Recept na chutný a zdravý banánový chlieb

Recept na chutný a zdravý banánový chlieb
Zdroj foto: Getty images

Banánový chlieb je zdravý variant vhodný na raňajky, večeru aj na bežné maškrtenie. Podľa nášho receptu si pripravíme bezlepkový banánový chlieb s kúskami horkej čokolády.

Náročnosť stredná
Príprava 35 minút + pečenie 50 - 60 minút
Porcie približne 11 porcií 

Vhodný je s arašidovým maslom, džemom alebo len samotný s dobrým čajom či kávou, a to na raňajky, desiatu alebo aj zdravú večeru.

Vďaka pohánkovým vločkám je tiež vhodný aj pre celiatikov.

Hlavnou zložkou receptu sú, ako už samotný názov napovedá, banány. Tie sú plné vody a sacharidov, ktoré dodajú nášmu telu energiu

Výbornou vlastnosťou banánov je ich nízky obsah tuku.

Z minerálov obsahujú tiež draslík, horčík, fosfor, mangán meď, selén, sodík, vlákninu, zinok a železo.

Medzi vitamínmi prevláda A, B2, B6, B9 a C, ale aj E a K.

Medzi zaujímavosti banánov patrí napríklad to, že sa oberajú ešte zelené a potom sa nechávajú pri stabilnej teplote dozrieť. K dozrievaniu je ďalšou zaujímavosťou, že rozlišujeme hneď niekoľko stupňov zrelosti. V rámci týchto stupňov sa rozlišuje aj obsah cukru a škorbu v nich.

Banány sú skvelým pomocníkom v boji proti mŕtvici a tie nezrelé pomáhajú v boji proti rakovine.

Radia sa tiež medzi základné pomôcky pri babských receptoch proti hnačke, či naopak zápche. Skvalitňujú totižto naše trávenie a upokojujú ho pri podráždení.

Draslík v nich napomáha pre zdravie srdca a dobrý krvný tlak.

V obľube ich majú aj športovci, ktorým asistuje pri znižovaní svalových kŕčov, bolesti a pri regenerácií.

Konzumácia banánov sa odporúča aj študentom, ktoým upokoja nervy, regulujú stres a dokonca pôsobia ako prirodzené antidepresívum.

Využiť sa dá aj banánová šupka, ktorá sa používa pri problémoch s pokožkou, po uštipnutí hmyzom či pri odstraňovaní bradavíc.

Suroviny na banánový chlieb s horkou čokoládou

  • 4 banány,
  • 2 vajíčka,
  • 2 dcl kokosového mlieka,
  • 1/3 hrnčeka kokosového oleja,
  • 1 hrnček kokosovej múky,
  • 1 hrnček pohánkových vločiek (prípadne pohánkovej kaše - tá je už pomletá),
  • 150 g kvalitná horká čokoláda,
  • vanilkový extrakt,
  • soľ,
  • sóda bikarbóna,
  • med.

Recept

1. Najskôr si rozmixujeme vločky na jemno a zvlášť rozmixujeme alebo len vidličkou popučíme banány.

Ja banány s vajíčkami a mliekom zvyknem rozmixovať v smoothie mixéri.

2. Do zmesi banánov, mlieka, vajíčok, vanilky, medu a oleja pridáme a poriadne premiešame aj všetky suché suroviny ako vločky, posekanú čokoládu, múku, štipku soli a zarovnanú lyžičku sódy bikarbóny.

Hmotu najlepšie vymiešame metličkou, bude tak dobre prepojená a aj nadýchaná.

3. Zapekaciu misu poriadne vymastíme a vylejeme hmotu. Chlebík môžeme piecť v akejkoľvek forme, od srnčieho chrbta pokojne až po bábovku.

4. Pečieme asi 50 až 65 minút a to pri 170 stupňoch Celzia.

5. Keď je chlieb dobre upečený, necháme ho trošku vychladnúť a podávame.

Dobrú chuť.

Chlebík je vhodný pre alergikov na oriešky aj celiatikov. Samozrejme môžeme doňho pridávať aj oriešky, ovocie či už sušené alebo čerstvé. Vždy tak bude mať inú chuť a vôňu.

Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé recepty:

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané