôb.

Antioxidanty vyskytujúce sa v pohánke sú pre naše zdravie veľmi prospešné a za najvýznamnejšie sa považujú najmä vitamín E, vitamín C a polyfenoly.

Vitamín E spomaľuje proces starnutia buniek.

Starnutie buniek je spôsobené oxidáciou.

Vitamín E bráni oxidácii, ktorá je schopná premieňať LDL cholesterol na také formy, ktoré nám môžu spôsobiť upchatie ciev.

Pre vitamín C je charakteristické, že sa jedná o primárny antioxidant.

V našom tele neutralizuje deštruktívne voľné radikály, ako sú hydroxylové radikály a hydroperoxydové radikály.

Polyfenolové zlúčeniny sú považované za prírodné látky, ktoré sú prítomné v každej vyššej rastline.

Tieto zlúčeniny napomáhajú ľudskému organizmu v boji proti civilizačným chorobám a taktiež sa podieľajú na očiste nášho organizmu.

Flavonoidy vyskytujúce sa v pohánke

Flavonoidy sú charakterizované tým, že sú to významné látky, ktoré sa vyznačujú vysokým počtom pozitívnych fyziologických a biologických účinkov.

Sú zaradené do skupiny prírodných antioxidantov.

Obsahujú protizápalové, antialergické, kardiopreventívne, antivírusové a antidiabetické účinky.

Rutín, ktorý táto bylina obsahuje, ochraňuje kapiláry rastliny pred škodlivými vplyvmi voľných radikálov. Tým sa zabezpečuje bezproblémový transport vody v rastlinnom organizme.

Rutín spolu so svojimi derivátmi majú svoje uplatnenie vo farmakologickom priemysle ako inhibítory.

Konzumáciou pohánky sa potláča vývoj rakoviny hrubého čreva a rakoviny prsníkov.

Medzi najvýznamnejší účinok rutínu je spevňovanie stien kapilár.

Jeho schopnosťou je stimulovať účinok vitamínu C a adrenalínu na kapiláry.

Zvýšenú pevnosť a pružnosť cievnej steny nám zabezpečuje vňať pohánky.

Nažky sú nápomocné pri znižovaní cholesterolu a očiste organizmu.

Blahodárny účinok má aj na imunitný systém.

Vhodná je aj pre tehotné ženy, diabetikov a pri srdcových ochoreniach.

Veľmi účinne zníženie LDL cholesterolu a naopak HDL cholesterol zvyšuje

10 blahodárnych účinkov pohánky na naše zdravie

Pohánka a chudnutie

Pri chudnutí môže byť veľmi užitočná celozrnná pohánka.

Pohánka jedlá je menej kalorická ako pšenica alebo jačmeň.

Nie sú v nej obsiahnuté nasýtené tuky a cholesterol. Je bohatá na vlákninu a bielkoviny.

Táto kombinácia je dôležitá pri potláčaní chuti do jedla, pri regulácii glukózy v krvi, pri napomáhaní správneho trávenia a budovaní svalovej hmoty.

Pohánka pre diabetikov

Keďže pohánka neobsahuje veľa kalórii a je bez tuku, patrí medzi ideálne jedlo pre diabetikov.

Má v sebe obsiahnutú liečivú látku, ktorá zabezpečuje posilnenie kapilárnej steny, znižuje riziko krvácania.

Vďaka tomu znižuje riziko vzniku cievnej mozgovej príhody a infarktu myokardu, najmä u ľudí s vysokým krvným tlakom a cukrovkou.

Pomáha pri mikrovaskulárnej integrite a cirkulácii krvi u diabetikov, čím zabraňuje procesu poškodenia nervov, svalových buniek a strate funkcie obličiek.

D- chiro-inozitol je zlúčenina, ktorá je u pacientov s diabetom typu II. nedostatočná.

Táto zlúčenina je nevyhnutná pre vedenie inzulínu na kontrolu a liečbu pacientov s diagnózou diabetes mellitus typu II

Pohánka a krvný tlak

Je výborným zdrojom horčíka, ktorý je nástrojom pre zlepšenie krvného tlaku uvoľnením krvných ciev.

To spôsobuje, že krvný tlak sa zníži prirodzene bez škodlivých chemikálií.

Pohánka a zdravé srdce

Pre kardiovaskulárny systém je pohánka prospešná najmä pre jej obsah vitamínu B, niacínu, folátu a vitamínu B6.

Tieto vitamíny sa podieľajú na znížení koncentrácii cholesterolu v krvi.

Niacínom sa zvyšuje lipoproteín s vysokou hodnotou (HDL), ktoré ďalej zvyšujú pevnosť krvných ciev a odstránenie cholesterolu.

Minerály ako sú železo, fosfor, horčík, meď a mangán znižujú krvný tlak a zlepšujú okysličovanie krvi.

Pohánku môžeme považovať za veľmi prospešnú pre ľudí, ktorí majú problémy s ochoreniami kardiovaskulárneho systému.

Pohánkou proti rakovine

Na základe výskumov sa ukázalo, že konzumáciou stravy bohatej na vlákninu z celých zŕn, ako je aj pohánka, sa znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka.

Ženy, ktoré sú v menopauze, pri konzumácii celozrnnej vlákniny, majú nižšie riziko vzniku rakoviny prsníka.

Antioxidanty a lignany majú dôležitú funkciu pri príjme estrogénov a preto sú prospešné pre ženy či už počas alebo po menopauze.

Pohánka a ochrana pred detskou astmou

Výskum ukázal, že spotrebou celých obilnín, ako je aj pohánka, sa môže znížiť riziko vzniku detskej astmy o cca. až 50%.

Vzhľadom na to, že obsahuje vysoký obsah horčíka a vitamínu E, môže napomôcť pri znižovaní výskytu detskej astmy.

Pohánka na cievy

Rutín spolu s vitamínom C, ktoré sú v tejto byline bohato obsiahnuté, spevňujú cievy, zastavuú krvácanie (napr. pri kŕčových žilách či hemoroidoch) a pôsobia preventívne.

Vo väzivovom tkanive rutín zabezpečuje spevnenie a posilnenie aj tých najjemnejších cievok.

Pohánka a kosti

Mangán zabezpečuje zdravú kostnú štruktúru.

Tvorí základné esencie na vytváranie kostí a pôsobí ako koenzým, na podporu metabolického postupu v našom tele.

Podieľa sa na tvorbe spojivových tkanív, absorpcii vápnika a pri metabolizme tuku a cukru. Horčík je významný a prospešný pre zdravé kosti a zuby.

Má taktiež preventívne účinky pri reumatických ochoreniach a artritíde.

Pohánka a imunitný systém

Minerály ako fosfor, horčík, železo, meď, zinok a mangán, sú veľmi účinné pri liečbe nízkeho hemoglobínu v krvi (anémia), častých prechladnutí a chrípky.

Vonkajšie použitie

Táto rastlina má priaznivé účinky na zdravie najmä pri vnútornom použití, ale je taktiež veľmi prospešná pre našu kožu.

Pohánka na zdravú pokožku

Je veľmi nápomocná pri starostlivosti o pleť.

Pre veľký obsah rutínu, ochraňuje pokožku pred pôsobením slnečného žiarenia.

Antioxidanty a flavonoidy, ktoré sa v nej tiež vyskytujú, zabraňujú predčasnému starnutiu pokožky.

Horčík pôsobí relaxačne na cievy, čím zlepšuje krvný obeh.

Výsledkom je predovšetkým žiarivá a mladistvo vyzerajúca pleť.

Zber a skladovanie

Čo, ako a kedy zbierame?

Zber pohánky prebieha na začiatku jej kvitnutia a za suchého počasia, počas zberu zbierame vňať.

Obdobie zberu pohánky sú mesiace jún a júl.

Vňať sušíme bežným spôsobom.

Čerstvú vňať vieme využiť na jej priamu spotrebu (napríklad pri varení) alebo na výrobu tinktúry.

V liečiteľstve sa využívajú jej šupky, ktorými sú obalené zrná.

Pri kuchynskej úprave sa využívajú jej vylúpané zrná, ktoré sa prípadne môžu pomlieť na krupicu alebo na múku.

Ako správne pestujeme pohánku?

Na našom území rastú dva botanické druhy pohánky:

  • Pohánka jedlá (lat.Fagopyrum esculentum)
  • Pohánka tatranská (lat.Fagopyrum tataricum)

Oba druhy sú jednoročné byliny, ktoré patria do čeľade stavikrovitých.

Z nažiek sa obrusovaním získavajú krúpy a ich mletím múka.

Vo farmaceutickom priemysle je pohánka využívaná ako prírodný zdroj rutínu.

V lete je pohánka pastvou pre včely, pretože je to medonosná rastlina.

Nie je veľmi náročná na pestovateľské podmienky.

Vhodné pôdy na pestovanie sú:

  • ľahké až stredné 
  • hlinitopiesočnaté
  • piesočnato hlinité 
  • hlinité pôdy

Pôdy musia byť dobre zásobené živinami a dostatkom vlahy.

Je veľmi citlivá na nedostatok zrážok počas jej celého vegetačného obdobia.

Termín, kedy pohánku vysádzame závisí najmä od teploty pôdy.

Minimálna teplota pre klíčenie je medzi 7 - 8 ℃.

V našich podmienkach je dobré pohánku vysádzať koncom apríla až do polovice mája.

Pohánku zbierame, keď sú nažky zrelé, jej sfarbenie je tmavo hnedé. Zbierame spravidla dve tretiny zrelých nažiek.

Nažky, ktoré nie sú zrelé sú svetlé alebo dokonca zelené.

Po zbere je nutné z nažky odstrániť nečistoty, prímesy a dosušiť ich.

Ľudové liečiteľstvo

Pohánka obsahuje najúčinnejšiu látku, ktorá je pre náš organizmus prospešná a je ňou bioflavonoid rutín, nazývame ho aj vitamín P.

Vyskytuje sa vo vňati, najmä v kvitnúcej rastline a taktiež v jej semenách.

Napomáha a spevňuje steny žíl a ciev, zastavuje krvácanie, pôsobí ako prevencia pri vzniku modrín, zmierňuje krvácanie z nosa (lat. epistaxa) a ďasien.

Je veľmi nápomocný aj pri liečbe hemoroidov.

Taktiež pri kŕčových žilách, zlepšuje pružnosť ciev a prekrvovanie, zmierňuje silnú menštruáciu.

Na konzumáciu je vhodný pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch.

Nápomocný je pri regenerácii pečeňových buniek.

Obsiahnuté sú v nej aj iné látky, ako sú vitamín E a minerály, ale aj vitamíny skupiny B, ktoré sú potrebné pre náš imunitný systém, zdravú kožu a vlasy.

UPOZORNENIE pre alergikov

Pre osoby, ktoré majú alergiu na rutín, pohánka nie je vhodná.

Nežiadúce účinky 

Aj napriek obrovským prínosom pre naše zdravie, má pohánka aj svoje nežiadúce účinky.

Pri vysokom prijme sa môže vyskytnúť negatívne účinky, ako je napríklad potenie.

Alergia na rutín môže spôsobovať ekzém, žihľavku, vo výnimočných prípadoch astmatický záchvat až prudkú formu alergickej reakcie, nazývanú anafylaktický šok.

Aké rôzne odrody pohánky poznáme?

Odroda Pyra

Pochádza z Čiech a registrovaná je už od roku 1990.

Radí sa medzi skorú a stredne vysokú.

Vyznačuje sa tým, že má pomalý počiatočný rast, poliehavosť a stredne veľké semená šedo hnedej farby s čiernym mramorovaním.

Vhodná je pre menej priaznivé podmienky.

Vegetácia závisí od viacero faktorov, ako sú jej odroda, doba sejby, priebeh počasia v rozsahu 80 až 120 dní.

Ak sa vysieva neskôr jej rast a vývoj sa urýchľuje a tým sa dĺžka vegetačnej doby skracuje.

Špačinská odroda

Bola vyšľachtená na pracovisku v Špačinciach vo VŠS Borovce.

Je to stredne skorá odroda pohánky.

Jej vegetačná doba je o 6 dní kratšia ako odroda Pyra. Vysieva sa v období, keď sú už priemerné teploty nad 7℃, aby sa predišlo poškodeniu klíčiacich rastlín chladom.

Spôsob prípravy - varenie

Varením sa strácajú jej účinné látky, ktoré obsahuje.

Ideálnym riešením je pohánková krupica, ktorú si zalejeme horúcou vodou a necháme pod pokrievkou napučať.

Z pohánky vieme pripraviť aj chutné pokrmy, akými sú napríklad pohánková sladká kaša alebo pohánka na slano.

Zdroje

  • Herbár alebo od alchemilky po žindavu (Jaroslava Bednářová) - charakteristika pohánky
  • Herbár alebo príroda vo vašej kuchyni (Jaroslava Bednářová) - využitie a pestovanie pohánky
fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.