Aká diéta a potraviny sú vhodné pri žalúdočných vredoch?
Žalúdočné vredy bolia, spôsobujú nevoľnosť, či vyvolávajú pálenie záhy. Nebezpečné sú v prípade, že prasknú. Vtedy ohrozujú pacienta vykrvácaním. Vznikajú pri poškodení sliznice žalúdka. Ako k tomu dochádza a aká je prevencia? Jar, ale tiež jeseň, je ich sezónou.
Obsah článku
Ich vzniku predchádza povrchové poškodenie žalúdka (erózia), pričom samotný vred zasahuje hlbšie štruktúry. Sú typické svojím sklonom k spontánnemu hojeniu i k častými recidívami (opakovaniami).
Vyskytujú sa hlavne na jar a na jeseň.
Môžu prebiehať so závažnými komplikáciami.
Postihujú 3x častejšie mužov ako ženy.
Príčina je multifaktorová, preto liečba a diéta pri vzniknutých vredoch musí byť racionálna.
Ako vzniká vred?
Sliznica žalúdka je tvorená cylindrickým epitelom usporiadaným do riasiniek a na jej povrchu vyúsťujú rúrkovité žliazky. Tie produkujú hlien (mucín), ktorý obaľuje vnútornú stenu, čiže má ochrannú funkciu a žalúdočné šťavy.
V žalúdočnej šťave je obsiahnutá prevažne voda (takmer 99%), soli, ióny, kyselina chlorovodíková (HCl), pepsín, gastrín, chymozín, lipáza a spolu tvoria bezfarebnú až žltkastú tekutinu s veľmi kyslým pH. Za deň sa vyprodukuje za normálnych okolností asi 1,5 až 2l tejto šťavy.
Žalúdok je miesto, ktoré sa s týmito šťavami dostáva do priameho kontaktu fyziologicky. Ich funkciou je ochrana žalúdka, ničenie choroboplodných zárodkov a rozkladanie potravy.
Rôznymi patologickými procesmi alebo chemicky (stravou, liekmi) sa však tvorba žalúdočných štiav zvyšuje (hyperacidita) a na žalúdok pôsobia deštruktívne.
Prvá fáza - zápalový proces
Dlhodobým a opakovaným pôsobením rôznych patologických vplyvov na stenu žalúdka vzniká jeho zápal (gastritída). Prejavuje sa zvýšeným prekrvením, kyprosťou, začervenaním a zdurením (opuchom) s hlienovým krytím. Gastritída sa prejavuje hlavne bolesťou v oblasti žalúdka.
Za rizikové vplyvy alebo faktory považujeme v prvom rade fajčenie a alkohol. Takisto aj rôzne lieky majú dráždivý účinok (antibiotiká, nesteroidné antiflogistiká, kyselina acetylsalicylová a iné).
Zabudnúť nesmieme ani na nezdravú, dráždivú stravu. Účinok týchto činiteľov znásobuje celkové oslabenie organizmu, napríklad vplyvom ochorení alebo stresových situácií.
Helicobacter pylori ako zákerný nepriateľ: Ako sa prenáša a prejavuje?
Druhá fáza - akútny erozívny proces
Neodstránením rizikových faktorov sa gastritída zhoršuje, miestne poškodzuje bunky sliznice žalúdka (erózia) s možnosťou nepatrného krvácania.
Poškodenie je stále povrchové, nezasahuje do hlbších štruktúr. Vtedy ide o akútnu erozívnu gastritídu. Tieto zápaly nie sú hnisavé avšak zápalový infiltrát, ktorý produkujú môže poškodzovať žalúdočné žliazky a viesť k premene bunkových štruktúr na hladké. Táto premena je cieľová pri vzniku nádoru žalúdka.
Tretia fáza - vred žalúdka
Progresiou erozívneho procesu sú postupne poškodené aj hlbšie časti, čím vzniká žalúdočný vred. Má v priemere asi 1 cm a okrúhly tvar.
Zasahuje nielen povrch sliznice, ale dostáva sa až do podslizničného väziva (submucosa). Pri nahlodaní cievy dochádza k jej ruptúre (prasknutiu), čo býva neraz príčinou smrteľného krvácania. Navonok sa prejaví masívnym zvracaním čerstvej krvi a ukrutnými bolesťami.
Ako sa žalúdočný vred prejavuje?
Prvým prejavom býva bolesť, pridružuje sa nevoľnosť či zvracanie. Príznaky sa však menia podľa štádia, v ktorom sa vred nachádza.
Bolesť v epigastriu
Najčastejšie sa prejavuje bolesťou v oblasti žalúdka v súvislosti s príjmom potravy. Vzniká ihneď po najedení a mizne pri vyprázdnení žalúdka.
Pokiaľ je bolesť trvalá, môže to znamenať penetráciu vredu do susedného orgánu, napríklad do pankreasu (typicky vyžaruje do chrbta) alebo aj iné ochorenie.
Dôvodom je zvýšená sekrécia žalúdočných štiav, ktoré okrem rozkladania potravy pôsobia deštruktívne aj na vlastnú sliznicu.
Bolesti sú v oblasti žalúdka, presnejšie v hornej časti brucha v strede, hneď pod hrudnou kosťou. Môžu vyžarovať smerom k hrudníku do vyšších partií alebo aj dozadu do chrbta.
Pri vyžarovaní do hrude pripomínajú bolesti hrudníka pri akútnom infarkte srdca. Väčšinou sú kŕčovitého alebo pálivého charakteru, prípadne spôsobujú silný tlak.
G.E.R.D a pálenie záhy
Nadbytok šťavy spôsobuje jej reflux do vyšších častí gastrointescinálneho traktu (tráviaceho traktu), čiže sa dostáva smerom hore naprieč zvieračom medzi žalúdkom a hltanom až do samotného hltana (regurgitácia), čo sa prejavuje pálením záhy alebo laicky "kyselinou".
Pálenie záhy = pyróza.
Gastroezofageálny reglux (alebo aj GERD) je nepríjemný, časom môže byť na príčine zápalových procesov aj v hltane.
Pokiaľ sú tieto príznaky opakujúce sa a spojené s vracaním silne kyslej žalúdočnej šťavy so zvyškami potravy z predošlého dňa, hovoríme tomu pylorostenóza (ochorenie zvierača nad žalúdkom).
Tá niekedy úplne mení klinický obraz typický pre vred. Prejavuje sa pretrvávajúcou ťažobou na žalúdku, zvracaním štiav a zvyškov potravy a pacienta vysiľuje. Ten je slabý, nemá chuť do jedla, chradne a stráca na hmotnosti.
Nevoľnosť a zvracanie
Ďalším príznakom je napínanie na zvracanie - nauzea až zvracanie.
V úvode pacient zvracia žalúdočný obsah, neskôr už len bezfarebný vodnatý obsah, prípadne sfarbený dožlta.
Obsah má svoj typický zápach. V prípade erozívneho procesu na žalúdku a vredovej choroby, môže byť vo zvratkoch prítomnosť malého nepatrného množstva krvi.
Prítomnosť krvi alebo aj koagúl (prítomnosť krvných zrazenín) je indikátorom zvýšenej pozornosti a u veľa chorých aj dôvodom vyhľadania lekára, ktoré sa stáva nutnosťou.
Krv nám signalizuje už prítomnosť vzniknutých vredov, kedy prevencia nemá zmysel a začína sa liečba.
Zvracanie krvi, hemateméza
Najzávažnejšou komplikáciou, respektíve jeho následkom je perforácia vredu. Je to nahlodanie krvnej cievy s následným krvácaním do žalúdka.
Navonok sa prejavuje masívnym zvracaním čerstvej krvi (hematemézou). Tá je spojená s ukrutnými bolesťami v epigastriu.
Prítomnosť krvi v stolici sa prejavuje čiernou stolicou.
Krvné straty bývajú veľké a ak sa chorý nedostane včas do zdravotníckeho zariadenia hrozí, že upadne do hemoragického šoku (z krvných strát), ktorý sa môže skončiť až smrťou.
Nadmerné straty krvi sa prejavujú celkovou slabosťou, únavou, malátnosťou, spavosťou, pocitom na odpadnutie. Tlak krvi sa výrazne znižuje, čo môže spôsobiť aj kolaps a následne bezvedomie.
Tesne pred kolapsom je častá dezorientácia s nedostatočného prekrvenia a prekysličenia mozgu. Akcia srdca sa zvyšuje rovnako ako aj dychová frekvencia. Koža chorého je výrazne bledá a studená na dotyk s lepkavým potom.
Aká je diéta pri žalúdočných vredoch a čo je absolútne nevhodné?
Žalúdočný vred je ochorenie žalúdka, respektíve jeho sliznice. Vo väčšine prípadov sa hojí spontánne.
Rôzne druhy liekov, látok a potravy však môžu vplývať dráždivo a podporovať tento patologický proces, alebo aj byť príčinou vzniku vredu. Naopak existujú lieky, ktoré napomáhajú pri liečbe vredovej choroby a rovnako tak potraviny, ktoré na žalúdočnú sliznicu pôsobia priaznivo.
Nápoje, ktorým by sme sa mali vyhýbať
Niektoré nápoje podobne ako aj strava, či lieky môžu dráždiť žalúdočnú sliznicu svojím zložením. Podráždená sliznica žalúdka sa zápalovo mení, až vzniká vred žalúdka.
Alkoholické nápoje
Najhorší účinok má v prvom rade nepochybne alkohol. Okrem toho, že spôsobuje poruchy psychiky a správania, jeho účinok je aj biologický. Priamo pôsobí na tkanivá a spôsobuje ich poškodenie. Má vplyv na látkovú premenu, zohráva významnú úlohu pri vzniku cukrovky, poškodzuje centrálnu nervovú sústavu, srdce, či obličky.
Najznámejšie ochorenie tráviaceho traktu, ktoré priamo spôsobuje, je cirhóza pečene, ďalej je to pankreatitída, gastroezofageálny reflux, pažerákové varixy, alkoholová gastritída, žalúdočné vredy až rakovinu žalúdka.
Vzniknutý vred prehlbuje a urýchľuje jeho prasknutie s následným krvácaním, ktoré sa zvyšuje dilatáciou (roztiahnutím) ciev, tiež účinkom alkoholu.
Káva
Kto by si nedal šálku kávy denne? V dnešnom svete plnom stresu bez nej niektorí z nás nevedia fungovať. Okrem toho, že nás ráno „nakopne", má aj svoje negatíva.
Pitie kávy vo väčšom množstve spôsobuje závislosť na nej. Dokonca sa radí medzi ľahké drogy. Hovorí sa, že zohráva významnú úlohu pri vzniku rakoviny, pôsobí na obličky močopudne, čím je priamo zodpovedná za vznik dehydratácie. Má tachykardický účinok - zrýchľuje akciu srdca.
U tehotných môže byť väčšie množstvo kávy, rovnako ako alkoholu, spúšťačom potratu.
Na trávenie vplýva zvýšeným vylučovaním žalúdočných štiav, hyperaciditou žalúdka s následnou gastritídou a vznikom vredu.
Hyperacidita zhoršuje aj liečbu vzniknutého vredu, prípadne sa priamo podieľa na vzniku vredových komplikácií. Znižuje tiež odolnosť zvierača nad žalúdkom, spôsobuje gastroezofageálny reflux a pálenie záhy.
Energetické nápoje
Podobné účinky ako káva majú energetické nápoje. Taktiež obsahujú kofeín a okrem toho množstvo iných látok, ktoré negatívne vplývajú na viacero orgánov. Spôsobujú tachykardiu, arytmie a v kombinácii s alkoholom môžu mať až fatálne následky. Zužujú srdcové cievy, vzniká ich ischémia s bolesťami na hrudi.
Častá je nespavosť, následná únava a bolesti hlavy.
Dráždivo pôsobia aj na tráviaci trakt vznikom gastroezofageálneho refluxu, gastritídy a vredu. Navyše sú bublinkové, čím sa tento ich dráždivý účinok znásobuje.
Perlivé nápoje
Samotné bublinkové nápoje nie sú nebezpečné. Oxid uhličitý, ktorý obsahujú, človek bežne vygrgá. Môžu spôsobiť zvýšené vylučovanie žalúdočných štiav, preto by sa im mali vyhýbať ľudia už so vzniknutým vredovým ochorením z dôvodu zlepšenia priebehu ochorenia.
Ak sú sladené, je lepšie siahnuť na tie, ktoré majú nižší obsah cukrov.
Na žalúdok vplýva nielen chemické zloženie nápojov, ale aj fyzikálne vplyvy ako teplota. Vyššie riziko komplikácií pri vredoch žalúdka nastáva, ak sú požité nápoje príliš horúce (čaj, polievka, horúca čokoláda) alebo studené (zmrzlina, drinky s ľadovými kockami).
Blahodarný účinok čistej vody
Pre človeka je voda nevyhnutná pre život. Pitnú vodu získavame destiláciou. Má vyvážené množstvo minerálnych látok a je zbavená nečistôt. Pitná, nesladená a neperlivá voda je teda najvhodnejšia. Hydratuje a nedráždi žalúdok. Dostatočný príjem vody sa odporúča takmer pri všetkých ochoreniach.
Nevhodné potraviny
Ako stimulanty tvorby žalúdočných štiav pôsobia viaceré potraviny. Pri žalúdočných vredoch by sme sa mali vyhýbať v prvom rade mastným a vyprážaným pokrmom.
Z mäsových výrobkov je najnevhodnejšie červené a bravčové mäso, slanina, škvarky, klobása, údené mäso a akékoľvek vyprážané mäso na oleji.
Vyhýbať sa treba aj prílišnému dochucovaniu jedál soľou, ale hlavne koreninami. Korenisté jedlá dráždia žalúdok a sú spúšťačom vzniku bolestí. Milovníci pikantných špecialít s chili papričkami a inými koreninami budú mať najväčší problém vzdať sa svojich obľúbených jedál.
Nepriaznivo pôsobí aj biele pečivo a kysnuté cesto. Vyhýbať by sme sa preto mali väčšiemu množstvu pečiva, kysnutých koláčikov, pagáčikov od babičky a iných dobrôt, ako napríklad pizza. Nebezpečné sú aj niektoré druhy citrusových plodov.
Diétne potraviny, ktoré vredom povedia zbohom
Strava pri vredoch by mala byť racionálna (rozumná) a šetriaca zároveň. Pod týmto pojmom rozumieme potraviny, ktoré nedráždia, nezaťažujú žalúdok a obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok. Nepochybne sem patrí ovocie a zelenina.
Medzi zeleninu, ktorá napomáha pri liečbe vredov zaraďujeme brokolicu. Má vysoký obsah vitamínu C, ale aj iných, ako napríklad vitamínu B a E a provitamínu A.
Je zdrojom železa a kyseliny listovej takisto vápnika, síry, zinku a fosforu. Betakarotén, ktorý v nej nájdeme pôsobí ako antioxidant a známa je aj svojimi účinkami proti nádorovému bujneniu vplyvom isothiokynátu a glukorafamínu.
Je dokázané rôznymi testami, že zabíja Helykobactera pylori, ktorý je kľúčový pri vzniku žalúdočných vredov vtedy, keď už antibiotiká nie sú účinné. Treba zvýšiť pozornosť pri konzumácii surovej brokolice, pretože obsahuje aj vysoké množstvo síry. Tá sa vyparí varením.
Veľmi dobrá je aj paprika pre vysoké množstvo vitamínov ako je A, B, C, E, K, železa a kyseliny listovej.
Takisto ju možno konzumovať pri prevencii proti vzniku nádorových ochorení. Tiež obsahuje karotenoidy, horčík, vápnik, vysoké množstvo vlákniny, ktoré napomáha pri trávení, kapsaicín spaľujúci tuky a podieľajúci sa na metabolizme cholesterolu. Draslík zase napomáha pri hospodárení s vodou.
Špenát je zdrojom vitamínu A, B6, E, K, železa, vápnika, horčíka, kyseliny listovej, kyseliny L-askorbovej, kobalamínu, flavonoidov s antioxidačnými účinkami. Má tiež protirakinotvorné účinky a je dobrým pomocníkom v boji proti vredom.
Blahodárne pôsobí aj na srdce a cievy.
Kapusta obsahuje obrovské množstvo vitamínu C, tiež vitamín B, E a K, selén, draslík, železo, zinok, vápnik, betakarotén. Kvasením vzniká tiež vitamín B12.
Obsahuje aj vysoké množstvo vlákniny, ktorá udržiava zdravú črevnú mikroflóru a priaznivo ovplyvňuje trávenie, zabraňuje vzniku žalúdočných vredov a čerstvá šťava z kapusty sa používa na pálenie záhy.
Zeler možno považovať za zdroj B-komplexu. Obsahuje všetky vitamíny tejto kategórie, a to vo vyváženom množstve. Jeho listy sú zdrojom vitamínu C. Nájdeme v ňom aj vitamíny A, E a K.
Z minerálnych látok sú to železo, zinok, draslík, horčík, chróm, sodík, vápnik či jód. Z jeho najdôležitejších účinkov na trávenie je znižovanie hladiny cholesterolu, napomáha pri zápche, znižuje riziko žalúdočných vredov a rakoviny žalúdka.
Znižuje chuť na sladké a mastné jedlo.
Mrkva sa vyznačuje obsahom vitamínov A, B, C, D, E, železa, vápnika a draslíka. Napomáha pri metabolizme tukov, čím napomáha pri hromadení sa tukov v pečeni, detoxikuje, odvádza nadmernú žlč, čím napomáha správnemu tráveniu.
Má protizápalové a protirakovinotvorné účinky.
Zemiaky alebo tiež ľuľok zemiakový je rastlina obsahujúca vitamín B1, B2, B3, B5, B6, B9,C, K a PP. Z minerálov je to železo, draslík, zinok, sodík, mangán, fosfor, a vápnik. Zemiaky pozitívne vplývajú na trávenie z dôvodu vysokého obsahu vitamínu C a sacharidov, ktoré nás robia sýtymi.
Šťava zo zemiakov sa používa na gastritídy, ale aj pri ochoreniach pečene.
Viac draslíka ako banán obsahuje exotické avokádo. Okrem toho v ňom nájdeme železo, kyselinu listovú, zinok, mangán, meď, fosfor, tiamín, riboflavín, niacín a vitamíny skupiny A, B, C, E, K.
Má protizápalové účinky, za ktoré vďačí veľkému obsahu nenasýtených mastných kyselín. Je zdrojom vlákniny a antioxidantov. Je známe svojimi protizápalovými účinkami a úlohu zohráva aj metabolizmus tukov.
Protizápalovo a prečisťujúco pôsobí hrozno. Vďačíme za to obsahu flavonoidov. Jedna bobuľa obsahuje až 80% vody, vitamíny B6, C a E, a z minerálnych látok sú to železo, horčík, vápnik, sodík, meď mangán, fosfor. Má vysoký obsah sacharidov, vlákniny a bielkovín.
Znižuje hladinu cholesterolu, obnovuje bunkovú štruktúru a napomáha tráveniu.
Marhule sú veľkým zdrojom betakaroténu, vitamínov A, B1, B2, B6, C a K. Obsahujú veľa draslíka a fosforu, takisto horčík a vápnik. Ostatné minerálne látky sú v marhuli zastúpené v menšom množstve.
Regenerujú bunky, priaznivo vplývajú na sliznice hlavne fajčiarov, a pomáhajú s trávením.
Treba spomenúť aj jablká, ktoré dezinfikujú dutinu ústnu, napomáhajú pri metabolizme cholesterolu, zbavujú telo toxínov vďaka kyseline jablčnej, pomáhajú liečiť ochorenia pečene a žlčníka, regulujú kyslosť žalúdka. Používajú sa hlavne u malých detí pri liečbe žalúdočného a črevného kataru. Svoje nezastupiteľné miesto majú pri prevencii a liečbe žalúdočných vredov.
Obsahujú vitamín A, B, C, E, K, kyselinu listovú a v menšom množstve kyselinu pantoténovú. Z minerálov prevažuje v jablkách prítomnosť draslíka, fosforu, horčíka a sodíka.
Pravidelnou konzumáciou broskýň očistíme svoje telo od toxínov. Pôsobia detoxikačne a laxatívne (preháňavo), čím prečisťujú tráviaci trakt, napomáhajú pri prevencii vzniku vredovej choroby a podporujú chudnutie. Za tento účinok vďačíme vysokému množstvu draslíku, horčíku, selénu, zinku a vlákniny. Z vitamínov prevládajú vitamín A a C.
Obsahujú aj veľké množstvo antioxidantov, ktoré zabraňujú šíreniu nádorového bujnenia.
Najmenej dráždi sliznicu žalúdka banán. Zároveň napomáha tráveniu tým, že pohlcuje nadbytok vody v črevách. Ak máte vredy a fajčíte, tak práve toto ovocie vám pomôže zmierniť prípadné abstinenčné príznaky.
Nájdeme v ňom zdroj kyseliny listovej, kyseliny pantoténovej, niacín, vitamíny A, B, C, E, K.
Čučoriedky posilňujú obranyschopnosť, detoxikujú, upravujú hladinu cukru v krvi, pôsobia protizápalovo. Zmierňujú zvracanie nielen pri vredoch. Obsahujú vitamín A, B, C, E, K, železo, vápnik, sodík, zinok, selén, mangán, horčík, draslík, fosfor a kyselinu listovú a pantoténovú.
Pri vredovej chorobe treba uprednostniť celozrnné pečivo pred bielym, prípadne staršie a tvrdšie pečivo. Z mäsových výrobkov by sme mali vyberať len chudé mäso a dbať aj na prípravu.
Neuškodia ani vajíčka. Upokojujúco pôsobí na sliznicu žalúdka aj vyššie spomínaný banán či tvaroh. Z tekutín je najlepšia voda alebo slabší odvar z nechtíkového alebo kamilkového čaju.
Pozitívny sa ukázal aj vplyv aloe vera a kolostra.
Otestujte sa
Súvisiace
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →