- mladyvedec.sk - Banány
- bananalink.org.uk - All About Bananas
- bbcgoodfood.com - Top 5 health benefits of bananas
- webmd.com - Banana - User, Side Effects, and More
- everydayhealth.com - Bananas: Nutrition Facts, Health Benefits, and More
- fdc.nal.usda.gov - Bananas, raw
- thekitchencommunity.org - Can Bananas Be Refrigerated?
- quora.com - What are some examples of non-edible bananas?
Banán: Aké má účinky? Kedy ho jesť a kedy to nie je žiadúce? + druhy
Banán je podlhovasté, jemne zaoblené ovocie, so žltou nejedlou šupkou. Vo svojom vnútri ukrýva jemnú, sladkú dužinu plnú živín. Považuje sa za jednu z najdravších potravín. Je to tropický a najpestovanejší druh ovocia vo svete.
Charakteristika
Patrí ku tropickému ovociu pestovanému v tropickom pásme na celom svete, v Afrike, Latinskej Amerike, v Tichomorí i Karibiku. Rastie v blízkosti tropických pralesov.
Pôvod banánu pochádza z juhovýchodnej Ázii.
Banán rastie na banánovníku, ktorý patrí do čeľade banánovnikovitých.
Banánovník je vo všeobecnosti vysoká bylina, ktorá dorastá v niektorých krajinách až do výšky 15 metrov.
Banánovník patrí medzi najväčšiu bylinu na svete
Banánovník je podobný palme. Má vysoký kmeň a na vrchole veľké listy v tvare ružici.
Je trvácna rastlina.
Vyrastá z cibuľky alebo podzemku.
Pestujú sa v tropickom pásme s dostatkom zrážok, kde teplota priemerne dosahuje 27 °C.
Pôda na ich rast musí byt bohatá, tmavá a hlavne úrodná, kde je stála vlhkosť vzduchu.
Pestovanie je náročné. Počas rastu sa musia podopierať, aby sa pod váhou plodov neohýbali a nezlomili, v suchších regiónoch je nutné aj zavlažovanie.
Banánové trsy sa musia zakrývať polyetylénovými vreckami, ktoré ich chránia pred hmyzom, vtákmi, vetrom a udržujú optimálnu teplotu.
Kmeň banánovníka je nepravá stonka (neobsahuje drevnaté tkanivo), zložená z vrstiev listových pošiev, ktoré sú v základe zrastené a tým vytvárajú rúrovitý tvar.
Zo stredu tejto rúrky vyrastajú nové listy a stopky listov rozširujúce sa na spodku. Okraje stonky stretávajú a tým nadobúdajú tvar rúrky.
Takéto rúrky navinuté tesne na sebe vytrvajú nepravú stonku.
Nové listy začínajú rásť pod povrchom zeme. Postupne sa pretláčajú stredom rúrky listov, ktoré tvoria stonku. Ich rastom sa roztláčajú okraje stopiek do šírky.
Listy banánovníka môžu merať až 3 metre a mať šírku 60 centimetrov. Nové listy sú oválne, celistvé a ľahko sa potrhajú vo vetre, čím vzniká strapcovitý vzhľad.
Približne 6 mesiacov trvá, kým stonka dorastie do svojej veľkosti. Vtedy prestanú rásť aj nové listy a začínajú vytvárať súkvetie, taktiež pretláčané stredom stonky banánovníka.
Na konci tohto súkvetia je viditeľní fialový puk. Z neho sa postupne otvárajú listene, čím sa stonka a koncový puk predlžujú. Za listeňom je skupina kvetov.
Približne dva mesiace trvá, kým sa od kvitnutia vytvorí dozreté ovocie.
Nepravá stonka odumiera po dozretí strapca, ale koreňová sústava vyháňa nové nepravé stonky zo zeme. Preto je banánovník ako celok zaradení medzi trvalky.
Celý cyklus od výhonku po dozretie strapcu banánov trvá 9 - 12 mesiacov. Kvitnú a rastú počas celého roka.
Vedeli ste, že banán ako druh ovocia sa zaraďuje medzi bobule?
Banány majú svoj špecificky tvar, sú pevne, vo vnútri majú krémovú dužinu. Šupka je nejedlá.
Nezrelé banány majú zelenú farbu, svojim dozrievaním menia farbu na žltú, ktorá hovorí o ich zrelosti. Hnedé sfarbenie sa objavuje, keď je banán už prezretý.
Banány rastú v zhlukoch ktoré obsahujú 50 – 150 kusov, pričom sú jednotlivé banány zoskupené v trsoch, kde sa nachádza 10 - 20 banánov naraz.
Plantáže banánovníkov sa nachádzajú prevažne v latinskej Amerike, ale tiež aj na Karibiku.
Banány patria k najkonzumovanejšiemu ovociu na svete. Patria ku jednému z piatich poľnohospodárskych produktov z obchodovaním a vývozom do iných krajín.
Vo svete najväčší producentom banánov v dnešnej dobe je India
Divoký banán má hrubšiu a tvrdšiu šupku, je často s veľkými a tvrdými semenami. Rastú v niektorých častiach Ázie, Malajzii a Filipínach.
Dnešné vyšľachtené banány sú bez obsahu plnohodnotných semien a čierne bodky v banáne sú len ich pozostatky.
Banány sa líšia svojou veľkosťou, farbou a chuťou.
Na svete je viac ako 1000 odrôd banánov, ktoré sa rozdeľujú do 50 skupín.
Najviac vyvážaná je sladká odroda Cavendish.
Druhy banánov
Keď povieme banán, hneď nás v mysli napadne ovocie so šupkou žltej farby, ktoré je dlhé, mierne zakrivené s chutnou sladkou dužinou.
Existuje približne 1000 druhov banánov, ktoré majú rôznu veľkosť, tvar a aj farbu.
Príkladom sú malé červené banány, malé tučné banániky ktoré majú dĺžku len niečo okolo 7 cm, alebo banány rozdielnej farby, ktoré môžu byť červené, modré, fialové, zelené.
Banánovníky sa nepestujú len kvôli plodom banánov, ale má oveľa viac využití.
Vlákno z banánových stromov sa využíva na výrobu oblečenia. Banánové listy na balenie potravín.
Druhy banánov:
Cavendish Bananas
Banán Cavendish patrí k najbežnejšiemu typu banánov pochádzajúci z juhovýchodnej Ázie.
S týmto druhom sa najbežnejšie stretávame v obchodoch.
Kým nie sú zrelé sú zelené, počas dozrievania menia farbu na žiarivo žltú.
Počas dozrievania sa začínajú na nich objavovať čierno hnedé škvrny.
V obchodoch sa predávajú ešte mierne zelené, ktoré o pár dní dozrejú.
Medzi populárne kultivary banánu Cavendish patrí Dwarf Cavendish, Giant Cavendish, Williams.
Banány rodu Cavendish sú populárne pre svoju sladkú chuť a využívané sú aj ako dezertný banán. Keď dozrejú a šupky zhnednú zintenzívni sa ich sladkosť.
Gros Michel – veľký Mike banán
Patria k najväčšiemu druhu banánov.
Sú veľké, so silnou šupkou, čo má veľkú výhodu pri exporte.
Tieto druhy nie sú bežne dostupné ako kedysi, pretože väčšinu úrody v 50. rokoch zlikvidovali choroby. Odvtedy sa pravé banány Cavendish stali najobľúbenejšími vo svete.
Banány gros Michel sa stále pestujú v Thajsku, Malajzii a populárne sú najmä v Ázii.
Niektorý ľudia opisujú tieto banány ako chutnejšie než iné odrody. Majú krémovú textúru, sú robustnejšie a sladšie.
Somárske banány – Burro banán
Burro banán je krátky zavalitý banán.
Jeho farba je rôzne žltá a na rozdiel od Cavendish sú kratšie a robustnejšie.
Dorastajú do 15 cm, majú krehký a štvorcový tvar.
Pred dozretím majú štipľavú chuť a sú pevné. Dozrievaním sú sladšie a majú hustejšiu štruktúru.
Môžu sa konzumovať surové, ale sú dobré aj na varenie.
Manzano banány - jablkové banány
Sú malé a bacuľaté, dorastajú do 10 cm. Kvalifikujú sa ako hybridné kultivary.
Oproti Cavendish majú tuhšiu štruktúru.
Tak ako väčšina banánov sú najskôr zelené a dozrievaním začínajú žltnúť. Najsladšie sú, až keď šupka úplne sčernie.
Dužina je omnoho sladšia ako u Cavendish banáne.
Keď sú úplne zrelé, ich chuť pripomína ananás s jablkom, preto dostali názov jablkové banány.
Sú taktiež s bohatým zdrojom minerálov a draslíka.
Lady Finger Bananas
Nazývané aj ako cukrové banány.
V juhovýchodnej Ázii patria k najobľúbenejším druhom banánov.
Patria k jedným z najmenších odrôd banánov.
Sú malé s dĺžkou iba 7,5 cm, mimoriadne sladkej chuti, s jemnou krémovou štruktúrou.
Keď úplne dozrejú ich šupka je žltá s hnedými škvrnami.
Banánová šupka je tenká, po jej odstránení sa vo vnútri nachádza bohatá dužina s príchuťou medu.
Tento druh sa často konzumuje vyprážaný v cestíčku.
Červené banány
Sú sladkým a mäkkým druhom banánov.
Šupka je červenej farby a vo vnútri sa ukrýva krémovo ružová dužina.
Patria k menším, mäkším, sladším banánom v porovnaní s Cavendish.
Niektoré druhy sú však väčšie ako tradičné banány.
Takéto červené banány rastú napríklad v Španielku, na Kube.
Existuje aj druh červenených banánov rodu Cavendish.
Ak niekde natrafíte na červený banán, nechajte ho dozrieť. Nezrelé majú nepríjemnú kriedovú štruktúru a nie sú chutné.
Pri dozretí sa šupka mení na červenofialovú.
Dužina je ľahko krémova, alebo polomäkká so žltooranžovou farbou. Ich chuť pripomína zmes banánu a malín.
Môžu sa konzumovať surové, ale tiež upiecť, opiecť.
Červené banány majú väčší obsah betakaroténu a vitamínu C. Čím je farba dužiny viac oranžovo červenej farby, tým viac betakaroténu obsahujú.
Patria k najzdravším typom banánov
Blue Java bananas - Modré jávske banány
Ich farba je neobvykle modrozelená. Chutia lahodne sladko, pripomínajúce zmrzlinu.
Nedozreté banány tohto hybridného kultivaru sú až nebesky modrej farby. Počas dozrievania menia farbu a zrelé majú šupinu škvrnito žltkastú, so striebristými odtieňmi.
Rastie najmä na Havaji.
Listy banánovníka sú ovisnuté s modrozelenou farbou. Sú odolné voči chladu.
Rajapuri banány
Sú obľúbené v Ázii.
Banán Rajapuri je strednej veľkosti s veľmi sladkou chuťou.
Dužina je hustej štruktúry, krémová s intenzívnou sladkou chuťou. Priemerne sú veľkosti 13 - 15 cm.
Pestuje sa aj ako okrasná rastlina s výškou do 3,5 metra, čo je v porovnaní s inými banánovníkmi, ktoré majú výšku do 7,5 m, nízkym banánovým stromom.
Plantajny
Sú zelené banány určené na varenie, pretože sú dosť škrobové. Nie sú sladké ako dezertné banány.
Často sa varia ešte pred úplným dozretím.
Majú pevnú štruktúru a tuhú kôru, ktorá pevne drží počas vyprážania, či varenia.
Dužina je jemnejšia ako pri dezertných banánoch, ale nie je sladká.
Sú obľúbené v Karibiku, Afrike či Ázii.
Ako zistiť, či sú banány zrelé?
Banány sa môžu jesť v ktorejkoľvek fáze zrelosti.
Zber banánov z banánovníka je vo väčšine, kým sú banány ešte zelené.
Zrenie banánu potom trvá približne ešte 8 dní.
Fázy zrelosti banánov
- Zelená farba banánu – banány sú ešte nezrelé, sú s väčším obsahom škrobu ako cukru
- Zelené odrody banánov sa zvyčajne používajú na varenie
- Jedlé zelené banány nie sú ešte veľmi chutné
- Zeleno žlté banány sú skoro zrelé, mierne sladké
- Dužina je pevná, mierne hustá
- Banány sa môžu jesť surové aj ich variť
- Žlté banány sú optimálne zrelé
- Dužina je pekná, mäkká, odroda ako Cavendish je sladká, voňavá
- Môžu sa použiť aj na varenie, konzistencia je stále dostatočne pevná
- Žlté s hnedými škvrnami značia o veľkej zrelosti
- Banán je veľmi sladký s jemnou dužinu
- Hnedé banány sú príliš zrelé s kašovitou štruktúrou a silnou chuťou
- Najlepšie sú na prípravu dezertov a smoothie
Prečítajte si tiež:
- Smoothie pre zdravie? Čo je to, ako ho pripraviť a na čo nezabudnúť
- Smoothie recepty z ovocia, zeleniny, pre zdravie, energiu, chudnutie?
- Smoothie recepty na chudnutie: Aké prísady si vybrať na ich prípravu?
- Recept na chutný a zdravý banánový chlieb
- Recept na zdravé banánové muffiny bez múky a laktózy. Skúste ho s nami
Zdravie v banánoch
Banány majú nízky obsah kalórii a vysoký obsah živín.
Obsahujú vlákninu, draslík, vitamín B, sacharidy.
Čím je banán zrelší, tým viac rozpustnej vlákniny obsahuje. Nezrelé banány obsahujú nerozpustnú vlákninu.
Aké sú výhody konzumácie banánov?
- Obsahujú vysoký podiel vlákniny, čím podporujú zdravie čreva
- Navodzujú pocit sýtosti, zmierňujú nadúvanie
- Škrob v banánoch je s probiotickým účinkom, podporuje črevné baktérie
- Obsahujú draslík potrebný pre správnu činnosť srdca. Draslík reguluje rovnováhu tekutín v tele, čo pomáha pri regulácii krvného tlaku
- Neutralizujú žalúdočnú kyselinu, zmierňujú pálenie záhy
- Dodávajú trvalú energiu
- Sú s obsahom tryptofánu premieňajúceho sa na hormón šťastia, serotonín
Nutričné hodnoty banánu
Podľa typu údajov SR Legacy vo FoodData central (ministerstva poľnohospodárstva USA) obsahuje 100 g surového banánu množstvo živín.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g banánu
Energia | 89 kcal |
Sacharidy | 22,84 g |
Vláknina | 2,6 g |
Tuky | 0,33 g |
Bielkoviny | 1,09 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g banánu
Vitamín A | 3 µg | Draslík | 358 mg |
Vitamín B1 | 0,03 mg | Horčík | 27 mg |
Vitamín B2 | 0,07 mg | Vápnik | 5 mg |
Vitamín B3 | 0,66 mg | Sodík | 1 mg |
Vitamín B5 | 0,33 mg | Železo | 0,26 mg |
Vitamín B6 | 0,36 mg | Zinok | 0,15 mg |
Vitamín B9 | 20 µg | Mangán | 0,27 mg |
Vitamín C | 8,7 mg | Selén | 1 mcg |
Vitamín E | 0,1 mg | Fosfor | 22 mg |
Vitamín K | 0,5 µg | Meď | 0,07 mg |
Aminokyseliny v 100 g banánu (tabuľka)
Tryptofán (potrebný pre tvorbu serotonínu - hormónu šťastia) - 0,009g | Treonín (potrebný na reguláciu rovnováhy bielkovín v tele) - 0,028 g |
Izoleucín (potrebný k regulácii energie a cukru v krvi) - 0,028 g | Leucín (podpora regenerácie a rastu svalov) - 0,068 g |
Lyzín (podporujúci imunitný systém) - 0,05 g | Metionín (nevyhnutná súčasť bielkovín) - 0,008 g |
Cystín (je základnou stavebnou jednotkou tukov) - 0,009 g | Fenylalanín (stavebný prvok na tvorbu bielkovín) - 0,049 g |
Tyrozín (stavebná jednotka bielkovín, pomáhajúci pri strese i depresii) - 0,009 g | Valín (nevyhnutný na tvorbu svalov) - 0,047 g |
Arginín (zvyšuje fyzický výkon, vytrvalosť, potenciu) - 0,049 g | Histidín (podporuje produkciu červených krviniek, histamínu a karnozínu vplývajúce na imunitné funkcie) - 0,077 g |
Alanín (potrebný na udržanie glukózy počas výkonu, podporujúci metabolické procesy) - 0,04 g | Kyselina asparágová (aktivuje a podporuje tvorbu hormónov) - 0,124 g |
Kyselina glutámová (stavebný prvok bielkovín podieľajúci sa na metabolizme tukov) - 0,152 g | Glycín (podporujúci syntézu bielkovín na ochranu a rast svalovej hmoty) - 0,038 g |
Proline (spolu s lyzínom normalizuje výstelku krvných ciev) - 0,028 g | Serín (potrebný pre tvorbu serotonínu) - 0,04 g |
Banán je považovaný za najzdravšiu potravinu.
Denne môžete konzumovať viac kusov banánov, počet nie je obmedzený, ale neodporúča sa ich skonzumovať viac ako dva za deň.
Optimálne je počas dňa zjesť 1 - 2 banány. Keby ste ich jedli viac mohlo by to viesť ku priberaniu na váhe, pretože obsahujú cukor a sacharidy.
Pri príliš veľkom množstve konzumovania banánov sa môžu objaviť nežiadúce účinky. Príliš veľa vlákniny môže viesť k nadúvaniu, plynatosti a kŕčom.
Alergická reakcia na banány je zvýšená u ľudí trpiacich alergiou na latex.
Banány sú s nízkym glykemickým indexom a tým spôsobujú nižší a stabilnejší nárast cukru v krvi. Napomáha k stabilizácii cukru v krvi aj pri cukrovke 1. a 2 typu.
Banány nie sú vhodné pre každého. Ak je na ne človek náchylný môžu vyvolať:
- migrénu
- nadúvanie
- kŕče
- bolesť žalúdka
- alergickú reakciu
Vo všeobecnosti sú banány dobre tolerované, ale u niektorých ľudí môžu spôsobiť nadúvanie, plynatosť a kŕče.
Nie sú vhodné ani pre ľudí:
- ktorý užívajú lieky zvyšujúce hladinu draslíka v krvi
- pri užívaní lieku Levodopa môžu znížiť jej účinok
Pri kontaktnej alergii sa môže objaviť vyrážka, či žihľavka.
Časti banánovníka ako jeho plody, stonky, listy, kvety, či koreň sa používali ako liek.
Ľudia konzumujú banány pri:
- hnačke
- zápche
- na energiu potrebnú pri športovom výkone
- pri vysokom cholesterole
- obezite
- cukrovke, čo však nebolo vedecky dokázané
Pri hnačke je efektívne skonzumovanie varených zelených banánov najmä u detí.
Nejedlé druhy banánov
Niektoré odrody banánov sa nekonzumujú ako jedlo.
Príklady nejedlých banánov:
Nejedlé banány v surovom stave. Tieto druhy sú väčšie ako klasický banán, sú viac škrobové. Sem patria odrody Plantain, ktoré sa konzumujú len varené, či smažené.
Vláknité banány sa pestujú pre obsah vlákniny a nekonzumujú sa ako čerstvé ovocie. Spracovávajú sa pre priemyselné účely, kedy sa z nich vyrába papier, textília, alebo sú využívané na ručné práce.
Okrasné banány sú len ozdobou v záhradách, alebo ako izbové rastliny. Pestujú sa len pre ich atraktívny vzhľad.
Musa ornata patrí k okrasnému kvitnúcemu banánovníku, ktoré je oceňovaný pre svoje kvetenstvo. Banány sú nejedlé, sú malej veľkosti, majú zlú chuť s veľkými semenami.
Musa textilis je známi aj pomenovaním manilské konope. Tento druh banánu je nejedlý. Pestuje sa pre svoje vlákno používané na výrobu motúzu, lana, špeciálneho papiera a iných predmetov.
Vnútorné použitie
Svalová regenerácia
Svaly počas tréningu spotrebúvajú glykogén. Doplnením sacharidov sodíka a draslíka podporia svaly, aby sa neunavili.
Prečítajte si: Zvýšte efektivitu cvičenia: 7 spôsobov ako zlepšiť tréning
Doplnenie draslíka
Draslík telo stráca potením. Nízka hladina draslíka v krvi sa môže prejaviť kŕčmi a bolesťami svalov. Draslík podporuje funkciu srdca a svalovú kontrakciu.
Po tréningu si doprajte banán na doplnenie minerálov a živín, ktoré zlepšujú regeneráciu a podporujú rast svalov.
Pri zápale
Boj so zápalom vďaka prírodným flavonoidom pôsobiacim ako antioxidant, zmierňuje opuchy, zápal a podráždenie.
Banány pôsobia aj preventívne proti zápalovým ochoreniam, ako reumatoidná artritída, Crohnova choroba, či ulcerózna kolitída.
Prečítajte si: Najčastejšie zápalové ochorenia čriev. Poznáme ich príznaky?
Po nadmernej konzumácii alkoholu
Alkohol podporuje močenie, čím strácate živiny a elektrolyty.
Práve nedostatok draslíka sa prejavuje kŕčmi, bolesťou a slabou funkciou svalov.
Keď sa po prehýrenej noci cítite, ako keby váz zrazil kamión, banán vám nahradí nielen stratenú vodu ale aj doplní stratené minerály.
Prečítajte si: Alkohol: Ako vplýva na psychiku človeka? Čo okrem depresie spôsobuje?
Zlepšuje sexuálny život
Práve nedostatok draslíka spôsobuje zníženie testosterónu. Zvýšeným príjmom banánov sa zvýši hladina testosterónu a tým aj libido.
Prečítajte si:
- Čo je to hormón Testosterón a ako ovplyvňuje mužský organizmus?
- Ako zvýšiť testosterón prírodne? Tabletky aj injekcie pomôžu tiež
- Čo je mužská potencia: Jej poruchy a ich príznaky. Ako ju podporiť?
- Libido u mužov: Čo je libido + ako ho u pánov zvýšiť?
Lepšia nálada
Podporujú lepšiu náladu, spánok a pamäť. Obsahujú tryptofán, čo je aminokyselina produkujúca sérotonín v mozgu, čím si regulujete náladu a zvýšite sexuálnu túžbu.
Uhľohydráty v banáne vám zvýšia krvný obeh a dodajú energiu.
Prečítajte si: L-tryptofán a jeho účinky na organizmus. Pomáha na dobrú náladu a spánok?
Pomoc s trávením
Banán je s obsahom ľahko stráviteľných sacharidov a plný živín podporujúcich zdravie čriev.
Po hnačke draslík v banáne pomáha k obnove funkcie čriev, obnovením elektrolytov a reguláciou tekutín.
Pri hnačke jedzte menej zrelý banán, ktorý napomáha k spomaleniu pohybu čriev.
Zas pri zápche zvoľte pekné a zrelé banány pre obsah vlákniny pomáhajúcej k presunu potravy tráviacim traktom.
Prečítajte si:
- Aká je správna diéta pri hnačke, zápche či vracaní? Ako ich zastaviť?
- Tráviaci trakt a trávenie: Ako ho podporiť? Funkcia + tráviace enzýmy
Konzumácia banánu pri ochoreniach
Diabetes
Pri cukrovke nie sú moc odporúčanou potravinou, pre vysoký obsah cukrov a uhľohydrátov.
Pri ich konzumácii je nutné sledovať glykémiu, najmä ak ich len začínate zavádzať do svojho jedálnička.
Banány sú s nízkym glykemickým indexom to znamená, že pomalšie uvoľňujú cukor do krvi a obsahujú vlákninu, ktorá je vhodná pri cukrovke.
Astma
Podľa zistených štúdií sa znížilo riziko vzniku astmatických symptómov o 34 % u detí, ktoré jedli denne banán.
Banány obsahujú antioxidanty, ktoré pomáhajú imunitnému systému.
Rakovina
Banány obsahujú antioxidanty, ktoré môžu zabrániť mutácii buniek a tým vzniknutej rakoviny.
V Japonsku bol vedený výskum, kde sa zistilo, že zrelý banán produkuje TNF faktor schopný bojovať proti rakovinovým a abnormálnym bunkám.
Zrelý banán tiež stimuluje tvorbu bielych krviniek, čo pôsobí tiež ako protirakovinové činidlo.
Ochorenie srdca
Obsah draslíka obsiahnutý v ovocí ako je banán je dôležitý pri regulácii krvného tlaku. Draslík znižuje účinky sodíka, čím sa lepšie zvláda regulovať vysoký tlak krvi u človeka.
Vysoký tlak krvi je jednou z príčin ochorení srdca. Práve draslík zmierňuje napätie v stenách krvných ciev, čím sa tlak krvi zníži a tým sa znižuje riziko ochorenia srdca.
Depresia
Banány zvyšujú hladinu sérotonínu v mozgu, čo napomáha k regulácii nálady, sociálneho, kognitívneho a sexuálneho správania.
Depresia sa spája aj s nedostatkom vitamínu B6, ktorý je obsiahnutý v banáne.
Vonkajšie použitie
Účinky banánu na pokožku
Banán a banánová šupka má účinok aj na pokožku.
Bojuje proti akné
Banánovou šupkou si potierajte miesto s výskytom akné, pokiaľ šupka nezhnedne. Počas schnutia vaša pokožka absorbuje živiny a vitamíny zo šupky. Taktiež pomáha na zmiernenie jaziev po akné.
Natierajte pokožku po dobu 30 minút aspoň 2 - 3 krát denne.
Bradavice
Na bradavicu priložte kúsok z banánovej šupky a prelepte ju, najlepšie počas noci, až kým bradavica nezmizne.
Po uštipnutí hmyzu
Potrite miesto po uštipnutí hmyzu banánovou šupkou.
Banánová šupka obsahuje zložky zmierňujúce svrbenie a zápal.
Vrásky a jemné linky
Natieraným miesta s výskytom vrások a jemných liniek banánovou šupkou pomáha spevniť a tónovať pokožku.
Zber a skladovanie
Na vývoz sa neporušené banány prepravujú do prístavov, kde sa balia do chladiarenských lodí, ktorými sa prepravujú napríklad do Európy, čo trvá približne 6 až 12 dní.
Celý čas sa udržuje teplota 13,3 °C, sleduje sa vlhkosť, vetranie a teplotné podmienky na zachovanie čo najvyššej kvality.
Keď dorazia do cieľovej krajiny, z prístavu sa posielajú do dozrievacích miestnosti a do obchodov.
Medzi banánmi dozretými v prirodzených podmienkach a medzi banánmi dovezenými, kúpenými v obchodných reťazcoch je rozdiel.
Banány dozreté v prirodzených podmienkach nemávajú až tak krásnu žltú farbu, sú viac bodkované, s väčším obsahom čiernych škvŕn. Miera zrelosti sa určuje aj podľa stopky. V prípade hnedej stoky je banán potrebné rýchlo spotrebovať. Ak je osušená až čierna banán je prezretý.
Skladovanie banánov
Banán ponechaný pri izbovej teplote dozrieva prirodzeným tempom. Ak chcete spomaliť jeho zrenie vložte ho do chladničky.
Chlad predlžuje trvanlivosť. V chladničke šupka banánu zhnedne, ale banánová dužina zostane dlhšie čerstvá.
Neodporúča sa dávať do chladničky nezrelé banány, ktoré zostanú nezrelé. Nezrelé banány vždy nechajte najskôr dozrieť pri izbovej teplote a až potom ich vkladajte do chladničky.
Ak chcete spomaliť proces dozrievania banánu pri izbovej teplote zabaľte stonku do plastovej fólie alebo ich zaveste na banánový vešiak, čím sa podporí cirkulácia vzduchu.
Zaujímavosti
Vedeli ste, že banánovník je najvyššou bylinou na svete a banán je považovaný za bobuľu?
- Na svete existuje približne 1000 rôznych odrôd banánov
- Banány nie sú vždy len žlté, ale môžu byť podľa odrody rôznej farby, ako napríklad, zelené, zelenomodré, či červené
- Považujú sa za najzdravšie ovocie vo svete
Zaujímavé zdroje informácií
Súvisiace
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →