Zdravé sladenie: ako nahradiť cukor vhodnejšími alternatívami?

Zdravé sladenie: ako nahradiť cukor vhodnejšími alternatívami?
Zdroj foto: Getty images

Nadmerný príjem jednoduchého cukru je spájaný s oslabenou imunitou a rizikom vzniku rôznych ochorení. Patrí k nim najmä obezita, cukrovka a srdcovocievne choroby. Ako teda sladiť zdravšie?

Sacharózu, ktorú poznáme najmä ako klasický biely cukor, je ten druh cukru, ktorý by sme mali obmedziť v jedálničku.

Rafinovaný cukor, práškový či kryštálový, je často využívaný na sladenie pokrmov.

Rafinácia znamená, že zo zmesi, ktorá bola získaná z cukrovej repy, odstránené vitamíny, minerály a iné zložky. Po „vyčistení” zmes pozostáva z jednoduchých cukrov, ktorá má bielu farbu.

Skúste siahnuť po iných sladidlách, ktoré obsahujú živiny a sú tak zdravšou variantou sladenia.

Prírodné varianty sladenia

Med

Med patrí medzi najobľúbenejšie a najvyužívanejšie prírodné sladidlá. Kalorickou hodnotou je med podobný cukru, no je jeho zdravšou alternatívou. Obsahuje vitamíny i minerály.

Stévia

Patrí medzi populárne sladidlá. Jedná sa o rastlinu, ktorá disponuje sladkou chuťou Výhodou je, že neobsahuje skoro žiadne kalórie. Je tak veľkým konkurentom klasického cukru i umelých sladidiel.

Kokosový cukor

Vyrába sa z kvetov kokosovej palmy, a to zahrievaním a odparovaním vody. Neprechádza rafináciou, a tak si zachováva svoj pôvodný obsah látok. Má nižší glykemický index.

Javorový sirup

Vyrába z miazgy javorov a je tak zaujímavý svojou chuťou a arómou. Väčšinu sirupu tvorí jednoduchý cukor, no obsahuje aj bioaktívne látky. Energetická hodnota produktov na trhu je však rôznorodá.

Agávový sirup

Je vyrobený zo šťavy rastliny agáve. Je typický vyššou sladivosťou. Kvôli vyššiemu obsahu fruktózy sa tento sirup vyznačuje nižším glykemickým indexom. 

Prírodné sladidlá
Prírodné sladidlá. Zdroj foto: Getty images.
fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • healthline.com - 5 Natural Sweeteners That Are Good for Your Health. Katherine Marengo LDN, R.D.
  • VOJÁČEK, Jan a KETTNER, Jiří. Klinická kardiologie. 5. vydání. Jessenius. Praha: Maxdorf, [2022]. ISBN 978-80-7345-744-0.
  • KOHOUT, Pavel; HAVEL, Eduard; MATĚJOVIČ, Martin a ŠENKYŘÍK, Michal (ed.). Klinická výživa. Praha: Galén, [2021]. ISBN 978-80-7492-555-9.

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané